3. Tunnepitoinen taistelu Nordiksella päättyi IFK:n voittoon

Tunnepitoinen taistelu Nordiksella päättyi IFK:n voittoon

Milla Mettiäinen

Vuoden ensimmäinen vieraskamppailu Helsingin IFK:n vieraana oli tapahtumarikas ja ratkaisu haettiin lopulta voittolaukauskilpailusta. Kotijoukkue vei voiton nimiinsä 4-3-lukemilla ja Ilves sai matkaansa yhden pisteen.

Vauhdikas ensimmäinen erä

Ensiminuutit ottelusta oli Ilvekseltä kovavauhtista menoa. Panu Mieho irtautui läpiajoon, mutta viime kaudella Ilveksessäkin esiintynyt Roope Taponen otti patjatorjunnan, josta Mieho pääsi yrittämään vielä uudestaan, mutta IFK-vahti oli vahvempi. Eetu Päkkilälle tarjoutui paikkoja maalin oikealle kulmalle muutamaan otteeseen.

Ilveksen hyvästä alusta huolimatta kotijoukkue siirtyi ensimmäisenä johtoasemaan. HIFKin Eddie Larssonin syöttö löysi tiensä kahden keltavihreän puolustajan lapojen läpi Julius Nättiselle, jonka terävä rannelaukaus laittoi verkot tötterölle ja vei HIFK:n 1-0-johtoon. Maalin myötä IFK pääsi vahvemmin mukaan kamppailuun ja Ilveksellä oli haasteita hyökkäyssiniviivan ylityksissä.

Ensimmäinen erikoistilanne käynnistyi ajassa 12:35 kun Jyrki Jokipakka komennettiin kaksiminuuttiselle kampituksesta. Helsinkiläiset saivat ylivoimamyllyn pyörimään varsin tehokkaasti, mutta Ilveksen alivoima suoritti tehtäväänsä vaaditulla tasolla. Ilves sai erän loppupuolella muutamia maalintekomahdollisuuksia, joista vastasi mm. Les Lancaster, mutta kovinkaan lähellä kiekko ei maalia vielä käynyt.

Kuva: Riku Laukkanen / HIFK

Erikoistilanteiden täyttämä toinen erä

Toisessa erässä ei ehtinyt hiekka tiimalasista paljoakaan valua, kun Jarkko Parikka sai kaksiminuuttisen koukkaamisesta jo ajassa 20:21 ja näin ollen Ilvekselle illan toinen alivoima, josta ehdittiin puolisentoista minuuttia kuluttaa, kun Roni Hirvonen kampitti Jyrki Jokipakan. Hirvoselle annettiin kahden minuutin jäähy, kun Parikan jäähyä oli jäljellä 27 sekuntia. Tuon ajan jälkeen Ilvekselle tarjoutui puolisentoista minuuttia illan ensimmäistä ylivoimaa. Ylivoimatehokkuutta saatiin todistaa jälleen, kun Les Lancaster tarjoili loistokkaan poikkisyötön vasemmalle laidalle Tommi Tikalle, jonka tarkka laukaus upposi maaliin Roope Taposen räpylän alle. Maalin toinen syöttäjä oli Henrik Haapala, ja ottelu lukemissa 1-1.

Seuraavassa hetkessä kulmakamppailussa tunteet läikkyivät hieman yli ja ajassa 23:52 Tommi Tikka sai kaksiminuuttisen laitataklauksesta ja toisen kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta. Puoli minuuttia myöhemmin maalinedustilanne johti tunteiden kuumenemiseen ja tilanteessa Jyrki Jokipakka sai luistimen terästä kasvoihinsa. IFK:n Teissala sai tilanteesta 2+2 minuuttia väkivaltaisuudesta, ja Ilvekseltä Eetu Päkkilä sekä Santeri Virtanen saivat molemmat kaksiminuuttiset väkivaltaisuudesta. Raimo Helminen heitettiin ulos vaihtopenkiltä tuomareiden toimesta. Ilves pelasi vajaa puoli minuuttia kolmella viittä vastaan, jonka jälkeen minuutin neljällä viittä vastaan. Hetkeä myöhemmin Roni Hirvonen otti vielä huitomisrangaistuksen, jonka myötä pelattiin neljällä neljää vastaan. Ilvekselle jäi vielä puolisentoista minuuttia ylivoimaa. Ylivoimalla peli oli mainiota ja syöttömylly pyöri hyvällä sykkeellä. Juuri kun ylivoima oli päättynyt, otti HIFK:n Ilari Melart poikittaisesta mailasta kaksiminuuttisen ja Ilves sai uuden mahdollisuuden johtomaalin tavoitteluun. Ylivoiman kiinnostavin tilanne nähtiin, kun Petri Kontiola tarjoili Åstenille pikku pommin keskialueella. Ylivoimaa oli jäljellä puolisen minuuttia, kun Ilveksellä oli liikaa pelaajia kentällä. Matias Mäntykivi meni kärsimään joukkuerangaistusta ja pian HIFK oli vuorostaan ylivoimalla.

