Elina Kuivalainen

Perjantai-illan ratoksi Ilves sai vieraakseen TPS:n Turusta. Ottelusta odotettiin ennakkoon tiukkaa matsia, joka myös toteutui. Ottelu eteni aina jatkoajalle asti, jossa TPS onnistui lopulta sinetöimään ottelun loppuluvuin 2-3.

Rautiainen iskee ajassa 19:59

TPS vei ottelun avauskiekon, mutta parin kiekon siirron jälkeen kiekko oli Ilveksellä ja pian Oskari Setäsen räpylässä. Riku Helenius sai kaapata lentävän kiekon seisaalteen kilven ja räpylän väliin, kun ottelua oli ehditty pelata 59 sekunttia. TPS sai ensimmäiset kunnon maalipaikkansa reilun kahden minuutin kohdalla, kun Ilves löi pitkän kiekon ja TPS sai aloituksen Ilves päätyyn. Heleniuksella ei kuitenkaan ollut mitään ongelmia torjua kiekkoja väljemmille jäille ja Ilveksen puolustus hoiti oman osuutensa myös kunniallisesti kotiin.

Vain hetki TPS:n maalipaikoista, kun Ilves joutui alivoimalle Olli Vainion kampitettua TPS:n pelaajan oman siniviivan tuntumassa. TPS sai ylivoimansa pyörimään ajoittain hyvinkin vaarallisesti, mutta Helenius oli hereillä tolppien välissä, eikä Ilveksen onneksi takaiskua päässyt syntymään.

Vajaan seitsemän minuutin kohdalla Tapio Laakso pääsi nokikkain Setäsen kanssa TPS-maalin kulmalla, mutta Setänen onnistui torjumaan lähilaukauksen patjallaan. Hetken päästä peli oli jälleen Ilveksen päädyssä ja Patrik Virralla oli paikka iskeä TPS johtoon, mutta laukaus maalin kulmalta päätyi maaliverkkoon ja samassa tilanteessa Heleniuksen maali siirtyi pois paikoiltaan. Noin yhdeksän minuutin kohdalla Ilvekseltä harhasyöttö TPS:n alueella, josta TPS sai paikan hyökätä. Kiekko lipui kuitenkin Heleniukselle asti, joka päätti kaapata kiekon haltuunsa ja peli vihellettiin poikki. Pelin ollessa jo poikki, päätti Ilkka Pikkarainen koittaa kauhoa kiekkoa vielä Heleniukselta, josta saatiin pieni kahina Ilveksen maalin kulmalle Pikkaraisen ja Juuso Pullin välille.

Ilves sai oman mahdollisuutensa avausmaalin tekoon ylivoimalla ajassa 10:35, kun Ilari Filppula luisteli istumaan kakkostaan kampituksesta. Ilveksen ylivoima pyöri ajoittain hyvin, mutta maalia ei silti saatu syntymään.

Reilun 13 minuutin kohdalla nähtiin suht raju laitaa päin ajo TPS:n päädyssä, jossa Juho Liuksiala jäi Jani Forsströmin alle, mutta Liuksiala selvisi tilanteesta ja jatkoi normaalisti peliään. Kun peliä oli jäljellä vähän reilu kolme minuuttia, oli Ilveksellä tiukka paikka omassa päässä. Kiekko lipui vaarallisesti Heleniuksen edestä TPS pelaajaa kohden, jolle oli avautumassa oiva maalipaikka. Helenius kuitenkin heittäytyi tilanteessa mahalleen ja työnsi kiekon väljemmille vesille, josta Ilves sai sen vaivalloisesti mutta kuitenkin pois omalta alueelta. Kun peliä oli jäljellä reilu minuutti nähtiin monta tilannetta TPS:n päädyssä. Ensin maalipaikkoja, joissa Arttu Ruotsalaisella oli avopaikka iskeä Ilves johtoon. Ruotsalainen kuitenkin epäonnistui tilanteessa.

