1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Ilves isännöi Stavanger Oilersia CHL:n lohkovaiheen viimeisessä kotiottelussa

Ilves isännöi Stavanger Oilersia CHL:n lohkovaiheen viimeisessä kotiottelussa

Mikko Alahäivälä
Ilves TI 4.10. klo 19:00 Stavanger Oilers

Ilves kohtaa CHL:n lohkovaiheen kahdessa viimeisessä ottelussaan norjalaisen Stavanger Oilersin. Ensimmäinen tärkeistä kamppailuista nähdään Tampereen Nokia Arenalla tänään tiistaina 4.10. klo 19.00 alkaen.


Areenan ovet aukeavat klo 17.30. DJ soittaa musiikkia tapahtuman alusta lähtien ja kello 18.15 aulassa alkaa Ilves Pregame. Tapahtumassa Mikko Heinämäen haastattelussa on Ilveksen maalivahtivalmentaja Markus Korhonen. Avausmaaliveikkauksen palkintona on Ilves-pelaajan maila. Ilves-Kaupan paitapaino aulassa ennen ottelun alkua sekä erätauoilla. Ottelun päätyttyä aulan valtaa Ilves Aftergame. Luvassa on mm. pelaajahaastattelu sekä ottelun avausmaaliveikkauksen voittajan palkitseminen.


Molemmilla joukkueilla yhä mahdollisuus jatkopaikkaan

Ilveksen CHL-lohkossa järjestys on seuraava ennen kahta viimeistä kierrosta: kärkipaikalla on Fribourg-Gottéron yhdeksällä pisteellä, toisena Red Bull Salzburg seitsemällä pisteellä, kolmantena Stavanger Oilers viidellä pisteellä ja neljäntenä Ilves kolmella pisteellä.

Ilves koki Fribourg-Gottéronia vastaan tappion vieraissa maalein 3–2 ja kotona 0–2. Red Bull Salzburg puolestaan kaatui vieraissa jatkoajalla 2–3, mutta Tampereella pelatussa ottelussa itävaltalaiset onnistuivat ottamaan revanssin voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 1–2.

Stavanger Oilers hävisi lohkon avausottelunsa Salzburgissa 3–2 jatkoajalla, mutta Fribourgista norjalaiset hakivat 0–1-yllätysvoiton. Kotonaan Oilers hävisi Salzburgille voittomaalikilpailun jälkeen 2–3 ja Fribourg-Gottéron otti revanssin maalein 0–3.

Ilves ei voi enää ohittaa Fribourg-Gottéronia, vaikka joukkueet päätyisivät tasapisteisiin (9). Tällöin ratkaisevassa asemassa olisivat keskinäisten otteluiden pisteet, jotka sveitsiläiset veivät nimiinsä 6–0.

Ilveksen kahden viimeisen ottelun tulosten ohella jatkopaikka playoffs-vaiheeseen onkin kiinni Fribourg-Gottéronin ja Red Bull Salzburgin välisten otteluiden tuloksista. Jos Ilves onnistuu voittamaan molemmat ottelunsa ja kerää kahdelta viimeiseltä kierrokselta viisi pistettä enemmän kuin Red Bull Salzburg, on jatkopaikka tällöin selvä yhden pisteen turvin. Jos taas Salzburg ottaa kahdesta pelistään vähintään kolme pistettä, ei Ilves voi nousta itävaltalaisten ohi.

On myös mahdollista, että Ilves päätyisi sekä Salzburgin että Stavangerin kanssa tasapisteisiin (7), jolloin paremmuusjärjestys ratkeaisi seuraavien kriteerien mukaisessa järjestyksessä: 1) keskinäisten otteluiden pisteet 2) maaliero 3) tehdyt maalit 4) suurin määrä tehtyjä maaleja yksittäisessä keskinäisessä ottelussa vertailtavaa joukkuetta vastaan.

