3. Ilves kaatoi Sportin voittomaalikilpailussa

Ilves kaatoi Sportin voittomaalikilpailussa

Mikko Alahäivälä

Ilveksen ja Sportin välinen ottelu eteni vaasalaisten johdossa kolmannen erän jälkimmäiselle puoliskolle asti ennen kuin Joona Ikonen onnistui tasoittamaan pelin 1–1:een. Lopulta ratkaisu nähtiin voittomaalikilpailussa, jossa Marek Langhamer torjui kolmesti ja Aku Räty iski ratkaisevan maalin.

Ilves Hockey Legends -aateloinnit

Ilves juhlistaa seuran jääkiekkotoiminnan kehitykseen vaikuttaneiden merkkihenkilöiden uria ja elämäntöitä Ilves Hockey Legends -aateloinnilla. Tänään ottelua edeltäneessä seremoniassa aateloitiin Kalle Havulinna, Henry Kvist, Jorma Salmi, Juhani Ruusunen, Jaakko Sirén, Tiia Reima ja Juha Järvenpää.

Vaasalaiset osuvat ylivoimalla

Sportilla oli tilaisuus iskeä ottelun avausmaali heti ensimmäisessä vaihdossa, mutta Ilves selvisi yllättäen avautuneesta tilanteesta ilman takaiskua. Ajassa 4.20 tupsukorvat pääsivät ylivoimalle, kun Sportin Valtteri Hietaselle kirjattiin jäähy mailasta kiinnipitämisestä. Vierasjoukkue pelasi kuitenkin aktiivista alivoimaa ja selvitti jäähynsä ongelmitta.

Sportin ensimmäinen mahdollisuus ylivoimalla avautui ajassa 7.33, kun eilen HPK:sta lainalta Ilveksen riveihin palanneelle puolustaja Karri Aholle tuomittiin rangaistus kiinnipitämisestä. Ilveskin pelasi hyvää alivoimaa, eivätkä vaasalaiset onnistuneet rauhoittamaan pakkopeliään kunnolla.

Ilves pääsi toista kertaa ylivoimalle Emil Johanssonin kampitusjäähyn myötä ajassa 10.57. Tällä kertaa kotijoukkue liikutti kiekkoa jo selvästi paremmin, mutta avausmaalia ei vielä syntynyt. Jäähyn umpeutuessa Petri Kontiola tykitti poikittaissyötöstä hieman ohi maalin ja antoi perään kovan taklauksen, josta kuitenkin tuomittiin jäähy pään tai niskan alueelle kohdistuvasta taklauksesta. Ottelun ensimmäinen ylivoimaosuma syntyi lopulta ajassa 13.55, kun Jens Lööke laukoi poikittaissyötön jälkeen tarkasti oikeaan yläkulmaan ja siirsi Sportin 0–1-johtoon.

Avauserän loppu ei enempää tilastomerkintöjä tai erityisen hyviä tekopaikkoja tarjonnut, joten erätauolle mentiin vaasalaisten yhden maalin johdossa.

Tukkoista tekemistä

Ilveksen kolmas ylivoimamahdollisuus oli vuorossa ajassa 24.25 Lari Heikkisen kaataessa Petri Kontiolan. Tasoitusta ei kuitenkaan syntynyt, eikä jäähyn umpeutuessa Otto Latvalan takatolpalle lähettämä syöttökään aivan tavoittanut Eemeli Suomea.

Tasakentällisin pelattaessa tilanteet olivat vähissä ja Ilveksenkin oli vaikea murtautua Sportin tiiviin puolustusmuurin läpi. Ajassa 30.53 kotijoukkue sai uuden tilaisuuden ylivoimalla, kun Sport joutui jälleen rikkomaan Petri Kontiolaa. Tällä kertaa rangaistusaitioon lähti kampituksesta Teemu Väyrynen.

