Marko Herckman
KalPa TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Ilveksellä on edessä jälleen kova kolmen ottelun viikko, joka käynnistyy tiistaina vierasottelulla KalPaa vastaan. Onnistunut viime viikko antoi paljon uusia voiton avaimia Ilveksen nuoren joukkueen nippuun ja nyt on aika niiden käyttämiseen.

Ilves nousi mukaan taisteluun

Ilveksen viime viikko nosti tamperelaiset takamatkalta takaisin pudotuspelitaisteluun. Tiistaina Ilves vieraili Turussa sarjan kakkossijalta löytyvän TPS:n vieraana ja otti Arttu Ruotsalaisen ja Eemeli Suomen maaleilla kliinisen 1-2-vierasvoiton. Perjantaina Ilves joutui tyytymään yhteen pisteeseen paikallispelissä, vaikka paljon enemmänkin oli tarjolla. Ville Meskasen osuma jäi pelin ainoaksi Ilves maaliksi ja Tappara nappasi 1-2-jatkoaikavoiton. Lauantaina Ilveksellä oli todellinen kuuden pisteen ottelu Porissa Ässiä vastaan. Tehokkaalla päällä ollut Ilves pisti alamäessä olevat porilaiset tainnoksiin 3-6-vierasvoitolla. Seitsemän pisteen viikko hilasi Ilveksen neljän pisteen päähän Ässistä, kun runkosarjaa on jäljellä vielä kymmenisen kierrosta. Kilpailu playoff-paikoista on kovaa, sillä kymppisijaa jahtaa Ilveksen kanssa samoissa pisteissä vielä HPK ja KooKoo.

Viime viikko ja varsinkin lauantain Ässät-peli toi tärkeitä onnistumisia monelle Ilves-pelaajalle. Kahden ensimmäisen pelin maaleista vastasi vielä tehokolmikko Suomi-Ruotsalainen-Meskanen, mutta Porissa hanat aukesivat monelle muullekin. Otto Koivula aloitti maalitehtailun komealla suorituksella avauserässä ja syötti vielä ratkaisevan tuntuisen 3-5-maalin. Onnistumiset toivottavasti ruokkivat jatkossakin Koivulan potentiaalin täysvaltaista käyttämistä. Olli Vainio tipautti gorillan selästään Isometsän jäälle kolmannessa erässä, kun puolustaja laukoi kauden avausmaalillaan lukemiksi 2-4. Myös Julius Valtonen onnistui maalinteossa päätöserässä ensimmäistä kertaa sitten syyskuun. Juhani Tamminen merkkautti Porissa kolme syöttöpistettä ja rikkoi samalla tulokauskaudellaan 20:n pisteen rajan. Kokenut Sami Sandell näytti jälleen rannelaukauksen mallia ja keräsi tehot 2+1. Äärimmäisen tärkeä onnistuja Ilves-leirissä oli viime viikolla myös maalivahti Riku Helenius. Kaikki viikon kolme ottelua huhkinut Helenius pelasi läpi viikon rauhallisen varmasti torjuntaprosentilla 91,78%.

KalPan kone yskähdellyt

Ilveksen katseen ollessa silmät kiiluen pudotuspelipaikassa, voidaan Kuopiossa hengittää hieman vapautuneemmin, vaikka KalPan kone on viime aikoina hieman yskähdellytkin. Tällä hetkellä KalPa löytyy sarjataulukosta sijalta kahdeksan – kymmenen pistettä edellä Ilvestä. Kuudennen sijan Lukkoon ja viimeiseen suoraan pudotuspelipaikkaan on matkaa vain kolme pistettä. Viime viikolla KalPa voitti ensin kotonaan Ässät lukemin 2-1-mutta seuraavat kaksi peliä päättyivät tappioon – ensin HPK kävi niistämässä pisteet Niiralan montusta lukemin 2-4-ja lauantaina JYP oli Jyväskylässä puhtaasti parempi lukemin 3-0. Viimeisessä seitsemässä pelissään Sami Kapasen valmentama KalPa on voittanut vain kahdesti.

Jos Ilveksen peleissä verkko on heilunut tällä kaudella reippaasti, on KalPan peleissä ollut luukut tiukemmin kiinni. Kuopiolaiset ovat tällä kaudella tehneet 110 maalia – vain yhden maalin vähemmän tehnyt Jukurit on ollut KalPaa tehottomampi. Omiin KalPalla on mennyt tällä kaudella 119 maalia. KalPan vähämaaliset pelit näkyvät myös pelaajien tilastoissa. Unkarilaishyökkääjä Balazs Sebok on joukkueen tehokkain pelaaja 25 pisteellä. Samassa pistemäärässä vähemmillä maaleilla on värikäs puolustaja Mathew Maione. Joukkueen paras maalintekijä on 14:sta osumaa iskenyt Alexander Ruuttu, jonka pelaaminen Ilvestä vastaan on vielä epävarmaa. Alexandre Texieristä tuli viime viikolla toinen kymmenen maalin rajan tällä kaudella rikkonut KalPa-pelaaja. Tiistain peli on Kai Kantolalle uran 400. liigapeli. Tehot 6+13 tällä kaudella kerännyt Kantola on pelannut näistä otteluista 248 Ilveksen paidassa.

Jatkuuko Ilveksen vire?

Ilves ja KalPa ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti ja joka kerta kaukalosta voittajana on poistunut kotijoukkue. Lokakuun lopulla Ilves oli Hakametsässä vahvempi Juho Liuksialan ja Eemeli Suomen maaleilla 2-1. Marraskuussa oli KalPan vuoro voittaa Kuopiossa lukemin 3-2. Joulukuussa Tampereella KalPa karkasi avauserässä 0-2-johtoon, mutta Ilves kiri Teemu Rautiaisen ja Sami Sandellin osumilla tasoihin. Jatkoajalla sankariksi nousi 3-2-voittomaalin iskenyt puolustaja Jarkko Parikka.

Nyt jos koskaan Ilveksellä on erinomainen paikka rikkoa tämän kauden kaavaa ja napata ensimmäinen vierasvoitto joukkueiden välillä. Viime viikko oli Ilvekseltä hyvä niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin ja toiminta näyttää kaikin puolin nousujohdanteiselta. Ässiä vastaan Ilveksen puolustuspelaaminen ei ollut aivan viikon aikaisempien otteluiden tasolla, mutta tehokkuus hyökkäyspäässä ja Heleniuksen hyvät otteet maalilla kompensoivat tilannetta. Kuopiossa Ilveksen täytyy pystyä tiiviiseen ja kärsivälliseen viisikkopelaamiseen. Viime viikon pelit antoivat paljon uskoa siihen, että Ilveksen nuori joukkue on kauden aikana monen muun asian lisäksi oppinut pelaamaan tasaisemmin voittavaa jääkiekkoa. Nyt on sen aika jokaisessa pelissä.

Oskari Laaksonen nuorten maajoukkueeseen
Ilvekselle kirpeä tappio Kuopiossa
UUTISET