Ruotsalaisen avopaikan jälkeen TPS:n pelaajat hölmöili itselleen tuplajäähyt, kun Elmeri Eronen sai kakkosen poikittaisesta mailasta Setäsen maalin kulmalta ja Martin Berger siniviivan tuntumassa kampituksesta. Ilves pääsi 5-3 ylivoimalle ja juuri ennen summerin soittoa ensimmäiselle erätauolle, Teemu Rautiainen sai kiekon B-pisteelle ja valelaukauksen jälkeen iski tarkaalla ranteella kiekon Setäsen selän taa. Syöttöpisteet Rautiaisen maaliin Bill Thomasille ja Ville Meskaselle. Ajassa 19:59 Ilves 1-0 johtoon.

Toinen erä selvästi Ilveksen hallintaa

Toinen erä alkoi vielä Ilveksen ylivoimalla ja alle minuutin kohdalla saatiinkin jo pari hyvää ja vaarallista laukausta kohti Setästä. Toinen maali jäi ikävä kyllä vielä syntymättä. Ajassa 21:59 Liuksiala sai jäädä taas kunnon jyrän alle TPS-maalin takana, kun Mark Fraser kaatoi Liuksialan kovin ottein estäen tätä pääsemästä kiekkoon. Tästä Fraser kalasti samalla itselleen kakkosen estämisestä ja Ilves jälleen ylivoimalle. Ylivoima pyöri jälleen nätisti ja paikkoja sateli milloin mistäkin paikasta, mutta Setänen sai torjuttua Ilveksen harmiksi torjuttua kaikki.

TPS alivoiman jälkeen kiekko oli jälleen pitkään TPS:llä, ja pitkän yrityksen jälkeen Heleniukselle saatiin kirjattua toisen erän toinen torjunta. Torjunnan jälkeen Ilves ajoi jälleen hyökkäyksensä TPS-päätyyn ja kovan yrityksen ja maalin edus väännön jälkeen sai kalastettua Mark Fraserille toisen peräkkäisen jäähyn estämisestä. Tällä kertaa Ilveksen ylivoima ei alkanut ihan niin mallikkaasti, vaan Ilves päätti hakea vauhtia omasta päästä pitkän kiekon turvin. Samalla TPS sai tilanteesta oivan paikan tasoittaa ottelu alivoimalla pariinkin otteeseen, mutta Helenius kesti. Loppu ylivoima menikin taas siellä missä kuuluikin, mutta Setänen sai torjuttua Ilveksen yritykset.

Seuraava Ilveksen paikka tarjoutui Tapio Laakson johtamalle ykköskentälle, mutta kiekkoa ei sekavasta pyörimisestä huolimatta saatu edes tyhjään TPS-maaliin Setäsen harhauduttua hetkeksi torjunnan jälkeen maaliltaan pois. Erän puolen välin jälkeen Eemeli Suomen johtama kolmoskenttä pisti taas hurrikaanin pyörimään TPS-päätyyn ja pitkän haun ja pyörityksen jälkeen kiekko kimposi lopulta Setäsen torjunnasta verkkoihin. Seuraava paikka syntyi Ilveksen neloselle, joka pääsi vauhdikkaan hyökkäyksen päätteeksi nokikkain Setäsen kanssa, mutta Setänen kesti tämänkin tilanteen.

Mitä pidemmälle peli eteni, sitä paremmin Ilves pääsi peliin mukaan. Myös Helenius pelasi loisto ottelua torjumalla TPS:n hyvän maalipaikan puoli kyykyssä oikeanpuoleisella patjallaan, kun toista erää oli pelattu noin 15 minuuttia.
Ajassa 35:05 Jarkko Parikka taklasi TPS pelaajaa Ilveksen siniviivan tuntumassa kaulan alueelle ja sai tilanteesta 2+10 minuuttia. Ylivoima kuitenkin kuihtui TPS:n Martin Bergerin kostaessa tilanteen 2+10 minuuttisen arvoisesti ja jäähyt menivät tasan. Vain hetki ja TPS sai kuitenkin mahdollisuuden ylivoimaan Mark Floodin joutuessa kakkoselle huitomisesta. TPS sai hyvän ylivoimapyörityksen aikaan, mutta ylivoima kuitenkin loppui kesken Ilkka Pikkaraisen kalastettua itselleen jälleen jäähyn Heleniuksen huitomisesta tämän vangittua kiekon räpylänsä alle.

Toisen erän torjunnat kertoi myös Ilveksen hallinnasta, Heleniuksen torjuessa vain 10 kertaa kun Setänen sai torjua peräti 21 kertaa.

