1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Uusi kalenterivuosi käyntiin Ässien kohtaamisella

Uusi kalenterivuosi käyntiin Ässien kohtaamisella

Vesa Suonsyrjä
Ilves KE 4.1. klo 18:30 Ässät

Ilves pelaa kalenterivuoden ensimmäisen ottelunsa Nokia Arenalla keskiviikkona, jolloin vastaan luistelee Porin Ässät. Ilves lähtee otteluun hyvistä asetelmista erinomaisen kalenterivuoden 2022 pohjalta.

Otteluun on myyty jo lähes 7500 lippua – osta lippu

Kalenterivuosi 2022 oli Ilvekselle menestyksekäs

Ilveksen kannattajien loputtoman pitkäksi venynyt mitaliton aikakausi tuli päätökseen viime keväänä, kun Ilves nousi välieriin ikimuistoisella Petri Kontiolan seiskapelin jatkoaikamaalilla ja kauden 2021-22 viimeisessä ottelussa varmistui seuran kolmannettoista pronssimitalit kun KooKoo kaatui lukemin 3-2.

Ilveksen pelaajat loistavat useamman tilaston kärjessä kun tilastoissa on huomioitu kaikki ottelut välillä 1.1-31.12.2022. Kapteeni Eemeli Suomi oli tehokkain pelaaja kerättyään piste/ottelu 68 ottelussa tehden 22 maalia ja antaen 46 maalisyöttöä. Uransa viimeistä kautta parhaillaan pelaava ikinuori Petri Kontiola oli ajanjakson syöttökuningas 48 syöttömerkinnällä. Kaikista maalivahdeista eniten torjuntoja keräsi Marek Langhamer, joka venyi kiekon eteen huikeat 1247 kertaa.

Ilves keräsi tällä ajanjaksolla toiseksi eniten pisteitä kaikista liigajoukkueista ja iski kalenterivuoden aikana liigan suurimman määrän maaleja – 221 yhdessä Tapparan kanssa.

Kauden 2022-23 alku täynnä onnistumisia

Ilveksen kuluvan kauden tilastojen pohjalta onnistujat ovat tuttuja nimiä. Liigan tiukassa pistepörssin kärjessä on kymmenen parhaan joukossa kolme Ilvestä : Joona Ikonen, Petri Kontiola ja Eemeli Suomi, joista Suomi oli liigan marraskuun pelaaja ja joulukuun liigan pelaajaksi juuri valittiin Petri Kontiola, joka iski joulukuussa tehot 9. 3+11=14.

Joona Ikonen johtaa liigan maalipörssiä 17 maalilla ja puolustaja Les Lancaster on puolustajien pistepörssissä sijalla kolme. Jatkosopimuksen Ilvekseen kirjoittanut Lancaster on iskenyt alkukaudesta komeat tehot 8+16=24. Maalivahtitilastoissa Marek Langhamer on torjuntaprosenteissa neljäs lukemalla 92.18%.

Ilves on tehnyt liigassa selvästi eniten maaleja (108) ja joukkueen ylivoimaprosentti on myös liigan paras (31,13%). Kehitettävää sarjan muihin kärkijoukkueisiin nähden löytyy alivoimapelaamisesta (8/15) sekä päästetyissä maaleissa (79, joka on viidenneksi vähiten).

Ässät taistelee pudotuspelipaikasta

Viimeisellä neljällä kaudella vaatimattomat sijoitukset 15-9-12-15 napannut perinteikäs porilaisseura on pelannut suhteellisen hyvän ensimmäisen puolikkaan kuluvasta kaudesta. Tällä hetkellä yhdeksäntenä oleva Ässät on tehnyt liigassa kolmanneksi vähiten maaleja pitkälti sitä kautta, että jouukkue on pelannut liigan toiseksi tehottominta ylivoimaa (14.68%).

Ässien avainpelaajia ovat erinomainen maalivahti Niklas Rubin sekä joukkueen kultakypärää kantava puolustaja Ian McCoshen, jolla on koossa 16 tehopistettä. Ässien pelaajien kesken pisteet ovat jakautuneet kohtuullisen tasaisesti sillä 12 pelaajaa on saanut aikaan kymmenen tehopistettä.

Edellisistä kuudesta ottelustaan Ässät on voittanut kolme, joista viimeisimpänä joukkue nousi kolmen maalin tappioasemasta kotivoittoon lukemin 4-3 voittolaukauskilpailun jälkeen.


Areenan ovet aukeavat klo 17:00. Ottelulipulla kuljet Nyssellä veloituksetta – lue lisää.

Areenan aulassa:

  • DJ soittaa musiikkia tapahtuman alusta lähtien.
  • Casino Taproomissa sekä Maltti-mökkibaarissa on happy hour klo 17:00-18:00 välisenä aikana.
  • Ennen ottelua Ilves Pregamessa Mikko Heinämäen ja Niko Peltolan haastattelussa on Ilves-valmentaja Pasi Saarinen. Avausmaaliveikkauksen palkintona on Ilves-pelaajan maila.
  • Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry järjestää aulassa vähävaraisille lapsille urheiluvälinekeräyksen ennen ottelua.
  • Metkunen loihtii keltavihreät kasvomaalaukset ennen ottelua.
  • Ilves-Kaupan paitapaino toimii aulassa ennen ottelua ja erätauoilla.

