3. Työteliäs Ilves kahmaisee kolme pistettä Mikkelistä

Työteliäs Ilves kahmaisee kolme pistettä Mikkelistä

Milla Mettiäinen

Kuva: Mikko Kankainen

Ilves esiintyi eloisasti Mikkelin Kalevankankaalla nakuttaen peräti viisi maalia, Marek Langhamerin pitäessä maalinsa täysin puhtaana. Laadukkaan 60 minuuttisen pelannut joukkue siirtyi sarjataulukossa 5–0-voiton myötä sijalle 4.

Kamppailupitoinen ykköserä

Ottelu käynnistyi tasapäisesti tunnustellen. Ilveksen ensimmäinen hyvä maalille haasto nähtiin kokoonpanoon paluun tehneen Henrik Haapalan toimesta.

Johan Harju teilasi Marek Langhamerin kamalan näköisesti, kun maalivahti oli hakemassa kiekkoa maalin takaa. Langhamer viipyi jään pinnassa tilanteen seurauksena kotvasen, mutta pystyi kuitenkin jatkamaan torjuntatöitä tällistä huolimatta. Jukureiden Harju meni istumaan kaksiminuuttista päähän kohdistuneesta taklauksesta. Ilveksen illan ensimmäisellä ylivoimalla ei mainittavia onnistumisia nähty, mutta omassa päässä Jyrki Jokipakka oli mies paikallaan, kun Jukurit pääsi alivoimalla 2-1-hyökkäykseen napattuaan kiekon Ilveksen hyökkäyspään harhasyötöstä. Jokipakka sai tyrkättyä mailalla poikkisyötön katki, eivätkä mikkeliläiset päässeet vedolle.

A-maajoukkueeseen Karjala-turnaukseen valittu Joona Ikonen tarjoili näytteen laadukkaasta laukauksestaan, kun tämän rannelaukaus kilahti tolppaan.

Jukureiden Samu Tuomaala teki hölmön ratkaisun Ilves-päädyssä, kun nuori mies kampitti Leo Lööfin laidan tuntumassa. Tällä ylivoimalla Ilves pääsi hallitsemaan kiekkoa kunnolla, kun vetopaikkoja ja laukauksia syntyi lukuisia muun muassa Eemeli Suomen, Petri Kontiolan ja Jyrki Jokipakan lavoista. Tupsukorvat antoivat mikkeliläisille kovaa painetta.

Erän lopulla Ilves-puolustus sai jämäkästi katkottua Jukuri-yritykset, mutta hankaluuksia alhaalta ylöspäin lähdöissä nähtiin. Muutoin erä oli vahvasti Ilves-merkkinen.

Tiivistempoinen toinen erä

Jukurit pääsi aloittamaan toisen erän avausvaihdon hyökkäyksellä, mutta Sebok kaivoi kiekon omasta päästä sutjakkaasti. Sebok nousi kiekon kanssa punaviivan yli, mistä lyhyt syöttö päätyi Joona Ikoselle oikeaan laitaan. Ikonen laukoi, ja Balazs Sebok hutmaiso paluukiekkoa vasemmalle Eemeli Suomelle, joka vippasi kiekon maaliin yli Tuohimaan vasemman patjan. Ilves siirtyi toisen erän alussa 0–1-johtoon.

Joitakin riskaabeleja ratkaisuja Ilves-puolustuksessa näkyi, mutta Jukurit ei onneksi näitä tilanteita pystynyt hyödyntämään. Ilves kuitenkin oli pääasiassa vastustajaansa paremmin pelin päällä, kuten ensimmäisessäkin erässä. Erän puolivälin tienoilla puolustuspäädyssä nähtiinkin aiempaa enemmän toimintaa, mutta Ilves-puolustus sekä Marek Langhamer teki kelpo työtä tonteillaan.

