2. Otteluraportti
  3. Sitkeä Ilves-lauma kaatoi kotkapaidat Vaasassa

Sitkeä Ilves-lauma kaatoi kotkapaidat Vaasassa

Henri Honkala

Ilveksen yhdeksän päivän mittainen tauko peleistä päättyi keskiviikkona Vaasassa, kun hieman poissaolojen värittämä kokoonpano lähti hakemaan jatkoa kymmenen ottelun mittaiselle pisteputkelle. Hienon taistelun myötä, kahden upean yksilösuorituksen, Jakub Kosin liigauran ensimmäisen osuman ja toisen erän tehohetken ansiosta värikkäästä ottelusta lopulta täydet sarjapisteet mukaan Tampereelle.

Jakub Kosin liigauran ensimmäisellä osumalla Ilves heti johtoon

Ennen ottelun alkua Vaasan Sportin päävalmentaja Risto Dufva palkittiin hänen saavutettuaan upeat 800 ottelua päävalmentajana Liigassa. Itse ottelussa ensimmäisenä juhli kuitenkin vierasjoukkue Ilves. Joonas Oden nousee vahvasti maalin edustalle, ja irtokiekko päätyy lopulta takakulmalla päivystävälle Jakub Kosille. Mies kiittää valmennusta vastuusta ja siirtää kiekon tyhjänä ammottavaan rysään. 18-vuotiaalle tsekkihyökkääjälle uran kymmenennessä liigaottelussa ensimmäinen liigamaali ajassa 1:45, ja Ilves heti kuskin paikalle. Tähän osumaan syöttöpiste Odenin lisäksi myös Joni Ikoselle.

Ilves-merkkisen alun jälkeen ottelun hallinta tasoittui, ja erän loppua kohden siirtyi enemmissä määrin kotijoukkue Sportille. Neljä minuuttia ennen erän loppua Sport pääseekin ottelussa ensimmäistä kertaa ylivoimalle, ja saa hyvän mahdollisuuden tasoitukseen. Kauaa aikaa kotijoukkueen ylivoima ei tarvitse, kun Shaun Heshka laukoo kiekon maalille, jossa Roope Talaja saa ohjauksen Zerenkon nenän edestä, ja Ilves-vahti on voimaton Sportin tullessa ajassa 16:23 ottelussa tasoihin.

Tasoituksesta innostuneena kuusi edellistä erää ilman täysosumaa pelannut Sport sai selvästi lisää virtaa omaan tekemiseensä, ja se painoi erän lopun vahvasti peliä kohti Zerenkoa ja Ilves-päätyä. Puolitoista minuuttia ennen erätaukoa kiekko pomppii Ilveksen oman pään aloituksen jälkeen Ilveksen kannalta hieman epäonnekkaasti Sportille tekopaikkaan, ja Henrik Eriksson vie vaasalaiset ottelussa jo johtoon. Ensimmäinen erä päättyy tämän myötä kotijoukkueen johtaessa maalein 2-1.

Tehohetken turvin toisessa erässä tasoihin

Toisen erän alkuun Sport järjestelee poikittaissyötöllä paikan Olavi Vauhkoselle, jonka laukauksen Zerenko kuitenkin selvittää. Lisää ongelmia saadaan jäähyn muodossa Jarkko Parikan istahdettua kahden minuutin istunnolle. Sport-ylivoima liikuttelee kiekkoa viisikon välillä näyttävästi, ja lopulta Michael Keränen kokeilee laukaustaan – Ilves selvittää. Zerenko torjuu vielä ylivoiman lopulla Heshkan kudin, mutta täysilukuiseksi pääsystään huolimatta llves ei onnistu purkamaan painetta pois alueeltaan. Axel Holmströmin toimitus jää pomppimaan maalin kulmalle ja nälkäisimpänä irtokiekossa on Sebastian Stålberg, joka kääntää kiekon ottelussa kolmannen kerran Ilves-maaliin.

Ottelun varsinaisen peliajan ylitettyä puolen välin, ykköskentällisen Nalli-Kontiola-Oden -johdolla Ilves saa pidemmän hyökkäyksen ja paineen luotua hyökkäyspäätyyn. Leo Lööf ja Juuso Pulli kokeilevat vuorollaan siniviivalta, mutta ei palkintoa Sport-viisikon peittäessä uhrautuvasti.

Panu Mieho tuo kuitenkin Ilvestä mukaan otteluun ajassa 15:44. Kuin varkain laituri saa tilaa laidalla, ja röyhkeä nousu maalille päättyy hienoon rystynostoon etukulmasta ohi toisessa erässä vielä ilman torjuntaa olevan Samuel Jukurin. Hieno yksilösuoritus Mieholta, syöttöpiste Joni Ikoselle.

