Otteluennakko

Saako Ilves ensimmäisen kiinnityksen puolivälieräpaikkaan Hakametsän tasaisesta lauantaista?

Torstaina taputeltu runkosarja on viimein ohi, ja Liigan kymmenen parasta joukkuetta jatkavat kohti kevään tosipelejä. Lukolle taipunut Ilves aloittaa pudotuspelien ensimmäisen kierroksen SaiPan kanssa viikonloppuna, kun joukkueet mittelevät paremmuudestaan lauantaina Hakametsässä ja sunnuntaina Lappeenrannassa. Tiukka ottelupari enteilee kahta ellei jopa kolmea tasaista matsia, joihin tamperelaiset ovat ennakkoon lievä ennakkosuosikki.

Kuri ja terävyys saatava takaisin

Runkosarjansa tappion vuoksi kahdeksanteen sijaan päättänyt Ilves kärsi torstaina kirvelevän selkäsaunan ohella myös pahan takaiskun, kun huippukautta pelaava Oskari Laaksonen loukkaantui. 19-vuotias puolustaja on poissa ainakin viikonlopun ajan, mikä tarkoittaa valtavaa lovea tupsukorvien alakertaan. Samalla erityisesti Jarkko Parikan on kyettävä ottamaan entistä isompaa roolia tamperelaisten puolustuksessa.

Vaikka kausi päättyi lopulta ikävään jälkimakuun, Ilveksen kevätkunto on ollut hyvällä tasolla. Niin ikään torstain tappiosta on syytä ottaa hyvät asiat matkaan, minkä lisäksi erityisesti jäähyherkkyys on saatava kuriin. Vaikka alivoimapeli toimii alkukauteen verrattuna hyvin, rangaistusaitiossa ei voi istua Lukko-pelin tahtiin mikäli mielii puolivälieriin. Pelin on kaiken kukkuraksi pysyttävä ehjänä koko 60 minuuttia, eikä synkkiin hetkiin ole ennakkoon tasaväkisessä sarjassa varaa.

Ilveksen mennyt viikko tarjosi onneksi paljon positiivisia asioita. Tyrehtyneiden maalihanojen kanssa painineet tupsukorvat saivat tiistain Ässät-ottelussa täräytettyä neljä maalia, kun kapteeni Eemeli Suomi johdatti kypärätempullaan tamperelaiset täyteen pistepottiin Porissa. Niin ikään Arttu Ruotsalainen sai haalittua kasaan kolmen tehopisteen illan, joten Ilveksen ykkösnyrkki osoitti oivallista ajoitusta pudotuspelejä silmällä pitäen.

Vaikka tehomiehet saivatkin vyölleen onnistumisia, tamperelaisten suurin murhe on ollut viime aikoina ylivoiman tehottomuus. Hyviä merkkejä sekä tolppalaukauksia tarjonnut erikoistilannepelaaminen ei ole näkynyt tulostaululla, mikä on kevään kynnyksellä huolestuttava piirre. Kun viimeisen kymmenen ottelun ylivoimatehokkuus on vain niukasti yli kahdeksan prosentin, päävalmentaja Karri Kiven on syytä keksiä vaivaan nopea rohto. Kotiyleisön riemuksi alivoimaprosentti on kuitenkin samaisella ajanjaksolla Liigan kärkipäätä, mistä suuri kiitos lankeaa tsekkitorjuja Lukáš Dostálin sensaatiomaiselle vireelle.

Tuohimaan kevätvire saatava koetukselle

Hakametsään saapuvan SaiPan tilanne on vierailijana tukalampi. Lappeenrantalaiset eivät ole saaneet maaliskuun aikana peliään sellaiseen uomaan, että joukkue olisi tosissaan päässyt taistelemaan suorasta pudotuspelipaikasta. Loukkaantumiset ovat toki vaivanneet Teho Lehterän luotsaamaa joukkuetta, mutta viimeistä naksahdusta on silti saatu odottaa aivan turhaan.

SaiPa on perinteiseen tapaansa onnistunut erinomaisesti ulkomaalaisvahvistustensa kanssa. Tänä vuonna joukkueen sisäisen pistepörssin kärjen valtasivat kanadalaiset, kun Tyler Morley iski tehot 17+24=41 ja kakkospaikalle yltänyt Cody Kunyk niin ikään komeat pisteet 14+23=37. Ilveksen kannalta Morleyn maalihanojen aukeaminen tuli huonoon saumaan, sillä keskushyökkääjä ehti pelata peräti 11 ottelua ilman osumia ennen viime viikonlopun kypärätemppua.