Red Bull Salzburgin ja Ilveksen keskinäisten otteluiden pisteet menivät tasan 3–3. Tasapisteissä katsottaisiin seuraavaksi maalieroa ja tarvittaessa vielä tehtyjen maalien määrää. Mikäli joukkueiden pisteet, maaliero ja tehtyjen maalien määräkin olisivat lohkovaiheen kuuden pelin jälkeen täsmälleen samat, ratkaisevassa asemassa olisi korkein tehty maalimäärä yksittäisessä keskinäisessä ottelussa, jolloin Ilves nousisi edelle (2–3 ja > 1–2 vl).

Ilveksen ja Stavanger Oilersin päätyminen tasapisteisiin puolestaan edellyttäisi sitä, että kahden viimeisen ottelun pisteet menisivät Ilveksen eduksi 4–2. Lohkossa tasapisteisiin (7) päädyttäessä Ilves sijoittuisi norjalaisten edelle keskinäisten otteluiden pisteiden turvin.


Vastustajajoukkueen esittely

Norjan Fjordkraft-liigassa Oilers on pelannut alkukaudella seitsemän ottelua, joista se on voittanut neljä. Seuran neljän kotiottelun yleisökeskiarvo on 3384.

Stavangerin maalivahtikaksikon muodostavat päävastuun kantava Henrik Holm, 32, ja sekä Suomen että Norjan passin omaava Joona Partanen, 29. Kaudesta 2011–2012 lähtien Oilersia edustanut Holm on voittanut seurassa seitsemän mestaruutta, joista viimeisin tuli viime kaudella. Tällä kaudella Holm on torjunut Norjan liigassa kuudesta ottelusta kolme voittoa torjuntaprosentilla 92,1. CHL:ssä neljästä ottelusta on kertynyt yksi voitto torjuntaprosentin ollessa peräti 94,02. Norjan A-maajoukkueessa Holmin tilille on kertynyt 22 ottelua, joista neljä viime kaudella.

Viime kaudella joukkueen tehokkain puolustaja oli kanadalainen Martin Lefebvre, 30, joka iski Norjan liigassa 35 runkosarjaottelussa pisteet 7+23=30. Tällä kaudella hän on merkkauttanut seitsemässä ottelussa tehot 1+3=4 ja neljässä CHL-ottelussa yhden syöttöpisteen. Viime kauden mestaruuden ohella Lefebvre on voittanut myös Tanskan liigan mestaruuden kaudella Aalborg Piratesin riveissä kaudella 2017–2018.

26-vuotias norjalaispuolustaja Andreas Klavestad teki viime kaudella 38 runkosarjaottelussa pisteet 5+16=21 ja 15 playoffs-ottelussa 2+11=13, joilla hän oli pudotuspeleissä sarjan tehokkain puolustaja. Kevään MM-kisoissa hän iski viidessä ottelussa yhden maalin.

Kaudesta 2013-2014 lähtien Stavangerissa pelannut ja viisi mestaruutta voittanut puolustaja Daniel Bøen Rokseth, 31, teki viime kaudella 43 runkosarjaottelussa pisteet 4+16=20. MM-kisoissa hän merkkautti Norjalle seitsemässä ottelussa pisteet 1+1=2. Tällä kaudella Roksethin saldo seitsemässä Norjan liigan pelissä on 1+3=4 ja neljässä CHL-pelissä 0+1=1.

Joukkueen kapteenina on viime kaudesta lähtien toiminut 35-vuotias puolustaja Dennis Løvold Sveum, joka on edustanut seuraa vuodesta 2007 asti ja ollut mukana voittamassa Oilersin seurahistorian kaikkia kahdeksaa Norjan liigan mestaruutta.

