1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Tehopelaajat Teemu Lepaus ja Arttu Ruotsalainen valmiina kevään otteluihin

Tehopelaajat Teemu Lepaus ja Arttu Ruotsalainen valmiina kevään otteluihin

Ilves Media Group

Haastattelu: Vesa Suonsyrjä / Video: Sami Raiskio / Kuvat: Aarno Vuorinen

(Huom! Videolla vastauksia kannattajien kysymyksiin)


Erinomaisessa vireessä olevat Ilves-hyökkääjät Teemu Lepaus, 25, ja Arttu Ruotsalainen, 21, istuivat alas haastatteluun tiistain harjoitusten jälkeen ja kertoivat ajankohtaisista asioista sekä laajemmin itsestään.

Haastatteluhetkellä runkosarjaa on Ilveksen osalta jäljellä seitsemän ottelun verran, ja taistelu pudotuspelipaikoista on kiivaimmillaan. Minkälaisia ajatuksia sarjatilanne herättää?

– Eletään kriittisiä aikoja, sillä kaikki on vielä auki ja omissa käsissä. On mahdollista vielä napata suora pudotuspelipaikka tai kotietu säälipleijareihin. On myös mahdollista jäädä sijoille 9 tai 10, pyörittelee Lepaus.

– Meillä on hyvä tilanne, sillä kaikki mahdollisuudet kuuden joukkoon ovat vielä olemassa, komppaa Ruotsalainen.

Muiden joukkueiden otteiden seuraaminen jakaa kaksikkoa. Kumpikin kuitenkin myöntää jollain tasolla seuraavansa myös muiden seurojen otteita.

– Koitan keskittyä ihan täysin omaan tekemiseeni, mutta katson suunnilleen kerran viikossa sarjataulukosta ja tilastoista, missä sarjassa mennään. Suuri fokus on kuitenkin omassa ja joukkeen tekemisessä, painottaa Ruotsalainen.

– Itse seuraan kaikkien liigakierrosten tuloksia ja olen kartalla muidenkin joukkueiden tuloksista. Mitenkään säännöllisesti en kuitenkaan tarkista sarjasijoituksia taulukosta, Lepaus jatkaa.

Kolmen ottelun viikossa on tärkeää saada ottelutapahtumat käsiteltyä ja keskittyä yhteen otteluun kerrallaan. Kumpikaan pelaajista ei myönnä pelien tulevan uniin, vaan pelien tapahtumat käsitellään ottelupäivinä, ja sen jälkeen niihin ei enää palata.

– Tässä vaiheessa keskittyminen on ainoastaan jäljellä olevissa kamppailuissa, sillä menneeseen ei pysty enää vaikuttamaan. Tietyllä tavalla tuloksen pysyvyys myös motivoi siihen, ettei niihin voi jäädä roikkumaan, vaan pitää muistaa, että seuraava kamppailu lähtee jälleen nolla-nollasta liikkeelle, muistuttaa Lepaus.

– Asia on täsmälleen näin, ja kun tässä vaiheessa pelataan ihan niitä viimeisiä runkosarjan kamppailuita, niin riippumatta tuloksista jokainen peli pitää pystyä nollaamaan. Uskon meidän joukkueena olevan siihen valmiita. Meillä on edessä pelkästään huipputärkeitä otteluita, ja kuten aiemmin sanoin, on sitä kautta ihan omissa käsissämme, miten runkosarjassa lopulta käy, säestää Ruotsalainen.

Ilves on keskiviikon kierroksen jälkeen sarjataulukossa kahdeksannella sijalla. Sijoilla 4-7 oleviin joukkueisiin on matkaa 3-6 pistettä, ja sijoilla 9-10 oleviin SaiPaan ja JYPiin on eroa neljä ja kuusi pistettä. Joukkueen vireystila vaikuttaa hyvältä, ja taistelu jatkuu hyvistä asemista.

– Meillä on harjoituksissa kova tempo ja tilanteet pelataan loppuun saakka. Tätä auttaa lähes tyhjentynyt sairastupa, minkä ansiosta kilpailu pelipaikoista on kovaa ja tsemppaa kaikkia eteenpäin. Omasta mielestäni joukkue vaikuttaa hyvinkin freesiltä, iloitsee Teemu Lepaus Arttu Ruotsalaisen nyökytellessä vieressä hyväksyvästi.

Joukkue on vahvistunut kuluvan kalenterivuoden mittaan maalivahti Lukas Dostalilla, puolustaja Niko Peltolalla ja hyökkääjä Toni Henttosella. Tehohyökkääjillä on vain hyvää sanottavaa kolmikosta.

– Niko ”Bono” Peltola on sellainen rento jätkä. Hän on kopissa hyvin äänekäs, ja hänestä huomaa, että kokemusta tästä sarjasta riittää. Bono pystyy pumppaamaan muihinkin energiaa kopissa, ja kentällä hän on loistopelaaja. Bono puolustaa todella jämäkästi ja etenkin alivoimalla on ollut meille huipputärkeä blokaten laukauksia, kehuu Arttu ”Are” Ruotsalainen.

