1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Pitkän kaavan kautta yksi piste matkaan Kuopiosta

Pitkän kaavan kautta yksi piste matkaan Kuopiosta

Henri Honkala

Ilves matkasi torstai-illan näytelmään vahvassa vireessä kotona olevan KalPan vieraaksi Kuopioon, tavoitteenaan jatkaa oma voittoputkensa neljään otteluun. Näiden kahden joukkueen välisissä viimeisessä kuudessa kohtaamisessa kotona pelannut joukkue on aina onnistunut voiton nappaamaan, ja tätä kaavaa Ilves lähti muuttamaan. Odenin lopun maalilla pisteet näyttivät matkaavan Tampereelle, mutta lopulta viihdyttävän ottelun ratkaisu haettiin vasta rankkareilla.

Avauserässä vauhtia ja kaksi osumaa

Heti ottelun avauserän ensimmäinen minuutti tarjosi tilanteen molempiin päihin. Joonas Oden suoraluisteli laidasta hyökkäysalueelle, mutta Odenin lähettämään poikkisyöttöön ei Balazs Sebok aivan saa lapaa väliin. Suunnan kääntyessä toiseen suuntaan, joutuu Marek Langhamer myös ensimmäistä kertaa torjuntatöihin. Alun perusteella aktiivisella ja hyvällä pelipäällä ollut Simon Johansson pääsi kokeilemaan laukaustaan pariinkin kertaan, kudin ollessa vielä kuitenkin kohdistusvaiheessa.

Tarvittavat oli kohdisteltu, kun ajassa 06:19 Johansson täräyttää terävän lyöntilaukauksen kohti etukulmaa. KalPa-vahti Eero Kilpeläinen on voimaton ja Ilves siirtyy ottelussa johtoon. Ottelun avausmaaliin syöttöpisteet Dominik Masinille ja Matias Mäntykivelle. KalPan onnistui kuitenkin tasoittaa puntit erän puolessa välissä. Aapeli Räsänen toimittaa kiekon laidasta maalille, ja maalin eteen unohdettu Tuomas Vartiainen tekee hyvää maskia. Vartiainen saa pienen ohjauksen pelivälineeseen, ja se sujahtaa verkon perukoille ajassa 10:00.

Minuutti tästä ja kotijoukkueella oli hyvä mahdollisuus karata jo johtoon. Hyvin poikittaissyöttöön liikkunut Langhamer selvittää tämän tilanteen, ja lukemat pysyvät tasoissa. Toisessa päässä Kilpeläinen nollaa Nick Babtisten upealla torjunnalla. Vanhaa seuraansa vastaan pelaava Sebok tarjoaa takatolpille paikan Babtistelle, mutta Kilpeläinen vetää pidemmän korren.

Kuva: Ukko Juntunen

Räsänen-Vartiainen -kaksikko meinaa vielä erän lopulla iskeä identtisen osuman avausmaaliin peilaten, mutta tämän toimituksen Langhamer näkee ja selvittää. Ilveksen tsekkivahti olikin avauserässä työllistetympi yhteensä 13 torjunnalla. Loppua kohden kotijoukkue oli hivenen aktiivisempi ja pystyi viettämään kiekollisena pidempiä aikoja. Viihdyttävän ja vauhdikkaan erän jälkeen tauolle siirryttiin kuitenkin tasalukemista. Vielä 13 sekuntia ennen taukosummeria saatiin ottelun kolmas tilastomerkintä, avausosuman iskeneen Simon Johanssonin jouduttua kahden minuutin istunnolle. Kontiola ja Räsänen nahistelivat molemmat itsensä jäähylle vielä aivan erän lopussa ajassa 19:58.

Ilvekselle toisessa erässä ylivoimaa tarjolla

Toinen erä aloitettiin Ilveksen kannalta täten miehen alivoimalla. Langhamerin muutamalla hyvällä torjunnalla ja Sebokin blokilla alivoima kestettiin kunnialla, ja Ilves pääsikin heti alivoiman jälkeen vahvasti peliin mukaan. Se luo vahvan paineen KalPan päätyyn ja pääseekin muutamalle tekopaikalle. Babtisten ja Nallin laukaukset kotijoukkue selvittää, mutta palkinnon Ilves saa aktiivisesta pelaamisestaan ylivoiman muodossa.

Pakkopeli saadaan Ilveksen kannalta lopulta pyörimään, mutta suurempia paikkoja johtomaalille ei tamperelaisjoukkue onnistu värkkäämään. Paras tekopaikka siunaantuu Kontiolalle KalPan tultua jo täysilukuiseksi, kun taiturimainen hyökkääjä nousee keskustaan vedolle asti. Rannelaukaus lähtee kohti etuyläkulmaa, mutta Kilpeläinen saa olkapäätään väliin.

