1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Haastattelu: Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen

Haastattelu: Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen

Valtteri Makkonen

Suomen A-maajoukkue pelaa tällä viikolla Sveitsin Euro Hockey Tour:n turnauksen. Ottelut alkavat Suomesta, kun ensimmäisenä Helsingissä vastaan asettuu Tšekki. Ilveksestä joukkueeseen valittiin jopa neljä pelaajaa, kun Eemeli Suomi, Jarkko Parikka, Tommi Tikka ja Joona Ikonen ovat mukana. Kaksi jälkimmäistä ovat ensikertalaisia Leijonissa.

-Pelaajat valitaan joukkueeseen yksilöinä eikä katsota mistä pelaajat ovat. Nythän Ilveksestä on mukana neljä pelaajaa ja se kertoo siitä, että Ilveksellä on paljon hyviä pelaajia, kertoo Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen.

Tommi Tikka pääsee Leijoniin ensimmäistä kertaa 27-vuotiaana. Ensimmäistä kautta Ilveksessä pelaava hyökkääjä on ollut Jalosen seurannassa jo jonkin aikaa.

– Tikka on sellainen pelaaja, että voi sopeutua kansainvälisiin peleihin. Hän on vahva kamppailija, joka liikkuu hyvin ja on all around -pelaaja. Voi pelata yli- ja alivoimaa ja on vahva aloituksissa. Hän on myös kestävän tuntuinen pelaaja.

Joona Ikonen oli valittuna jo Karjala-turnaukseen, mutta sairastumisen johdosta ei päässyt kotiturnaukseen mukaan. Ikonen on tällä kaudella lyönyt itsensä läpi toden teolla. Hän sivuaa jo nyt yhden kauden maaliennätystään 16 maalilla. Ikosessa ja Tikassa Jalonen näkee samoja ominaisuuksia ja vahvuuksia.

– Ikonen on hieman erityylinen, mutta samoja ominaisuuksia hieman pienempi kokoisena pelaajana. Häntä voi myös käyttää roolissa kun roolissa. On todella sitkeä kaveri ja ollut pidemmän aikaa putkahtamassa huipulle. Tämän syksyn aikana on tapahtunut iso steppi varsinkin itseluottamuksessa ja sitä kautta tullut maaleja ja tehoja ja näkyy kaikessa tekemisessä.

Joona Ikosta on verrattu uransa varrella myös Leijonien GM:ään Jere Lehtiseen. Jalonen näkee heissä paljon samaa.

– Pelityylissä on paljon samanlaisia elementtejä. Molemmat ovat rightin pelaajia ja tosi työteliäitä molempiin suuntiin. He voivat hyökätä tehokkaasti ja hoitavat puolustusvelvoitteet. He ovat epäitsekkäitä pelaajia ja luonteeltaankaan Jere ei ole mikään suupaltti, eikä tietääkseni Ikonenkaan ole. Heillä on fokus oikeassa asiassa ja he uskaltavat heittäytyä pelissä ja laittaa itsensä likoon. Vielä kun Ikonen saa vähän “rootsia” ja vähän fyysisyyttä lisää, niin alkaa olla vielä lähempänä Jere Lehtistä.

Jarkko Parikka ja Eemeli Suomi ovat tuttuja miehiä EHT-turnauksissa. Suomella on pelattuna 21 ja Parikalla 16 A-maaottelua.

– He ovat tuttuja kavereita meille ja erittäin hyviä Liiga-pelaajia ja EHT-tason pelaajia. Nyt on kiva kattoo onko tullut napsu lisää suhteessa meidän vastustajiin. Nähdään pystyvätkö he vielä paremmin tuomaan omia vahvuuksia esiin kansainvälisissä peleissä.

– Kaikki heistä on Liigan kärkipelaajia ja sen takia ovat mukana myös meidän joukkueessa.

Joona Ikonen ja Eemeli Suomi ovat pelanneet Ilveksessä ketjukavereina jo pitkään. Jalosen mukaan on mahdollista, että heidät nähdään samassa ketjussa myös Sveitsin turnauksessa.

– Meillä on viisi kentällistä pelaajia ja osa aina huilaa. Roolit vaihtuvat hieman turnauksen aikana. Ikonen ja Suomi ovat pelaajia, jotka voi pelata sekä yli- että alivoimaa. Voi olla, että jossain pelissä he pelaavat ylivoimaa ja toisessa alivoimaa. Voi olla, että jonkun pelin pelaavat laituriparina ja toisen erikseen.

Euro Hockey Tour:n tärkeydestä on puhuttu tälläkin kaudella. Karjala-turnauksessa tapahtuneet loukkaantumiset aloittivat jälleen keskustelun.

– EHT on arvokas meille. Eihän me muuten pelaajia nähdä ja pelkkä seurapelaaminen ei riitä. Pelaajia pystyy arvostelemaan, kun he ovat samaan aikaan kaukalossa. Otteluissa tullaan myös seuraavalle tasolle Liigapeleistä. On arvokisavalintojen kannalta äärettömän tärkeää, että opitaan tuntemaan pelaajat ja he oppivat meidän systeemin. Me samalla nähdään ketkä sopeutuvat. Kilpailu on tosi kovaa ja on tärkeää saada yhteisiä kokemuksia.

Leijonat ovat viime vuosina menestyneet erinomaisesti. Viime kauden olympiakulta ja maailmanmestaruus ovat osaltaan EHT-turnauksen ansiota.

– Jos näitä ei pelattaisi, niin voisi tulla aika paljon vääriä valintoja joukkueeseen. Totuus siellä kuitenkin tulee esiin. Se on tärkeää niin pelaajille kuin meille koutseillekin. Pelit ovat kovia ja siellä pelaajat pääsevät mittaamaan oman tasonsa ja voi samalla tehdä analyysiä, että mitä pitää kehittää. Samalla pelaajat ovat maajoukkueessa näyteikkunassa.

Jalonen aloitti aikanaan oman valmentajauransa Ilveksestä. Hän on ilolla seurannut Ilveksen uutta nousua Liigan kärkiseurojen joukkoon.

– On ollut kiva katsoa. Uskon, että jokainen joka on uransa jossain aloittanut niin se on lähellä sydäntä. Olin kuitenkin kuusi vuotta Ilveksessä. Aina on kiva mennä Tampereelle katsomaan Ilveksen pelejä ja tapaamaan vanhoja tuttuja. Jalon Ripaa olen valmentanut ja nyt on hän isossa roolissa Ilveksen toimitusjohtajana. Huoltajat on ollut siellä tosi kauan. Lasse on ollut kohta sata vuotta ja JP:kin jo todella kauan. Ilves on alkanut pärjäämään ja se näkyy lehtereilläkin. Ilveksellä on ollut varmaan paljon piilokannattajia ja nyt hekin ovat tulleet katsomaan. On ollut todella hyvä kannatus kotipeleissä. Onhan se aina hienoa, että perinteikäs seura niin kuin Ilveskin on, nousee kärkikahinoihin.

Lisäksi Ilveksestä EHT:llä nähdään Kari Jalosen Tšekki-joukkueessa Marek Langhamer. Hän pelasi myös Karjala-turnauksessa ja viime kevään MM-kisoissa.


Karri Aho’s loan deal extended until 17 December
Jani Nyman Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen
UUTISET