– Lukas Dostal on osoittanut, miksi hänestä on puhuttu ”uutena Juuse Saroksena”. Hienosti on tullut sisään peleihin ja pelannut hyvin. Kopissa hän on rento kaveri ja nöyrällä asenteella liikkeellä, mistä erityisesti pidän. Hyvät otteet eivät ole nostaneet jalkoja maasta kaverilla, kiittelee Are.

– Toni Henttonen on niin sanotusti ”kylänmiehiä” eli kotoisin Savonlinnasta. Mukava tyyppi, jonka kanssa pelasin aiemmin kaksi vuotta SaPKossa. Mitenkään ei ole niistä ajoista mies muuttunut kentän ulkopuolella vaan on oma rento itsensä. Kaukalossa Henttonen on nopea pelaaja, joka on sopeutunut joukkueeseemme hienosti mukaan, kuvailee Teemu ”Leppi” Lepaus uusvanhaa pelikaveriaan.

Kuluvalla kaudella molemmat hyökkääjät ovat jatkaneet kehittymistään pelaajina lupaavan edelliskauden jälkeen. Kaudella 2017-18 Ruotsalainen teki runkosarjassa 20 tehopistettä ja Lepaus 24. Vaikka osaamista ei mitata pelkillä tehopisteillä, on molempien tämän hetken lukema 38 kiistaton osoitus eteenpäin menemisestä.

– Ihan positiivisilla mielin olen pelannut koko kauden, vaikka välillä olen pelannut tehottomampiakin jaksoja. Olen kuitenkin kokenut pystyväni auttamaan joukkuetta myös muilla tavoilla. Käynnit maajoukkueessa ovat tuoneet lisävirtaa pelaamiseeni ja näyttäneet, että tässä mennään oikeilla urilla kehittymisen suhteen. Kaiken kaikkiaan todella hyvillä fiiliksillä olen tähänastisesta kaudesta, myhäilee Ruotsalainen.

– Alkukausi oli itseltäni hyvä, ja pääsin hyvään lentoon heti alusta. Pääsin siinä operoimaan hyvällä itseluottamuksella, ja koko ajan oli sellainen olo, että annettiin mahdollisuudet onnistua. Sitten tuli joukkueena ja itsellenikin pieni suvantovaihe. Tehot olivat kateissa hieman pidempäänkin, mutta pelit sujuivat ajoittain ihan hyvin, ja itseluottamus säilyi koko ajan. Kevättä kohden mentäessä joukkueen pelaaminen on parantunut ja omalla kohdallani olen päässyt uudelleen alkukauden vireeseeni – samoin kuin koko kentälliseni. Hyvältä näyttää kevättä kohti mentäessä, oman kentällisensä (Lepaus-Tamminen-Antonen) taiteilijaketjuksi nimennyt Lepaus nostaa odotuksia kevättä kohden.

Uransa ennätyspisteensä runkosarjassa jo nyt tehneet Lepaus ja Ruotsalainen katsahtavat toisiaan ja naurahtavat pyydettäessä analysoimaan toisiaan pelaajina. Lopulta molemmat saavat kuitenkin aikaan terävät analyysit.

– Tuulennopea sentteri nopealla pelipäällä varustettuna. Mielestäni ehkä jopa tärkein hyökkäjä meille, joka pelaa isoja minuutteja tasaviisikoin ja erikoistilanteissa ykkösalivoimaa ja ykkösylivoimaa. Toivottavasti hän vain yltyy pudotuspeleissä ja saa ketjukaverinsa samaan liitoon, jossa on itse ollut, niin meille tulee hyvä kevät, analysoi Lepaus Ruotsalaista.

– Hän on todella taitava pelaaja. Ei välttämättä kentän nopein pelaaaja, mutta kiekollisesti ja pelipäältään ehkä fiksuin kaveri joukkueessa. Hän lukee peliä todella hyvin ja tekee kentällä sellaisia ratkaisuita, joita ei pysty ennalta aavistamaan. Etenkin hyökkäyssuuntaan todella hyvä pelaaja, mutta tällä kaudella myös puolustuspelaaminen on mennyt paljon eteenpäin viime kaudesta. Leppi on sellainen pelimies, joka pystyy yksinkin ratkaisemaan pelejä, ja kevättä kohden mentäessä vire näyttää vain paranevan, analysoi Ruotsalainen Lepausta.

Arttu Ruotsalainen debytoi marraskuussa aikuisten tasolla maajoukkueessa keräten kehuja. Myös Teemu Lepaus on kiinnostunut leijonapaidasta, ja suunta on molemmilla pelaajilla oikea.