Ilves jatkaa kuitenkin vahvoja otteitaan, ja se palkitaan uudella ylivoima-mahdollisuudella vain hetki edellisestä. Kovalla itseluottamuksella pelaava Babtiste nousee röyhkeästi keskustaan, ja KalPa joutuu rikkomaan. Ylivoima oli toistamiseen pientä hakemista ja kotijoukkue ehtii jälleen tulla täysilukuiseksi, kunnes kiekko päätyy viivaan Aleksi Elorinteelle. Pari potkua kohti maalia, ja Elorinne laukoo kiekon taka-alakulmaan ja Ilveksen ottelussa johtoon ajassa 33:01. Syöttöpisteet Sebokille ja näkyvässä roolissa tänään olevalle Johanssonille.

Johtoasemasta ei kuitenkaan tupsukorvat ehdi pitkään nauttimaan. Langhamer ottaa ensin loistavan torjunnan Mattilan poikittaissyötöstä tulleeseen yritykseen. Seuraavasta hyökkäyksestä kuitenkin helähtää. Kasper Simontaival siirtää keskustaan Matti Järviselle, jonka nopea haltuunotto ja hyvä laukaus painuu verkon perukoille.

Ilves saa ottelun kolmannen ylivoimamahdollisuutensa kolme ja puoli minuuttia ennen toisen erän päättymistä. Tämäkin erikoistilanne jää kuitenkin valitettavan vaisuksi, ja erätauolle painellaan tasatilanteessa 2-2.

Ilves pääsee jo voitonsyrjään, mutta KalPa punnertaa tasoihin

Ilveksen illan neljäs ylivoima on kolmannen erän ensimmäinen tilastomerkintä, ja vierasjoukkue pystyykin juonimaan paikan tynkää. Mäntykivi hakee Suomea takatolpalta, mutta alivoimanelikko pysyy aktiivisena ja katkaisee syötön. Mäntykivi pääsee kokeilemaan myös itse, mutta laukaus painuu yli maalin. Aivan ylivoiman lopulla Saarela hakee takatolpalta Joni Ikosta. Ikonen ei kuitenkaan saa ohjattua kovaa syöttöä maaliin. Ylivoima oli kolmannessa erässä parempaa, ja muutaman kerran oli aivan pienestä kiinni, ettei pelivälinettä oltaisi saatu toimitettua KalPa-maaliin.

Kolmatta erää eteenpäin mentäessä pidemmät pyöritykset ja kiekollinen kontrolli vaihteli molemmilla joukkueilla, ja ratkaisuja haettiin enemmänkin suoraan vastahyökkäyksistä. Ilvekseltä Suomi ja Babtiste pääsevät kokeilemaan laukaustaan. Kilpeläinen kuitenkin pelaa Langhamerin tavoin hyvää ottelua.

Kolmannen erän lopulla kultakypärä Eemeli Suomi pääsee nousemaan vasemmalta laidalta hyökkäysalueelle, ja näkee Joona Ikosen vahvan nousun kohti maalia. Lättysyöttö löytää Ikosen lavan, jonka ohjaus on painumassa maaliin. Kilpeläinen on kuitenkin eri mieltä ja venyttää loistavan patjatorjunnan. Hieman aikaa tästä ja hienossa vireessä ollut Joonas Oden saa Suomen syötön keskialueella lapaansa. Jalat kunnolla käyntiin ja Oden painaa ohituskaistaa maalille asti, kiekko rystylle ja maaliin ajassa 58:18. Samassa ajassa KalPa ottaa aikalisän.

Kotijoukkue saa vielä oivan mahdollisuuden, kun Parikan purkuyritys lentää suoraan katsomoon. Ilman maalivahtia kahden miehen ylivoimalla tasoitusta hakeva KalPa saa kuin saakin lopussa ottelun jälleen tasoihin. Miikka Pitkänen siirtää kiekkoa keskustaan ja Aleksi Klemetti sivaltaa pelin lukemiin 3-3 ajassa 59:43.

Jatkoajalta haetaan ratkaisua tämän torstai-illan näytelmässä, ja ensimmäinen ratkaisun paikka siunaantuukin Les Lancasterille. Joona ikonen tarjoaa ylivoimahyökkäyksestä paikasta Lancasterille tekopaikan, mutta puolustajan tulinen kuti karkaa hieman takaa leveäksi. Vähän aikaa tästä ja KalPan Könönen nousee laidalta maalille. Langhamer menettää tasapainonsa, mutta vielä kaatuessaan Langhamer saa venytettyä itsenäs uskomattomaan torjuntaan.

Pitkän kaavan kautta mennään tänään Kuopiossa, kun ratkaisu paremmuudesta haetaan lopulta voittolaukauskilpailusta. Rankkareilla KalPan kaksi ensimmäistä yrittäjää – Miikka Pitkänen ja Juuso Könönen onnistuvat yrityksissään, ja Kilpeläisen torjuessa Suomen ja Lancasterin yritykset, nappaa KalPa ottelusta lopulta voiton. Ilvekselle kotimatkalle mukaan yksi sarjapiste.

Huuda itsellesi Tampereen Ilveksen 90-vuotisjuhlapaita!
Ilves pamautti Pelicansin kumoon Nokia Arenassa
UUTISET