Mikko Alahäivälä

Ilveksen ja HPK:n viihdyttävä kohtaaminen tarjosi peräti yhdeksän maalia. Kotiyleisön riemuksi voittomaalin laukoi vain kahdeksan sekuntia ennen kolmannen erän loppua Ilveksen Teemu Rautiainen.

Koivula pudottaa apinan selästä

Reilun kahden minuutin pelin jälkeen Arto Laatikainen nousi viivasta ja jätti kiekon taakseen vapaaksi jääneelle Teemu Rautiaiselle. Ilves-hyökkääjällä oli tilanteessa paljon aikaa, mutta rystynosto suuntautui hieman ohi yläkulmasta. HPK:n ensimmäinen tilanne tuli Ilveksen avaussyötön katkaisemisen jälkeen Teemu Turuselle, jonka matala rannelaukaus viuhui kuitenkin ohi vasemmasta alakulmasta.

Kauden avausmaaliaan jahtaavalle Juho Liuksialalle puolestaan avautui paikka irtokiekosta, mutta nopea laukaus nousi kimmokkeen kautta päätyverkkoihin. Vierasjoukkueen Eetu Tuulola oli lähellä iskeä ottelun avausmaalin reboundista maalin kulmalta, mutta Antti Lehtonen venytti parikin kertaa patjansa hienosti kiekon eteen. Hämeenlinnalaiset saivat ottelun ensimmäisen ylivoimamahdollisuuden, kun Ilveksen Stefan Espelandille vihellettiin jäähy kampituksesta ajassa 4.22. Paras vetopaikka pelattiin Niclas Almarille vasemman b-pisteen kaarelle, mutta Lehtonen onnistui torjumaan kiekon olkapäällään päätyverkkoihin. Seitsemän ja puolen minuutin kohdalla Teemu Turunen laukoi toistamiseen niukasti ohi vasemmalta.

Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle ajassa 11.35, kun HPK:n Matias Porseland joutui rikkomaan Teemu Lepausta. Pakkopeli ei tuottanut tulosta, mutta heti sen jälkeen yksi Ilveksen viime kauden kirkkaimmista tähdistä otti ohjat käsiinsä. Otto Koivula luikerteli oikealta laidalta HPK-puolustuksen keskelle ja laukoi kiekon ranteella oikeaan alakulmaan ajassa 13.41. Kyseessä oli tehottoman alkukauden pelanneen Koivulan ensimmäinen osuma tällä kaudella. Erän lopussa ei erityisempiä maalipaikkoja enää nähty, joten erätauolle mentiin Ilveksen 1-0-johdossa.

Kuuden maalin erä

Toisen erän alkuminuuteilla Arttu Ruotsalainen nousi vauhdikkaasti hyökkäysalueelle oikealta laidalta, mutta keskushyökkääjän rystysyöttö ei tavoittanut Ilves-lapaa takatolpalta. Stefan Espelandin laukaus maskin takaa viivasta puolestaan jäi pelaajamuuriin maalin edessä. Erän ensimmäinen jäähy tuli Ilveksen Juhani Tammiselle estämisestä ajassa 25.12. Jäähyn aikana HPK:n Janne Lahti ajoi räikeästi Ilves-maalivahti Antti Lehtosen päälle, minkä seurauksena kiekko oli lähellä lipua maaliin. Kotijoukkueen ja -yleisön protestointi tuomareille ei auttanut, joten HPK:n ylivoima jatkui, ja seuraavan aloituksen jälkeen lukemat olivatkin 1-1. Kristian Vesalainen ryösti kiekon maalin edessä ja laukoi nopeasti vasempaan alakulmaan ajassa 26.41.

Ilves ei tasoitusta jäänyt harmittelemaan, vaan iski nopeasti 2-1-johto-osuman. Sami Sandell ja Tapio Laakso tekivät esityön, ja Teemu Rautiainen laukoi ranteella sisään Emil Larmin kilpipuolelta ajassa 27.50. Pian oli kuitenkin jälleen alivoiman vuoro, kun Juuso Pulli lähti jäähylle estämisestä ajassa 28.29. HPK iski tälläkin kerralla tehokkaasti Eetu Tuulolan laukoessa 2-2-tasoituksen ajassa 29.10. Toisen erän tehominuutit eivät jääneet vielä tähänkään. Ilves siirtyi takaisin johtoon, kun Juhani Tamminen kiersi HPK:n maalin ja laukoi ranteella etukulmaan ajassa 31.04. Kauden ensimmäistä peliään pelannut Ville Meskanen merkittiin maalin toiseksi syöttäjäksi. Vuorotahti ei loppunut vieläkään, vaan ajassa 33.25 oli HPK:n Jere Innalan vuoro tasoittaa lukemiksi 3-3.

