3. Urhea taistelu ei riittänyt pisteisiin Oulussa

Urhea taistelu ei riittänyt pisteisiin Oulussa

Marko Herckman

Ilves taisteli urhoollisesti Oulussa, mutta viimeisellä minuutilla tullut voittomaali oli liikaa. Teemu Lepaus osui kahdesti ja Eemeli Suomi kerran, mutta Kärpät vei voiton lukemin 4-3.

Lepauksen lämäri puhuu taas

Kärpät ja Ilves pelasivat Raksilassa erittäin vauhdikkaan avauserän. Tempo oli korkealla alusta lähtien ja ensimmäinen pelikatko nähtiin vasta, kun peliä oli pelattu pitkälti yli viisi minuuttia. Kärpät oli avausminuuteilla hiukan niskan päällä ja sai luotua muutamia kohtalaisia tekopaikkoja. Erässä 12 kertaa torjunut Antti Lehtonen torjui kuitenkin varmasti. Ilveksestä Arttu Ruotsalaisen kentällinen sai omissa vaihdoissaan pelin toistuvasti Kärppien päätyyn.

Erän edetessä Ilves pääsi entistä paremmin peliin mukaan ja sai luotua muutamia pitkiä hyökkäyksiä oululaisten alueelle. Erää oli jäljellä reilu viisi minuuttia, kun Teemu Lepaus toi kiekon hyökkäysalueelle ja pelasi näppärillä käsillään itselleen tilaa. Joona Ikonen teki maskia, kun Lepaus viritti toisessa pelissä peräkkäin tarkalla lämärillä kiekon verkkoon. Ajassa 14.21 syntyneen ottelun avausmaalin syötti uransa ensimmäisellä tehopisteellä Joona Koppanen. Reilu minuutti maalin jälkeen Ilves-kapteeni Tapio Laakso joutui korkeasta mailasta jäähylle, mutta Ilves pelasi vahvan alivoiman. Aivan erän lopussa Juhani Tamminen pelasi taitavasti paikan Teemu Rautiaiselle, jonka laukaus viuhui kuitenkin ohi takanurkasta. Erätauolle lähdettiin Ilveksen 0-1-johdosta.

Kärpät nousee tasoihin

Juhani Tamminen sai toisen erän alussa kampitusjäähyn ja Ilves joutui alivoimalle. Vierasjoukkue selvitti pelin toisenkin alivoimansa mallikkaasti ja Kärpät ei juuri paikoille päässyt. Kärppien Saku Mäenalanen kaatoi keskialueella kiekkoa ylös tuoneen Joe Piskulan, ja Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle ajassa 26.12. Jäähyn aikana Ilves ei vielä kiekkoa verkkoon saanut, mutta neljä sekuntia sen päättymisestä helähti. Sami Sandell pelasi oivallisella syötöllä maalin takaa kiekon Eemeli Suomelle, joka venytti ylänurkkaa ajassa 28.12. Toinen syöttöpiste maaliin Valtteri Viljaselle.

0-2-maalin jälkeen Ilves pääsi heti uudestaan ylivoimalle, kun Miika Koivisto kiskaisi kiekon katsomoon. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Ilves pelasi erässä vahvaa peliä ja kiekko pysyi toistuvasti Kärppien päädyssä. Kesken Ilveksen paineen kotijoukkue sai luotua yhden pitkän hyökkäyksen. Ilveksen vaihto venyi pitkäksi ja lopulta Jani Hakanpää pääsi tulittamaan poikittaissyötöstä kiekon ohi pahasti maskissa olleen Antti Lehtosen.

Joe Piskula joutui jättämään maalin jälkeen pelin kesken ja Ilveksen pakkien peluutus meni uusiksi. Tästä seurasi yksi huolimaton vaihtovirhe, jonka Kärpät hyödynsi armottomasti. Lasse Kukkonen antoi tarkan avauksen ja Julius Junttila vapautti toiselta puolelta Charles Bertrandin maalintekoon ajassa 34.20. Loppuerä mentiin Kärppien hienoisessa hallinnassa, mutta lisäosumia ei nähty ja erätauolle mentiin tasalukemista 2-2.

Taistelu ei riitä

Joe Piskula palasi kolmanteen erään numerolla 26. Kauaa ei yhdysvaltalaispakki ehtinyt kentällä olla, kunnes hänelle tuomittiin ulosajo polvitaklauksesta ajassa 42.00. Ilves taisteli viiden minuutin alivoimansa urhoollisesti Antti Lehtonen viimeisenä lukkonaan ja selvisi ilman takaiskuja. Ilves sai ylivoiman Piskulan rangaistuksen päätyttyä, mutta tämä pakkopeli jäi vaisuksi.

Seuraavana oli vuorossa jälleen Kärppien ylivoima, kun Arto Laatikainen tuomittiin kaksiminuuttiselle ajassa 50.48. Ilves taisteli jälleen hyvin, mutta lopulta kiekko pomppi puolustuksen luistimista maalin kulmalle Saku Mäenalaselle, joka sai lakaista kiekon reppuun muutama sekunti ennen rangaistuksen päättymistä. Ilves ei kuitenkaan luovuttanut. Miika Koivisto veti kiekottoman Joona Ikosen kumoon ja Ilves pääsi ylivoimalle ajassa 53.36. Sekunti jäähyn päättymisestä vierasjoukkue onnistui tasoituksessa, kun Teemu Lepaus löi Teemu Rautiaisen laukauksen irtokiekon reppuun. Toinen syöttöpiste maaliin Jarkko Parikalle.

Ottelun lopussa tuomarit teki kovan ratkaisun. Arto Laatikainen kompastui Antti Lehtosen patjaan ja törmäsi oman maalin pois paikoiltaan. Tuomari näki tämän tahallisena maalinsiirtona, ja koska se tapahtui viimeisellä kahdella minuutilla, tuomittiin tilanteesta rangaistuslaukaus. Antti Lehtonen liimasi kuitenkin varmasti Nicklas Lasun yrityksen. Pelin viimeisellä minuutilla Kärpät onnistui. Miska Humaloja sai pomputeltua kiekon maalinedusruuhkasta ohi Antti Lehtosen ajassa 59.29. Tästä Ilves ei enää toipunut ja loistava taistelu ei lopulta tuonut lisäpisteitä, vaan Kärpät voitti ottelun lukemin 4-3.

Ottelun ratkaisut:

Ilves pelasi hyvän pelin. Se haastoi nimivahvan Kärpät kunnolla ja taisteli urhoolisesti vaikeilla hetkillä, vaikka joutui pelaamaan ison osan ottelusta viidellä puolustajalla. Keltapaidat osoittivat vielä lopussa luonnetta nousemalla tasoihin, mutta puoli minuuttia ennen loppua tullut voittomaali oli liikaa. Ilveksen käyrä on kuitenkin noususuhdanteinen ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Ilveksen parhaat:

Antti Lehtonen pelasi maalilla hyvän pelin. Teemu Lepaus teki kahteen vaikeaan vieraspeliin kolme maalia. Tulokashyökkääjät Joona Koppanen ja Joona Ikonen pelasivat kypsää peliä alivoimalla. Joe Piskula näytti omaavansa potentiaalia hyväksi vahvistukseksi.