MENUMENU

Otteluennakko

Viimeinen ottelu ennen maajoukkuetaukoa

Ilves kohtaa tänään maajoukkuetaukoa edeltävässä ottelussa Lappeenrannassa SaiPan. Edessä on kova haaste, sillä lappeenrantalaisilla on alla seitsemän peräkkäistä kotivoittoa. Ottelu alkaa poikkeuksellisesti jo klo 15.00.

SaiPa tavoittelee seuraennätystään

SaiPa on kohentanut asemiaan vahvan vireensä myötä, ja tällä hetkellä joukkue löytyy 31 pisteellään sarjataulukon 8. sijalta. Lappeenrantalaiset ovat voittaneet yhdestätoista edellisestä ottelustaan peräti yhdeksän. Aikavälillä 30.9. – 21.10. sputnikit ottivat seitsemän peräkkäistä voittoa, ja nyt joukkueella on mahdollisuus tehdä uusi seuraennätys ottamalla kahdeksas peräkkäinen kotivoitto. SaiPa on voittanut kymmenestä kotiottelustaan kahdeksan – ainoastaan KooKoo ja HPK onnistuivat sarjan avauskierroksilla hakemaan pisteet Lappeenrannasta. Tällä viikolla SaiPa on pelannut vain yhden ottelun. Pelicans kaatui keskiviikkona kotiyleisön riemuksi maalein 2-1.

SaiPan pistepörssin kärjestä löytyvät yhdysvaltalaishyökkääjä David Goodwin tehoilla 5+6=11 ja Topi Nättinen pisteillä 4+7=11. Lappeenrantalaisten tehokkain puolustaja on ollut Lasse Lappalainen, joka on summannut pisteet 2+7=9. Kanadalaishyökkääjä Cody Kunyk on tehnyt 15 ottelussa tehot 4+4=8. SaiPan maalilla Frans Tuohimaa on ollut alkukaudella sarjan eliittiä. Sekä Tuohimaan torjuntaprosentti 93,31 että päästettyjen maalien keskiarvo 1,95 ovat liigan kärkipäätä. Loukkaantuneena oleva kokenut Jussi Markkanen ja Niclas Westerholm ovat pelanneet yhteensä ainoastaan kolmessa ottelussa.

Ilves-taustaa omaavia pelaajia SaiPassa ovat Mestiksen Imatran Ketterästä lainalla olevat Tomi Iso-Mustajärvi ja Santeri Vuoti. Iso-Mustajärvi pelasi Ilveksen juniori-ikäluokissa A-nuoriin asti. Vuoti puolestaan siirtyi Lempäälän Kisasta Ilveksen riveihin kesken viime kauden ja vakiinnutti paikkansa liigajoukkueessa. Loukkaantumisten takia SaiPalta ovat sivussa maalivahti Jussi Markkanen, puolustaja Lauri Taipalus ja hyökkääjät Anssi Löfman, Valtteri Virkkunen, Lauri Piironen, Eetu Koski ja Saku Salminen.

Nuoret Ilves-kasvatit nousseet pääosiin

Pudotuspeliviivan paremmalle puolelle nousua tavoitteleva Ilves löytyy sarjataulukon 13. sijalta seitsemän pisteen päästä SaiPasta. Kauden alku oli surkea, mutta viiden suoran tappion jälkeen Ilveksen pistetahti on ollut kelvollinen. Kuudestatoista edellisestä ottelusta voittoja on kertynyt yhdeksän. Keskiviikkona Ilves pelasi ehkä kauden parhaan ottelunsa ja kaatoi Ässät Hakametsässä vakuuttavan esityksen jälkeen maalein 5-2. Eilen joukkue joutui kuitenkin nöyrtymään Lahdessa Pelicansille samoin lukemin. Paljon nuoria pelaajia sisältävälle joukkueelle tyypilliseen tapaan oleellisena asiana on edelleen löytää otteisiin tasaisuutta ja suoritusvarmuutta.

Ilveksen kultakypärää kantaa läpimurtokauttaan pelaava Ilves-kasvatti Eemeli Suomi tehoilla 7+9=16. Kaudella 2014-15 Nuorten SM-liigan kaikkien aikojen piste-ennätyksen takonut Suomi on jo tässä vaiheessa kautta tehnyt uudet maali- ja piste-ennätyksensä Liigassa. 13 tehopisteeseen ovat yltäneet Teemu Rautiainen ja viime kaudella vuoden tulokkaaksi valittu Otto Koivula. Kauden kymmenen ensimmäistä ottelua sivussa ollut Ville Meskanen on myös päässyt hyvään vireeseen, sillä 10 ottelussa on syntynyt tehot 5+6=11 ja neljässä edellisessä ottelussa 4+3=7.

Maalinsuulla jatkaa viime viikolla joukkueeseen liittynyt Ilves-kasvatti Riku Helenius, joka torjui keskiviikkona 29-vuotiaana ensimmäisen liigaottelunsa ja voittonsa Hakametsässä Ilveksen paidassa. Kokoonpanosta ovat tänäänkin sivussa kapteeni Tapio Laakso, maalivahti Antti Lehtonen ja puolustaja Arto Laatikainen. Teemu Lepauksen tilalla nelosketjussa esiintyy Julius Valtonen.

