3. Ilves ja Jakub Malek nollasivat HPK:n Hämeenlinnassa

Ilves ja Jakub Malek nollasivat HPK:n Hämeenlinnassa

Henri Honkala

Alkaneen joulukuun kunniaksi Ilves haki Hämeenlinnasta Jakub Malekin nollapelin johdolla vakuuttavan voiton, ja kasvatti tämän myötä voittoputkeaan jo kahdeksan ottelun mittaiseksi. Tällä voitolla Tampereen Ilves sivuaa historiansa toiseksi pisintä voittoputkea.

Avauserässä jäähyminuutteja ja torjuntoja

Illan joukkueiden suuntakäyrä osoittaa vahvasti erisuuntiin, ja tämä näkyikin avauserän pelaamisessa. Ilves onnistui kaikilla neljällä kentällisellä vyöryttämään peliä ottelun alusta asti kohti HPK:n päätyä ja varsinkin hyökkäysalueella se pystyi pysymään pelivälineessä pitkiäkin pätkiä. Matias Mäntykivelle siunaantuu hyvä tekopaikka, kun Ilves pääsee kahdella yhtä vastaan hyökkäämään. Hyvässä vireessä oleva hyökkääjä laukoo tällä kertaa kuitenkin hieman ohi maalin.

Kotijoukkue HPK pystyy rakentamaan myös muutamat omat paikkansa, ja varsinkin kotijoukkueen kultakypärä Michael Joly osoittaa omaa viekkauttaan ja vaarallisuuttaan. Joly on osallisena myös ottelun ensimmäisessä tilastomerkinnässä. Tämä on kahden minuutin rangaistus kuutisen minuuttia ennen avauserän päätöstä. Ilveksen ylivoima jauhaa koko kaksi minuuttia, mutta kuparinen ei mene vielä rikki. Jani Nyman kokeilee laukaustaan pariin otteeseen ja Jyrki Jokipakka laukoo muutaman terävän lyöntilaukauksen viivan tuntumasta. Lukemat pysyvät kuitenkin muuttumattomina.

HPK:n tultua täysilukuiseksi alkaa tapahtua toden teolla. Eetu Tuulola pelaa kiekollisena HPK:n maalin takana, ja hänen kyynärpäänsä osuu kotijoukkueen puolustajaa Rony Ahosta päähän. Pelin jatkuessa Ilves kaataa puolustuspäässään seuraavan pelaajan, ja keskialueen torikokouksen jälkeen Tuulolalle osoitetaan ulosajoa päähän kohdistuneesta taklauksesta, Jarkko Parikka kampituksessa kaksiminuuttiselle ja HPK:n Eetu Liukakselle osoitetaan vielä väkivaltaisuudesta kaksiminuuttinen ajassa 16:57. Tästä episodista kotijoukkue siis viiden minuutin ylivoimalle. Jakub Malek selvittää Ilves-alivoiman avulla avulla ensimmäiset kolme minuuttia tästä erikoistilanteesta ja erätauolle siirrytään maalittomista lukemista. Torjuntoja avauserässä merkattiin Malekille 11 kappaletta, ja toisessa päässä veräjää vartioinut Sami Rajamäki ehti kiekon eteen peräti 18 kertaa.

Avauserässä nähtiin kovaa vääntöä. Kuva: Teemu Hannula / HPK

Ilves karkaa kahden maalin johtoon toisessa erässä

Ilves selvittää toisen erän alkajaisiksi ilman takaiskuja loputkin viiden minuutin alivoimasta. Ottelun avausmaali nähdään ajassa 28:41 Ilveksen nopeasta suorahyökkäyksestä. Les Lancaster avaa pitkällä syötöllä Eetu Päkkilän kovaan vauhtiin vasemmalle kaistalle. Päkkilä tulee b-pisteen kaarelle ja painaa laukauksen taka-alakulmaan ja Ilveksen ottelussa johtoon kauden toisella osumallaan.

Ketsuppipullo alkaa aukeamaan Tommi Tikan katkaistaessa HPK:n poikkikentän syötön. Läpiajosta tyylikkäät harhautukset ja hyökkääjä viimeistelee entistä seuraansa vastaan Ilveksen 2-0 osuman.

Toisessa erässä HPK onnistui saamaan enemmän ja pidempiä hyökkäyksiä Ilves-päätyyn. Ilveksen hyvin organisoitu viiden pelaajan oman alueen puolustuspeli oli hyvällä mallilla, eikä oranssipaitainen kotijoukkue päässyt A-luokan tekopaikoille.

Vielä toisen erän lopulla Ilves pääsee ylivoimalle, mutta lisämaaleja ei nähty. Malekille toisessa erässä kahdeksan torjuntaa ja Rajamäelle neljä koppia.

Kahdeksas voitto putkeen

Vähän yli minuutin verran pääsee Ilves pelaamaan kolmannen erän alussa ylivoimaa. Tästä erikoistilanteesta ei lisäosumia nähdä, ja pian on HPK:n vuoro päästä miesylivoimalle. Petteri Nurmen laukaus viuhuu vain hieman ohi, ja toisessa päässä Joona Ikonen pääsee käytännössä nokikkain Rajaniemen kanssa – numerot pysyvät muuttumattomina.

Ajassa 48:08 Ilves onnistuu karkaamaan jo kolmen maalin johtoon. Joona Ikonen heittää kiekon maalille, jossa Tikka on päivystämässä. Ensimmäisen yrityksen Rajaniemi selvittää, mutta irtokiekossa on ensimmäisenä Jani Nyman, joka sivaltaa Ilveksen jo hyvin lähelle täyttä pistepottia illasta.

Illan komein osuma nähdään ajassa 50:26, kun Petri Kontiola täräyttää kahden pelaajan ylivoimalla lyöntilaukauksen takayläkulmaan. Lancasterille ja Ikoselle ylivoimamaaliin syöttöpisteet – molemmille illan toiset. Myös niin ikään kahden tehopisteen iltaa viettävän Tommi Tikan maskipelaaminen osumassa oli mallia oppikirja.

Ottelun ratkaisut:
Ilves jaksoi jauhaa hyökkäyspeliään ja iski tarvittavat osumat omista tekopaikoistaan. Maalilla Jakub Malek nappasi ensimmäisen nollapelinsä ja kaiken kaikkiaan ehjän 60-minuuttisen ansiosta täydet sarjapisteet mukaan Tampereelle.

Ilveksen parhaat:
Jakub Malek piti nollan taululla 26 torjunnallaan. Tsekkivahti saalisti myös pistetilinsä auki, kun hänelle merkattiin kakkossyöttö Päkkilän avausosumaan. Tommi Tikka, Joona Ikonen ja Les Lancaster viettivät kahden tehopisteen iltaa.

Plussat:
+ Jakub Malekin ensimmäinen nollapeli
+ Varsinkin oman alueen viisikkopeli oli ehjää läpi ottelun
+ Maltti ja tehokkuus omissa tekopaikoissa

Erikoista:
– Jakub Malek saalisti nollapelin lisäksi myös syöttöpisteen illan ottelussa.
– Ilves sivuaa historiansa toiseksi pisintä voittoputkea. Pisin voittoputki on kaudelta 97-98, jolloin tupsukorvat nappasivat kymmenen voittoa putkeen.

Tommi Tikka viimeistelee 2-0 osuman entistä seuraansa vastaan. Kuva: Teemu Hannula / HPK