2. Otteluraportti
  3. Ilves siirtyi voitolla KalPasta kärkkymään kärkisijoja

Ilves siirtyi voitolla KalPasta kärkkymään kärkisijoja

Milla Mettiäinen

Tiistai-illan KalPa-kamppailu päättyi Ilveksen 3-1-voittoon. Tällä voitolla Ilves siirtyi tasapisteisiin yhden ottelun enemmän pelanneen Lukon kanssa, joka on tämänhetkinen sarjakärki. Ilveksen maaleista vastasi Kevin Czuczman, Matias Mäntykivi ja Joona Ikonen.

Ensimmäinen erä maaliton

Ensimmäinen erä lähti tasapäisesti käyntiin, mutta ajassa 2:15 saatiin nähdä ensimmäinen erikoistilanne, kun Kevin Czuczman tarjoili poikittaista mailaa omassa päädyssä. Ilveksen alivoima sujui puhtoisesti, vaikka Jaakko Rissaselle tarjoutuikin avopaikka. Erän ensimmäisen neljänneksen paras Ilves-paikka nähtiin, kun pistepörssin kärkinimistöön kuuluvat Joona Ikonen ja Eemeli Suomi pääsivät nousemaan vauhdilla maalille. Ikonen päätti vedon sijaan syöttää Suomelle, mutta syöttö katkesi KalPan pelaajaan.

Hiljalleen erän edetessä Ilves pääsi niskan päälle. Joona Ikonen oli pitkän vaihdon jälkeen pääsemässä läpiajoon, mutta tällä kertaa ei jalka riittänyt. Tommi Tikka ja Matias Mäntykivi olivat kuitenkin sopivasti perässä, ja Tikka pääsi yrittämään omaa onneaan. Reboundista onnistui vielä jättö Mäntykivelle, mutta lukemat taululla pysyi nollassa.

Petri Kontiola otti hyökkäyspään jäähyn kampattuaan Severi Immosen. Ilves joutui näin ollen illan toiselle alivoimalleen ajassa 11:49. Tuomas Salmela polvistui kiekon tielle niin, että koko Nokia Arena kuuli kiekon pamauksen uhrautuvan puolustajan varusteissa. Ilves kesti toisenkin alivoimansa. Erän viimeiset minuutit olivat KalPalta vahvempia. Marek Langhamerkin joutui myös toden teolla torjuntatöihin. Kevin Czuczman esitteli oivaa pelisilmää tarjoilemalla herkullisen syötön Eemeli Suomelle, joka hallitsi kiekkoa voimakkaasta karvauksesta huolimatta vaikka kuinka kauan hyökkäyspäädyssä. Petri Kontiolan rannelaukaus oli viimeinen toivo avausmaalin näkemiseksi ensimmäisessä erässä, mutta avauserä päättyi 0-0-lukemissa.

Kuva: Jimi Soinila

Osumatarkkuutta löytyy toisesta erästä

Toisessa erässä kamppailu jatkui samanlaisena, mihin se oli ensimmäisessä erässä keskeytynyt. Kumpikin joukkueista väläytteli hyökkäysaihioita, mutta pelin painopiste soljui päädystä toiseen vailla sen suurempia ihmettelyn aiheita. Pelin vauhti oli reipas ja kamppailupelaaminen jämäkkää.

Eetu Päkkilä nousi yhtä puolustajaa vastaan hyökkäykseen. Kevin Czuczman pääsi perästä mukaan, ja Eetu Päkkilä katsoi tilanteen rauhassa ja syötti taaksepäin vauhtiin Czuczmanille, jonka ensimmäinen veto jäi maalialueen reunalle. Kirkkomies kuitenkin seurasi vetonsa loppuun asti ja kävi pistämässä karat sisään. Ilves siirtyi tällä maalilla 1-0-johtoon ja Kevin Czuczman varmisti jo kolmen ottelun pisteletkun.

