1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Mikko Heinämäki pääsi kuuluttamaan myös MM-kisoissa

Mikko Heinämäki pääsi kuuluttamaan myös MM-kisoissa

Vesa Suonsyrjä

Ilveksen ottelutapahtumista tuttu Mikko Heinämäki pääsi kuuluttamaan myös MM-kotikisoihin. Tässä haastattelussa Mikko kertoo enemmän itsestään ja tekemästään työstä sekä suhteestaan Ilvekseen.

Siviilityönään Pirkkalan Etra Megacenterin varastovastaavana tekevä Heinämäki on viettänyt suurimman osan elämästään Kangasalan Liutussa. Urheilutapahtumien pariin kuuluttajan ja Pregame-tapahtumien vetäjänä Ilveksessä toiminut Heinämäki tuli tutun suosittelemana.

-Olen aina ollut mukana bänditouhuissa mikrofonin varressa. Ensimmäiset kosketukset kuuluttamiseen urheilutapahtumissa sain kun minut saatiin puhuttua mikrofonin taakse tuttujen alasarjakiekkopeleissä. Myöhemmin pääsin kuuluttajaksi LP Kangasalan naisten lentopallon pääsarjassa edellisen kuuluttajan eläköidyttyä ja jäin kerrasta koukkuun, taustoittaa Heinämäki.

Ilveksessä Heinämäki teki ensiesiintymisensä sorsapuiston ulkojäätapahtumassa vuonna 2016 ja suosittelijana oli vanha pelikaveri – Ilveksen maalivahtivalmentaja Markus Korhonen.

-Vanha pelikaverini ja ystäväni ”Karhu” oli ilmeisesti kuullut, että Ilves etsi ulkojäille miestä mikrofonin varteen ja antanut numeroni Ilveksen myynti- ja tapahtumapäällikkö Lasse Fihlille, joka sitten soitti ja pyysi minua sorsapuistoon mainoskatkohuudattajaksi. Ideahan oli niin pähkähullu, että hyppäsin mukaan ja se oli mukava tapahtuma, nauraa Heinämäki.

Sorsapuiston ulkojäiden jälkeen Heinämäki sai seuraavan kerran kutsun työtehtäviin Ilveksessä vuoden 2017 ikimuistoisen puolivärieräsarjan aikana ja myöhemmin työtehtävät ovat vain lisääntyneet. Eräänlainen haaveiden täyttymys oli Heinämäen debytoidessa kuuluttajana Ilves-TPS ottelussa.

Lasse Toiva oli loukannut jalkaansa ja minut kutsuttiin Hemingways Vippiin klubi-isännäksi, jossa vedin tuon sarjan pari viimeistä ottelua. Seuraavalla kaudella olin Ilves-klubilla isäntänä ja erinäisten tuurauksien kautta päädyin kuuluttajaksi Ilveksen liigaotteluihin, joissa toimin siihen asti kunnes uudella Nokia Arenalla Sami Hintsanen otti kuulutusvastuun ja minä siirryin Pregame-tapahtumien vetäjäksi. Edelleen kaikki pelit huomioiden ensimmäinen kuuluttamani Ilveksen ottelu on itselleni se kaikkein kovin juttu, tiivistää Heinämäki viimeisten vuosien tekemisiään Ilveksessä.

Ilveksen omaksi seurakseen vahvasti tunnustava Mikko Heinämäki on koko perheensä tavoin kasvanut Ilveksen kannattajaksi. Heinämäki on myös aikanaan kiertänyt aktiivisesti vieraspelimatkoilla. Parhaat muistot ennen kuluneen kauden menestystä ajoittuvat 1990-luvun loppupuolelle.

-Meidän perheessä kaikki kannattavat Ilvestä ja kun vuonna 1971 syntynyt veljeni Markus Heinämäki pelasi Ilveksessä aloitin myös itse kiekkoilun samassa joukkueessa Markus Korhosen kanssa. Omat rahkeeni riittivät nuorempiin C-junioreihin saakka ja peliuran jälkeen olen ollut ihan peruskannattaja. 1990-luvun lopulla toimin useamman kauden kaupunginosajoukkueen valmentajana ja siitä saaduilla kausikorteilla kävin katsomassa lähes kaikki pelit. Itselläni on kolme poikaa, joista olen kaikista onnistunut kasvattamaan Ilveksen kannattajia, Mikko myhäilee.

-Parhaat muistot Ilveksen seuraamisesta ajoittuvat kauteen 1997-98, kun Jokereiden piti voittaa ylivoimaisesti mestaruus ja Ilves pudotti Jokerit välierissä. Sillä kaudella tuli käytyä paljon vieraspeleissäkin ja olin paikalla esimerkiksi ensimmäisessä HIFK finaalissa Nordenskiöldinkadulla, muistelee Heinämäki Ilveksen hopeamitaleihin päättynyttä kautta.

Suomen kultajuhliin viikko sitten päättyneissä MM-kisoissa Mikko Heinämäki pääsi kuuluttamaan useampia otteluita. Säännöllisesti kisoja kotonaan aiempina vuosina seurannut kuuluttaja lähti mielellään mukaan jääkiekon suurtapahtumaan, jossa kohokohdaksi nousi Nokia Arenalla kuulutettu Suomi – USA ottelu.

-Kun noin vuosi sitten kuulin tästä mahdollisuudesta päästä mukaan MM-kisojen kuulutusporukkaan, niin olihan se eräänlainen haaveiden täyttymys. Aiempaa kokemusta paikan päällä olemisesta minulla ei ole kuin 1982 vuoden kisojen alkusarjan ottelusta, johon kaupunginosajuniorit pääsivät pelipaidoissaan. Olisikohan ollut Italia-Neuvostoliitto tuolloin, pohtii Heinämäki (toim.huom. Neuvostoliitto voitti Italian kisojen avauspäivänä Tampereella lukemin 9-2.)

Kuuluttaja valmistautuu otteluihin huolella. Mikko Heinämäki avaa eroa liigaotteluiden ja päättyneiden MM-kisojen välillä ja kertoo omista rutiineistaan otteluihin valmistautumisessa.

-MM-kisoissa kuuluttamisen sapluuna on hyvin tiukka ja varaa luovuudelle ei ole ja kuuluttajan pitää olla täysin neutraali. Ilveksen ottelutapahtumissa kuuluttaminen on enemmänkin osa viihteen luomista ja kuuluttaja voi olla aavistuksen puolueellinen kuitenkin liigan sääntöjä noudattaen.

-Varsinkin kansainvälisissä peleissä kokoonpanojen läpikäyminen vie aikaa. Sitten tiettyjen pelaajien ääntämistä harjoittelen jo etukäteen. Kansainvälisissä peleissä joukkueiden Game Hostit antavat apua ääntämiseen, sillä pelaajan nimi saattaa pahimmassa tapauksessa muuttua väärin lausuttaessa ihan toiseen tarkoitukseen kuten Pasi Huuralla aikanaan Izvestija-turnauksessa, nauraa Heinämäki.

Kuva : Mikko Heinämäki
Harjoitusottelut kaudella 2022-2023
Ilvekselle tunnustusta Jääkiekkogaalassa
UUTISET