3. Ilves sytytti Nokia Arenan hurmokseen – Tappara kaatui tylysti 3-0

Ilves sytytti Nokia Arenan hurmokseen – Tappara kaatui tylysti 3-0

Marko Herckman

Tänään vietetyn syyspäivän tasauksen kuulaus ja rauhallisuus unohtui nopeasti perjantai-illan laskiessa Nokia Arenan ympäristöön. Hurjatunnelmainen kauden ensimmäinen paikallispeli sytytti varmasti jokaisen hallissa olleen sielun. Kotijoukkueena pelannut Ilves lähetti kannattajansa jatkamaan iltaa euforisessa olotilassa 3-0-voiton jälkeen.

Raipen kotiinpaluu sytyttää Arenan

Nokia Arena oli muuttunut perjantaina kattilaksi, joka poreili jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkua. Kiehumispiste saavutettiin viimeistään siinä kohdassa, kun kotiin palanneen Ilves-legenda Raimo Helmisen tutun vankka figuuri ilmestyi mediakuutiolle. Kaikesta ympärillä väreilevästä tunnelmasta aisti, että paikallispelien jännite on viimeistään tällä kaudella palannut entiseen loistoonsa.

Myös kaukalossa vääntö näytti heti alusta siltä, että newtonmetrit saivat kyytiä. Tappara aloitti terävämmin, mutta Ilves repi nopeasti peliin mukaan ja kiekko aaltoili erän aikana päästä toiseen. Hyökkäyspäässä Ilveksen terävimmät avauserän paineet sai aikaan Petri Kontiolan ja Matias Mäntykiven ketjut. Tappara pääsi erässä kahdesti ylivoimalle Panu Miehon ja Leo Lööfin rangaistusten aikana, mutta Ilveksen uhrautuva alivoimapeli säilyi edelleen rikkoutumattoma ja 20 minuutin jälkeen lukemat taululla olivat 0-0.

Raipe on taas kotona. Kuva: Anssi Takala, Ilves.com

Työmiehet iskevät

Ilves sai toiseen erään erinomaisen alun. Erää oli pelattu pari minuuttia kun Tommi Tikka kaivoi hyökkäyspään aloituksen Panu Mieholle. Pantterin tarkka ranne rävähti ohi Christian Heljangon maalin takanurkkaan. Maalin jälkeen tunne ja vaistot ohjasivat tovin aikaa molempien peliä. Vauhtia riitti ja meininki oli coast-to-coast.

Matias Mäntykivi oli toisessakin erässä liikkeellä erittäin liukkaalla luistimella ja ovelilla kiemuroilla. Ilves-sentteri hankki erän aikana omilla otteillaan Tapparalle peräti kolme rangaistusta, mutta Ilveksen ylivoima jäi piippuun, eikä tulosta syntynyt.

Ilves jyrää voittoon

Kolmas erä oli etenkin hyökkäyspelillisesti Ilveksen paras. Kotijoukkue sai useammankin hyvän pyörityksen Tapparan päätyyn ja hyviä laukaisupaikkoja oli tukuttain. Heljanko pelasi kuitenkin hyvän matsin Tapparan maalilla. Ilves taisteli erässä myös yhden alivoiman.

Ilveksen toinen maali tuli kuitenkin vaarattoman näköisestä tilanteesta, vaikka katsomossa pohdittiinkin oliko tilanne Raipen mukanaan tuoma kuvio. Toisessa erässä kiekon kasvoihinsa saanut Otto Latvala ja sen jälkeen numerolla kahdeksan pelannut puolustajakolossi vippasi kiekon hyökkäyspään ränniin ja se pomppasi kenttämestarin erikoisella maalin edustalle. Siihen ensimmäisenä löysi maalintekijän vaistolla varustettu Jani Nyman, joka löi kiekon ohi täysin hölmistyneen Heljangon ajassa 52.37.

Ilveksen erinomaisen kolmannen erän keskellä loisti kirkkaalla kruunulla myös maalivahti Marek Langhamer. King Marek nimellä kulkeva tsekkiveskari poimi mm. Sami Moilasen läpiajon ja venytti upeaan poikittaisliikkeeseen Philip Granathin yritykseen. Ilveksen betoninen puolustus kesti läpi ottelun ja Joona Ikonen sinetöi vielä hurmoksessa velloneen Nokia Arenan lopulliseen ekstaasiin laittamalla kiekon tyhjään verkkoon ja sinetöimällä loppulukemiksi 3-0.

Jani Nyman pääsi huudatamaan yleisöä ensimmäistä kertaa. Kuva: Anssi Takala, Ilves.com

Ottelun ratkaisut:

Ilveksen puolustuspeli ja maalivahtipeli oli jälleen timanttia. Kolmanteen erään löytyi vielä uusi vaihde myös hyökkäyspeliin, eikä Tappara saanut kiriään missään kohtaa kunnolla käyntiin.

Ilveksen parhaat:

Marek Langhamer pelasi jo toisen nollapelinsä. Langhamer on ollut tänä vuonna heti kauden alusta lempinimensä veroinen. Matias Mäntykiven liukkaus ja liike alkaa olla taas vastustajien kannalta huolestuttavan kovalla tasolla. 18-vuotias Jani Nyman on jatkuvasti vaarallinen. Yhteispeli Mäntykiven kanssa toimi tänään mainiosti. Hyökkäyksen työmiesosastolta voi nostaa esiin vaikka Tommi Tikan ja Panu Miehon. Ilveksen jämäkkä puolustus ansaistee yhteisen noston.

Ilveksen plussat ja miinukset:

+ Nokia Arenan huima tunnelma
+ Ilveksen puolustuspeli on kovalla tasolla. Myös alivoima on täyttä betonia.
+ King Marek
+ Kokonaispelin tasonnosto kolmanteen erään. Kova temppu rankassa painetilanteessa.
– Ylivoima jäi tänään kehnoksi. Siitä tosin puuttui myös kaksi avainpelaajaa Eemeli Suomen ja Jyrki Jokipakan ollessa sivussa.
– Kaikki kolme jäähyä tulivat hyökkäyspäässä.

Erikoista:

Ilveksen verkkoon on tehty kolmessa tämän kauden kotiottelussa vain yksi maali. Yhteensä viidessä pelissä Ilvestä vastaan on tehty vasta neljä maalia.