Mikko Alahäivälä
SaiPa TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Torstaina KalPasta jatkoaikavoiton ottanut Ilves kohtaa vuoden viimeisessä ottelussaan Lappeenrannassa SaiPan. Kotijoukkueen syyskausi on ollut positiivinen yllätys, ja Ilves saa tänäänkin tehdä kovan päivätyön ottaakseen kauden ensimmäisen voittonsa lappeenrantalaisista.

Sputnikien syyskausi yli odotusten

SaiPa on voittanut 36 ottelustaan 20 ja kerännyt 56 pistettä, jotka oikeuttavat sarjataulukon seitsemännelle sijalle. Eroa neljäntenä olevaan JYPiinkin on vain viisi pistettä, mutta viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävä HIFK on toisaalta myös vain kolmen pisteen päässä SaiPasta. Sputnikit ovat joka tapauksessa pelanneet yli odotusten, mutta nähtäväksi jää, jatkuuko lappeenrantalaisten hyvä vire myös kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

Kauden alku ei ollut SaiPalle helppo, sillä yhdeksästä ensimmäisestä ottelusta voittoja kertyi vain kolme. Sen jälkeen lappeenrantalaiset kuitenkin voittivat seitsemän ottelua putkeen, minkä jälkeen voittoja ja tappioita on kertynyt tasatahtiin. Joulutauon jälkeen SaiPa on pelannut kaksi ottelua, joista kummastakin irtosi kahden pisteen voitto. Tiistaina SaiPa kaatoi kotonaan KooKoon jatkoaikamaalilla, ja perjantaina lappeenrantalaiset hakivat Pelicansin kotiluolasta voiton voittomaalikilpailun kautta.

Sputnikien tehokkain pelaaja on ollut keväällä Jukureista SaiPaan siirtynyt Topi Nättinen. 23-vuotias hyökkääjä on tehnyt 36 ottelussa pisteet 7+21=28, joilla irtoaa Liigan pistepörssin 10. sija. Joulukuussa Nättinen on iskenyt 8 ottelussa 11 tehopistettä. Loukkaantuneena oleva Elmeri Kaksonen on merkkauttanut tehot 7+13=20 ja vain 28 ottelua pelannut kanadalaishyökkääjä Cody Kunyk 9+10=19. SaiPan tehokkain puolustaja on Lasse Lappalainen, joka on summannut syyskaudella tehot 4+15=19. Viime kaudella Mestiksessä Ilveksen Teemu Lepauksen kanssa tehoillut Jonatan Tanus on tulokkaiden pistepörssissä toisena tehoilla 9+9=18. Maalivahti Frans Tuohimaan torjuntatilastot ovat sarjan parhaimmistoa.

SaiPalta ovat loukkaantumisten takia sivussa hyökkääjät Elmeri Kaksonen ja Anssi Löfman. Puolustaja Urho Vaakanainen on alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana Buffalossa nuorten MM-kisoissa.

Ilves tarvitsee vahvan kevätkauden

14 pisteen eroa pudotuspeleihin oikeuttaville sijoille kiinni ajava Ilves tarvitsee voittoja. Tyylillä ei yksittäisissä otteluissa sinänsä ole väliä, mutta joukkueen pitää löytää keinot otteluiden kääntämiseksi edukseen. Tällä kaudella pistemenetyksiä on tullut turhan paljon myös johtoasemasta, mihin ei enää juurikaan ole varaa. Kiteytettynä joukkue tarvitsee ehjiä 60-minuuttisia.

Torstaina Ilves nousi Hakametsässä avauserän jälkeisestä 0-2-tappioasemasta jatkoaikavoittoon KalPasta, mutta ehjästä suorituksesta ei kuitenkaan ollut kyse. Nousu oli silti hyvä esimerkki siitä periksiantamattomuudesta, jota Ilves tarvitsee päästäkseen iskuetäisyydelle pudotuspeliviivan päällä olevista joukkueista.

Sami Sandell siirtyi KalPa-ottelun 1+2-tehojensa myötä Ilveksen pistepörssin kärkeen. Sandell on tehnyt 31 pelaamassaan ottelussa tehot 7+18=25, joilla hyökkääjä on pistepörssin 13. sijalla. Liigan pistepörssin Top 20:een mahtuu myös kolme muuta Ilves-pelaajaa. Eemeli Suomi ja piste per peli -tahdilla pelannut Ville Meskanen ovat iskeneet pisteet 11+13=24 ja Teemu Rautiainen 10+14=24. Ilveksen tehokkain puolustaja on hyvään vireeseen päässyt Valtteri Viljanen, mutta huomionarvoista on, että Liigan 50 tehokkaimman puolustajan joukosta löytyy ainoastaan yksi ilves. Yhdeksässä viime ottelussa pisteet 1+6=7 summanneen Viljasen koko kauden tehot ovat 1+12=13.

Tupsukorvien kokoonpanosta ovat sivussa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa pelaavat hyökkääjät Otto Koivula ja Joona Koppanen.

Parannusta vierassaldoon?

SaiPan ottelukohtainen pistekeskiarvo on sekä koti- että vierasotteluissa lähes sama. Ilveksen kotiottelusaldo on kelvollinen, mutta 17 vierasottelustaan joukkue on pystynyt ottamaan vain 11 pistettä ja kaksi suoraa kolmeen pisteen voittoa. Yhden ottelun SaiPaa vähemmän pelannut Ilves on tehnyt kauden aikana kolme maalia enemmän mutta päästänyt 25 maalia enemmän. SaiPan ylivoimaprosentti on 15,11 ja alivoimaprosentti 78,81. Ilveksen vastaavat luvut ovat 17,42 ja 71,05.

Joukkueet iskivät tällä kaudella ensimmäisen kerran yhteen 13. syyskuuta, jolloin Ilves meni nopeasti 2-0-johtoon, mutta SaiPa nousi tasoihin ja iski päätöserässä 2-3-voittomaalin. 4. marraskuuta Lappeenrannassa pelattu ottelu puolestaan päättyi SaiPan 7-3-murskavoittoon. Ilves nousi 3. erässä maalin päähän, mutta SaiPa iski ottelun kolme viimeistä osumaa. Vierasjoukkueella on siis tänään kalavelkoja maksettavanaan ja asenne on varmastikin kunnossa, sillä SaiPa on Liigan tasaisessa keskikastissa yksi niistä joukkueista, jotka pitävät hallussaan viimeisiä pudotuspeleihin oikeuttavia sijoja. Ilves muutti hieman hyökkäysketjujaan kesken KalPa-ottelun ja jatkaa tänään samoilla ketjuilla.

Kova taisteluvoitto jatkoajalla
Bill Thomas ei jatka Ilveksessä
UUTISET