2. Otteluraportti
  3. Red Bull Salzburgille revanssi Ilveksestä

Red Bull Salzburgille revanssi Ilveksestä

Mikko Alahäivälä

Ilveksen ja Red Bull Salzburgin välisen ottelun ratkaisu nähtiin voittomaalikilpailussa, jossa itävaltalaiset olivat lopulta parempia ja veivät ottelun nimiinsä lukemin 1–2. Ilveksen maalin varsinaisella peliajalla teki Joona Ikonen.

Vieraat osuvat ylivoimalla

Avauserän toisella peliminuutilla Red Bull Salzburgin Benjamin Nissner pääsi ampumaan parista metristä b-pisteen kaarelta, mutta kiekko nousi yli vasemmasta etuyläkulmasta. Ottelun ensimmäinen jäähy vihellettiin Ilvekselle, kun Aku Räty lähti jäähylle estämisestä ajassa 2.40.

Vierasjoukkueen pakkopeli toimi heti, ja lukemat muuttuivat 0–1:een ajassa 3.11. Peter Schneider tarjosi syötön vasemmalta b-pisteeltä syötön keskelle, ja Thomas Raffl jatkoi yhdellä kosketuksella kiekon sisään Marek Langhamerin patjojen välistä.

Red Bull Salzburgin johto oli senttien päässä tuplautua viidennellä peliminuutilla, mutta avausmaalin toiseksi syöttäjäksi merkityn Nissnerin tiukka rannelaukaus kilahti tolppaan ja irtokiekko saatiin lopulta siivottua maalivahdin alueen tuntumasta.

Ilves sai luotua ensimmäisen maalipaikkansa vasta 13. peliminuutin kohdalla, mutta Joona Ikosen syötöstä lähtenyt Jani Nymanin laukaus pysähtyi maalivahti Atte Tolvasen varusteisiin. Jatkotilanteessa Thomas Raffl joutui rikkomaan Henrik Haapalaa ja lähti jäähylle estämisestä ajassa 13.34. Ylivoimalla parhaaksi yritykseksi jäi poikittaissyötöstä lähtenyt Petri Kontiolan napakka laukaus, joka ei kuitenkaan löytänyt tietään tolppien väliin.

Puolitoista minuuttia ennen taukosummeria Tommi Tikka ja Joona Ikonen pelasivat hyvin yhteen, mutta Tolvanen onnistui torjumaan Ikosen lähietäisyydeltä lähteneen vedon. Viimeisellä minuutilla myös Salzburgilla oli paikka toiseen osumaan, mutta Marek Langhamer otti kiinni Peter Schneiderin kudin. Ajassa 19.32 Ilves joutui vielä alivoimalle, kun Les Lancasterille tuomittiin kaksiminuuttinen poikittaisesta mailasta.

Ilves jäi avauserässä pahasti telineisiin, mistä kertoivat myös maalivahtien torjunnat: Marek Langhamer 13, Atte Tolvanen 3.

Thomas Raffl

Hallinta ja ylivoimat eivät tuota tulosta

Toisen erän alkuun jatkunut ylivoima ei tuottanut vierasjoukkueelle toista maalia, ja heti täysilukuiseksi tultuaan Ilves oli lähellä iskeä onnekkaan tasoituksen. Jäähyaitiosta vapautunut Les Lancaster ei saanut pystyavausta haltuunsa hyökkäyssiniviivalla, mutta suoraan Atte Tolvaselle mennyt kiekko päätyi puolustajan ulottuville suomalaismaalivahdin toheloitua pelivälineen eteensä. Lancasterin rystynosto kuitenkin kilahti vain tolppaan eikä irtokiekkokaan pomppinut maaliviivan paremmalle puolelle.

Tupsukorvat pääsivät perään ylivoimalle ajassa 22.04, kun Tyler Lewington siirtyi jäähyaition puolelle laitataklauksesta. Ilves jauhoi Petri Kontiolan johdolla ylivoiman loppuun tuhannen taalan paikan, mutta kapellimestarin poikittaissyötöstä lähtenyt Matias Mäntykiven laukaus suuntautui puolityhjänä ammottaneen maalin ohi.

Erän kahdeksannella minuutilla Salzburgin Florian Baltram pääsi nokikkain Marek Langhamerin kanssa, mutta tsekkimaalivahti piti patjansa yhdessä ja torjui hyökkääjän rystyvedon. Hetkeä myöhemmin Ilves sai uuden mahdollisuuden ylivoimalla, kun Dennis Robertson otti jo ohi menneen tilanteen jälkeen jäähyn väkivaltaisuudesta ajassa 27.35. Pakkopeli ei edelleenkään tuottanut tasoitusta, joten ottelun jälkimmäiselle puoliskolle siirryttiin lukemien ollessa edelleen 0–1.