Vierailijoiden hyökkäys on onnistunut tarvittaessa myös pistetehtailussa, mutta lappeenrantalaisten pelaamisen kulmakivi on vahvassa puolustuspelissä. Joukkueen viimeisenä lukkona torjuva Frans Tuohimaa ei ole tällä kaudella yltänyt odotusten mukaiseen varmuuteen, mutta viime viikon kaksi nollapeliä osoittavat, että palaset ovat vähintäänkin loksahtelemassa kohdilleen.

Tasainen kaksikko

Joukkueet ovat kohdanneet tämän kauden aikana neljästi. SaiPa onnistui viemään syksyn kaksi ensimmäistä kohtaamista selvin numeroin, kun taas Ilves kaapi voitot kahdesta jälkimmäisestä mittelöstä maalin erolla. Tamperelaiset ovatkin siis olleet viimeisimmissä otteluissa niskan päällä, mutta luvassa on ennakkoon tasaväkinen kamppailu. Onkin kuvaavaa, että joukkueiden kahden viime kauden kahdeksasta ottelusta peräti viisi on päättynyt maalin erolla.

Ilves lähtee lauantain otteluun lievänä ennakkosuosikkina kotietunsa ansiosta. Niin ikään hitusen vahvempi kevätvire yhdistettynä mainioon puolustuspeliin antaa selkänojaa, josta saa tukea tiukassa paikassa. On kuitenkin selvää, että kahden voiton haaliminen kolmesta ottelusta vaatii ylivoiman selvää petrautumista. Mikäli Tuohimaa pääsee koppailemaan hampaattomaksi tylsistyneet erikoistilanteet ilman hädänpäivää, tamperelaisten toiveet puolivälieristä ovat työn ja tuskan takana.


1. playoff-ottelu Ilves-SaiPa lauantaina klo 17.00 - Saavu kannustamaan tupsukorvat puolivälieriin!
EDELLISET OTTELUT
AJANKOHTA KOTI VIERAS TULOS SARJA YLEISÖ
Ti 19.03.2019 Ilves SaiPa 4-2 Pudotuspelit 5141
Su 17.03.2019 SaiPa Ilves 3-2 ja Pudotuspelit 3364
La 16.03.2019 Ilves SaiPa 3-2 ja Pudotuspelit 4805
Ke 27.02.2019 SaiPa Ilves 2-3 Runkosarja 3578
La 29.12.2018 Ilves SaiPa 2-1 Runkosarja 5088
Pe 30.11.2018 Ilves SaiPa 1-5 Runkosarja 4407
Ke 19.09.2018 SaiPa Ilves 4-1 Runkosarja 2579
La 27.01.2018 Ilves SaiPa 2-3 Runkosarja 4645
La 30.12.2017 SaiPa Ilves 3-2 ja Runkosarja 3529
La 04.11.2017 SaiPa Ilves 7-3 Runkosarja 3585

Lisää aiheita

23.7.2019 / Uutinen

NHL-sopimuksen tehnyt Lassi Thomson pelaa ensi kaudella Ilveksessä

Toukokuun alussa 2+1-vuotisella sopimuksella Ilvekseen palannut puolustaja Lassi Thomson, 18, teki viime viikolla kolmivuotisen tulokassopimuksen NHL-seura Ottawa Senatorsin kanssa. Tulevalla kaudella puolustajalupaus nähdään kuitenkin kasvattajaseuransa...

LUE LISÄÄ


15.7.2019 / Uutinen

Ilves-päivä Särkänniemessä keskiviikkona 21. elokuuta

Tule Sinäkin viettämään Ilves-päivää Särkänniemeen keskiviikkona 21. elokuuta ja näe tuoreet jalkapallon Cup-mestarit ja ensi kauden jääkiekkojoukkue! Edustusjoukkueiden pelaajat toimivat laitekavereina, luvassa kaverikuvia ja nimmareita....

LUE LISÄÄ


12.7.2019 / Uutinen

Alumni All Star -tapahtuma kerää kiekkotähdet Lahteen

Liiga Alumni ja Alumnin Tukisäätiö järjestävät kolmatta kertaa Alumni All Star -tapahtuman. Tällä kertaa tähtiloistetta isännöi Lahden Isku Areena 16.8.2019. Suomalaisten NHL-pelaajien Alumni on koonnut...

LUE LISÄÄ


1.7.2019 / Uutinen

Kausikorttilaisille veloituksetta kaulahuivi Ilves-Kaupasta

Kiitoksena kausikortin tilaamisesta ja sitoutumisesta tulevan kauden tarinaamme Ilves tarjoaa kauden 2019-2020 kausikorttilaisilleen veloituksetta Ilves-kaulahuivin. Huivi on noudettavissa Tampereella osoitteessa Kaupinkatu 40 sijaitsevasta Ilves-Kaupasta heinäkuun...

LUE LISÄÄ