Stavangerin hyökkäyksen vaarallisimpia nimiä on varakapteeni Dan Kissel, 35, joka oli viime kaudella joukkueen toiseksi paras pistemies tehoilla 18+26=46. Playoffseissa hän oli sarjan tehokkain iskettyään 15 ottelussa pisteet 6+10=16. Alkukaudella yhdysvaltalaishyökkääjä on merkkauttanut Norjan liigassa seitsemässä pelissä tehot 4+5=9, mutta jäänyt CHL:ssä kokonaan pisteittä.

Kausina 2013–2017 Kissel teki Oilersin riveissä 16 CHL-ottelussa tehot 8+9=17. Sveitsin pääsarjassa hyökkääjän saldo oli 100 runkosarjaottelussa 43+56=99 kausina 2017–2019. Stavanger Oilersin kaikkien aikojen pistepörssissä kolmantena oleva Kissel on edustanut seuraa kausina 2012–2017 sekä jälleen vuodesta 2019 alkaen ja tehnyt yhteensä 328 runkosarjaottelussa tehopisteet 169+257=426. Hänen tilillään on kuusi Norjan mestaruutta ja uran alkuvuosilta Pohjois-Amerikasta myös yliopistosarja NCAA:n sekä ECHL:n mestaruudet.

Ilveksen viime kauden pronssijoukkueessa seitsemässä runkosarjaottelussa pisteet 1+2=3 merkkauttanut ja playoffseissa neljä ottelua pelannut Colton Beck, 32, siirtyi täksi kaudeksi Stavanger Oilersiin. Kanadalaishyökkääjä on tehnyt seitsemässä liigaottelussa tehot 3+4=7, joilla hän on joukkueen toiseksi tehokkain, mutta CHL:ssä pistetili on avaamatta.

Hyökkäyksen kolme muuta ulkomaalaisvahvistusta ovat yhdysvaltalainen Greg Mauldin, 40, kanadalainen Bryce Gervais, 30, ja yhdysvaltalainen Paul Bittner, 25. Kokeneen Mauldinin tilille on kertynyt uransa aikana AHL:ssä 465 runkosarjaottelua ja NHL:ssä 36 ottelua. Hyökkääjä on pelannut myös Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä ja Kroatiassa. Fribourg-Gottéronin riveissä hän teki yhteensä 16 CHL-ottelussa pisteet 10+1=11 kausina 2014–2015 ja 2016–2017.

Gervais on pelannut 149 AHL-runkosarjaottelun ohella Sveitsin pääsarjassa ja Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Bittnerin tie puolestaan vei 190 AHL-runkosarjaottelun jälkeen Ruotsin HockeyAllsvenskaniin ja Saksan pääsarjaan ennen siirtoa Stavangeriin täksi kaudeksi. Isokokoinen hyökkääjä on NHL-seura Columbus Blue Jacketsin toisen kierroksen varaus vuodelta 2015.

Oilers on tehnyt tällä kaudella CHL:ssä viisi maalia, joista Mauldinin tilillä on kaksi ja Gervais sekä Bittner ovat osuneet kerran. Norjan liigassa Gervais on tehnyt kolmessa pelissä tehot 3+1=4 ja Mauldin seitsemässä pelissä 3+1=4, kun taas Bittnerin saldo on seitsemän pelin jälkeen nollilla.

Holmin, Klavestadin ja Roksethin ohella neljäs Norjan viime kevään MM-joukkueeseen valittu pelaaja oli hyökkääjä Ludvig Hoff, 25, joka teki turnauksessa seitsemässä ottelussa pisteet 1+2=3. Hoffin saldo viime kaudella Norjan liigassa 37 runkosarjaottelussa oli 13+13=26 ja playoffseissa 15 ottelussa 3+9=12. Tällä kaudelle hyökkääjän tehot ovat kolmessa ottelussa 1+2=3 ja CHL:ssä neljässä ottelussa 1+0=1.