Halttunen pääsi pieneen läpiajoon, mutta Marek Langhamer otti viilipyttymäisen torjunnan. Peli pyöri erän loppupuolella pitkälti Ilveksen päädyssä. Roni Hirvonen pääsi istumaan illan kolmatta kaksiminuuttistaan tempaistuaan Kevin Czuczmania kasvoihin ja Ilves pääsi jälleen ylivoimalle. Haapala syötti taaksepäin Les Lancasterille siniviivalle keskelle, josta Lancaster syötti vasempaan kulmaan Joona Ikoselle, josta Ikonen pääsi naulaamaan jo kauden 18. osumansa liki tyhjään maaliin. Ilves siirtyi 1-2-johtoon.

Ratkaisu haetaan voittolaukauskilpailusta

Kolmannessa erässä jatkettiin hyvin pitkälti siitä mihin toisessa jäätiin. Sekä Petri Kontiola, että Otso Rantakari saivat rangaistukset pienen nahistelun seurauksena. Kontiolan rangaistuksen syy oli poikittainen maila ja Rantakarin huitominen. Kaksi minuuttia neljällä neljää vastaan kului pitkälti päädystä toiseen pelaillessa, kunnes puolustajaduo Parikka-Lancaster pääsi molemmat kelpo vetopaikoille.

Santeri Virtanen pääsi nokikkain Roope Taposen kanssa helsinkiläisen harhasyötön seurauksena, mutta Taposen räpylä ehti kiekon ja maaliverkon väliin. IFK sai mylläkkää aikaan Ilveksen maalilla, mutta Marek Langhamer pysyi ruuhkista huolimatta kiekon tiellä. Kamppailupelaaminen oli keskeisessä roolissa koko erän alkupuoliskon.

Jäähyillä kunnostautunut Roni Hirvonen vei kotijoukkueen tasoihin saatuaan maaliviivalta syötön maalin edustalle, josta ensimmäisen vedon rebound lopulta upposi ohi Langhamerin ja ottelu oli lukemissa 2-2.

Otto Latvala kilautti kiekon tolppaan ja Ilveksellä oli lyhyt momentum päällä. Pian omassa päässä nähtiin tilanne, josta Jarkko Parikka sai kaksiminuuttisen estämisestä mentyään IFK-pelaajan eteen. Ilves jälleen alivoimalle, mutta tästä ei suurempaa vaaraa tupsukorville aiheutunut, sillä IFK pidettiin pääasiassa poissa vetotonteilta. Alle minuutti edellisen jäähyn päättymisestä Les Lancaster pääsi vuorostaan testaamaan suosituksi todettua jäähypenkkiä poikittaisen mailan johdosta. IFK:n ylivoimalla oli käynnistymisvaikeuksia, mutta lopulta Rantakarin lämäri suoraan syötöstä löysi paikkansa maalin ylänurkasta ylivoiman viime sekunneilla. Kotijoukkue siirtyi 3-2-johtoon.

Marek Langhamer poistui maaliltaan ja tasoitusta lähdettiin hakemaan kuudella pelaajalla. Jarkko Parikan veto Les Lancasterin syötöstä kimpoili maalin edessä ja Santeri Virtanen löysi paikalle oikeaan aikaan. Virtanen maalasi lukemat tasoihin kolmeen kolmeen. Ottelu venyi jatkoajalle. Jatkoajalla Ilves otti aikalisän, kun Otto Paajanen sai kaksiminuuttisen koukattuaan Matias Mäntykiveä ja Ilvekselle tarjoutui jälleen ylivoima. Lancasterin veto kilahti jo tolppaan, mutta lopulta ratkaisu piti hakea voittolaukauskilpailusta, josta IFK nappasi voiton.