3. Ilvekselle ensimmäinen voitto CHL:ssä – Red Bull Salzburg kaatui jatkoajalla

Ilvekselle ensimmäinen voitto CHL:ssä – Red Bull Salzburg kaatui jatkoajalla

Mikko Alahäivälä

Red Bull Salzburgin ja Ilveksen välisen ottelun ratkaisu nähtiin jatkoajalla, kun varakapteeni Joona Ikosen maali varmisti Ilvekselle seurahistorian ensimmäisen voiton CHL:ssä. Tupsukorvien kahdessa ensimmäisessä maalissa runsaslukuista keltavihreää kannattajajoukkoa huudattivat Jyrki Jokipakka ja Balázs Sebők.

Avauserä kotijoukkueelle viime sekuntien maalilla

Eisarena Salzburgin ilmassa väreili positiivista odotusta jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkua, kun runsaslukuinen Ilveksen kannattajajoukko alkoi saapua hallille. Keltavihreä joukkue saikin vahvan kannustuksen tuekseen heti ottelun alusta alkaen.

Ilveksen ensimmäinen puolittainen paikka avautui hyökkäyksen kärkeen nousseelle puolustaja Dominik Masinille, jonka rystyvedon suomalaismaalivahti Atte Tolvanen torjui patjalla. Seuraavaksi Eemeli Suomi pääsi karkaamaan läpiajoon, mutta Ilves-kapteenin saatua kiekon seisovilla jaloilla ollessaan ehti Red Bull Salzburgin puolustus häiritsemään ja laukaus suuntautui hieman oikealta ohi. Ennen viiden peliminuutin täyttymistä Tolvanen torjui myös Eetu Päkkilän b-pisteen tuntumasta lähteneen kudin.

Ajassa 6.14 kotijoukkue pääsi ylivoimalle Balazs Sebokin jäähyn myötä. Kovin vaarallisia tilanteita Salzburg ei onnistunut luomaan, ja parhaaksi yritykseksi jäi maskin takaa lähtenyt Ali Wukovitsin viivalaukaus, joka pysähtyi tsekkimaalivahti Jakub Malekin suojiin.

Reilun yhdeksän minuutin kohdalla Eemeli Suomi pääsi yrittämään poikittaissyötöstä, mutta Atte Tolvanen onnistui torjumaan tälläkin kertaa. Ajassa 13.55 vihellettiin ottelun seuraavat jäähyt, kun Troy Bourkelle ja Eemeli Suomelle tuomittiin kaksiminuuttiset väkivaltaisuudesta. Tasavajaalla pelattaessa Salzburg pääsi hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan, mutta Jakub Malek teki hyvän torjunnan kilpikädellä. Hetken päästä toisessa päädyssä Joona Ikonen laukoi vaarallisesti eikä ollut kaukana, että Ilves olisi päässyt iskemään irtokiekosta.

Kolme minuuttia ennen erän loppua Eemeli Suomi tarjosi syötön viivaan, josta Otto Latvala laukoi, ja Santeri Virtasen ohjaus kilahti ylärimaan. Tilanteesta tuomittiin jäähy kotijoukkueen puolustaja Harald Schreierille, joten Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt, ja aivan jäähyn lopussa Red Bull Salzburg karkasi hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Jäähy ehti juuri kulua loppuun, kun Ali Wukovits laukoi ranteella oikeaan alakulmaan ajassa 19.56 ja vei kotijoukkueen 1–0-johdossa ensimmäiselle erätauolle.

Nihkeä toinen erä

Toisen erän alussa ei huippupaikkoja nähty ja ajoittain ote oli hienoisesti kotijoukkueellakin. Seitsemännellä minuutilla Panu Mieho ampui terävästi b-pisteen kaarelta, mutta rannelaukaus viuhui hieman yli etuyläkulmasta.

Kymmenennellä minuutilla Salzburg oli hyvin lähellä päästä iskemään toisen maalin takatolpalta, mutta Ilves selvisi tilanteesta Jakub Malekin huippuvenytyksen myötä. Minuuttia myöhemmin Ilves karkasi ylivoimahyökkäykseen, jossa Atte Tolvanen onnistui kuitenkin torjumaan lähietäisyydeltä lähteneen Les Lancasterin vedon, johon syötön tarjosi Balazs Sebok.

Erän 13. minuutilla kotijoukkue työllisti jälleen Malekia pariinkin kertaan, mutta tsekkimaalivahti hoiti tilanteet. Viisi minuuttia ennen erän loppua Matias Mäntykivi tarjosi Joonas Odenille hyvän syötön toiseen aaltoon, mutta Atte Tolvasen torjunta piti lukemat edelleen 1–0:ssa. Hetkeä myöhemmin oli Joona Ikosen vuoro yrittää Henrik Haapalan syötöstä, mutta lopputulos oli jälleen sama.

Toisen erän lopussa ei mainittavampia tilanteita nähty, joten toisellekin erätauolle mentiin kotijoukkueen johdossa.

SALZBURG,AUSTRIA,03.SEP.22 – ICE HOCKEY – CHL, Champions Hockey League, EC Red Bull Salzburg vs Ilves Tampere. Image shows Henrik Haapala (Tampere).

Kolmen maalin erä

Kolmannen erän alussa Joona Ikosella oli tilaisuus iskeä tasoitus Henrik Haapalan syötöstä, mutta hyökkääjä ei onnistunut viimeistelyssä. Menetettyä tilaisuutta ei tarvinnut kuitenkaan kauan murehtia, sillä ajassa 41.34 puolustaja Jyrki Jokipakka huudatti Ilveksen kannattajia laukomalla lukemat 1–1:een. Hyvän esityön maaliin teki vahvan vaihdon pelannut Petri Kontiola.