Viime kaudeksi Stavangerin riveihin liittynyt Christoffer Karlsen, 24, teki 45 runkosarjaottelussa pisteet 21+20=41 ja 15 playoffs-ottelussa 3+9=12. Tällä kaudella pisteitä on kertynyt vain Norjan liigassa, jossa hänen tehonsa ovat seitsemän ottelun jälkeen 1+1=2.

Kaudesta 2013–2014 lähtien Oilersia edustanut Tommy Kristiansen, 33, on voittanut seurassa kuusi mestaruutta ja oma kokemusta myös Ruotsin ja Saksan pääsarjoista. Isokokoinen hyökkääjä on tehnyt Norjan liigassa 521 runkosarjaottelussa pisteet 174+175=350 ja kerännyt peräti 1649 rangaistusminuuttia. Tällä kaudella joukkueen toisen varakapteenin saldona on seitsemässä sarjapelissä kaksi syöttöpistettä ja CHL:ssä yksi syöttöpiste.

Valmennusjohto

Stavanger Oilersin päävalmentaja on Todd Bjorkstrand, joka toimii tehtävässä viidettä kauttaan. Viime kauden mestaruuden ohella yhdysvaltalainen on saavuttanut tanskalaisen Herning Blue Foxin päävalmentajana kuusi Tanskan liigan mestaruutta. Lisäksi Bjorkstrand on toiminut itävaltalaisen Graz99ersin päävalmentajana ja urheilujohtajana. Bjorkstrandin poika Patrick Bjorkstrand on pelannut myös Liigassa SaiPan, KooKoon ja TPS:n riveissä.

Oilersin valmennusryhmään kuuluvat apuvalmentaja Juha Kaunismäki, joka omaa sekä Norjan että Suomen passin, ja maalivahtivalmentaja Jarkko Hyytiä. Kaunismäki edusti Stavangeria pelaajana kausina 2003–2013, voitti seurassa kolme Norjan liigan mestaruutta ja toimi joukkueen kapteenina neljän viimeisellä kaudellaan. Oilersin pelaajakehityksen johtajana hän aloitti heti peliuransa jälkeen ja on toiminut edustusjoukkueen apuvalmentajana vuodesta 2018 lähtien.

Ensimmäistä kauttaan Stavangerissa valmentava ja samanaikaisesti Viron maajoukkueen maalivahtivalmentajanakin toimiva Hyytiä puolestaan valmensi kahdellatoista edellisellä kaudella JYPissä, jonka riveissä hän oli mukana voittamassa myös CHL:n mestaruutta kaudella 2017–2018.


Stefan’s at Arena -katsomoravintola

Stefan’s at Arena -katsomoravintolassa seuraat ottelun areenan parhailta paikoilta omassa pöydässä samalla tarjoiluista nauttien. Hintaan sisältyy kolmen ruokalajin pöytiin tarjoiltu menu.

Hinta: 119 € / henkilö (sis. alv). Hintaan sisältyy kolmen ruokalajin tasokas menu, paikat katsomoravintolassa omassa pöydässä sekä otteluliput.

Varaa Stefan’s


Seuraa ottelua suorana lähetyksenä

Ilves – Stavanger Oilers tiistaina 4.10. klo 19.00.

C More välittää kauden aikana suorina suomeksi selostettuina lähetyksinä kaikki suomalaisjoukkueiden CHL-ottelut. Viidessä pelissä kauden aikana on mukana lisäksi studio – kaksi alkulohkovaiheessa ja kolme pudotuspeleissä. Lähetyksiä tähdittävät C Moren tutut kiekkokasvot. Katso ottelu täältä.

Tampereen Kiakkoradio selostaa kaikki tamperelaisten CHL-kamppailut suorina lähetyksinä. Otteluita kuullaan sekä FM-taajuudella että striimeinä. Kuuntele ottelu täältä.


Lue myös: Stavanger Oilersin seuraesittely

CHL-lohkovaiheen vastustajat: Stavanger Oilers
Ilves otti pakkovoiton Stavanger Oilersista
UUTISET