Aiemmat kohtaamiset

Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen nähtiin Hakametsässä 13. syyskuuta. Ilves hallitsi ottelua ja meni nopeasti 2-0-johtoon, mutta SaiPa nousi toisessa erässä rinnalle ja iski voittomaalin kolmannen erän puolivälissä. Ilveksen maaleista vastasivat Eemeli Suomi ja kolme edellistä kautta SaiPassa pelannut Mikael Kuronen. SaiPan tehokkain oli voittomaalin iskenyt David Goodwin tehoilla 1+2. Sputnikien kahdesta ensimmäisestä maalista vastasivat Markus Kojo ja Jonatan Tanus.

Ratkaisevatko erikoistilanteet?

Viime aikoina hyvin esiintyneen SaiPan ylivoimaprosentti 5,63 on sarjan huonoin. Vahvasta kotivireestä huolimatta lukema on kotiotteluiden osalta vieläkin heikompi eli 2,56. SaiPa on pelannut kotiotteluissaan ylivoimalla 39 kertaa ja tehnyt ainoastaan yhden maalin. Alivoimaprosentit ovat sekä kaikkien otteluiden, 85,11, että kotiotteluiden, 78,02, osalta sarjan sarjankeskitasoa.

Ilves on tehnyt kahdessa edellisessä ottelussaan yhteensä kolme ylivoimamaalia, mutta koko kauden ylivoimaprosentti 15,00 on silti sarjan kolmanneksi pienin. Vierasotteluissa lukema on lähes sama eli 14,63. Jos SaiPalla on parannettavaa ylivoimapelaamisessaan, niin sama koskee Ilveksen alivoimapelaamista. Tupsukorvien alivoimaprosentti 72,63 on sarjan heikoin ja vierasotteluiden lukema on 73,17.

Tänään onkin mielenkiintoista nähdä, miten joukkueet onnistuvat erikoistilanteissaan. Vahvasti esiintynyt SaiPa tavoittelee seuraennätystään kotiyleisönsä edessä, mutta myös Ilveksellä on tukenaan runsaslukuinen kannattajajoukko ja tasapainoiseen esitykseen yltäessään hyvä mahdollisuus lähteä maajoukkuetauolle voittoa juhlien.

EDELLISET OTTELUT
AJANKOHTA KOTI VIERAS TULOS SARJA YLEISÖ

Ilves-Kauppa

Pistetaulukko

MAALIT
#22 RUOTSALAINEN
13
MAALIA

SYÖTÖT
#75 LEPAUS
18
SYÖTTÖÄ

PISTEET
#22 RUOTSALAINEN
30
PISTETTÄ

PLUS/MIINUS
#57 PARIKKA
+15
+ / -

RANGAISTUKSET
#91 HALMO
97
MINUUTTIA

Sarjataulukko

# JOUKKUE O TM PM P
1. Kärpät 41 135 61 91
2. Tappara 41 121 106 74
3. TPS 41 109 100 71
4. Pelicans 41 119 93 70
5. HPK 41 109 97 64
6. HIFK 42 123 120 64
7. Lukko 41 112 116 63
8. Ilves 41 116 119 61
9. Sport 41 130 138 59
10. SaiPa 41 105 116 58
11. JYP 40 99 100 53
12. KalPa 39 94 117 52
13. Jukurit 41 102 118 50
14. KooKoo 41 104 136 49
15. Ässät 40 78 119 39

Lisää aiheita

18.1.2019 / Otteluennakko

Kannattajien tukema Ilves pistejahdissa Raumalla

Ilves matkaa lauantaina Raumalle, jossa se kohtaa suurilukuisen kannattajaryhmänsä tukemana Rauman Lukon ennen kuin suuri osa paikalle saapuneista katsojista ja joukkueesta...

LUE LISÄÄ


17.1.2019 / Otteluraportti

Kärpät tehokkaampi Hakametsässä

Eilen TPS:n Turussa kaatanut Ilves isännöi torstai-iltana Kärppiä Hakametsässä. Kannattajakatsomon upealla tifolla käynnistynyt ottelu kääntyi nopeasti tehokkaasti pelanneen Kärppien johtoon, eikä...

LUE LISÄÄ


17.1.2019 / Otteluennakko

Sarjakärki Ilveksen vieraaksi – kääntyykö tasaväkisyys viimein tamperelaisten eduksi?

Ilveksen ennakkoon helpompi jakso päättyi viime viikkoon, ja tämän viikon otteluissa tamperelaiset kohtaavat Liigan kärkijoukkueita yksi kerrallaan. Tupsukorvat eivät ehdi jäädä...

LUE LISÄÄ


16.1.2019 / Otteluraportti

Ilvekselle maukas vierasvoitto Turusta

Ilves kohtasi keskiviikon ainoassa liigakamppailussa Turussa TPS:n. Kahden ulosajon sävyttämä kamppailu päättyi lopulta ansaitusti vierasjoukkueen 3-4 voittoon. Ilveksen maaleista vastasivat kahdesti...

LUE LISÄÄ