1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Lahdesta täydet pisteet – Välimäelle uran avausmaali Liigassa

Lahdesta täydet pisteet – Välimäelle uran avausmaali Liigassa

Vesa Suonsyrjä

Ilves kävi tänään Lahdessa hakemassa pisteet hyvällä vieraspelaamisella. Huippuvauhdikas kamppailu päättyi Ilveksen 1-4 voittoon. Ilveksen maaleista vastasivat Arttu Ruotsalainen, Joose Antonen sekä kauden avausottelussaan osunut Teemu Lepaus ja uransa ensimmäisen Liiga-maalinsa iskenyt Juuso Välimäki.

Pelicans hallitsee avauserää, Ilves tekee maalit

Ottelun alussa kaukalossa oli hurja vauhti. Ilves loi kovaa mylläkkää heti alkuun, mutta aivan ratkaisuihin ei vielä päästy. Toisessa päädyssä Lukas Dostal nappasi avaustorjunnan Oskari Laaksosen hyvästä yrityksestä.

Dostal joutui venymään uudelleen reilun neljän minuutin jälkeen Aleks Haatasen päästessä hyvään paikkaan. Molempien joukkueiden kääntäessä peliä nopeasti kääntyivät tilanteetkin nopeasti. Pelicans oli hyvin lähellä maalia Dostalin torjunnan paluukiekon jälkeen, kun pienestä kulmasta tullut jatko napsahti ulkotolppaan.

Ilves pääsi ylivoimalle ajassa 9.07 kun Iikka Kangasniemi taklasi poikittaisella mailalla Roby Järventietä laidan läheisyydessä. Kiekko liikkui hienosti ja reilun minuutin pyörityksen jälkeen käytti Arttu Ruotsalainen kiekkoa viivassa Kalle Maalahdella ja laukoi sen jälkeen kiekon aivan ylänurkkaan ohittaen Jasper Patrikaisen ajassa 10.19. 0-1 maaliin toiseksi syöttäjäksi merkittiin Eemeli Suomi.

Maalin jälkeen Pelicansilla oli huippupaikka Jesse Ylösen päästessä nousemaan maalille, mutta Lukas Dostal seurasi tilanteen loppuun saakka ja nollasi Ylösen upealla torjunnalla. Kotijoukkueen luoma paine jatkui ja se pääsi ylivoimalle ajassa 12.22 kun Santeri Hatakka huitaisi jalat alta Pelicans-hyökkääjältä. Ilveksen alivoima toimi hyvin ja Dostalille riitti yksi hyvä torjunta.

Nikolas Matinpalon hukattua mailansa aukeni Pelicansille jälleen maalipaikka, mutta Jonatan Tanuksen laukaus pysähtyi Dostalin suojiin. Kotijoukkueella oli erän jälkimmäisellä puoliskolla selvä ote pelistä ja vain Dostalin varmuus piti vierasjohdon voimassa.

Erän viimeisellä minuutilla Miro Nalli kanttasi kovasta vauhdista keskustaan ja laukoi terävästi. Jasper Patrikainen hukkasi kiekon näkökentästään ja hyvän liikkuvan maskin tehnyt Joose Antonen pääsi lusikoimaan akrobaattisesti kiekon selkä kohden maalia omien jalkojensa välistä maaliin siirtäen Ilveksen 0-2 johtoon ajassa 19.01 kauden avausmaalillaan.

Toisessa erässä Pelicans tulee maalin päähän

Kun avauserässä peli soljui vapaasti kuin Tammerkoski takavuosina oli toisen erän alussa peli selvästi katkonaisempaa ennen kuin se taas lähti kovaan vauhtiin. Pelicansilla oli taas hyviä paikkoja, mutta Dostal torjui ja kertaalleen kiekko osui torjunnan jälkeen rautoihinkin. Reilun viiden minuutin pelin jälkeen Ryan Lasch piti kiekkoa pitkään, mutta Ilves piti pelin keskustan tukossa ja paine jäi näennäiseksi.

