3. Ilves murahti TPS:n kumoon – 18-vuotias Samu Bau iski voitto-osuman

Ilves murahti TPS:n kumoon – 18-vuotias Samu Bau iski voitto-osuman

Marko Herckman

Ilves ja TPS väänsivät tiistaina Nokia Arenalla playoff-henkisen fyysisen väännön. Laadukas jääkiekko-ottelu päättyi lopulta Ilveksen 3-1-voittoon. Voittomaalin iski uransa ensimmäisellä liigaosumalla 18-vuotias Samu Bau.

Kevättä kohti

Kun kevät lähenee, niin pelit kovenevat. Vanha sanonta on alkanut taas näyttää paikkansapitävyyttään ja väännöt kaukalossa ovat muuttuneet kierros kierrokselta vaativimmiksi. Tiistain TPS kamppailun avauserässä nähtiin runsaasti kaksinkamppailuja, nopeutta, laadukasta hyökkäyspeliä ja jonkun verran maalintekopaikkoja. Erä oli tasainen ja peli aaltoili tasaisesti päästä toiseen, mutta maalinteossa kumpikaan ei onnistunut. Sekä Ilveksen Marek Langhamer, että TPS:n Lassi Lehtinen torjuivat erässä yhdeksän kertaa.

Otto Latvalan kamppailuvoimaa tarvittiin avauserässä. Ilves-kasvatti Topias Haapanen yrittää pysyä mukana. Kuva: Anssi Takala, Ilves.com

Ilves ottaa hallinnan

TPS sai ensimmäisessä erässä yhden ylivoiman ja pääsi aloittamaan myös toisen erän ylivoimalla, kun Ilvekselle tuomittin kolme sekuntia ennen avauserän päättymistä kaksiminuuttinen. Kotijoukkueen alivoima toimi molemmilla kerroilla mallikkaasti. Ilveksen hyökkäyspeli oli toisessa erässä nälkäistä ja tamperelaiset saivat luomaan jatkuvalla syötöllä pitkiä hyökkäyksiä TPS:n päätyyn. Vieraat pitivät Ilvestä pitkään pois parhaalta sektorilta, mutta jatkuva omissa pyöriminen väsyttää ja lopulta Mikael Pyyhtiä päätyi poikittaisesta mailasta jäähyaitioon.

Ilveksen ylivoima on sarjan paras ja se tuotti tälläkin kertaa tulosta. Jyrki Jokipakka levitti Henrik Haapalalle, jonka heitto maalille painui lopulta ohi Lassi Lehtisen. Toinen syöttäjä osumaan oli Petri Kontiola. Erä oli kokonaisuudessaan Ilveksen ja tolppaan kilauttanut Joona Ikonen oli lähellä viedä Ilveksen jo kahden maalin johtoon. Lisämaaleja ei kuitenkaan nähty.

Pitkältä ulkomaankiertueelta täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa palannut Jyrki Jokipakka on ottanut koko ajan näkyvämpää roolia Ilveksen puolustuspäässä. Kuva: Anssi Takala, Ilves.com

Samu Bau iskee voittomaalin

Marek Langhamer sai lauantaina iskun päähänsä Jyväskylässä. Siitä tilanteesta ei pelin aikana rangaistusta tuomittu, mutta tiistaina kävi toisin. Langhamer sulki toisen erän lopulla kiekon räpylänsä alle ja jälkitilanteessa Kasper Koskinen osui Ilves-maalivahtia päähän. Koskinen lähti suihkuun ja Ilves sai viiden minuutin ylivoiman, josta neljä minuuttia sijoittui kolmanteen erään. Turkulaisten alivoima pelasi vahvasti, eikä Ilves saanut parasta irti ylivoimastaan ja minuutit valuivat ohi ilman täysosumaa.

TPS sai oman alivoimansa jälkeen pari ylivoimamahdollisuutta. Eemeli Suomen jäähyn Ilves selvitti, mutta Santeri Virtasen rangaistuksen aikana turkulaiset saivat nopeasti kiekon maalin eteen ja Kalle Väisänen onnistui tasoittamaan pelin ajassa 52.05.

Sitten astui estradille Ilveksen neloskenttää viime aikoina sentteröinyt Samu Bau. Läpi pelin hyvin pelannut Bau sai kiekon Jani Nymanilta ja veivasi komeiden harhaustusten jälkeen Ilveksen 2-1-johtoon. Osuma oli 18-vuotiaan nuorukaisen liigauran ensimmäinen. Arttu Ilomäki sai Ilveksen johtomaalin jälkeen kaksiminuuttisen. Ilveksen ylivoima jauhoi muutaman mainion paikan, mutta paras paikka tuli jäähynsä jälkeen läpiajoon karanneelle Ilomäellä, mutta Langhamerin patja peitti tilanteen.

Samassa tilanteessa Ilveksellä oli jo toistamiseen liikaa pelaajia jäällä ja seurauksena joukkuerangaistus. Turkulaiset ottivat jäähyn aikana vielä Lehtisen pois maaliltaan ja pääsivät jahtaamaan tasoitusta kahden miehen ylivoimalla. Ilves kuitenkin kesti ja jäähyn jo päätyttyä Joona Ikonen ja Eemeli Suomi spurttasivat purkukiekon perään. Ikonen syötti kiekon maalin eteen Suomelle ja Ilveksen kapteeni iski pelille sinetiksi lukemat 3-1.

Ottelun ratkaisut:

Ilveksen viisikkopuolustus oli läpi pelin kovalla tasolla. Aktiivinen hyökkäyspeli tuotti tasaisesti maalintekopaikkoja ja 3-1-oli oikeudenmukainen tulos.

Ilveksen parhaat:

Samu Bau pelasi maalin lisäksi muutenkin vahvasti. Baun johtama ketju laidoillaan Eetu Päkkilä ja Jani Nyman teki muutenkin läpi pelin hyvin töitä. Marek Langhamer oli jälleen kerran itse varmuus Ilveksen maalin suulla. Puolustuspäässä Jyrki Jokipakka ja Otto Latvala olivat kuin kotonaan fyysisessä väännössä.

Jani Nyman, Eetu Päkkilä ja Samu Bau muodostivat Ilveksen pirteän nelosketjun. Kuva: Anssi Takala, Ilves.com