1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. CHL-lohkovaiheen vastustajat: Stavanger Oilers

CHL-lohkovaiheen vastustajat: Stavanger Oilers

Mikko Alahäivälä
SU 21.7. klo 06:58

Ilveksen kolmas vastustaja CHL:n lohkovaiheessa on Stavanger Oilers. Kahdeksankertainen Norjan mestari on CHL:ssä mukana viidettä kertaa. Joukkueet kohtaavat lohkovaiheen ratkaisevissa otteluissa Tampereella tiistaina 4.10. ja Stavangerissa keskiviikkona 12.10.


Kausi 2021–2022

Stavanger Oilers voitti Norjan liigan runkosarjan 20 pisteen erolla viime kaudella. Joukkue otti 45 ottelusta 36 voittoa ja koki vain yhdeksän tappiota. Stavangerilaisten maaliero oli 162-89 eli peräti +73. Joukkueen parhaat pistemiehet olivat kauden jälkeen pelaajauransa lopettanut ja tuomarointitehtäviin siirtynyt Jarrett Burton (44 ottelussa tehot 22+28=50) ja yhdysvaltalainen Daniel Kissel (40 ottelussa 18+28=46), joka jatkaa Oilersin riveissä edelleen. Maalivahti Henrik Holmin torjuntaprosentti 38 ottelussa oli 91,5 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,87, joka oli liigan toiseksi paras lukema.

Stavangerin runkosarjan yleisökeskiarvo 2515 oli sarjan korkein.

Playoffseissa Stavanger kaatoi neljännesfinaaleissa Ringerike Panthersin otteluvoitoin 4–0, semifinaaleissa Sparta Warriorsin 4–3 ja finaaleissa Storhamarin 4–0. Oilers palasi Norjan liigan mestariksi viiden vuoden tauon jälkeen ja lunasti paikkansa CHL:ään.

Stavanger Oilersin kauden 2022–2023 joukkueen esittely on luettavissa myöhemmin julkaistavasta otteluennakosta.

Edelliset kaudet CHL:ssä

Viidettä kertaa CHL:ssä mukana oleva Stavanger Oilers on nähty kilpailussa aiemmin kausina 2014–2018. Ensimmäisellä kaudella Oilers oli lohkossaan toinen tasapistein Tapparan kanssa, mikä ei silti riittänyt jatkopeleihin. Seuraavalla kaudella stavangerilaiset etenivät lohkovoittajina playoffsien ensimmäiselle kierrokselle, jolla saksalainen Eisbären Berlin oli kuitenkin vahvempi. Kahdella viimeisimmällä kaudellaan joukkue jäi lohkoissaan viimeiseksi.

IIHF Continental Cupin Stavanger Oilers voitti kaudella 2013–2014.

DNB Arena

Vuonna 2012 avatun DNB Arenan yleisökapasiteetti on jääkiekko-otteluissa 4250. Oilersin kotiareena sisältää 36 VIP-aitiota. Muista Norjan liigan areenoista poiketen DNB Arenan kaukalo tehtiin NHL-mittaiseksi.

Pääsisäänkäynnit sijaitsevat Areenan ravintolapäädyssä. Katsomon M-osio on suunnattu perheille ja H-katsomo on seisomakatsomo.

Linja-autolinjat 2, 3, 6, 7 ja 16 vievät Stavangerin keskustasta DNB Arenalla, jonka läheinen pysäkki on nimeltään Stavanger Turnhall. Linja 4 pysähtyy myös viereisellä Morgedalsveien-pysäkillä. Stavangerin lentokentältä DNB Arenalle pääsee Sola Flybussin kyydissä.

Osoite: Ishockeyveien 1, 4021 Stavanger

Historiaa

Stavanger Oilers perustettiin vuonna 2000 kaupungin aiemman seuran Vikingin koettua konkurssin edellisenä vuonna. Viking IK ja Viking Hockey olivat pelanneet Stavangerin vanhassa jäähallissa vuodesta 1968 lähtien.

Oilersin perustamisen taustalla oli suomalaisia maahanmuuttajia, ja mukaan liittyi myös Vikingin toiminnassa mukana ollut suomalaissyntyinen liikemies Hartti Kristola, jonka taloudellinen tuki oli merkittävässä roolissa seuran alkuvuosien nopeassa kehityksessä. Norjan kolmannelta sarjatasolta aloittanut Oilers nousi suoraan kahdessa vuodessa maan pääsarjaan kaudeksi 2003–2004.

Ensimmäisen Norjan liigan mestaruutensa seura voitti vuonna 2010. Seuraavasta mestaruudesta vuonna 2012 alkoi kuuden peräkkäisen mestaruuden putki, joka jatkui vuoteen 2017 asti. Viime keväänä Oilers palasi kultakantaan viiden vuoden tauon jälkeen.

