1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Ilves katkaisemaan Dufvan luotsaaman JYPin nousukiitoa

Ilves katkaisemaan Dufvan luotsaaman JYPin nousukiitoa

Markus Mesiä
JYP LA 19.7. klo 02:00 Ilves

Keskiviikkona Hakametsässä huikean kirin päätteeksi lisäpisteen HIFK:n kustannuksella napannut Ilves saa viikonloppuna vastaansa kahteen otteeseen kovassa nousuvireessä olevan JYPin. Perjantain avauskohtaaminen pelataan Jyväskylässä, kun taas lauantaina tupsukorvat palaavat kotiyleisönsä eteen Tampereelle.

Vaaran paikkoja kentän molemmissa päissä

Ilves esitti keskiviikkona taipumatonta selkärankaa ja taistelutahtoa, kun joukkue nousi pahoista takaiskuista huolimatta kahden maalin takaa rinnalle sekä lopulta jatkoajalla ohi. Erityisesti lopullista läpimurtokauttaan pelaava Arttu Ruotsalainen kantoi joukkuetta reppuselässään iskemällä kypärätempun. Niin ikään Topias Haapasen sekä Juho Liuksialan onnistumiset valoivat uskoa alempien ketjujen heräämiseen, joilta kaivataan kevään kynnyksellä yhä enemmän merkintöjä tulostaululle.

Tamperelaisten pelissä on ollut edellisten kierrosten aikana kuitenkin myös ongelmakohtia. Pääsääntöisesti hyvän tammikuun pelannut Riku Helenius tykitettiin vaihtoon jo ennen ottelun puoliväliä, vaikka osumissa olikin enemmän huonoa onnea kuin varsinaisia kömmähdyksiä. Takaiskujen taustalla näkyy ongelmat oman maalin edessä, sillä vastustajat ovat päässeet edellisten otteluiden aikana huolestuttavan helposti sota-alueelle. Mikäli pistesaaliin haaliminen on tamperelaisten mielessä viikonloppuna, nimekäs JYP-hyökkäys on syytä saada kahlittua tarkkaan vartiointiin viikonlopun molemmissa otteluissa.

Toinen läpi kauden jatkunut murheenkryyni on erikoistilannepelaamisessa. Siinä missä ylivoima on saanut jo hitusen paremmin juonesta kiinni, tamperelaisten jäähyilyistä maksetaan jatkuvasti kovaa hintaa. HIFK rankaisi Ilveksen neljästä jäähystä kahdesti. Edellisen kolmen ottelun ajalta alivoimaprosentti on luvattoman surkea 37,5%. Voittojen haaliminen vaatiikin roimaa parannusta sekä rangaistusaition välttämistä.

Vaikka Ilveksen peli on kaikkea muuta kuin valmista, tamperelaiset ovat onnistuneet paikkaamaan puutteita tehokkaalla hyökkäyspelillä sekä taistelutahdollaan. Erityisesti vaarallisesta tilanteesta lopulta säikähdyksellä selvinnyt Oskari Laaksonen on osoittanut illasta toiseen erinomaisia otteita kentän molemmissa päissä. Esimerkillinen pelaaminen on tarttunut myös muuhun joukkueeseen, mistä viimeisin todiste saatiin keskiviikon kotivoiton yhteydessä.

Valmentajanvaihdoksesta lisävauhtia

Perjantai-illan kohtaamista isännöivä JYP on rämpinyt alavireisesti läpi kauden. Jyväskyläläisen tähtisikermän otteet eivät ole kaukalossa lähteneet lentoon, joten joukkue on ollut runkosarjan pohjakastissa syksystä lähtien. Tuore valmentajanvaihdos on kuitenkin poikinut selvän piristysruiskeen. Paluun hurrikaanipenkin taakse tehnyt Risto Dufva on saanut piiskattua joukkueen kahteen peräkkäiseen voittoon, vaikka vastassa ovat olleet Liigan kärkikahinoissa kamppailevat HIFK ja Tappara.