Leo Lööf otti joukkueen ensimmäisen rangaistuksen ottelun puolivälin jälkeen, ja alivoimaa saatiin harjoitella seuraavaksi. Kiekko kävi Jukurimyllytyksen jälkeen lähellä maalia ensin Juhamatti Aaltosen toimesta, ja seuraavassa tilateessa Jukureilla olisi ollut maalissa runsaasti tilaa, mutta Dominik Masin ja Marek Langhamer pistivät kroppaa likoon, eikä lukemat tulostaululla muuttuneet.

Erän viimeisillä minuuteilla kiekko lipui jo maalivahdin alueella Langhamerin takana, mutta Balazs Sebokin oivallinen mailaratkaisu suojasi Ilveksen johtoasemaa. Hyökkäyspäädyssä Tommi Tikan poikkisyöttö löysi paikkansa Joona Ikosen lavasta, joka oli hivuttautunut Jukurien maalin eteen. Frans Tuohimaa oli kuitenkin hereillä tilanteessa.

Ilves lyö naulan Jukureiden arkkuun

Kolmannen erän alussa ei väsymisen merkkejä liioin näkynyt, kun peli aaltoili päädystä toiseen kiivaan kamppailun siivittämänä. Hallittuja hyökkäyskuvioiden pyörittelyitä ei alkuun kummassakaan päässä tarvinnut liioin seurailla. Nopeita ja oivaltavia pistohyökkäyksiä sen sijaan syntyi lukuisia.

Jani Nyman ja Tommi Tikka olivat 2–1-hyökkäyksessä, kun kiekkoa hallussaan pitänyt Nyman luotti omaan rannelaukaukseensa, eikä alkanut syöttelemään. Se kannatti. Nymanin rannelaukaus upposi ohi Tuohimaan ja Ilves siirtyi 0–2-johtoon.

Juhamatti Aaltonen kävi kilauttamassa yksilösuorituksena kiekon tolppaan. Jukureiden peli vaikutti poukkoilevalta ja siitä esimerkkiä tarjoiltiin, kun Petri Kontiola sai imettyä Jukuriviisikon liki kokonaisuudessaan laitaan kimppuunsa. Laidasta kaivettu kiekko oli pian maalin takana Henrik Haapalan lavassa ja maalin edustalla oli runsaasti vapaata tilaa paikan päälle oikeaan aikaan löytäneelle Aku Rädylle, joka saatteli Ilveksen onnistuneesti 0–3-johtoon.

Jukurit otti aikalisän, ja pian sinipaidat pääsivät rynnistämään Ilves-maalille. Ilveksen puolustuspää pelitti vaaditulla tasolla edelleen.

Latvala syötti kiekon Ilves-maalin takaa ränniä pitkin siniviivan tuntumaan Eemeli Suomelle, joka antoi laidasta pikku syötön Ikoselle. Joona Ikonen lähti 1-1-hyökkäykseen ja laukoi. Ikonen seurasi oman vetonsa loppuun asti ja lopulta laittoi karat sisään. Ilves siirtyi Ikosen maalin myötä 0–4-johtoon.

Seuraavaksi nähtiin jo Eetu Tuulolan syöttö maalin takaa maalin eteen Tommi Tikalle, joka pääsi vetämään aitiopaikalta. Tämän vedon Tuohimaa kuitenkin nappasi talteen.

Jarkko Parikka otti kaksiminuuttiseen huitomisesta puolustettuaan tiiviisti omassa päässä. Alivoimasta selvittiin varmasti. Sen aikana merkittävin tapahtuma oli, kun Balazs Sebok irtautui läpiajoon, jossa Linus Nässen joutui rikkomaan kiinnipitämisen arvoisesti. Sebok pääsi vetämään rangaistuslaukauksen, mutta kiekko lipesi kurjasti lavasta eikä 0-5 maalia syntynyt.

Eemeli Suomi oli jälleen mainion syöttöratkaisun takana, kun pieni syöttö hyökkäyssiniviivalla löysi Balazs Sebokin, joka pääsi jälleen haastamaan Frans Tuohimaata. Toistamiseen ei Tuohimaa Sebokkia päihittänyt, vaan Sebok onnistui naulaamaan ottelun lukemiin 0–5.