Maalin jälkeen Ilves pääsi ylivoimalle, ja hetken kuluttua HPK otti toisenkin jäähyn. Kahden miehen ylivoiman aikana Sami Sandell laukoi pariin otteeseen vaarallisesti ja kerran vierasjoukkue onnistui siivoamaan kiekon HPK-maalivahti Larmin takaa aivan maaliviivalta. Tulosta kumpikaan ylivoima ei kuitenkaan tuottanut. 50 sekuntia jälkimmäisen jäähyn päättymisen jälkeen HPK siirtyi ensimmäistä kertaa johtoon. Eetu Tuulola sai kiekonriiston jälkeen liikaa tilaa ja laukoi pelivälineen ohi Antti Lehtosen ajassa 37.36. Vierasjoukkue pääsi erän lopussa vielä ylivoimalle Arto Laatikaisen jäähyn myötä, mutta tauolle siirryttiin kuuden maalin erän jälkeen lukemissa 3-4.

Ratkaisu viime sekunneilla

Kotijoukkue vaihtoi kolmanteen erään maalinsuulle Markus Ruusun. Hieman ennen erän viidettä peliminuuttia Jarkko Parikalle pelattiin vetopaikka viivaan, mutta HPK:n Emil Larmi onnistui torjumaan sopivasti liikkuvan maskin takaa tulleen laukauksen. Hyviä maalipaikkoja ei seuraavina minuutteina nähty, mutta hieman ennen erän puoliväliä Ilveksen Teemu Rautiainen laukoi terävästi puolustajan jaloista onnistumatta kuitenkaan yllättämään Larmia. Reilun minuutin kuluttua edellisestä Teemu Lepaus ryösti kiekon hyökkäyspäädyssä ja nousi maalin edustalle, mutta Larmi torjui hyökkääjän rystyvedon.

Ilveksen lievähkö paine tuotti kuitenkin tulosta, kun norjalaispuolustaja Stefan Espeland pääsi irtokiekkoon vasemman b-pisteen alakaaren tuntumassa ja laukoi 4-4-tasoituksen ajassa 51.01. HPK laukoi maalin jälkeen muutaman kerran terävästi kohti Markus Ruusua, mutta Ilves-maalivahti hoiti tilanteet varmasti. Reilut viisi minuuttia ennen erän loppua Ilves loi jälleen painetta HPK:n maalille ja muun muassa kultakypärä Eemeli Suomi yritti survoa irtokiekkoa sisään maalin edestä. Saman tilanteen jälkeen Ilveksen Juuso Pullille ja HPK:n Joonas Lehtivuorelle vihellettiin jäähyt maalineduspainista – maaleja 4 vs 4 -pelissä ei kuitenkaan nähty.

Ilvekselle avautui herkullinen paikka iskeä ratkaisu, kun HPK:n Juho Keränen lähti jäähylle estämisestä ajassa 57.57. Pelikello tikitti, ja ottelu näytti vääjäämättä etenevän jatkoajalle, mutta Teemu Rautiainen oli toista mieltä. Otto Koivulan poikittaissyötön jälkeen viivasta noussut Rautiainen tulitti 5-4-voittomaalin ja illan toisen osumansa ajassa 59.52 räjäyttäen Hakametsän yleisön raivokkaaseen voitonhuutoon! HPK otti vielä Emil Larmin pois maalinsuulta, mutta aika loppui kesken, ja Ilves otti tärkeät kolme sarjapistettä.

Ilveksen parhaat:

Ilveksen parhaimmistoon kuuluivat tänään tehot 1+3 merkkauttanut Otto Koivula sekä kaksi maalia iskenyt Teemu Rautiainen. Norjalaispuolustaja Stefan Espeland laukoi tärkeän tasoitusmaalin, ja Ilveksen kolmannen maalin tehnyt Juhani Tamminen väläytteli osaamistaan. Tärkeitä asioita olivat myös Ville Meskasen ja Juuso Pullin paluut kokoonpanoon. Päävalmentaja Karri Kivi puolestaan kertoi ottelun jälkeen, että syy Antti Lehtosen vaihtamiseen pois maalinsuulta oli Lehtosen huonovointisuus tämän saatua toisessa erässä iskun päähänsä kontaktissa HPK:n Janne Lahden kanssa.

Kuuntele haastattelut (FUN Tampere): Teemu Rautiainen ja Ville Meskanen | Karri Kivi ja Stefan Espeland

Ilves kiittää kotiyleisöä kannustuksesta ja Ilveksen jalkapallojoukkuetta vierailusta sekä erätaukokilpailun tähtinä toimimisesta (katso video alta)!

Lätkäehtoo: Kiakkomakasiini – Osa 2 (Mauno Ahonen & Jukka Emil Vanaja)