Henri Honkala

Ilves laittoi perjantain pikkujouluottelussa juhlat pystyyn, kun se nappasi väkevän ja ehjän esiintymisen jälkeen peräti 6-2 voiton Lahden Pelicansista.

Lancaster tällää alkutahdit

Ennen perjantaista ottelua tilastollisesti sarjan paras vierasjoukkue Pelicans otti aivan ottelun alussa pelivälineen paremmin itsellensä hallintaan. Tekopaikoille se ei kuitenkaan päässyt Ilveksen puolustaessa vahvasti keskustaa, ja vastahyökkäyksestä kotijoukkue saakin hyvän paikan mennä jo ensimmäisillä minuuteilla johtoon. Matias Mäntykiven rystynoston Pelicans-vahti Jasper Patrikainen kuitenkin torjuu.

Seuraavaa laatupaikkaa Patrikainen ei enää pysty torjumaan. Ilves pelaa ylivoimaa, eikä tämä erikoistilanne kauaa ehdi vanhentua.Eemeli Suomi malttaa syöttää hyvästä poikittaissyötöstä vielä Les Lancasterille ja tämä lyö kotijoukkueen kovalla lyöntilaukauksella Ilveksen johtoon.

Vastaavasti avausosuman jälkeen toisessa päässä Pelicans-ylivoima ei tuota tulosta, mutta jälkitilanteesta Lukas Jasek löytää Toni Utusen ja Marek Langhamerin illan ensimmäinen torjunta on todella näyttävä. Seuraava torjunta tulee Ilveksen pelatessa jälleen ylivoimaa, kun Sakke Hämäläinen karkaa läpiajoon. Langhamer pitää längit kiinni ja torjuu tämänkin yrityksen.

1-0 lukemista siirrytään ottelun ensimmäiselle erätauolle siitäkin huolimatta, että Mäntykivi pääsee erän lopulla kokeilemaan rangaistuslaukauksesta johdon tuplausta. Ilveksen vahvasta puolustuksesta kertoo myös Langhamerin ensimmäisen erän torjuntamäärä – 3 torjuntaa.

Langhamer venyttää torjuntaan. Kuva: Jimi Soinila

Ilveksen ylivoima toimittaa

Kotijoukkue sai toiseen erän loistavan alun, kun se karkasi kahdella ylivoimamaalilla jo 3-0 johtoon. Ensin maestrot Petri Kontiola ja Henrik Haapala sahaavat tyhjän maalin Aku Rädylle, jolla on kohtuullisen helppo työ siirtää peliväline tyhjiin. Ajassa 33:43 on puolestaan juhlaottelua pelaavan kapteeni Suomen aika löytää mahtavalla maltilla hienosti takakulmalle liikkuneen maalipörssin kärkinimen Joona Ikosen. Kova syöttö Pelicans-nelikon läpi ja Ikonen tällää jo kauden 13. osumansa.

Pelicans saa kuitenkin hieman toivoa kavennusosumasta nopeasta hyökkäyksestä. Kiekko toimitetaan maalille, josta se päätyy maalin taakse Lars Bryggmanille. Ruotsalaishyökkääjä kiepauttaa rystyllä vierailijat tasoihin ajassa 31:55.

Maalin jälkeen Ilves pääsi kokeilemaan jälleen ylivoimaansa, mutta tuloksetta. Kavennusosuma ja Pelicansin alivoiman selvittäminen toi vierailijoille uskoa tekemiseen ja se sai hetkittäistä painetta kohti Ilves-maalia. Kolmanteen erään kuitenkin Ilveksen turvallisen tuntuisesta 3-0 johdosta.

Voittoputki kasvaa jo viiteen

Kolmannen erän alun Pelicans-paine päättyy kotijoukkueen kannalta suotuisasti, kun lahtelaisjoukkue saa hyökkäyspäässä jäähyn. Ilves ei jätä tätä mahdollisuutta käyttämättä ja Jyrki Jokipakka lähettää terävän rannelaukauksen tolpan kautta verkon perukoille. Syöttöpisteet maaliin Haapalalle ja Matias Mäntykivelle.

Vain hetki tästä ja Joona Ikonen lyö illan toisella osumallaan lukemat jo 5-1 valotaululle, ja tupsukorvat näyttää menevän vääjäämättömästi kohti täyttä pistepottia.

Ottelun loppu olikin pitkälti kosmeettista. Pelicans onnistui kaventamaan viimeisellä kympillä, mutta Tommi Tikka vääntää vielä maalin edestä puolitoista minuuttia ennen loppua loppulukemat 6-2 valotaululle. Tähän maaliin palkinnot syöttöpisteiden muodossa Eetu Tuulolalle ja Kevin Czuczmanille.

Koko joukkueelta vahva esitys kotiyleisön edessä tuo Ilvekselle täydet sarjapisteet. Voittoputki venyy jo viiteen.

Ottelun ratkaisut:
Ilves iski peräti neljä maalia ylivoimalla, ja tämä erikoistilannepelaaminen ratkaisi pitkälti ottelun lopputuleman.

Ilveksen parhaat:
Koko Ilves-joukkue pelasi hienon ottelun. Molemmat ylivoimaviisikot teki kaksi maalia, Eemeli Suomi nautiskeli kolme syöttöpistettä ja Joona Ikosen lapa pysyy tulikuumana. Eetu Tuulola väänsi vahvasti ja sai lopussa palkinnon syöttöpisteen muodossa.