1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. 94 vuoden kokemuksella – huoltajan pelipäivä

94 vuoden kokemuksella – huoltajan pelipäivä

Henri Honkala

Artikkeli on alun perin julkaistu syksyn Ilves Murisee -lehdessä.


Vuosi on juuri vaihtunut lokakuuksi, ja aamuaurinko paistaa kuin suoraan kohti Nokia Arenaa. Illalla Tampereen Ilves kohtaa Liigan ottelussa HPK:n, joskin hallilla on vielä hyvinkin rauhallista. Pukukopissa pelaajien varusteet on aseteltu jokaisen nimettyyn loossiin valmiiksi pelipäivän aamujäitä varten. Pelaajat eivät ole vielä saapuneet hallille, mutta Ilveksen legendaarinen huoltajakaksikko on ollut paikalla jo hyvän tovin. Kuten monta kertaa aikaisemminkin, Lasse Laukkanen on saapunut ensimmäisenä paikalle heti seitsemän jälkeen.

Pelipäivien rutiinit ovat juurtuneet myös huoltajille vuosien varrella. Ensimmäisenä suureksi tumman kahvin ystäväksi tunnustautuva mies keittää kahvit. Ja kahvia Ilveksen pukukopissa menee. Laukkasen mukaan pelipäivinä kahvia saa keitellä lähes 20 pannullista. Tämän lisäksi Laukkanen pyrkii käymään joka aamu pukukopin vieressä olevalla punttisalilla juoksumatolla.

– Harjoituspelit kun laskee päälle niin varmasti jotain päälle 3000 pelipäivää tässä jo takana. Niitä on jo niin paljon ettei kannata enää laskea, Lasse naurahtaa.

Tämän iltaisessa ottelussa niitä tulee tarkalleen ottaen täyteen 2500 runkosarjaottelua Ilveksen huoltajana. Lukema on aivan käsittämättömän suuri, eikä vastaavaa uraa luultavasti tule ikinä kenelläkään toisella olemaan. Paitsi ehkä huoltajapari Janne ”JP” Janssonilla. JP:llä alkanut kausi on Ilveksessä jo 39:s. Yhteensä miehet ovat toimineet Ilveksen huoltajina 93 kautta.

– Kyllä minä ainakin koen nämä pelipäivät juhlapäiviksi. Varsinkin nämä kotipelit on ihan huippuja, kuvailee JP tunnelmiaan pelipäivästä.

Pelaajat alkavat pikkuhiljaa valumaan hallille valmistautumaan puoli kymmeneltä alkaviin aamujäihin. Huoltajien osalta taas aamupäivä kulkee normaalilla painollaan. Luistinten teroitusta ja pyykin pesua, sitä huoltajien tulee tehtyä pitkälti joka päivä, oli kyse sitten harjoituksista tai pelistä. Pukukopin vieressä olevan teroitushuoneen seinällä on lappu pelaajien pelinumeroista, ja haluaako pelaaja teroitetut luistimet jo ennen aamujäitä vai vasta illan otteluun. Osa pelaajista haluaa teroituksen jo aamujäille, ja ne JP on hoitanut jo eilen kuntoon. Hieman pidempi lista löytyy ennen peliä teroitettavista luistimista. Yhteensä päivän aikana teroitettavia luistimia on noin 15 paria.

– Konnalla on kahdet samanlaiset putket, joita se voi vaihdella pelin aikana, joten sille pitää olla ne kahdet valmiina. Toki muillakin on kahdet, mutta ne käyttää yleensä yhdet aina loppuun asti, kertoo JP.

Kuva: Aarno Vuorinen / Ilves.com

Huoltajan arki on hektistä

Aamujäiden aikana laitetaan kuntoon myös illan vierasjoukkueen pukukoppia. Laukkanen vie kentälle johtavan käytävän toiselle puolelle Nokia Arenan vierasjoukkueille tarkoitettuun pukukoppiin pyyhkeitä, kahvinkeittimen sekä vichyä ja vähän evästä jääkaappiin. Vielä ennen peliä täytyy viedä kiekkoja Kerhon vaihtoaitioon.

– Sama se on sitten meillä tuolla vieraissa. Helpottaa, kun ei tarvitse meidänkään ihan kaikkea roudata reissupeleissä, Lasse sanoo vieraskopista.

Aamujäiden jälkeen ehditään suorittamaan vielä muutamia fiksauksia. Leo Lööfin luistin painoi kehräsluun kohdalta, joten siihen tehtiin isompi tila. Pukuhuoneen puolella aamujäiden harjoituskamat viedään pyykkiin ja tilalle vaihdetaan pelikamat ennen illan ottelua. Pelipäivinä pyykkiä tulee noin 11 koneellista.

