Marko Herckman

Ilveksen kausi käynnistyi lauantaina Turussa TPS:n vieraana. Ilves vei lopulta hyvätasoisen ottelun lukemin 2-3-ja aloitti kautensa voitolla. Voittomaalin iski kolmannessa erässä kapteeni Eemeli Suomi.

Virtanen tekee kauden ensimmäisen

Jo torstaina kautensa aloittanut TPS tuli pelin alkuun rytinällä. Ilves joutui heti minuutin jälkeen alivoimalle kun Aleksi Elorinne sai kampituksesta kakkosen. Turkulaisten ylivoima pyöräytti muutaman vaarallisen paikan, mutta Marek Langhamer torjui sekä Jack Rodewaldin, että Mitch Hultsin yritykset. Erässä yhdeksän kertaa torjunut Langhamer näytti heti kärkeen, että Ilveksellä on tälläkin kaudella tolppien välissä vaikeasti ohitettava tsekkiveskari.

Ilves löysi pelituntumaa alun turkulaishallinnan jälkeen. Eemeli Suomen vahva kamppailupelaaminen toi ensimmäisen pidemmän painostuksen. Kauden avausmaalin Ilves teki vastahyökkäyksestä. Harjoituspeleissä tehoillut Joni Ikonen toi kiekon hyökkäysalueelle ja antoi poikittaissyötön Simon Johanssonille. Ruotsalaispuolustaja löysi maalin nurkalle nousseen Santeri Virtasen, joka ohjasi kauden ensimmäisen ilvesmaalin ajassa 8.20.

Ilves oli avauserässä vahva hyökkäyspään kamppailupelaamisessa ja sai sitä kautta muutamia hyviä painejaksoja. Yksi näistä tuotti erän toisen maalin kun Joni Ikonen syötti kiekon Tuomas Salmelalle, jonka viuhuva rannelaukaus ohitti turkulaisten venäläismaalivahti Andrei Karejevin ajassa 15.33. Enempää osumia nopeasti edenneessä ja aktiivisessa erässä ei nähty ja tauolle lähdettiin Ilveksen 0-2-johdossa.

Tepsillä tehominuutti

Toinen erä oli kotijoukkueen. Heti avausminuutilla Tepsin nuori hyökkääjä Aarne Intonen kiepautti itsensä vaaralliseen vetopaikkaan, mutta Langhamer torjui ylänurkkaan suuntautuneen rystyvedon. Ajassa 26.07 alkoi TPS:n tehohetki. Aleksi Anttalaisen tulinen viivaveto kimposi Langhamerin rintapanssarista maalin edessä vapaana päivystäneelle Juhani Jasulle, joka tempaisi laatan Ilveksen verkkoon. Heti seuraavassa vaihdossa TPS onnistui riistämään kiekon Ilves-maalin takana ja se tuli maalintekosektorille nousseelle Anttalaiselle. Turkulaispuolustaja ohitti hieman epätasapainossa olleen Langhamerin ja peli oli tasan ajassa 26.32.

Toinen erä oli Ilvekselle haastava. Kiekollinen peli ei ollut riittävän laadukasta ja hyökkäyksiinlähdöt jäivät vaillinaisiksi. TPS puolestaan iski monta kertaa nopeasti vastaan ja haki toisesta aallosta muutaman vaarallisen maalintekopaikan. Paras niistä tuli pienen jalkakynän jälkeen Kalle Väisäselle, jonka vedon Langhamerin patja kuitenkin pysäytti. Kolmanteen erään lähdettiin lukemista 2-2.

Suomi ratkaisee ylivoimalla

Ilveksen Matias Mäntykivi pääsi kolmannen erän alussa läpiajoon kun TPS:n puolustus kadotti kiekon oman sinisen tuntumassa. Mainiosti Ilvekseen sopeutunut Mäntykivi yritti ujuttaa kiekon maaliin längistä, mutta Andrei Karejev sai pidettyä mailansa jäässä.

Lauantain kamppailussa väännettiin kovaa ja puhdasta kamppailupelaamista, eikä tunnetta ja vauhtia puuttunut. Ilves pääsi ensimmäisen kerran ylivoimalle kun Tyler Steenberger koukki Ilves-pakki Leo Lööfiä. Kaksi sekuntia myöhemmin Ilves pääsi kahden miehen ylivoimalle kun Niklas Arellin korkea maila nousi Panu Miehon leukaperiin. Mieholla meni vereen tahriutunut paita vaihtoon, mutta ikitaistelija oli hetkeä myöhemmin taas kaukalossa ja loppupeli kului numerolla 44. Kauden ensimmäiset ylivoimaminuutit toivat Ilvekselle myös kauden ensimmäisen ylivoimamaalin. Viivalla päivystellyt Petri Kontiola syötti syvään Joona Ikoselle, josta Ikonen jatkoi Eemeli Suomelle. Fyysisyttään läpi pelin näyttänyt Ilves-kapteeni täräytti suoraan syötöstä tamperelaiset 2-3-johtoon ajassa 48.49.

Ilveksellä oli vielä toinenkin loistava ylivoimamahdollisuus kolmannessa erässä, kun ensin Karejev esti Santeri Virtasta jäähyn arvoisesti ja tilanteesta turhautunut Eetu Liukas lähti myös jäähyaitioon. Ilveksen viiden hyökkääjän ylivoima pyöritti, mutta viimeinen huolellisuus puuttui ja johdon lisääminen ei onnistunut. Pelin lopun Ilves puolusti kurinalaisesti ja nappasi lopulta tärkeän avausvoiton lukemin 2-3.

Liigan kausiennakko: Ilves
2022 jääkiekon MM-kisat – koe MM-kisahuuma VIP-vieraana!