Marko Herckman

Ilves kohtasi kauden toisessa ottelussaan Sportin Vaasassa. Ensimmäisen erän jäähysuman tapettuaan Ilves-lauma teki muutaman näyttävän maalin ja nappasi voiton lukemin 1-4. Ilveksen hahmoja olivat tehot 1+2 kerännyt Petri Kontiola ja liigadebyytissään 32 torjunut Jakub Malek. Pelit jatkuvat heti huomenna kun Helsingin IFK saapuu vierailulle Nokia Arenaan.

Alivoimapeli testissä

Ilveksen alivoimapeli toimi liiga-avauksessa Ässiä vastaan sataprosenttisesti. Vaasan Kuparisaaressa tamperelaiset pääsivätkin heti avauserässä testaamaan vajaalla pelaamistaan, sillä Ilvekselle vihellettiin kolme kaksiminuuttista, jonka lisäksi Eetu Tuulola passitettiin suihkun puolelle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sport pääsi kokeilemaan minuutin verran kahdenkin miehen ylivoimalla, mutta Ilveksen alivoima oli uhrautuvaa ja laadukasta. Uransa ensimmäistä liigapeliä Ilveksen maalilla pelanneen Jakub Malekin ei tarvinnut palella tai jännittää, sillä avauserään 19-vuotias tsekkiveskari merkkasi 21 torjuntaa.

Melkoisen jäähykuorman kanssa kamppaillut Ilves ei vielä avauserässä oikein saanut hyökkäyspeliään käyntiin. Panu Mieho ja Joona Ikonen pääsivät kiekonriistojen jälkeen yrittämään, mutta tulostaululle ei kumpikaan joukkue avauserässä päässyt.

Ilves sanoo klap-klap-klap

Toisessa erässä Ilves vaihtoi jäähyilyn tehoihin hyökkäyspäässä. Viisikkopeli alkoi toimia tasakentällisin myös ylöspäin ja tamperelaiset olivatkin erässä hallitsevampi osapuoli. Ilves juoni erässä kaksi erittäin näyttävää osumaa. Ensin Aku Räty ja Petri Kontiola pelasivat Henrik Haapalalle tyhjään paikkaan ja Haapala heilutti verkkoa tyylikkäästi kuin eturessuaikoina ikään.

Toinen maali tuli Shaun Heshkan istuessa jäähyllä. Kontiola pelasi ensin viivaan Jyrki Jokipakalle, joka levitti Matias Mäntykivelle. Mäntykivi laittoi pienen kärkikynän jälkeen kiekon takaisin Kontiolalle joka viimeisteli lukemiksi 0-2. Vaasalaisetkin saivat kiekon erässä kertaalleen Ilveksen maaliin kun Turo Asplund ohjasi Miro Nallin vedon verkkoon. Asplundin maila oli kuitenkin liian korkealla ja ex-ilvekset jäivät tilanteessa nuolemaan näppejään.

Ilves-kasvatti Miro Nalli kiitää nyt Sportin paidassa. Kintereillä Balazs Sebök.

Ilves nappaa viileän voiton

Ilves jatkoi vahvaa peruspelaamista kolmannessa erässä. Sport yritti rimpuilla mukaan peliin, mutta Ilveksen viisikko puolusti vahvasti ja piti vaasalaiset ulkona parhailta sektoreilta. Ilves sen sijaan iski erän puolivälin paikkeilla kun Tommi Tikka riisti kiekon ja syötti sen Les Lancasterille. Lancaster löysi maalin kulmalta Eemeli Suomen ja kapteeni viimeisteli lukemiksi 0-3.

Sport yritti vielä kavennusta ja otti maalivahti Niko Hovisen pois reilut seitsemän minuuttia ennen päätössummeria. Ilves ei kauaa tilannetta ihmetellyt vaan kuusi sekuntia myöhemmin kiekko oli vaasalaisten maalissa. Les Lancasterin kauden avausmaaliin syöttöpinnan nappasi Petri Kontiola. Liigadebyytissään huippupelin pelannut Jakub Malek menetti nollapelinsä viimeisellä sekunnilla kun Sportin Juho Tommilan kova laukaus painui verkkoon vain sekunnin kymmenyksiä ennen pelin päättymistä. Malek oli kuitenkin voiton takuumies rauhallisilla otteillaan ja torjui yhteensä 32 kertaa.

Ottelun ratkaisut:

Ilveksen onnistunut alivoimapelaaminen ja Jakub Malekin urakointi avauserässä antoi avaimet voittoon. Ilves puolusti keskustaa läpi pelin mallikkaasti. Hyökkäyspäässä löytyi riittävästi tehoa.

Ilveksen parhaat:

Petri Kontiolalla on menossa ”Last Dance”, mutta mistään illan viimeisestä hitaasta ei ole kyse. Hyökkääjäkonkari on heti kauden alussa loistavassa iskussa ja on ottanut johtavan roolin joukkueesta. Joona Ikosen peliä kannattaa seurata vaikka huomisessa IFK-ottelussa vaihto kerrallaan. Varakapteeni on esimerkki voittavasta jääkiekosta. Jakub Malek oli ensimmäisessä liigapelissään loistava. Ison hatunnoston ansaitsevat myös alivoimaa uhrautuvasti ja taitavasti raataneet Ilves-pelaajat.

Ilveksen plussat ja miinukset:

+ Erikoistilanteet
+ Tiivis viisikkopeli
+ Jakub Malek
+ Varsinkin kaksi ensimmäistä Ilves-maalia hyväili varmasti varttuneemmankin Ilves-väen silmää ja sielua
– Avauserän kaltainen jäähysuma ei usein johda näin hyvään lopputulokseen

Erikoista:

Jakub Malekille kertyi jo avauserässä yhtä monta torjuntaa (20) kuin Marek Langhamerille koko Ässiä vastaan käydyssä ottelussa. Toinen nollapeli kauden alkuun jäi kiinni sekunnin kymmenyksistä. Edellisen kerran Ilves on aloittanut kauden kahdella nollapelillä 1970-71. Kaikuja siltä kaudelta voi edelleen kuulla, sillä tuolloin Ilveksen toisena maalivahtina oli sittemmin valmentajalegendana tunnettu Jaakko Siren. Siren on valmentanut myös Ilveksen maalivahtivalmentaja Markus Korhosta ja ”Karhu” onkin kertonut, että käyttää myös nykypäivänä joitain Sireniltä oppimiaan harjoituksia Ilveksen maalivahtiperinnettä jatkaessaan.

Jakub Malek on jatkamassa Ilveksen hienoja maalivahtiperinteitä.