1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Aku Räty tuli Ilvekseen kehittymään NHL-pelaajaksi

Aku Räty tuli Ilvekseen kehittymään NHL-pelaajaksi

Vesa Suonsyrjä

Oulussa vuonna 2001 syntynyt Aku Räty muutti Tampereelle ja Ilvekseen edellisen kauden jälkeen noustakseen uudessa ympäristössä tulevaisuudessa NHL-pelaajaksi. Tässä haastattelussa Räty, 21, kertoo näkemyksistään menneestä ja tulevasta.

Aku Rädyn perheessä jääkiekko ja urheilu on ollut isossa kuvassa lapsuudesta lähtien. Akun vuotta nuorempi veli Aatu pelaa New York Islandersissa ja isä Tuomo pelasi aikanaan 60 ottelua liigaa 90-luvulla JYP HT:n paidassa.

– Isä joutui lopettamaan aikaisin peliuransa ja tämän jälkeen hän alkoi valmentamisen Jyväskylän Diskoksessa, jonka jälkeen hän on toiminut Kärpissä mm. valmennuspäällikkönä. Veljeni kanssa ollaan tykätty urheilla ja jääkiekkoilu on maistunut, vaikka joskus jostain syytä on tultu itkienkin pois jäältä pieninä, nauraa Aku.

– Perheellä on ollut iso vaikutus , isä oli meitä valmentamassa nuorina ja Aatun kanssa ollaan paljon oltu samassa joukkueessa. Kilpailu oman veljen kanssa on motivoinut nuorempana, nykyisin isä laittaa viestiä joka pelin jälkeen ja soittelee usein. Aatun kanssa meillä on iso aikaero, mutta viestejä laitetaan tiuhaan toisillemme. Aatun ensimmäinen NHL:ssa tekemä maali oli mieluinen joululahja.

Junioripolkunsa Aku Räty kävi kokonaisuudessaan Oulun Kärpissä, jossa juniorivuosien huipuksi muodostui U20-mestaruus, jonka Aku voitti Kärpissä 2018-19. Nykyisestä Ilveksestä tuon joukkueen tehokkain pelaaja runkosarjassa oli Eetu Päkkilä.

– Eliteprospectissa taitaa olla jotain tilastoja Kiekko-Laserista, mutta kyllä olen aina pelannut alueen ykkösseurassa Kärpissä. Nousin kaudelle 2018-19 U20-joukkueeseen ja olin tyytyväinen, kun pärjäsin peleissä joissa oli paljon ikäluokkien 1997-99 pelaajia.

– Meillä oli loppukaudesta aivan ylivoimainen joukkue, kun saimme mukaan yli-ikäisiä pelaajia kuten Joona Huttulan ja Julius Hermosen. Voittaminen oli hienoa, kun sitä olimme koko kauden halunneet sen joukkueen kanssa. Välierissä Pelicansia vastaan jouduimme viiteen peliin kun siellä oli hyviä pelaajia Waltteri Merelän johdolla vastassa, mutta finaaleissa Kiekko-Espoota vastaan emme muistaakseni hävinneet kertaakaan, hehkuttaa Räty.

Ensimmäisellä U20-kaudellaan Räty iski kovat tehot 52.19+26=45 ja voitetun mestaruuden jälkeen Arizona Coyotes varasi tämän viidennellä varauskierroksella varausnumerolla 151.

– Olin pelannut säännöllisesti nuorisomaajoukkueissa, mutta en ollut ikinä niissä peleissä mikään ykkösjätkä vaan saatoin pelata nelosketjussa. En ollut pelannut ennen varausta myöskään yhtään liigapeliä, joten mukavana yllätyksenä varaus lopulta tuli. Oli todella siistiä, että he näkivät minussa potentiaalia.

– Varauksen jälkeen pelasin siellä leirin nuorimpana yhdessä Matias Maccellin kanssa aivan pommihyvän leirin. En tiennyt yhtään keitä sinne oltiin kutsuttu, mutta peli luisti hienosti samassa ketjussa ykköskierroksella varatun Barrett Haytonin kanssa, kertoo Aku yllättävästä yhteydestä kahden aiemmin Ilvestä edustaneen nykyisen NHL-pelaajan kanssa toimimisesta.

Kolmella kaudella Oulun Kärpissä Räty pelasi 124 ottelua liigaa, joissa kertyi 36 tehopistettä. Liigaan nousemista Aku piti tärkeänä asiana, mutta tavoitteet ovat olleet koko ajan korkeammalla kuin satunnaisissa liigapeleissä. Viime kaudella Aku pääsikin pelaamaan jo täyden kauden liigassa.

– Lukioiässä oli paljon tasaisia pelaajia, joista vain harva on noussut pelaamaan liigaa. En ollut koskaan se taitavin kaveri, mutta olen ylpeä siitä että työnteon kautta olen näin nuorella iällä saanut hankittua itselleni liigapelaajan aseman.

