1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Saako Ilves upotettua kyntensä Tampereen paikallisherruuteen?

Saako Ilves upotettua kyntensä Tampereen paikallisherruuteen?

Markus Mesiä
Tappara TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Hakametsä tarjoaa todellista tamperelaisherkkua: perjantai-ilta ja panoksena ratkaisevalta tuntuva ote paikallisherruuteen. Saako Ilves napattua kolmannen kiinnityksen Tampereen herruuteen, vai katkaiseeko Tappara tupsukorvien voittoputken?

Ei kuutta ilman seitsemättä?

Ilveksen syksyä on kehuttu jo pitkän aikaa, mutta varsinaisia negatiivisia asioita on voittoputken aikana vaikea keksiä. Kuuden ottelun voittoputkessa tarpovat tamperelaiset ovat tämän lisäksi napanneet edellisestä 18 ottelusta huikeat 47 pistettä. Vaikka petolaumalle ei tunnu löytyvän pysäyttäjää, nöyryys on ollut joukkueen työssä jatkuvasti läsnä. Keskiviikon Sport-mittelössä nähtiin jälleen kerran selkärankaa osoittanut joukkue, joka ykköstähti Eemeli Suomen puuttumisesta huolimatta haali kasaan täyden pistepotin numeroin 3-2.

Muu joukkue on ottanut kultakypärää kantavan Suomen maajoukkuetauon aikana lisäharppauksia. Erityisesti nuori Matias Maccelli on ollut huimassa vireessä. 19-vuotias huippulupaus on saalistanut joulukuun neljässä ottelussa huimat tehot 4+1=5, minkä ansiosta paikka alle 20-vuotiaiden pistepörssin kärjessä on lähes suvereeni.

Ilves on jatkanut läpi syksyn tutuilla vahvuuksilla. Kun raikas liike tuottaa maalipaikkoja ja toisessa päässä Lukas Dostal sekä Ville Kolppanen voittavat maalivahtien kaksinkamppailut, pistesarake täyttyy hyvää vauhtia. Ainoa merkittävästi huolestuttava piirre on ollut ylivoima, joka on jäänyt onnistumisitta nyt jo kolmessa ottelussa peräkkäin. Pitkän aikaa Liigan tehokkaimpana loistanut erkoistilannepelaaminen on syytä saada nopeasti takaisin uomiinsa.

Nimellisesti vieraana pelaava Ilves pääsee otteluun varsin terveellä jalalla. Poissa ovat EHT-turnauksessa mukana olevan Suomen lisäksi loukkaantumisesta kärsivä Arttu Ruotsalainen sekä pelikieltoaan kärsivä Panu Mieho.

Kirvesrinnoilla takunnut maalinteko

Siinä missä Ilves on loistanut läpi syksyn, Hakametsän käytävän toisessa päässä on ollut hitusen vaikeampaa. Vaikka Tappara palasi jälleen voittokantaan keskiviikon KooKoo-ottelussa, eivät kirvesrintojen otteet ole täysin vakuuttaneet. Joukkueen edelliseen 11 otteluun mahtuu vain neljä täyttä pistepottia, mikä onkin mahdollistanut niin Ilveksen kuin Jypin nousun sarjataulukossa jo vaanimisetäisyydelle.

Tapparalla kone on yskinyt erityisesti hyökkäyspäässä, jossa tehot ovat jääneet useana iltana vajaaksi. Joukkue on iskenyt viimeisen 11 ottelun aikana vain 25 maalia, ja näistäkin yhteensä 11 syntyi TPS- sekä Pelicans-otteluissa. Siinä missä Ilves-hyökkäys on kyennyt ottamaan askeleita erityisesti Suomen poissaolon aikana, Tapparan riveissä vastaavia tasonnousuja ei ole juurikaan nähty. Paikallisottelua sekä talven otteluryysistä silmällä pitäen olisikin tärkeää, että nimekäs joukkue saisi myös alaketjuista lisätehoja.

Kirvesrintojen kultakypärää kantaa perjantain paikallisottelussa Kristian Kuusela, joka on mättänyt kauden mittaan tehot 11+15=26. Eräs ottelun kiinnostavimmista nimistä on vasta hankittu Steven Iacobellis, joka sai maalitilinsä auki keskiviikon ottelussa KooKoota vastaan. Pienikokoisen kanadalaissentterin otteet eivät ole vielä vakuuttaneet, joten ainakin illan isäntien fanipäädyssä odotetaan pistesarakkeen täyttämistä myös perjantain ottelussa. Tarjolla olevaa roolia kasvattaa niin ikään EHT-turnaus, jonka vuoksi rivistä ovat poissa Valtteri Kemiläinen sekä Jere Karjalainen.

Nappaako Ilves kynsin hampain herruuteen?

Perjantain mittelöön lähdetään äärimmäisen tasaväkisistä asetelmista. Kauden aikaisemmat kolme paikallisottelua ovat tällä hetkellä Ilveksen eduksi 2-1, kun avausottelun jälkeiset matsit ovat kääntyneet tupsukorville. Joukkueiden tasaväkisyydestä kertoo paljon sekin, että kaikki kolme vääntöä ovat päättyneet maalin eroon.

Ilvekselle kyseessä on oivallinen mahdollisuus napata kolmas kiinnitys paikallisherruuteen, mikä tarkoittaisi samalla melkoista kasvojenpesua. Petolauma ei ole kyennyt nappaamaan Tampereen herruutta vielä kertaakaan 2010-luvulla, joten kolme voittoa tarkoittaisi huonoimmillaankin tasajakoa. Kirvesrintojen paraatin lopettaminen tuoneekin Ilvekselle vielä lisälatausta illan otteluun.

Ottelun ratkaisun avaimet nähtäneen jälleen kerran maalivahtipelissä. Molemmat tamperelaisjoukkueet ovat tahkonneet läpi syksyn vähämaalisia vääntöjä, eikä paikallisottelultakaan sovi hirveästi enempää odottaa. Jos Ilves saa samanlaisen lähdön iltaan kuin keskiviikkona Vaasassa, on Tappara helisemässä. Ylivoimapeli olisi myös syytä saada uomiin voittoputken kasvattamiseksi.


Ilveksen poissaolot ja toipumisajat 13.12.2019

Maalivahdit:
Ville Kolppanen (kuume, päivä kerrallaan)

Hyökkäääjät:
Panu Mieho (pelikielto)
Arttu Ruotsalainen (3 viikkoa)
Eemeli Suomi (A-maajoukkue)

Viisi Ilves-pelaajaa alle 20-vuotiaiden MM-leireille
Paikallispelien valtikka Ilveksellä – Tappara kaatui jo kolmannen kerran
UUTISET