Ilveksen parantunut ote tuotti erän kolmannen ylivoiman, kun Andrew MacWilliam lähti jäähyaitioon kampituksesta ajassa 31.03. Ykkösylivoima pyöritti peliä nytkin varsin mallikkaasti, mutta ratkaisuyrityksillä ei onnistuttu ohittamaan maalivahti Atte Tolvasta.

Vierasjoukkueen jäähyily ei päättynyt tähänkään, vaan ajassa 33.41 oli Benjamin Nissnerin vuoro siirtyi istumaan estämisrangaistusta. Les Lancasterin terävä viivalaukaus oli tämän pakkopelin vaarallisin yritys, mutta Tolvanen torjui.

Ja hetkeä myöhemmin oli vaihteeksi Red Bull Salzburgin pelaaja rangaistusaitiossa – tällä kertaa väärän vaihdon seurauksena. Ajassa 36.04 vihelletty jäähy oli joukkueen viides toisessa erässä. Tulos oli kuitenkin jälleen sama; pakkopeli pyöri näennäisen näyttävästi mutta edelleen tehottomasti.

Erän viimeisellä minuutilla ruotsalaispuolustaja Leo Lööf nousi vielä suoraviivaisesti maalille Ilveksen pyörityksen päätteeksi ja seuraavassa tilanteessa Joona Ikonen tarjosi päädystä vetopaikan maalin eteen Tommi Tikalle, mutta Tolvasen nolla piti edelleen. Ilveksen hallitseman mutta turhauttavan erän päätti Eemeli Suomen koukkausjäähy ajassa 40.00.

Ilves osuu viimeinkin

Red Bull Salzburgin kolmannen erän alun ylivoima tuotti ottelun toisen osuman – kun Ilves tasoitti pelin alivoimalla 1–1:een. Lopultakin ajassa 41.56 syntyneen maalin laukoi ranteella Joona Ikonen, ja syöttöpisteen merkkautti puolustaja Dominik Mašín.

Vierasjoukkue otti pitkästä aikaa otetta seuraavina minuutteina, joiden aikana Marek Langhamer venyi kahteen hyvään torjuntaan. Ajassa 46.46 Henrik Haapalalle puolestaan tuomittiin rangaistus poikittaisesta mailasta ja itävaltalaisjoukkue sai ottelun neljännen ylivoimamahdollisuutensa, joka ei kuitenkaan tuonut muutosta lukemiin.

Ilveksen erän ensimmäinen ylivoima avautui ajassa 53.44, kun Andrew MacWilliam otti jäähyn päähän kohdistuneesta taklauksesta. Petri Kontiolalla oli tilaisuus niitata takatolpalta Ilves johtoon, mutta Atte Tolvanen venyi huipputorjuntaan ja pelin ratkaisu jäi vielä odottamaan itseään.

Kaksi minuuttia ennen erän loppua Les Lancaster pääsi ampumaan hyvältä paikalta toisesta aallosta, mutta laukaus nousi päätyplekseihin. Hetkeä myöhemmin Tolvanen puolestaan torjui Joona Ikosen kudin, kun hyökkääjä pääsi puolittain karkuun oikealta laidalta. Ratkaisua ei nähty, joten seuraavaksi oli vuorossa jatkoaika.

Voittomaalikilpailu kääntyy Salzburgille

Jatkoaika oli pitkään tilanneköyhää pelaamista ennen kuin Balazs Sebok karkasi puolittain läpi. Hyökkääjän ratkaisu ei tuottanut tulosta, mutta Ilves ja yleisö saivat tilanteesta lisävirtaa. Noin 40 sekuntia ennen loppua Ilves otti maalivahdin pois ja neljännen kenttäpelaajan jäälle, mikä olikin lähellä tuottaa voittomaalin. Miesylivoiman aikana Eemeli Suomen suoraan syötöstä lähtenyt laukaus kuitenkin kilahti tolppaan, ja ratkaisu siirtyi voittomaalikilpailuun.

Rangaistuslaukauksia ammuttiin yhdeksän parin edestä, ja lopulta ratkaisevan maalin teki harhautuksella Red Bull Salzburgin Troy Bourke, joka onnistui rangaistuslaukauksissa peräti kolme kertaa neljällä yrittämällään. Salzburgilta maalinteossa onnistui myös Ali Wukovits. Ilveksen onnistujat olivat Les Lancaster, Joona Ikonen ja Matias Mäntykivi.

Ottelun ratkaisut

Ilves aloitti ottelun heikosti, mutta paransi otteitaan pelin edetessä. Lukuisat ylivoimamahdollisuudet tarjosivat mahdollisuuden kääntää ottelu voitoksi, mutta tehot puuttuivat pakkopelistä. Jatkoajalla riskinotto oli tuottaa halutun tuloksen, mutta tolppa pelasti vieraat. Voittomaalikilpailu kääntyi itävaltalaisjoukkueen eduksi.