– On hieno osoitus siitä, että asioita on tehty oikein, kun pääsin mukaan maajoukkueeseen. Siellä ei pääse kuitenkaan kokeilemaankaan huonot jääkiekkoilijat. Leijonapaidan päälle pukeminen on kunnia-asia, ja tietenkin sitä haluaa kantaa ylpeydellä. Sain hirvittävästi lisämotivaatiota, kun koin pystyväni pärjäämään sillä tasolla. Joskus olisi hienoa päästä pelaamaan arvokisoihin, pohtii Ruotsalainen.

– Maajoukkueeseen pääseminen olisi kunnia-asia, sillä kuten Are sanoi, sinne ei huonoja pelaajia kysellä. Olisi henkilökohtaisesti upea juttu, jos pääsisin sinne joskus mukaan. Tällä kaudella olen omasta mielestäni mennyt oikeaan suuntaan, ja kun tässä keväällä sekä tulevalla kaudella teen kovasti töitä, on kaikki mahdollista. Kun tein Ilveksen kanssa uuden sopimuksen, niin tärkeintä itselleni oli mahdollisuus kehittyä kiekkoilijana. Sitä kautta maajoukkuepaikkakin on vielä otettavissa, uskoo Teemu Lepaus.

Molemmat pelimiehet harrastivat jääkiekon rinnalla myös jalkapalloa yläasteelle siirtymiseen saakka. Nykyisellään miesten jalkapalloilun seuranta rajoittuu muutamaan otteluun Tammelassa.

– En tällä hetkellä seuraa jalkapalloa oikeastaan ollenkaan. Nuorempana laji kiinnosti paljonkin, mutta sitten jääkiekkoilu vei voiton ja jalkapallon seuraaminen jäi. Nykyisin käyn Tammelassa muutaman kerran kaudessa katsomassa Ilveksen otteita, mutta muuten en seuraa lajia lainkaan, tunnustaa Lepaus.

– Itse katson jonkin verran Mestareiden liigaa ja jalkapallon arvokisat, sillä ne osuvat hyvin kesäkaudelle. Kesäisin käyn välillä katsomassa AC Oulun pelejä, kun vietän aikaa siellä kesäisin. Sen lisäksi katson muutaman Ilveksen kamppailun Tammelassa, hieman aktiivisemmin jalkapalloa seuraava Ruotsalainen luettelee.

Monilla urheilijoilla on omia rutiineitaan etenkin suorituspäivinä. Monet nuoremman polven kiekkoilijat pelaavat Fortnitea, mutta haastateltavassa kaksikossa se tekee selvän eron pelaajien välille.

– Minulla on sellainen rutiini kehittynyt tällä kaudella, että pelipäivinä käyn ensin aamujäillä ja nappaan sitten mukaani ruoan hallilta ja menen kotiin. Kun saan syötyä, niin pelaamme sellaisen tunnin session Fortnitea Juho Liuksialan, Topias Haapasen ja Teemu Rautiaisen kanssa. Pelaamisen jälkeen otan päiväunet, ja siitä alkaa ajatusten siirtäminen kohti illan ottelua. Sunnuntaisin koitan palautella kroppaani esimerkiksi käymällä avannossa, avaa Are rutiinejaan.

– Minulla ei ole mitään rutiineja pelipäivinä vaan teen mitä milloinkin. Aikaisemmin pelailin konsoleilla, mutta nykyisin kaikki pelikaverit ovat siirtyneet vääriin peleihin, ja sitä kautta konsoleiden suhteen pelipäivät ovat tylsiä, nauraa Teemu Lepaus.

Kevään myötä yleisömäärät Hakametsässä ovat kasvaneet entisestään. Pelaajat kertovat kovan kannustuksen olevan asia, joka konkreettisesti auttaa. Lauantaina HIFK-Ilves-vieraspeliinkin lähtee Tampereelta ennakkotietojen pohjalta noin 800 kannattajaa.

– Itse ajattelen niin, että haluan antaa kannattajille jotain, kun he ovat tulleet katsomaan meitä, ja uskon koko joukkueen ajattelevan samoin. Hyvästä kannustuksesta saa hyvän fiiliksen, ja saamme siitä lisävirtaa. Kun hallissa on oikeasti ääntä, niin se siivittää pelaamista ja pelin sisään pääsee kuin itsestään. On ollut hienoa seurata hallien alkavan taas täyttyä kevään lähestyessä. Kannattajat ovat meille se kuudes kenttäpelaaja, josta on iso apu myös tuolla kentällä, hehkuttaa Ruotsalainen.

– Meille on iso apu siitä, että Ilves-kannattajat ovat löytäneet hallille. Itse olen käynyt läpi Ilveksen junioripolun ja käynyt katsomassa seuran pelejä. Nyt kun saan itse pelata suuren Ilves-perheen edessä, niin se on mahtavaa, tunnelmoi Teemu Lepaus.

Ilves voittoon Lappeenrannassa kuuden pisteen ottelussa
Kuopiolaiset nälkäisen Ilveksen vieraaksi
UUTISET