Kotijoukkueen painostuksen keskeltä aukesi vierasjoukkueelle huippupaikka, kun Roby Järventie vapautti Teemu Lepauksen, jonka laukauksen Patrikainen kuitenkin selvitti. Tunne vei pelissä välillä pelaamisen melkoiseksi koohottamiseksi ja erän keskivaihe olikin melkoista luomulätkää.

Ilveksellä oli hyvä ote ja pitkä hyökkäys käynnissä, kun Pelicans pääsi katkoon Teemu Lepauksen yrittäessä jatkaa painetta onnistui Artturi Toivola iskemään kiekkoon ja Iikka Kangasniemi hyppäsi läpiajoon ja kavensi nostamalla hienosti kiekon vasemman tolpan juureen. Kotijoukkueen 1-2 kavennus syntyi ajassa 34.39. Kotijoukkueella oli paikkansa tulla tasoihin sen päästessä ylivoimahyökkäykseen, joka muuttui todella vaaralliseksi toisen Ilves-pelaajan kadottaessä mailansa. Siirtelyn jälkeen tilanne päättyi loistavaan Tuomas Salmelan kiekon blokkaukseen.

Ilveksellä oli omat paikkansa erän loppupuolella, mutta lisämaaleja ei toisessa erässä nähty.

Ilves karkaa päätöserässä

Päätöserä alkoi kotijoukkueen painostuksella ja Oskari Laaksonen oli saada lauottua ohi Dostalin, joka oli hyvässä maskissa. Kiekko kimpoili kuitenkin ohi maalin. Ilveskin sai peliään käyntiin ja Roby Järventien syöttö oli jo vapauttaa Matias Maccellin, mutta puolustuksen häirinnän vuoksi tämä sai vain huitaistua kohti maalia rystyltä.

Kauan ei tarvinnut kuitenkaan odotella lisämaaleja, sillä ajassa 42.23 Juuso Välimäki sai kiekon viivassa kiekon kierrettyä Antti Saarelan ja Matias Maccellin kautta tälle. Välimäki nousi viivasta ja haki itsensä hyvään paikkaan, josta laukoi kiekon aivan ylänurkkaan vieden ensimmäisellä liigamaalillaan Ilveksen 1-3 johtoon.

Pelissä oli pieni suvantovaihe Ilveksen maalin jälkeen. Suvantovaihe päättyi jälleen maaliin, kun Roby Järventie karvasi kiekon ja pelasi rystyllä maalin eteen, josta Teemu Lepaus iski kauden avauskamppailussaan toisella yrittämällä kiekon ohi Patrikaisen ja vei Ilveksen 1-4 johtoon ajassa 48.53.

Kotijoukkue ei Ilveksen maaleista tointunut ja ajassa 50.14 Iikka Kangasniemi otti yli-innokkaan karvauksen jälkeen kaksiminuuttisen kaatamalla erinomaisen ottelun pelanneen Kalle Maalahden. Eemeli Suomi oli lisätä numeroita päättäväisen nousun jälkeen, mutta Patrikainen selvitti tilanteen ja Ilves jäi ilman toista ylivoima-osumaa.

Pelicans otti maalivahdin pois hyvissä ajoin (54.15) ja Ryan Lasch pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta Dostal torjui erinomaisesti. Pelicans sai painetta, mutta Ilves puolusti kurinalaisesti. Pitkä paine kuudella pelaajalla ei tuottanut juuri maalipaikkoja. Kun ottelua oli jäljellä 39 sekuntia oli Ville Meskasella paikka laittaa kiekko tyhjään maaliin, mutta Jesse Ylönen rikkoi jäähyn arvoisesti ja Ilves pääsi kuluttamaan kellon loppuun.

Ilveksen maalilla Lukas Dostalille kirjattiin ottelussa 26 torjuntaa.

Ilveksen kotiotteluihin edellytys kasvomaskin käytöstä
Ilves takes home three points from Lahti – Välimäki scores his first Liiga goal
UUTISET