Otteluennakko

Ilves iskee kyntensä Rauman Lukkoon

Marko Herckman
Aarno Vuorinen

Ilveksen kausi rysähti eilen toden teolla käyntiin Tapparaa vastaan ja pelit jatkuvat heti tänään kun nuori tamperelaisryhmä matkustaa Raumalle Lukon vieraaksi. Ilveksen silmissä Äijänsuolla kiiluu kauden ensimmäinen voitto.

Nuoren kapteenin esimerkillä

Karri Kivellä käynnistyi eilen neljäs kausi Ilveksen päävalmentajana. Tampereen Vehmaisten kasvatin johtama valmennusryhmä on pysynyt Olli Salon, Jouko Myrrän ja Markus Korhosen myötä samana koko ajan, mutta pelaajisto on muuttunut matkan varrella lähes kokonaan – Kiven matkassa koko ajan ovat olleet vain puolustaja Jarkko Parikka, sekä hyökkääjät Eemeli Suomi ja Teemu Rautiainen.

Eemeli Suomen tarina kuvaa osuvasti koko Ilveksen viimeisten vuosien muutosta niin jäällä kuin organisaationa. Nuorella Suomella riitti paljon epäilijöitä oman liigapolkunsa alkupuolella, mutta määrätietoisella työllä hyökkääjä nosti itsensä Ilveksen historian nuorimmaksi kapteeniksi ja avainpelaajaksi kolmessa vuodessa. Suomen esimerkki niin jäällä kuin sen ulkopuolella onkin erinomainen esikuva kaikille nuorille Ilves-pelaajille.

Thomsonin tykki puhui heti

Ilveksen nuoret pelaajat ovat kauden alla puhuttaneet paljon ja perjantain sarja-avauksessa niille saatiin heti katetta. Ottawa Senatorsin kesän ykkösvaraus Lassi Thomson on saanut heti Ilvekseen palattuaan ison roolin. Tapparaa vastaan puolentoista viikon päästä 19 vuotta täyttävä puolustajalupaus pelasi yli 20 minuuttia ja näytti heti hyökkäyspään osaamistaan kahden erinomaisella laukauksella syntyneen maalin kautta.

Matias Maccelli hurmasi Ilves-kannattajat jo harjoituspeleissä ja tasan kuukauden päästä 19 vuotta täyttävä hyökkääjä oli Tapparaakin vastaan pirteällä pelipäällä. Thomsonin jälkimmäisen maalin syöttänyt Macceli on liikkuu loistavasti ja uskaltaa pelata ennakkoluulottomasti kiekolla.

Muista uusista pelaajista kannattaa seurata esimerkiksi Robert Leinoa ja Kalle Maalahtea. Leino pelaa isossa roolissa sentterinä ja pyöritti eilen näyttävästi Ilveksen ykkösylivoimaa ja napsi eilen ison kasan tärkeitä aloitusvoittoja. Tasapainoista sentteripeliä pelaava Leino oli lähellä myös tuoda Ilveksen tasoihin viimeisellä minuutilla, mutta kiekko kilahti ylärimaan. Thomsonin pakkiparina pelaava maalahti tuo Ilvekseen kaivattua kokemusta ja osaamista monelle osa-alueelle.

Kauden avauspeli jäi alusta vajaaksi

Ilveksen ensimmäinen runkosarjapeli Tapparaa vastaan ei alkanut toivotulla tavalla. Kokenut Tappara tuli peliin varmalla rutiinilla ja hallitsi etenkin ottelun alkua. Ilves roikkui kuitenkin pelissä mukana ja pääsi viimeistään toisessa erässä hyvin rytmiin käsiksi. Tehokas ylivoima avitti Ilveksen lopulta 4-4-tasatilanteeseen. Tappara onnistui kuitenkin kolmannessa erässä Ilveksen alivoiman juuri päätyttyä ja vahvasta yrityksestä huolimatta Ilves joutui nöyrtymään maalin tappioon.

Karri Kivi myönsi pelin jälkeen, että Ilveksen nuoret pelaajat jännittivät kauden avausta jopa odotettua enemmän. Pelin edetessä jännitys kuitenkin katosi ja Ilveksen pelirohkeus tuli paremmin esiin. Tappara peli oli kuitenkin hyvin sujuneiden harjoituspelien jälkeen oiva muistutus siitä, millä vaatimustasolla runkosarjapeleissä täytyy pystyä toimimaan alusta loppuun pisteitä saalistaakseen.

Ilveksen kokoonpanossa on kaksi muutosta eiliseen. Teemu Lepaus ja Santeri Hatakka ollessa sivussa kauden avauspelinsä pelaavat Samuli Vainionpää ja Tuomas Salmela.

Lukko kasannut kovan ryhmän

Menestystä janoava Lukko on kasannut tälle kaudelle kilpailukykyisen ryhmän. Ilveksen ainoa ulkomaalaisvahvistus on tällä hetkellä Ananheim Ducksin NHL-leirillä oleva maalivahti Lukas Dostal, mutta Lukossa ulkomaalaispelaajia on kuusi kappaletta. Viime kaudelta tuttu Justin Danforth on saanut hyökkäyspäähän seuraa ruotsalaiskaksosista Pathrik ja Ponthus Westerholmista. Puolustuspäästä löytyy myös ruotsalainen Robin Press, sekä Tsekit Lukas Klok ja David Nemecek. Kuudes ulkomaalainen on viime kaudella yhden pelin raumalaisten paidassa pelannut slovakki Kristian Pospisil.

