1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Kultakypärä Joose Antonen: ”Jämäkkyyttä on tullut lisää”

Kultakypärä Joose Antonen: ”Jämäkkyyttä on tullut lisää”

Marko Herckman

Viime kaudella tryoutin kautta paikkansa ja jatkosopimuksen Ilvekseen lunastanut Joose Antonen on aloittanut kauden vahvasti. Ilveksen oma kasvatti on kasannut alkukaudesta tehot 7+8, ja hyökkääjä kantaa jälleen perjantaina kultakypärää joukkueen tehokkaimman pelaajan merkiksi. Tehojen lisäksi Antosen työkalupakkiin on tällä kaudella ilmestynyt entistä kokonaisvaltaisempaa tekemistä kaukalossa. Taitavan hyökkääjän kehityskäyrä näyttääkin edelleen ylöspäin.

Joose Antonen luisteli keskiviikkoaamuna muutamien muiden pelaajien kanssa tutun kotihallin kaukalossa vaikka joukkueella oli vapaapäivä.

– Hyvä on fiilis. Peli on mennyt parempaan päin ja kopissa on hyvä meininki. Pari peliä tässä täytyy vielä ennen maaottelutaukoa rutistaa ja ilman muuta niistä kuutta pistettä haetaan, ”Antsa” tiivisti päivän fiilikset.

Ilveksen otteluohjelma on ollut viime aikoina hieman totutusta poikkeava ja tamperelaiset ovat pelanneet jo useamman viikon vain perjantaisin ja lauantaisin.

– Itse en henkilökohtaisesti ole sen ystävä, mutta sille ei voi mitään eikä sitä kannata liikaa miettiä. Mutta kyllä se viikollakin olisi kiva pelata ja se on aina vähän sellaista viikonlopun odottelua. Toisaalta nyt on ollut hyvää aikaa harjoitella, joten siinä on vähän puolensa ja puolensa.

Jouko Myrrä nousi Ilveksen päävalmentajaksi lokakuun alussa. Voisiko otteluohjelman lokakuussa mahdollistaman harjoittelun ajatella olevan tältä kannalta hyvä asia?

– Jos sen ajattelee noin, niin siinä mielessä tämä on tullut aika hyvään paikkaan. Ei me peliä ole ihan hirveästi muutettu, mutta varmasti on ollut hyvä, että ”Jokke” on saanut tuoda niitä omia asioitaan arkeen mukaan, hyökkääjä miettii.

Ainakin tulosten valossa lokakuun ohjelma on tukenut vaikean alkukauden selättänyttä Ilvestä ja tamperelaiset olivat lokakuussa sarjan parhaita joukkueita pistemäärissäkin mitattuna.

– Kyllä sen kentälläkin on tuntenut, että peli on mennyt eteenpäin. Se JYP peli taisi olla alkukuussa ja jos sen ottaa pois, niin aika pienenä ollaan pystytty pitämään omiin menneiden maalien määrä. Se kertoo siitä, että ollaan pystytty puolustamaan hyvin ja pelattu tiiviinä viisikkona.

Tilastot tukevat Antosen näkemystä. JYP pelissä omiin meni kuusi maalia, mutta muissa lokakuun kahdeksassa ottelussa omissa kolisi vain 13 kertaa.

– Lukas on ollut maalilla tosi hyvä ja alivoima on toiminut. Siitä isoa plussaa kaikille, jotka sitä pelaavat. Kokonaisuutena meidän pelaaminen on tiivistynyt ja vastustajan on ollut vaikea päästä hyville tekopaikoille, Antsa nostaa esiin muutaman konkreettisen esimerkin.

Tällä kaudella jämäkämpi Antonen

Ilveksestä aikanaan nuorena lähtenyt Joose Antonen palasi Tampereelle viime kaudella. Tryoutista lähtenyt paluu muuttui tehokkaan alkukauden myötä vuoteen 2021 asti ulottuvaan jatkosopimukseen. Viime kausi oli Antoselta kaksijakoinen – alkukaudesta hyökkääjä tehoili, mutta loppukausi oli vaikea. Pitääkö Joose itse viime kauttaan läpimurtona liigatasolle?

– Itse on sitä vähän vaikea ajatella ja ottaa kantaa. Se alkuhan oli hyvä, mutta sitten oman pelin taso kyllä laski. Joku voi sanoa, että oli läpimurto ja voi sanoa, että ei, mutta omasta mielestä pitää pystyä pelaamaan paljon tasaisemmin kuin viime kaudella. Se on ihan selvä asia ja siitä on yrittänyt ottaa tälle kaudelle oppia.

– En sano, että viime kausi oli mitenkään hirveän onnistunut, mutta oli siinä tietysti se, että pääsi oikeasti kiinni tähän liigatouhuun ja se varmasti auttaa tähän kauteen, hyökkääjä puntaroi.

Nykyään puhutaan paljon kokonaisvaltaisesta pelaamisesta. Kiekollisesta taidosta Antosen osaaminen ei ole koskaan jäänyt kiinni, mutta tällä kaudella hyökkääjän otteet ovat olleet ehkä tasapainoisempia kentän eri osa-alueilla. Näkeekö Antonen itse itsensä viime vuotta kokonaisvaltaisempana pelaajana?