Ilves saa toimitettua toisenkin laukauksen maalille, ja punalamppu palaa uudestaan Jukurin selän takana. Kontiola voittaa aloituksen, ja Parikka siirtää pelivälinettä Les Lancasterille, jonka tulinen kuti tuo Ilveksen ottelussa jo tasoihin. Kuin salamaniskusta vierasjoukkue saa ottelusta otetta, ja jo seuraavasta hyökkäyksestä se on juonimassa johto-osumaa. Sitä Ilves ei onnistu saamaan, mutta uusi yritys tulee ottelun ensimmäisestä Ilves-ylivoimasta.

Parikan hyvästä noususta ja laukauksesta huolimatta Ilves ei ylivoimaa onnistu maalin muodossa hyödyntämään. Tapahtumarikkaan erän ja Ilveksen minuutin tehohetken myötä kolmanteen erään lähdetään erätauon jälkeen tasatilanteessa 3-3.

Ilves näyttää luonnetta

Kolmannessa erässä Samuel Jukurin torjuntaa ei tarvinnut odotella yhtä pitkään kuin toisessa erässä, Jukurin torjuessa Aleksi Elorinteen toimituksen. Hetkeä ennen Sport oli juonimassa tekopaikkaa toisessa päässä Zerenkon päänmenoksi, tasatilanteesta kuitenkin jatketaan. Kolmannessa erässä tamperelaisten teemana oli selvästi kiekon toimittaminen maalille, sillä kolmannessa erässä Ilves pyrki laukomaan hanakammin, ja saamaan pelivälinettä kohti maalia.

Nick Babtiste hankkii omalle joukkueelleen illan toisen ylivoiman, ja kuvio saadaan nopeasti kuntoon. Ensin Mieho kokeilee, ja hetken päästä peliväline kierrätetään Lancasterin ja Kontiolan kautta Jani Nymanille. Nuorukaisen terävä laukaus suoraan syötöstä kilpistyy kuitenkin Jukurin varusteisiin, ja lopulta ylivoima kuivuu kasaan Sportin purkukiekon myötä.

Kotijoukkueellakin on omat tekopaikkansa ensin Turo Asplundin laukauksen myötä, ja hetken päästä Keränen löytää maalin kulmalle nousseen Heshkan. Ottelussa hyvin työllistetty Zerenko selvittää nämä tilanteet ja omalta osaltaan pitää lukemat tasoissa. Kuutisen minuuttia ennen loppua Ruotsin nuorten maajoukkuepuolustaja Leo Lööf nousee taidokkaalla tavalla viivasta laidan kautta keskustaan, ja laukoo tarkasti Ilveksen ottelussa toistamiseen johtoasemaan. Ruotsalaispuolustajan ennakkoluulottomaan osumaan syöttöpisteet hienoa kautta pelaavalle Juuso Pullille, ja illan kolmannen syöttöpisteensä metsästänneelle Joni Ikoselle.

Sport saa kuitenkin heti seuraavasta tilanteesta mahdollisuuden lyödä peli viisi minuuttia ennen loppua jälleen tasoihin ylivoimalla. Heti ylivoiman alussa Keränen laukoo kaksikin kertaa viivasta – Zerenko koppaa molemmat. Lopulta Ilves ja Santeri Virtanen runnovat kiekon keskialueelle, ja vierasjoukkue selvittää alivoiman. Ajassa 57:22 kotijoukkue saa haluamansa hyökkäyspään aloituksen, ja samassa ajassa Risto Dufva ottaa joukkueensa koolle aikalisän merkeissä.

Viimeiset kaksi ja puoli minuuttia Sport haki tasoitusta ilman maalivahtia, ja Turo Asplund toimittaa kiekkoa ohjattavana maalille. Hyvää peliä pelaava Zerenko ottaa tärkeän patjatorjunnan ja pitää lukemat Ilveksen kannalta edelleen suotuisina. Lopulta Joona Ikonen joka lyö pelin pakettiin ajassa 59:40 tyhjään maaliin, ja Ilves juhlii lopulta Vaasassa Jakub Kosin liigauran ensimmäisellään, toisen erän tehohetken, Leo Lööfin upean voittomaalin – ja ennen kaikkea sitkeän pelaamisensa myötä täysiä sarjapisteitä.

Ilveksen ottelut jatkuvat huomenna Vaasan Sportia vastaan klo 17:00