Porin, Venäjän ja Sveitsin kautta kasvattiseuraansa palannut Eero Elo on ennakolta yksi kauden kovimmista hankinnoista Liigaan. 29-vuotias raumalainen on yksi ehdokas sarjan parhaaksi maalintekijäksi. Paljon loukkaantumisista viime vuosina kärsinyt 22-vuotias Jonne Tammela on mielenkiintoinen hankinta. Jo KalPassa Pekka Virran alaisuudessa pelannut lupaava pelaaja hakee alle hyvää kautta ja uutta nostetta.

Tapio Laakso pelaa nyt toista kauttaan Lukossa. Kolme vuotta Ilveksen kapteenina pelannut loistava joukkuepelaaja on tällä kaudella Lukon kapteeni. Laaksosta kertonee aika paljon se, että hyökkääjä on kymmenettä vuotta putkeen edustamansa joukkueen kapteenistossa. Lukko lainasi elokuussa Ilves-puolustaja Olli Vainion marraskuun alkuun asti ulottuvalla lainasopimuksella. Tänään raumalaisten kolmosparissa pelaava Vainio kellotti eilen reilut 18 minuuttia peliaikaa.

Lukon kausi alkoi Ilveksen tavoin paikallispelitappiolla. Lukko aloitti Kristian Pospisilin osumalla maalinteon, mutta viime kauden synkissä vesissä rämpinyt Porin Ässät nousi toisessa erässä ohi ja voitti lukemin 2-1.

Kumpi nappaa kauden avausvoiton?

Molemmilla joukkueilla on valtava nälkä ja halu ottaa kauden ensimmäinen voitto. Lukko lähtee kotihallissaan peliin kenties lievänä ennakkosuosikkina, mutta Ilves ei tule antamaan mitään ilmaiseksi. Ilveksen peli palasi eilisessä paikallispelissä loppua kohti oivallisiin uomiinsa ja liukkaasti liikkuvilla tamperelaisilla onkin hyvä paikka testata osaamistaan heti seuraavana päivänä kovaa joukkuetta vastaan.


Poissaolot ja toipumisajat 14.9.2019

Maalivahdit:
Lukáš Dostál (Anaheimin NHL-leirillä)

Hyökkääjät:
Antti Saarela (2 viikkoa)

EDELLISET OTTELUT
AJANKOHTAKOTIVIERASTULOSSARJAYLEISÖ
Ke 26.02.2020LukkoIlves2-0Runkosarja4161
Ke 29.01.2020IlvesLukko3-2 VLRunkosarja4674
La 19.10.2019IlvesLukko2-3 VLRunkosarja5365
La 14.09.2019LukkoIlves4-2Runkosarja3516
To 14.03.2019IlvesLukko2-5Runkosarja5465
La 19.01.2019LukkoIlves5-2Runkosarja4158
Ke 14.11.2018IlvesLukko2-1Runkosarja4224
La 22.09.2018LukkoIlves3-5Runkosarja3211
La 10.03.2018LukkoIlves1-5Runkosarja3921
To 18.01.2018IlvesLukko3-1Runkosarja3577
Ti 05.12.2017IlvesLukko2-1Runkosarja6888
La 28.10.2017LukkoIlves3-2Runkosarja3294

Lisää aiheita

27.5.2020 / Uutinen

CHL:n pudotuspelien arvonta keskiviikkona 3.6.

Jääkiekon Mestarien liigan kausi 2020-2021 käynnistyy ensi viikolla pudotuspelien ensimmäisen kierroksen parien arvonnalla. Arvonta on katsottavissa suorana lähetyksenä CHL:n digitaalisissa kanavissa keskiviikkona klo 19.00 Suomen...

LUE LISÄÄ


15.5.2020 / Uutinen

Kalle Maalahti ja Ville Kolppanen jatkavat Ilveksessä

Puolustaja Kalle Maalahti, 29, ja maalivahti Ville Kolppanen, 27, jatkavat Ilveksessä myös tulevalla kaudella. Pelaajien viime keväänä solmimiin 1+1-vuotisiin sopimuksiin sisältyi ulkomaan optio, jota he...

LUE LISÄÄ


7.5.2020 / Uutinen

Game Used -varusteita huutokaupataan toukokuun aikana

Ilves-Hockey Oy järjestää Game Used -varusteiden huutokaupat toukokuun aikana varuste kerrallaan. Huutokauppasarja aloitetaan tänään torstaina 7.5. klo 20 ja ensimmäisenä kohteena on hyökkääjä Arttu Ruotsalaisen...

LUE LISÄÄ


30.4.2020 / Uutinen

Ilves-Hockey Oy:n yt-neuvottelut päätökseen

Ilves-Hockey Oy on käynyt koronaviruspandemian vaikutusten seurauksena koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut, jotka ovat päättyneet 30.4.2020. Neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä kaikkien osapuolten ymmärtäessä tilanteen vakavuuden. Neuvotteluiden...

LUE LISÄÄ


29.4.2020 / Uutinen

CHL-kauden suunnitellaan alkavan 6.10. – viivästys muuttaa sarjajärjestelmää

Koronaviruspandemian aiheuttaman epävarmuuden vuoksi jääkiekon Mestarien liigan eli CHL:n hallitus on päättänyt siirtää CHL-kauden alkua kuukaudella lokakuun alkuun. Päätöksen myötä sarjajärjestelmä muuttuu ja tulevalla kaudella...

LUE LISÄÄ