– Uskallan väittää, että ainakin tällä hetkellä se pitää paikkansa. Omasta mielestäni pelini on tällä hetkellä jämäkämpää. Viime kaudella varsinkin loppupuoliskolla omiin alkoi menemään paljon maaleja, mutta nyt siellä ei ole paljon kolissut. Varmasti sekin jostain kertoo. Uskon, että varsinkin puolustussuuntaan olen tällä kaudella kokonaisvaltaisempi pelaaja. En osaa sanoa mistä kaikesta se koostuu, mutta sellainen jämäkkyys kuvaa sitä mielestäni hyvin, Antsa miettii.

Tilastot puoltavat Antosen ajatuksia, sillä Ilveksen verkkoon on mennyt vain neljä kiekkoa Antosen ollessa kentällä. Sen lisäksi tehoja on syntynyt lähes piste per peli tahdissa ja perjantain SaiPa-pelissä Antonen laittaa jälleen päähänsä kultaisen kypärän.

– Olen siinä mielessä ihan tyytyväinen alkukauteen, vaikka tietysti aina voisi tehdä enemmän pisteitä. On omassa pelissäkin parannettavaa ja ei jokainen peli ole mennyt ihan ruusuilla. Mutta kokonaiskuvaan olen tyytyväinen ja niin kuin sanoin jo aikaisemmin, etenkin siihen että omiin ei ole mennyt paljoa maaleja.

Ilveksestä löytyy johtajuutta

Joose Antonen täytti toukokuussa 24 vuotta. Ikärakenteeltaan nuoressa Ilveksessä se on keskiarvon yläpuolella. Antosella on näkemystä myös kokeneemmista joukkueista. Esimerkiksi hyökkääjän Rauman vuosina Lukolla oli kasassa kokenut nippu.

– Raumalla oli paljon vanhempia pelaajia ja itse olin siellä nuorempien joukossa. On siinä eroja esimerkiksi harjoittelussa – vanhemmilla se ei välttämättä ole ihan niin intensiivistä ja kuunnellaan kroppaa, sekä yritetään pysyä ehjänä. Nuorempien pitää keskittyä enemmän niihin perusasioihin.

– Meillä se näkyy ainakin niin, että on ylimääräisiä jäitä ja tehdään esimerkiksi punttia ja niissä harjoituksissa on kaikki mukana, eikä pelkästään nuoret pelaajat. Meillä tosin taitaa olla vanhimmat pelaajat -90 syntyneitä, että kauhean vanhoja pelaajia joukkueessa ei olekaan, Antsa pohtii asioita nuoren joukkueen näkökulmasta.

Mutta ikä on vain numero ja nuoretkin pelaajat voivat olla kokeneita. Johtajuutta ei Ilveksestä Antosen mukaan puutu.

– Vaikka meillä on paljon nuoria pelaajia, niin monella on kuitenkin paljon pelejä alla. Moni on pelannut jo useamman vuoden, vaikka ikää ei vielä paljoa olisikaan. Silloin kun asiat eivät mene ihan odotetusti, niin nuorempien voi olla vähän ehkä vaikeampi käsitellä asioita. Mutta ei meiltä kopista johtajuutta puutu ja läppä on kopissa ihan samanlaista kuin muillakin joukkueilla. Pukukoppielämä kasvattaa omanlaiseensa huumoriin ja ei siihen ikä vaikuta, Antsa hymyilee.

– Meillä on mielestäni paljon johtavia pelaajia ja ei esimerkiksi yksi tietty ole aina äänessä kopissa. Mutta jos joku pitää nostaa, niin Peltolan ”Bono” (Niko) on hyvä esimerkki kopissa ja jäällä.

Ilveksellä on ennen lyhyttä maaottelutaukoa edessä vielä kaksi peliä. Perjantaina Hakametsässä vierailee SaiPa ja lauantaina joukkue matkustaa Turkuun. TPS-peliin Ilves on saamassa jälleen mukaansa ison joukon kannattajia. Antonen syttyy fanien Hakametsässä ylläpitämästä meiningistä.

– Yleisömäärät on käsittääkseni meillä ollut hyviä ja se on hieno asia. Osastolle haluan erikseen sanoa ison kiitoksen – kuuluvat joka pelissä ja itsekin lähtee välillä lauluihin mukaan vaihtopenkillä. Kaikki tifot ja muut ovat olleet myös näyttäviä. Viime vuonna Nordiksella oli kauhea määrä Ilveksen faneja ja siellä oli kyllä ihan upea pelata – oli kuin olisi kotihallissa pelannut. Isoa peukkua vaan sinne suuntaan, Antonen kiittelee.

Panu Mieho ja Jarkko Parikka jatkavat Ilveksessä
Osallistu Ilveksen Nenäpäivä-keräykseen ja huuda itsellesi Ilves-kapteenin pelipaita
UUTISET