Alkushow alkaa kello 18:15. Ensimmäisellä erätauolla järjestetään Ilves U9-junioreiden peli ja toisella erätauolla on luvassa Leaders Leaguen tanssiesitys.

Ottelun päätyttyä aulan valtaa Ilves Aftergame. Luvassa on mm. pelaajahaastattelu sekä ottelun avausmaaliveikkauksen voittajan palkitseminen.


Valmentajakommentit: Karri Kivi, Porin Ässät

Tavoitin Ilvestä kausilla 2016-20 valmentaneen Karri Kiven juuri ennen Ässien harjoituksia tiistaina aamupäivällä.

Tervehdys Karri, kolme valmentamaasi pelaajaa (Eemeli Suomi, Joona Ikonen ja Jarkko Parikka) nousi taas maajoukkueeseen, minkälaisia ajatuksia tämä herättää?

– Kyllä tulee seurattua näitä tuttuja pelaajia varmasti koko heidän uriensa ajan. Erityisesti Joona Ikosen tykkivire on lämmittänyt mieltä. Mikään suuri yllätys näiden pelaajien taso ei tietenkään ole.

Miltä Ilves on näyttänyt ulkopuolelta seurattuna?

– Erinomaiselle näyttää Ilveksen tilanne. Organisaatio on selvästi kunnianhimoinen ja se näkyy selvästi ulkoakin seuraten. Suunta oli selvillä jo minun viimeisillä kahdella kaudella, kun Timo Koskela tuli mukaan ja Ilves lähti Lukon ohella viemään tekemistä uudelle polulle, pohtii Karri Kivi.

Ässien kauden ensimmäisellä puolikkaalla on ollut tilastojen valossa ongelmia maalinteon kanssa ja nyt viimeisissä otteluissa omiin on uponnut runsaasti osumia. Miten kuvailisit joukkueen otteita?

– Sarjataulukko ei valehtele, tasaista on ympärillä. Pelillisesti koko ajan tulee uusia asioita esille ja kun niitä korjataan niin ajoittain joudutaan palaamaan aiemmin toimineisiin asioihin. Joulukuu oli kaikille joukkueille rikkonainen harjoittelun kannalta, joten nyt taas koitetaan saada asioita toimimaan.

Ässien peleissä on viime kauden jumbosijan jälkeen käynyt lähes 1000 katsojaa enemmän ottelua kohden katsojia. Teillä on paljon lahjakkaita nuoria pelaajia, onko Ässissä aistittavissa nostetta?

– Tasaisuus aiheuttaa kovaa kilpailua, sillä esimerkiksi neljän joukkoon on tarjolla todella monta laadukasta joukkuetta. Itseäni on ilahduttanut joukkueen ja yleisön välille kasvanut suhde, joka auttaa meitä. Se luo uskoa koko organisaatioon ja pienin askelin täältä koitetaan nousta.

Huomenna pelataan taas Nokia Arenalla vastakkain, minkälaista ottelua odotat?

– Ilves on vauhdikas joukkue, joka saa Ilveksen väreissä kannustavan yleisömeren taakseen. Tunnelma on varmasti katossa, ennakoi Kivi.

Kuva: Timo Koistinen

Pelaajakommentit: Petri Kontiola, Tampereen Ilves

Moro Konna, onnittelut kuukauden pelaajaksi valinnasta. Mitä on taustalla siinä, että painat 38-vuotiaana huipputasolla?

– Omat tehopisteet ja tälläiset saavutukset ovat suoraan sanottuna mulle aivan se ja sama. Ihan hyvin on pelit sujuneet, mutta ainoa asia jolla on merkitystä on joukkueen menestys ja sen eteen tässä painetaan illasta toiseen, täräyttää Kontiola.

Lokakuussa joukkueen syömähammas oli ketju Ikonen-Sebok-Suomi ja joulukuussa teidän ketjunne Haapala-Kontiola-Räty. Kuinka tärkeää on, että joukkueella on laajuutta ratkaisuosastolla?

– Mielestäni koko joukkue on pelannut hyvin. Eniten pelaavilta odotetaan tietenkin eniten tulosta ja siihen on pystytty vastaamaan, mutta matka on vielä pahasti kesken, korostaa ”Konna”.

Minkälainen kemia ja roolitus teillä on Henrik Haapalan ja Aku Rädyn kanssa?

– Meidän ketjun pelaaminen perustuu siihen, että me kaikki luistellaan ja tehdään yhdessä kovasti töitä. Kaikki tekevät kaikkia rooleja ja ihan hyvin meillä on synkannut.

Minkälaista ottelua odotat huomiselle, kun vastaan tulee Porin Ässät?

– Odotan vauhdikasta lätkää, meidän pitää luistella paljon. Ässiin en osaa niin ottaa kiinni, mutta meidän pitää kehittää omaa tekemistämme jatkuvasti. Omaan päähän on mennyt liikaa maaleja ja siellä päässä pitää saada pakkaa tiiviimmäksi.

Kuva: Jimi Soinila
Petri Kontiola on Liigan joulukuun pelaaja
Ilves taipui jatkoajalla Ässille
UUTISET