– Kahdella aiemmalla kaudella meillä oli Kärpissä laaja ja tasokas ryhmä ja pääsin pelaamaan vain ajoittain. Viime kaudella sain tehtyä ison tasonnousun, josta osoituksena lähes täydet 56 liigapeliä. Onnistuin vähäisellä erikoistilannevastuulla tekemään ajoittain hyvin pisteitäkin ja viime kauden päättäneessä Ilves-sarjassa pelasin mielestäni viisi hyvää peliä, seitsemään otteluun venynyttä sarjaa Ilveksen ja Kärppien välillä upeaksi luonnehtinut Aku Räty pohtii.

Kuluvalle kaudella Aku Räty teki Ilveksen kanssa kahden vuoden sopimuksen ja siirtyi ensimmäistä kertaa pelaamaan syntymäkaupunkinsa Oulun ulkopuolelle.

– Agenttini kertoi Ilveksen olevan muutaman muun seuran kanssa kiinnostuneita saamaan minut riveihinsä. En osaa tarkkaan sanoa mikä käänsi lopulta vaakakupit Ilveksen eduksi, mutta esimerkiksi uusi Nokia Arena ja täältä eteenpäin urallaan nousseet pelaajat ovat hyviä esimerkkejä syistä valita Ilves. Tulin tänne hyvällä itseluottamuksella näyttämään itselleni ja muille pärjääväni vieraammassakin ympäristössä.

Kun liigan runkosarjaa on pelattu Ilveksen osalta 36/60 ottelua on Ilves neljäntenä. Minkälaisia ajatuksia runkosarja on toistaiseksi herättänyt.

– Olemme mielestäni joukkueena hyvällä tiellä. Alkukausi oli erikoinen valmantajanvaihdoksineen, mutta itselleni tutun Antti ”Pendo” Pennasen kanssa on ollut hyvä jatkaa. Päälimmäisenä itselle tulee mieleen sarjan tasaisuus – jos oma lataus on vähänkin alle maksimista niin pisteille on vaikeaa päästä. Sarjassa on paljon hyviä, tasaisia joukkueita mutta mielestäni meidän pitää pystyä pelaamaan itsemme vähintään kuuden joukkoon runkosarjassa ja vielä mielluummmin niin, että pääsemme pudotuspeleihin kotiedulla, paaluttaa Aku Räty.

Kuluvalla kaudella oman piste-ennätyksensä jo rikkonut Räty on iskenyt tehot 31. 9+15=24, joilla oma maaliennätys viime kaudelta on enää kahden maalin päässä. Alkukauteensa Aku ei kuitenkaan ole tyytyväinen.

– Jostain syystä alkukauteni lähti takkuillen liikkeelle, vaikka aikaisemmin esimerkiksi maajoukkueissa pelaamiseni on lähtenyt nopeasti raiteilleen. En saanut omia vahvuuksiani toimimaan ja esimerkiksi CHL-pelit menivät huonosti. Vähän kerrallaan sain peliini rentoutta ja itseluottamusta. Siitä lähti sitten lumipallo pyörimään oikeaan suuntaan ja onnistumiset ovat seuranneet toisiaan.

Aku Räty on pelannut pääasiallisesti samassa ketjussa Henrik Haapalan ja Petri Kontiolan kanssa. Viime viikolla, kun artikkelin kirjoittaja keskusteli ”Konnan” kanssa tämä kuvaili ketjussansa kaikkien pelaavan kaikkia rooleja kaiken perustuessa työmäärään.

– Kyllähän tuon voi allekirjoittaa. On ollut hienoa pelata pääosin samojen kavereiden kanssa ja saada vastuuta myös ylivoimapelissä. Näiden kavereiden pelinäkemyksestä ja syöttötaidosta on hyvä ottaa oppia. He myös tietävät mitä tarvitaan voittamiseen. Itse olen saanut kauden mittaan rentoutta ja itseluottamusta peliini. On hienoa, kun kentällä tekee kovaa työtä blokaten, taklaten ja taistellen kulmissa tietää, että kova työ palkitaan omilla tai ketjun muiden pelaajien maaleilla, antaa Aku kiitosta ketjukavereilleen.

Vaikka Aku Räty on menossa omaan piste-ennätykseensä etenee tämä maltillisesti kohti kolmikirjaimista unelmaansa. Tarkoitus on olla valmis, kun on aika siirtyä liigasta eteenpäin.

– Tavoitteeni on pelata NHL:ssa, ei kirjoittaa sinne ainoastaan sopimusta. Omissa ajatuksissani sarjat pitää pelata tasoittain läpi ennen kuin on valmis siirtymään eteenpäin. Vaade Pohjois-Amerikassa on todella kova ja haluan olla valmis kun toivottavasti jossain vaiheessa sinne pääsen.

Ilves kaatoi Sportin voittomaalikilpailussa
Ilveksen Matkassa -podcastin osa 10 – vieraana Ville Koistinen
UUTISET