Joona Ikonen kilautteli ylärimaa seuraavassa hetkessä. Pian Päkkilä pääsi uudestaan kiekon kanssa vastaavaan tilanteeseen kuin maalin syntyessä, mutta tällä kertaa syöttö nousi turhan korkealle ilmaan kun Päkkilä tavoitteli Santeri Virtasta.

KalPa sai vahvan vaihteen päälle, mutta Ilves onnistui siitä huolimatta rokottamaan. Tommi Tikka sai syötön maalin takaa laidan kautta maalin kulmalle ja tämä sutaisi kiekon maalivahdin vasempaan patjaan. Kiekko tipahti maalin kulmalle josta Matias Mäntykivi viimeisteli kiekon maaliin. Maali tarkistettiin videolta, mutta siinä ei ollut mitään epäselvää, etteikö tilanne olisi kotijoukkueelle 2-0.

KalPa-puolustajan virheestä Ilveksen hyökkäyssiniviivan päältä kiekko tarttui Ikosen lapaan josta tämä pääsi nenät vastakkain KalPa-vahdin kanssa. Tällä kertaa kiekko kuitenkin helähti reilusti yli maalin.

Jarkko Parikka sai kaksiminuuttisen mailasta kiinnipitämisestä ajassa 38:41. Seuraa Parikka sai jäähyaitioon Petri Kontiolasta ajassa 39:35, kun tämä sai jäähyn huitomisesta. Erän loppu pelattiin kahden miehen alivoimalla, kunnes kun KalPa otti avausvoiton hyökkäyspäässä, josta poikkisyöttö keskelle ja Lasse Lappalaisen lämäri ohitti Langhamerin, kaventaen tilanteen 2-1. 7 sekuntia erää jäljellä, kun Ilves siirtyi yhden miehen alivoimalle. Erä päättyi Ilveksen 2-1-johdossa.

Kuva: Anssi Takala

Kolmas maali katkaisee KalPan loppukiriviritelmän

Alivoimalla alkanut kolmas erä ei ottelun lukemia muuttanut. Henrik Haapala sai vastustajan vaihtoaition edessä kyynärpään naamaansa, mutta tuomarit eivät tähän reagoineet.

KalPa oli jokseenkin enemmän niskan päällä, mutta mm. Dominik Masinin hyvä blokki ja tiivis puolustuspelaaminen ei päästänyt kuopiolaisia tasoihin.

Aapeli Räsänen kamppasi Matias Mäntykihen KalPa-maalin taustalla ja Ilves pääsi illan ensimmäiselle ylivoimalle ajassa 46:41. Tämä ylivoima ei kuitenkaan tupsukorville merkittävää etua tuottanut.

Erän puolivälissä Ilvekselle kuitenkin syntyi hyvä momentum jonka johdosta vaarallisia vetopaikkoja nähtiin. Hyvä seuraus tilanteesta oli vielä Ilvekselle tarjoutunut ylivoima, jolle päästiin, kun Hugo Gallet koukkasi Tommi Tikan kumoon KalPa-maalin edessä. Ylivoima-aikaa turhaantui tarpeettoman kauan kestäneeseen kulmavääntöön, ja ylivoimaminuutit kuluivat ohi ennen kuin sen pyörittäminen oikeastaan ehti alkaakaan.

Vahva vääntö jatkui ottelun loppuminuuteille asti. Kun ottelua oli 1:32 jäljellä, poistui KalPa-vahti maaliltaan. Kuopiolaiset ottivat piakkoin myös aikalisän. Marek Langhamer teilattiin rajusti pois maaliltaan ja Eemeli Suomi pääsi pariin otteeseen kokeilemaan tyhjiin tekoa, mutta KalPa otti tilanteet pois voimalla.

Joona Ikonen kävi viimeistelemässä jo valmiiksi oikeaan suuntaan rullanneen kiekon tyhjän maalin perukoille. Ilves voitti ottelun lukemin 3-1.