Jäädytetyt pelinumerot

Stavanger Oilers on jäädyttänyt kahden suomalaisen pelinumerot. Hyökkääjäkaksikko Jari Kesti (numero 7) ja Tomi Suoniemi (numero 22) edusti Oilersia kausina 2001-2006, joiden aikana seura nousi Norjan kolmostasolta pääsarjaan. Oilersin kaikkien aikojen pistepörssin kärkinimi Kesti pelasi seurassa 157 runkosarjaottelua tehoilla 230+264=494. Suoniemen pistesaldo 142 runkosarjaottelussa oli 156+204=360.


Stavanger Oilersin kanavat

Verkkosivut | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube | TikTok | LinkedIn


Stavangerin kaupunki

Norjan neljänneksi suurin kaupunki Stavanger sijaitsee maan lounaisrannikolla noin 450 kilometrin päässä pääkaupungista Oslosta. Vuonna 1125 perustettu kaupunki on yksi maan vanhimmista. Sen asukasluku on noin 145 000 ja laajemman suurkaupunkialueen noin 320 000. Stavanger on Rogalandin läänin hallinnollinen keskus ja Norjan öljyteollisuuden keskus, mikä näkyy myös Stavanger Oilersin nimessä.

Kirkko, uskonto, viikinkiaika ja koulutus ovat kaikki vaikuttaneet suuresti Stavangerin historiassa. Vuosien 1100–1150 välillä rakennettu Stavangerin tuomiokirkko on Norjan ainoa tuomiokirkko, joka on pysynyt lähes muuttumattomana 1500-luvulta lähtien. Toisessa maailmansodassa kaupunki oli valloitettuna saksalaisten toimesta.

Vuonna 1969 kaupungissa alkoi uusi aika, kun Pohjanmereltä, Stavangerin läheltä Ekofiskin alueelta, löydettiin valtavat öljyesiintymät. Öljystä tuli maan talouden moottori, ja vuonna 1972 perustetun valtiollisen öljy-yhtiö Statoilin (nykyisin Equinor) pääkonttori sijoitettiin Stavangeriin. Kyseisestä ajasta kertova palkittu TV-sarja Lykkeland (Unelmien maa) ensiesitettiin Norjassa vuoden 2018 syksyllä ja Suomessa 2019 alussa.

Stavangerin ja lähiseutujen luonto tarjoaa hienot mahdollisuudet retkeilyyn ja kiipeilyyn sekä muuhun ulkoliikuntaan. Suosittuja kohteita kaupungin ulkopuolella ovat muun muassa Lysefjord, valokuvauksellinen Preikestolen ja base-hyppääjienkin suosiossa oleva Kjeragbolten.

Kaupungin yliopisto on perustettu vuonna 2004. Vuonna 2008 Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin yhdessä Liverpoolin kanssa jakanut Stavanger on Jyväskylän ystävyyskaupunki.

Stavangerin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä naapuripaikkakunnalla Solassa. Lentokenttäbussit Stavangeriin kulkevat 20 minuutin välein. Kaupungin sisällä ja lähialueilla toimivat juna- ja linja-autoverkostot. Juna- ja bussimatkat pääkaupunki Oslosta Stavangeriin ovat noin 7–8 tunnin mittaiset.

Norjan lounaisrannikon kaupunkina Stavangerin ilmastoon ja säähän vaikuttavat paljon Pohjanmeren lauhkea vesi ja talvellakin Atlantilta puhaltavat leudot länsituulet. Näiden seurauksena Stavangerissa on läpi vuoden korkeammat lämpötilat verrattuna muihin samoilla leveysasteilla oleviin kaupunkeihin. Sademäärät ovat myös korkeat erityisesti syksyllä ja talvella. Lokakuussa lämpötilat pyörivät Stavangerissa noin 12 ja 6 asteen välillä ja sademäärät ovat keskiarvollisesti vuoden korkeimmat.


Tutustu kaupungin nähtävyyksiin

Öljymuseo

Vanha Stavanger

Merenkulkumuseo

Viking House

Satama-alueen vanhat puurakennukset

Kolme Miekkaa -muistomerkki (Sverd i fjell)

Tuomiokirkko

Ovre Holmegate -ravintolakatu

Valbergin torni

Taidemuseo

Säilykemuseo


Lue lisää

Visit Norway: Stavangerin alue

#CHLFanChallenge-sivuston suositukset

Championshockeyleague.com-sivuston seuraesittely

Ilves taipuu voittolaukauksissa – Sitkeä HPK voittoon
Ilves isännöi Stavanger Oilersia CHL:n lohkovaiheen viimeisessä kotiottelussa
UUTISET