2. Otteluraportti
  3. Maaliskuu käynnistyi murskavoitolla Vaasan Sportista

Maaliskuu käynnistyi murskavoitolla Vaasan Sportista

Vesa Suonsyrjä

Maaliskuu alkoi Ilveksen osalta vierasottelulla Vaasan Sportia vastaan. Runkosarjan asetelmien kannalta huipputärkeä ottelu päättyi Ilveksen murskaavaan 0-8 vierasvoittoon. Ilveksen tehot jakautuivat tasaisesti, mutta suurimmat riemunosoitukset kuittasi pitkän maalittoman putken päättäneensä Eetu Tuulolan (1+2) tekemä maali. Jakub Malek pelasi kauden toisen nollapelinsä.

Ilves karkaa heti avauserässä

Ilves tuli vierasotteluun erinomaisella sykkeellä ja hallitsi avauserän alkupuolta näytöstyyliin. Sport keskittyi taistelemaan keskustaa umpeen ja pyrkimällä iskemään vastaan. Sportista avauserässä esiin nousi nuori Viljami Nieminen, joka kovalla liikkeellään pääsi koittamaan ohittamaan Jakub Malekia, mutta tämä torjui.

Ilveksen hallinta palkittiin ajassa 5.14, kun Miro Ruokonen taisteli kiekon Jarno Koskirannalle, joka ajoi hyvin keskustaan ja pelasi viivaan Leo Lööfille, joka laukoi hyvän maskin avustuksella lukemiksi 0-1. Ilves jatkoi hallintaansa ja Balasz Sebokille syntyi pompuista ilmainen paikka, mutta nopeasti auenneessa tilanteessa tämä laukoi ohi puolityhjän maalin.

Ilves otti rangaistuksen väärästä vaihdosta erän puolivälissä, Sportin ylivoimassa ainoa paikka syntyi suorahyökkäyksestä, jossa Viljami Nieminen ohitti kovalla liikkeellä puolustajansa ja tarjosi avopaikan Juuso Pullille, joka ei saanut kuitenkaan aikaan kunnollista ratkaisua ja Ilves selvisi.

Peli aavistuksen tasoittui ja kotiyleisö syttyi Sportin saadessa muutaman hyvän taklauksen perille. Ilves pääsi ylivoimalle Lari Heikkisen rikottua Matias Mäntykiveä ja pelasi hävyttömän, likaisen ylivoiman jossa kiekko kiersi pelaajalta toiselle reilut puolitoista minuuttia ennen kuin Aku Räty iski lukemiksi 0-2. Maalia edelsi Petri Kontiolan ja Eemeli Suomen nopeat syötöt ja Rasmus Reijolan ilmiömäinen venytys, jonka oman paluukiekkonsa Räty neppasi maaliin. Samalla Aku Räty sai täyteen 40 tehopistettä.

Kuva: Samppa Toivonen / Liiga

Erän lopulla Miro Ruokonen nappasi hyökkäyspäässä rangaistuksen, jonka avaushetket Ilves puolusti erinomaisesti ja ensimmäiselle erätauolle siirryttiin 0-2 lukemissa.

Ilveksen hallinta jatkuu toisessa erässä

Toinen erä alkoi Ilveksen vahvalla alivoimapelillä. Erän edetessä Ilveksen hallinta jatkui avauserän tapaan selkeänä. Erän isot tapahtumat alkoivat vyörymään, kun Eemeli Suomi leikkasi upeasti keskustaan Valtteri Hietasen painaessa Tommi Tikkaa kohti Rasmus Reijolaa. Suomi laukoi maalin, mutta tuomaristo näytti Tikan häirinneen maalivahtia. Ilves haastoi tilanteen, mutta tuomaristo piti ratkaisunsa voimassa ja Ilves joutui alivoimalle.