TPS onnistui vääntämään pelin tasoihin

Kolmannen erän ensimmäiset kunnon maalipaikat nähtiin Ilveksen kolmosen toimesta. Kuitenkin peli pyöri enemmän laidoissa ja kunnon maalipaikat jäivät pariin. Kun kolmatta erää oli ehditty pelata reilu kaksi minuuttia, Teemu Lepaus luisteli päättäväisesti TPS-päätyyn, karvasi ja kaapaisi kiekon TPS-maalin edessä pelanneelta puolustajalta ja kieppasi kiekon vaivattomasti Setäsen ohi TPS-maalin perukoille. Ajassa 42:17 Ilves 2-0 johtoon.

Vain hetki Lepauksen 2-0 osumasta ja Ilveksellä paikka ylivoimalla iskeä kiekko kolmannen kerran illan aikana Setäsen selän taakse. Kuitenkin ylivoima oli hapuilevaa ja kuviota jouduttiin hakemaan useampaan otteeseen. Maali jäi syntymättä ja tilanne säilyi 2-0.

Seuraava ylivoima nähtiin ajassa 47:53, kun TPS:n Jani Forsström passitettiin istumaan kakkosta laidan vierustalla tapahtuneesta kampituksesta. Jälleen Ilveksen ylivoima alkoi haparoiden ja TPS oli saada alivoimahyökkäyksen, joka päättyi kuitenkin Ilveksen onneksi paitsio vihellykseen. Juuri enempää ei Ilves saanut loppu ylivoimallaankaan aikaan ja tilanne säilyi vielä hetken 2-0, kunnes TPS sai tarpeeksi tehokkaan hyökkäyksen Ilves päätyyn ja pääsi iskemään kauan hakemansa kavennusmaalin. Ajassa 50:27 TPS kavennus 2-1.

Kavennuksen jälkeen Ilves oli hetken helisemässä TPS-paineen alla, mutta pian peli oli jälleen Ilveksen otteessa ja hyökkäyksiä alkoi satelemaan TPS-päätyyn toisen erän tavoin. Kun kolmatta erää oli jäljellä alle viisi minuuttia sai TPS todella vaarallisen ja avoimen hyökkäyksen Ilveksen päähän, mutta tilanteesta selvittiin säikähdyksellä vaikka Heleniuksen torjuma kiekko tipahtikin kaikkien yllätyksesksi takaisin peliin.

Ajassa 58:24 TPS otti vielä aikalisän ja Setänen luisteli pelin jatkuttua hetken päästä pois maaliltaan. Ilveksellä oli tilaisuus iskeä kiekko tyhjään maaliin ja loppu lukemat tauluun, mutta Ilveksen epäonnistuttua TPS onnistui toisessa päässä ja tasoitti pelin. Ajassa 59:03 TPS tasoitus 2-2. Kolme sekunttia vaille 60 minuuttia ja Ville Meskanen ohjattiin vielä jäähy aitioon.

Nopea ratkaisu ylivoimalla

Jatkoaikaa ei ehditty kauaa pelata, kun Ilves sai kokea karun tappion alivoimalla. TPS käytti kolmannen erän lopussa saadun ylivoimansa hyödyksi ja iski kovalla lämärillä kiekon kolmannen kerran illan aikana ohi hyvin taistelleen ja torjuneen Riku Heleniuksen. Ajassa 60:34 TPS voittomaali 2-3.

Karri Kiven mietteet ottelusta:

– Ei riittänyt ihan se viimeinen minuutti. Siinä on vielä vähän matkaa, että saisi koko paketin kestämään koko ottelun. Muuten oli kaikinpuolin ryhdikäs esitys alusta asti, ja tiedettiin kyllä kärkijengin tulevan vastaan. Äärirajoilla äijät veti koko pelin, mikä oli hienoa katseltavaa. Tietysti viimeinen minuutti jäi aika paljon kaivelemaan, kun voitto meni siinä, mutta pitkässä juoksussa ollaan menossa koko ajan parempaan. Jos vertaa syksyn alun peleihin, niin nyt tähän on paljon helpompi rakentaa ehjää pohjaa menestymiselle.

Taipuuko TPS Hakametsän perjantai-illassa?
Stefan Espeland ei jatka Ilveksessä
UUTISET