Reilun viiden minuutin pelin jälkeen Les Lancaster pääsi yrittämään maalintekoa toisesta aallosta, mutta Atte Tolvanen torjui varmasti. Erän seuraava tilastomerkintä saatiin ajassa 48.23, kun Ilveksen Leo Lööf lähti jäähylle väkivaltaisuudesta. Hetken kuluttua puntit tasoittuivat, kun Salzburgin Dominique Heinrichille vihellettiin jäähy kampituksesta ajassa 49.15.

Tasavajaalla ehdittiin pelata vain hetki ennen kuin kiekko oli maaliverkoissa kolmatta kertaa. Ilveksen Balazs Sebok ampui liikkuvan maskin takaa, ja kiekko upposi sisään Atte Tolvasen räpyläkäden puolelta. Ilves siirtyi ensimmäistä kertaan johtoon ajassa 49.45. Syöttöpisteen 1–2-maaliin kirjautti Jarkko Parikka.

Maalin jälkeen Ilves tuli pian täysilukuiseksi ja jatkoi hyvää painetta, mutta kotijoukkue selvisi tilanteista ilman kolmatta takaiskua. Ajassa 52.06 Ilves pääsi uudestaan ylivoimalle, kun Dennis Robertson otti jäähyn kiinnipitämisestä. Tulosta ei kuitenkaan tullut, joten tamperelaisten johto pysyi yhdessä maalissa.

Kolmas erä eteni kohti päätössummeria, ja puolitoista minuuttia ennen loppua Red Bull Salzburg otti maalivahdin pois sekä kuudennen kenttäpelaajan jäälle. Yritys tuottikin tulosta, kun kotijoukkue tasoitti pelin 2–2:een ajassa 59.16. Tasoitusmaalin ohjasi ilmasta Benjamin Nissner.

Aivan ottelun lopussa Ilveksellä oli vielä tilaisuus ottaa pelistä täydet pisteet, kun Santeri Virtanen pääsi karkaamaan läpiajoon. Hyökkääjän viimeistely ei kuitenkaan onnistunut, vaan laukaus suuntautui oikealta ohi. Varsinainen peliaika päättyi lukemissa 2–2, ja ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta.

Ikonen ampuu Ilvekselle voiton

Jatkoajan alussa Ilves-kapteeni Eemeli Suomi karkasi läpi, mutta Atte Tolvanen pysyi harhautuksessa mukana ja torjui patjalla. Seuraavana Ilveksen pelaajista Joona Ikonen polki itsensä nokikkain Tolvasen kanssa, mutta tälläkin kertaa laukaus painui ohi maalin. Toisessa päädyssä myös Jakub Malek torjui muutaman terävän laukauksen, ja ottelun ratkaisu jäi edelleen odottamaan itseään.

Loppujen lopuksi Ilveksen tilanteet tuottivat kuin tuottivatkin kaivatun lopputuloksen, kun Joona Ikonen rynni toistamiseen läpi ja laukoi tarkasti vasempaan yläkulmaan. Ikosen tekemä 2–3-osuma syntyi ajassa 64.44 ja varmisti Ilvekselle seurahistorian ensimmäisen voiton CHL:ssä.

Ottelun yleisömäärä: 1580

Ottelun ratkaisut

Turha takaisku ensimmäisen erän lopussa ja vaisu toinen erä jättivät Ilvekselle kirittävää päätöserään. Tasoitus ja nousu johtoasemaan veivät lähelle kolmea pistettä, mutta kotijoukkue nousi vielä tasoihin. Jatkoerässä Ilves tarvitsi useamman yrityksen voittomaaliin, mutta Salzburgiin matkustaneet ja joukkueelle hienoa tukea antaneet Ilves-kannattajat pääsivät lopulta tuulettamaan voittoa.

Ilveksen plussat ja miinukset

+ Missä Ilves, siellä kannattajat – Salzburgissakin paikalla runsaslukuinen kannattajajoukko

+ Kahden vaisumman erän jälkeen ottelun kääntäminen voitoksi

+ Ensimmäinen voitto CHL:ssä

– Huolimaton ylivoimapelaaminen tuotti jälleen turhan takaiskun

– Ilves ei päässyt samaan vauhtiin kuin Fribourg-Gottéronia vastaan

– Kolmen pisteen voitto jäi 44 sekunnin päähän

Ilveksen parhaat

20-vuotias tsekkimaalivahti Jakub Malek torjui hienon ottelun. Ensimmäisen CHL-voiton maalintekijät Jyrki Jokipakka, Balazs Sebok ja Joona Ikonen ansaitsevat luonnollisesti maininnat. Petri Kontiola oli hyvällä pelipäällä, ja myös Henrik Haapala ja Eemeli Suomi tuottivat Salzburgin puolustukselle päänvaivaa. Santeri Virtanen esiintyi jälleen energisesti.

Seuraava ottelu

Ilveksen CHL-ottelut jatkuvat ensi viikolla kahdella kotiottelulla, kun tämän viikon pelien isännät vierailevat Tampereella. Perjantaina 9.9. klo 19.00 alkavassa ottelussa on vastassa Fribourg-Gottéron ja sunnuntaina 11.9. klo 16.00 alkavassa ottelussa Red Bull Salzburg.

SALZBURG,AUSTRIA,03.SEP.22 – ICE HOCKEY – CHL, Champions Hockey League, EC Red Bull Salzburg vs Ilves Tampere. Image shows the rejoicing of Tampere.