Sportin ylivoimasta tuli murheellinen Eetu Päkkilän katkaistua syötön ja vahvan luistelun jälkeen Päkkilä laukoi Reijolan kaukalosta lukemiksi 0-3 alivoimalla. Saman alivoiman aikana Jarno Koskiranta oli läpiajossa, mutta Reijola piti Sportia pystyssä. Erän puolivälissä Erik Riska otti rangaistuksen, jota Ilves ei onnistunut hyödyntämään.

Heti ylivoiman jälkeen Ilves iski kuitenkin upeasti Matias Mäntykiven pysyttyä kiekossa ja tarjottua Koskirannalle paikan, jonka tämä päätti omasta paluukiekostaan 0-4 maaliin. Koskirannalle osuma oli ensimmäinen Ilves paidassa. Toisen syöttöpisteen osumaan merkkautti Eetu Tuulola.

Kuva: Samppa Toivonen/Liiga

Erän loppupuolella Ilves iski vielä vakuuttavat lukemat 0-5 taululle, kun Eemeli Suomi katkoi ja pelasi kiekon Henrik Haapalalle, joka jatkoi terävästi Tommi Tikalle, joka sivusi maalin myötä omaa yhden kauden piste-ennätystään.

Ilves lyö tauluun rumat lukemat

Päätöserässä Ilves ei tyytynyt odottelemaan loppusummeria vaan hallitsi yhä selvemmin ottelua. Ajassa 46.09 nähtiin osuma, jota oltiin odotettu tuskaisen pitkään – Eetu Tuulola pääsi katkaisemaan 48 ottelun maalittoman putkensa Matias Mäntykiven ja Balasz Sebokin upeasti tarjoamasta paikasta ja riemuun yhtyi koko vaihtopenkki!

Kuva : Samppa Toivonen / Liiga

Tommi Tikka iski piste-ennätyksenä uusiin lukemiin (16+11=27) iskemällä 0-7 osuman Balasz Sebokin ja loistavan ottelun pelanneen Leo Lööfin syötöistä. Sport jäähyili päätöserässä useampaan kertaan, mutta Ilveksen ylivoima jätti ainoana osa-alueena toivomisen varaa illan murskavoitossa.

Illan päätöslukemat 0-8 iski puolustajan mailan kautta Matias Mäntykivi, joka sai syötöt Eetu Tuulolalta ja Aku Rädyltä. Ilveksen maalilla Jakub Malek selvisi helpolla, mutta avauserässä otti muutaman hyvän torjunnan ja sai 13 torjunnalla tililleen uransa toisen nollapelin liigassa.

Ottelun ratkaisut

Ilves pelasi ammattimaisen tyylikkäästi upean ottelun, jossa kaikki neljä ketjua saivat onnistumisia. Ilveksen syöttöpelaaminen, aloittaminen ja alivoima olivat tänään voittavalla tasolla. Ilveksen parhaimmistoa olivat tänään Leo Lööf, Matias Mäntykivi, Eetu Tuulola ja Jarno Koskiranta.

Plussat

+ Kliinisen tehokas esitys
+ Isot onnistumiset
+ Koko joukkueen panos, vain voittavia lenkkejä

Miinukset
– Kaukaloon 28.1 Ässät-ottelussa loukkaantunut palanneen Jani Nymanin paluu jäi neljään vaihtoon. Tuomas Salmelan peli jäi kyseenalaiseen taklaukseen toisessa erässä.

Erikoista

– Vaasan Sport on selkeässä kiusaajan asemassan ollut etenkin kotonaan piikki pudotuspelijoukkueiden lihassa. KalPa haki täydet pisteet vaivoin 0-1 lukemin ja sarjakärki Lukko sai kaksi pistettä jatkoaikavoitolla.

Illan voitolla runkosarjan toiseksi noussut Ilves kohtaa perjantaina sarjakärki Lukon. Voittamalla ottelun Ilves nousisi sarjan kärkipaikalle – taistelu runkosarjan voitosta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1988 kiihtyy. Tervetuloa kannustamaan Ilves voittoon!