1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Kummitteleeko KalPan vieraskammo Hakametsässäkin?

Kummitteleeko KalPan vieraskammo Hakametsässäkin?

Mikko Alahäivälä
Ilves TO 1.1. klo 02:00 KalPa

Ilves kohtaa kauden yhdeksännessä kotiottelussaan KalPan. Tupsukorvien tilille on kertynyt aiemmista kotiotteluista neljä voittoa ja neljä tappiota, kun taas tänään vieraaksi saapuva KalPa on onnistunut voittamaan yhdeksästä vierasottelustaan vain yhden.

Kahden pisteen ero sarjataulukossa

Ilveksellä on takanaan vaikea kolmen ottelun viikko, jonka saldoksi jäi kaksi pistettä. Viikko alkoi tiistaina runsasmaalisella vierasottelulla KooKoota vastaan, mikä tuotti lopulta 6-7-jatkoaikavoiton, vaikkei Ilves johtanut ottelua kertaakaan varsinaisella peliajalla. Tupsukorvat olivat tappiolla ottelussa lukemin 3-0 ja 6-4, mutta sitkeä taistelu palkittiin lopulta kahdella sarjapisteellä. Perjantaina joukkue kuitenkin koki löylytyksen paikallispelissä, ja seuraavana päivänä oli vastassa koko alkukauden sarjan kärkisijoilla viihtynyt TPS. Toisen erän alussa Ilves nousi 2-1-johtoon, mutta TPS vastasi kolmella osumalla ja varmisti kolmannen erän kahdella maalillaan 3-6-vierasvoiton. Tupsukorvat ovat keränneet 17 ottelustaan 18 pistettä, jotka oikeuttavat sarjataulukon 13. sijalle. Pudotuspeliviivan päällä oleva HIFK on neljän pisteen päässä.

KalPa pelasi viime viikolla kaksi ottelua. Tiistaina kuopiolaiset matkustivat HPK:n vieraaksi Hämeenlinnaan, missä ottelussa oli ratkaisun makua jo avauserässä kotijoukkueen karatessa 3-0-johtoon. Toisen erän kavennus ei tuonut KalPalle lohtua, sillä HPK:n voittolukemiksi kirjattiin lopulta 5-1. Lauantaina kuopiolaiset saivat balsamia haavoilleen, kun kotijoukkue nousi JYPiä vastaan kahdesti tasoihin ja teki 3-2-voittomaalin vajaat kolme minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä. Tällä viikolla KalPa koki keskiviikkona vierastappion Helsingin IFK:lle. Kuopiolaiset iskivät ottelun avausmaalin, mutta IFK otti lopulta selvän 5-1-voiton. KalPa on sarjataulukossa 14. sijalla kahden pisteen päässä Ilveksestä. Kuopiolaisten ainoa vierasvoitto tuli Liigan avauskierroksella Jukureita vastaan.

Kultakypärinä Suomi ja Lukka

Ilveksen kultakypärää kantaa Eemeli Suomi. Hyökkääjä teki lauantaina TPS:ää vastaan pisteet 1+1, joilla Ilves-kasvatti palasi sisäisen pistepörssin kärkeen Teemu Rautiaisen ohi. Suomi on tehnyt 17 ottelussa tehot 5+7 ja Rautiainen 5+6. Hyvän alkukauden pelannut Suomi on jo tehnyt maaliennätyksensä, ja uuteen piste-ennätykseenkin tarvitaan enää kolme tehopistettä. Kymmeneen tehopisteeseen ovat yltäneet myös kapteeni Tapio Laakso ja Otto Koivula. Viime viikolla Mikael Kuronen laukoi hattutempun KooKoota vastaan ja Ville Meskanen iski kaksi maalia TPS:n verkkoon. Tänään sivussa oleva Meskanen on tehnyt 7 pelaamassaan ottelussa tehot 3+3. Ilveksen maalilla jatkaa loukkaantuneen Antti Lehtosen poissaolon aikana kaikki minuutit pelannut Markus Ruusu.

Vierasjoukkue KalPan pistepörssi on erikoista luettavaa, sillä kolmesta parhaasta pistemiehestä kaksi on puolustajia. Kultakypärä on puolustaja Santeri Lukan päässä, ja samoihin 3+5-tehoihin on yltänyt hyökkääjä Balazs Sebok. Tasapisteissä on myös puolustaja Juuso Riikola tehoilla 1+7. Viime viikon otteluissa kaksi tehopistettä merkkauttivat ainoastaan puolustaja Mathew Maione ja viime kaudella Ilveksessä hurmannut hyökkääjä Jerry D’Amigo, joka liittyi KalPan riveihin toissa viikolla.

Muita Ilves-taustaa omaavia pelaajia KalPassa ovat hyökkääjät Alexander Ruuttu ja Kai Kantola, puolustaja Konsta Mäkinen sekä lokakuun loppuun asti kestävällä sopimuksella KalPassa pelaava maalivahti Riku Helenius, joka saapui paikkaamaan sarjan avauskierroksella loukkaantuneen Niko Hovisen jättämää aukkoa. Päävastuuta kuopiolaisten maalilla on kuitenkin kantanut Denis Godla, joka on pelannut 12 ottelussa torjuntaprosentilla 89,57. Heleniukselle pelejä on kertynyt neljä torjuntaprosentin ollessa 89,91.

Viime viikon ottelut sivussa ollut Ilveksen varakapteeni Sami Sandell palaa tänään kokoonpanoon. Sairastuvalla riittää kuitenkin ruuhkaa, sillä maalivahti Antti Lehtonen, puolustajat Stefan Espeland ja Arto Laatikainen sekä hyökkääjät Juhani Tamminen ja lauantaina mailasta iskun silmän alueelle saanut ja ottelun kesken jättänyt Ville Meskanen ovat edelleen sivussa. KalPalta poissa kokoonpanosta ovat maalivahti Niko Hovinen, puolustajat Valtteri Parikka ja Eetu Sopanen sekä hyökkääjä Sami Mutanen.

Onnistuuko Ilves tiivistämään takalinjojaan?

Ilves on päästänyt sarjassa eniten maaleja, kun taas KalPalla on tilillään vähiten tehtyjä maaleja. Tupsukorvat ovat tehneet 17 ottelussa yhteensä 16 maalia enemmän kuin illan vierasjoukkue, mutta vastaavasti oma verkko on heilunut 17 kertaa useammin kuin vierailla.

Kummallakin joukkueella on paljon parannettavaa ylivoimapelaamisessaan. KalPan onnistumisprosentti on 14,06 ja Ilveksen 13,85. Alivoimalla kuopiolaiset ovat onnistuneet paremmin, sillä joukkueen alivoimaprosentti 86,36 on sarjan kuudenneksi paras. Ilveksen vastaava lukema on 74,55.

Kotijoukkueen kannalta erityisen tärkeää on saada puolustuspelaaminen kuntoon. Viime viikolla Ilves päästi kolmessa ottelussa yhteensä 20 maalia, mikä on aivan liian paljon. Mikäli viisikkopelaaminen pysyy tänään paremmin kasassa, on täysi pistepotti hyvinkin otettavissa.

Olli Vainio on murtautunut kovalla työllä Ilveksen eturiviin
Riku Helenius Ilveksen maalin suulle
UUTISET