Jyväskyläläisten ongelmat eivät voitoista huolimatta ole täysin poistuneet. Vaikka joukkueen peli-ilme on saanut jämäkkyyttä ja selkänojaa tutusta päävalmentajasta, maalinteko on nimekkäälle hyökkäykselle edelleen perin vaikeaa. Lauantain 4-2-voitto Tapparasta oli ensimmäinen yli kolmen maalin ilta sitten marraskuun. Erityisesti ykkösmaalivahdin paikan napannut Eetu Laurikainen onkin paljon vartijana, jotta omassa päädyssä tehtäisiin vähemmän maaleja kuin mitä vastustajan verkoissa soi.

Varsin raskasjalkainen JYP on täynnä kokemusta. Veteraanit ovatkin kantaneet joukkuetta mukanaan, sillä joukkueen kultakypärää pitää hallussaan 32 tehopisteellään 36-vuotias Jarkko Immonen. Niin ikään täksi kaudeksi Jyväskylään palannut seuralegenda Éric Perrin on saanut vaikean alkukauden jälkeen onnistumisia vyölleen. Kanadalaisen tammikuu on tosin ollut jälleen hiljaisempi, mutta yhteistehot 13+12=25 oikeuttavat yhdessä David Tomasekin (8+17=25) kanssa joukkueen pistepörssissä kakkossijalle.

Ilvesläisten silmissä katseet viikonloppuna kääntyvät myös edellisessä kohtaamisessa kypärätempun iskeneeseen Julius Nättiseen, joka on vakiinnuttanut kauden mittaan paikkansa Liigassa. Pohjois-Amerikasta takaisin Jyväskylään siirtynyt 22-vuotias hyökkääjä ylsi lauantain Tappara-voitossa niin maaleissa kuin syötöissäkin kymppikerhoon.

Raateleeko altavastaaja isännät?

Perjantain kohtaaminen on joukkueiden kauden kolmas keskinäinen ottelu. Vaikka JYP on pelannut alavireisesti, jyväskyläläiset ovat napanneet aiemmista mittelöistä kaikki kuusi jaossa ollutta pistettä. Runkosarjan toinen ottelu päättyi Tampereella lukemiin 3-4, kun taas Jyväskylässä summeri pirahti valotaulun näyttäessä kotijoukkueen 5-2-voittoa. Hurrikaanijoukkue on ollut Ilvekselle melkoinen kivi kengässä jo pitkän aikaa. Ilves on poistunut kaukalosta tappio niskassaan viidesti edellisestä seitsemästä keskinäisestä kohtaamisesta.

Viikonlopun kohtaamisten merkitystä ei voi korostaa liiaksi. Joukkueet ovat sarjataulukossa seitsemän pisteen päässä toisistaan, minkä lisäksi edellä oleva Ilves on pelannut kaksi ottelua enemmän. Mikäli jyväskyläläiset onnistuvat nappaamaan viikonloppuna täydet pisteet, nousee hurrikaanilauma kerta heitolla taistelemaan pudotuspelipaikasta. Vastaavasti tupsukorvien voitot tarkoittaisivat jyväskyläläisille tukalaa paikkaa samalla kun tamperelaiset tarttuisivat kynsillään tiukasti jopa paikkaan kuuden joukossa.

JYP lähtee perjantain kotiotteluun ennakkosuosikkina Dufvan tuoman piristysruiskeen sekä kotietunsa ansiosta. Mikäli Ilves saa tilkittyä puolustuksensa sekä pidettyä alivoimien aikana maalinsa puhtaana, HIFK-voiton tuoma energiapiikki voi kuitenkin tehdä tamperelaisesta hyvinkin yllätysvalmiin haastajan. Samalla perjantain mittelössä haetaan asetelmia lauantaita varten, joten luvassa onenerginen ja kiihkeä ottelu, jossa ei oteta vihellysten jälkeen ylimääräisiä taka-askeleita.


Osallistu lauantain Ilves-JYP-pelin otteluisäntä Rimbo Asbest Oy:n arvontaan Facebookissa – palkintona Ilveksen kaulahuivi ja kausikortti kaudelle 2019-2020!

https://www.facebook.com/rimboasbest/photos/a.482193971883303/1581464741956215/?type=3&theater

Osallistu Veikkauksen etuasiakasarvontaan ja voita itsellesi tai kaverillesi Ilves-tatuointi!
Ilves mukana Tampereen Kansi Visit Centerin avointen ovien päivässä lauantaina 26.1.
UUTISET