1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Samu Bau tuli Ilvekseen kehittymään Liiga-kiekkoilijaksi

Samu Bau tuli Ilvekseen kehittymään Liiga-kiekkoilijaksi

Vesa Suonsyrjä

Kuluvalle kaudelle Ilvekseen 2+1-vuotisella sopimuksella saapunut isokokoinen Samu Bau, 18, pelasi Liiga-debyyttinsä viime perjantaina Rauman Lukkoa vastaan. Maanantaina aamujäiden jälkeen tavoitettu hyökkääjä kertoili aiemmasta urastaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Huhtikuussa vuonna 2004 Helsingissä syntynyt Bau aloitti muutaman vuoden iässä kiekkoilun kotikaupungissaan Vantaalla.

– Olin 2-3 vuotias, kun minut vietiin Kiekko-Vantaan kiekkokouluun. Pelasin siellä, kunnes siirryin (Vuosaaren) Viikinkeihin pelaamaan. Siellä pelasin nuorempaan U16-asti, joukkueen pelaajista on tällä kaudella päässyt pelaamaan liigassa lisäkseni Kalle Väisänen (TPS), Viljam Sandvik (Jukurit) ja Rasmus Ruusunen (SaiPa).

Viikingeissä joukkueenjohtajana toimi Samun isä Pekka Bau, joka pelasi omana aikanaan Jokereiden junioreissa. Isän kanssa kuulumiset vaihdetaan varsinkin pelipäivinä.

– Isällä eivät paikat kestäneet pelaamista, joten hän lopetti pelaamisen nuorena. Nykyisin hän on innokas penkkiurheilija, joka katsoo aina pelini jonka jälkeen aina soitellaan ja käydään läpi pelaamista pääosin hyvässä hengessä, mutta joskus tietysti menevät hermotkin. Iso apu isästä on ollut, kiittelee Samu.

Kaudelle 2019-20 Samu Bau siirtyi HIFK:n organisaatioon, jossa hän pelasi kolmella kaudella U16, U18 ja U20-joukkueissa.

– Viikingeissä ei ollut mahdollista jatkaa pelejä junioreiden liigatasolla. Minua vuotta ennen lähteneet Ruusunen ja Sandvik olivat siirtyneet Jokereihin ja kovasti houkuttelivat minua sinne. Myös HIFK otti minuun yhteyttä ja lopulta päätin sen olevan itselleni paras vaihtoehto siinä vaiheessa.

Millainen jääkiekkoilija olet omasta mielestäsi, onko isosta koosta (195cm, 93kg) ollut motorisia ongelmia kasvuvuosien aikana.

– Vahvuuksiani on iso kokoni sekä erityisesti kokooni suhteutettuna hyvä luistelu. Koen olevani älykäs pelaaja, jonka valmentaja voi laittaa kaikissa tilanteissa kentälle. Haluan kehittyä molemmissa kenttäpäädyissä ja olla vahva kahdensuunnan pelaaja.

– Kasvoin aika tasaisesti ilman yksittäisiä kasvupyrähdyksia, joten en ole kokenut haittapuolia isosta koostani, kuvailee kuluvalla kaudella kolmanneksi pisimpänä Ilves-pelaajana esiintynyt Bau.

Kuva: Anssi Takala, Ilves.com

Kuluvalle kaudelle siirryit tänne Ilvekseen, minkälaiset syyt vaikuttivat valintaasi.

– Kävin muutamat keskustelut seuran kanssa ja suurimpina syinä siirtyä Ilvekseen olivat positiivinen mielikuva seurasta sekä mahdollisuus pelata miesten pelejä KOOVEEn paidassa, tällä kaudella Mestiksessä tehot 12.3+5=8 iskenyt Bau avaa.

Nyt kun ensimmäinen kautesi Tampereella alkaa olemaan puolessa välin, niin minkälaisia ajatuksia on herännyt.

– Kaikki odotukset ovat täyttyneet ja ylittyneet. Tampere on kiekkokaupunki ja kaikissa joukkueissa joissa olen tällä kaudella pelannut (Ilves U20, KOOVEE, Ilves) on ollut hyvä valmennus ja hyvät pelikaverit.

Miltä on tuntunut, kun pukuhuoneet ovat vaihtuneet ja pelipaikka on vaihtunut ajoittain nopeallakin aikataululla. Onko miesten peleissä suuri ero juniorikiekkoon.

– Yllättävän hyvälle on tuntunut, itseluottamus on noussut kun olen huomannut oman pelaamiseni riittäneen jokaisessa joukkueessa. Uskon miesten pelien kehittäneen itseäni ja kehittyväni niiden kautta nopeammin kuin pelaamalla pelkästään junioreissa.

– Miesten peleissä aikaa ja tilaa on vähemmän. Kamppailuvaade on isompi, kun on kokeneita aikuisia miehiä vastassa. Junioreissa mennään päästä päähän kovalla vauhdilla, mutta aikuisten peleissä peli on taktisesti vaativampaa, Samu analysoi.

Perjantaina 2.12 Bau pelasi ensimmäisen liigaottelunsa Lukkoa vastaan. Hyvin pelanneen Baun debyytissa tilastoihin kertyi peliaikaa reilut kaksitoista minuuttia, kolme laukausta, kaksi rangaistusminuuttia ja 62,5% aloitussaldo.

– Sain tiedon torstai-iltana, kun ”Raipe” (Raimo Helminen) soitti ja kutsui minut perjantain aamujäille. Pystyin nukkumaan yllättävänkin hyvin ja tunnelma oli loistava, kun huomasin oman numeroni kokoonpanossa. Varmastikaan en ikinä unohda ensimmäistä peliäni.

– Sain ensimmäisessä vaihdossani jäähyn, jonka joukkue onneksi selvitti. Peli meni muuten todella hyvin ja sain siitä rutkasti itseluottamusta. Ketjukaverini Eetu Päkkilä ja Miro Ruokonen kehottivat minua tekemään omaa juttuani ja nautin siitä kokemuksesta, Samu hehkuttaa.

Viime kaudella Suomen U18-joukkueen mukana pronssia maailmanmestaruuskilpailuista voittanut Bau kamppailee paikasta tämän kauden U20-kisoihin. Ilveksessä tavoite on vakiinnuttaa liigapaikka nykyisen sopimuksen aikana.

– Olen mukana kamppailussa viimeisistä paikoista U20-joukkueessa. Jos minut sinne valitaan niin se on pelkkää plussaa, sillä oman ikäluokkani pääkisat ovat vasta ensi vuonna. On aina ollut ilo edustaa Suomea ja pukea leijonapaita päälle. Maajoukkuepeleissä olen nähnyt, että missä oman ikäluokkani maailman kärki menee ja saanut työkaluja tulevaisuutta ajatellen.

– Seuraavien kausien tavoitteeni on vakiinnuttaa rooli neljän parhaan keskushyökkääjän joukossa ja ansaita itselleni liigapaikka Ilveksessä.

Kuva: Anssi Takala, Ilves.com

Lue haastattelu:
Arizonassa viihtyvä Juuso Välimäki: ”Haluan olla huippupakki tässä sarjassa”

Lue haastattelu:
94 vuoden kokemuksella – huoltajan pelipäivä

Arizonassa viihtyvä Juuso Välimäki: ”Haluan olla huippupakki tässä sarjassa”
Ilveksen Matkassa -podcastin osa 8 – vieraana Hannu Henriksson
UUTISET