– Hakametsässä oli vain yksi pesukone ja kaksi rumpua, täällä on molempia kaksi ja se auttaa ajallisesti tosi paljon, JP kertoo.

Aamujäiden ja illan ottelun välissä on viitisen tuntia aikaa. JP tykkää viettää koko päivän hallilla, kun taas Lasse käy kotona kääntymässä, hakemassa Konnalle mailavahaa ja uudet luistimen tupet muutaman rikki menneen tilalle. Takaisin hallille tullessa hän laittaa pelaajille ”ruokapöydän” pystyyn.

Huoltajat ovat korvaamaton osa urheilujoukkuetta, jossa arki on yleensä hektistä. Tilanne, jossa pelaajat saavat keskittyä vain pelaamiseen, ei ole itsestäänselvyys. Tästä suurin kiitos kuuluu huoltajille sekä muulle joukkueen taustaryhmälle. Huoltajien lisäksi Ilveksen tiimiin kuuluu Malhosen veljekset – Teemu ja Eetu, jotka ovat päätoimisesti hierojia, mutta hoitavat myös huoltajien kanssa asioita.

– Teemu ja Eetu jeesaa myös tosi paljon. Varsinkin esimerkiksi harjoitukset kun ovat tuolla alhaalla harjoitushallissa, he ovat siellä auttamassa pelaajia ja minä voin jäädä tänne sitten teroittelemaan. Heistä on suuri apu kyllä ehdottomasti, kiittelee JP.

Kypärää kireämmälle ja peliä. Kuva: Aarno Vuorinen / Ilves.com

Kohti iltaa

Pukukopissa harjoituspaidat ovat vaihtuneet keltavihreisiin pelipaitoihin ja illan ottelu lähestyy. Molemmat huoltajat ovat viettäneet ennen ottelun alkua Arenalla jo lähes kymmenen tuntia.

– Ei haittaa yhtään, vaikka olisi painanut pitkää päivää yömyöhään. Esimerkiksi Kärpät-sarjassa oli ympäripyöreitä päiviä ja unet jäi välillä melko minimaaliseksi. Konna kun paino ylähyllylle, ei paljon unen puute tuntunut. Voitot ovat tämän homman suola, ja jos niistä ei nauttisi, olisi varmaan väärässä paikassa. Tappioiden täytyy myös harmittaa. Ei toki liikaa enää, kun tässä on jo tullut kilometrejä, nuorempana harmitti aivan vietävästi, muistelee JP.

Jos päivällä huoltajan hommat on tehty kunnolla, voi pelin aikana yleensä olla ”aikalailla kädet taskussa” kuten JP asian ilmaisee. Pelin aikanakin työnjako on muodostunut vuosien varrella selväksi. Lasse päivystää vaihtoaitiossa, jos esimerkiksi varusteita täytyy fiksata tai maila hajoaa. JP viettää ottelun ajan usein pukukopin uumenissa. Erätauon aikana pelaajille kuivataan pelihanskat valmiiksi seuraavaan erään. Poikkeuksena Petri Kontiola ja Eemeli Suomi, jotka haluavat aina puolessa välissä erää kuivat hanskat. Nämä JP toimittaa vaihtoaitioon.

Lauantai-illan näytelmässä mennään pitkän kaavan kautta, eikä huoltajien kannalta suurempaa ottelussa tapahdu. HPK on lopulta voittolaukauskilpailussa vahvempi, joten huoltajien tai pelaajien päivän työstä ei palkintoa voiton muodossa tule. Ottelun jälkeen täytyy laittaa pyykkikone pyörimään ja tyhjentää vieraskoppi. Hallilta huoltajat pääsevät lähtemään tänään poikkeuksellisesti ennen pelaajia. Kello lähentelee silti jo puolta yhdeksää.

– Jätkät meni jakamaan nimmareita matsin jälkeen niin mekin päästiin aika nopeasti lähtemään. Huomenna pelaajilla on vapaa niin täytyy toisen meistä käydä vielä käydä jakamassa pyykit, jotta maanantaina on kaikki taas kunnossa. Se taitaa olla minun vuoroni tällä kertaa, Lasse kertoo 2500. runkosarjan pelipäivä takanaan.

Kuva: Aarno Vuorinen / Ilves.com
Ilves taipui Raumalla – Lukko nousi takaisin sarjakärkeen
Karri Ahon lainasopimusta jatkettu viikolla
UUTISET