Laukauksia tuli ylivoimalla useampia, ja muun muassa Eetu Tuulolalla oli huippupaikka neliön keskeltä, mutta lukemat pysyivät yhä 0–1:ssä. Jäähyn lopulla Sport pääsi myös vastahyökkäykseen, mutta Marek Langhamerin torjunta esti alivoimaosuman syntymisen.

Kolme minuuttia ennen erän loppua Eetu Päkkilä pelasi itselleen tilaa harhautuksella ja pääsi ampumaan hyvältä paikalta, mutta vierasjoukkueen maalivahti Rasmus Reijola esti Ilves-hyökkääjän aikeet. Torjunta piti kotijoukkueen nollilla, ja 40 peliminuutin jälkeenkin lukemat olivat edelleen 0–1. Toisessa erässä Marek Langhamerille kirjattiin yksi torjunta ja Rasmus Reijolalle kaksitoista.

Ilves nousee tasoihin

Kolmannen erän alkuminuutteina Ilves painoi peliä vahvasti hyökkäysalueelle. Kotiyleisöä kohahdutti myös puolustaja Otto Latvalan tarjoama taklaus, joka lähetti Sport-hyökkääjä Jesse Paukun Ilveksen vaihtoaition puolelle. Toisessa päädyssä Marek Langhamer puolestaan nappasi Lari Heikkisen rannelaukauksen komeasti kiinni räpylällä.

Ottelun avausmaalin laukonut Jens Lööke purki kiekon pitkälle katsomon puolelle ajassa 45.57 tarjoten Ilvekselle illan viidennen ylivoimamahdollisuuden. Jäähyn lopussa paine oli hyvää ja jatkui vielä pitkään Sportin tultua täysilukuiseksikin, mutta tupsukorvien maalihanat pysyivät yhä tukossa.

Peli ehti edetä yli kolmannen erän puolivälin ennen kuin Nokia Arenan yleisö pääsi tuulettamaan, mutta lopulta Ilveksen kultakypärä Joona Ikonen niittasi maalin edestä lukemat 1–1:een. Ajassa 52.03 syntyneen tasoituksen pohjustivat syötöllään kapteeni Eemeli Suomi ja kiekonriistoon johtaneella taklauksellaan Petri Kontiola.

Reilut kolme minuuttia ennen erän loppua Sport painoi peliä kohti Ilveksen maalia muttei onnistunut yllättämään maalivahti Marek Langhameria. Toisessa päädyssä Rasmus Reijola torjui Aku Rädyn terävän rannelaukauksen.

Viimeisellä minuutilla Santeri Virtanen tarjosi vielä Eetu Päkkilälle ratkaisupaikan b-pisteen kaarelle, mutta suoraan syötöstä lähtenyt laukaus painui ohi maalin. Ottelu eteni jatkoajalle tilanteessa 1–1.

Langhamer ja Räty voittomaalikilpailun onnistujat

Jatkoajalla Matias Mäntykivi oli ratkaista ottelun yksilösuorituksellaan, mutta Rasmus Reijola torjui ja esti Ilves-hyökkääjän soolomaalin. Seuraava huippupaikka tuli Joona Ikosen syötöstä Les Lancasterille, jonka laukaus kilahti ylärimaan.

Sportille puolestaan avautui mahdollisuus ratkaisuun, kun Petri Kontiolalle vihellettiin jäähy kampituksesta ajassa 63.02. Vierasjoukkue käytti samalla aikalisänsä ja lähti hakemaan voittomaalia ruotsalaisvahvistustensa johdolla. Vaasalaiset eivät kuitenkaan saaneet kiekkoa verkkoon asti, joten ratkaisu siirtyi voittomaalikilpailuun.

Aku Räty onnistui Ilveksen kolmantena laukojana, ja Marek Langhamer torjui Sportin kaikki kolme yritystä, joten kotiyleisö pääsi kuin pääsikin tuulettamaan lukemin 2–1 tullutta kotivoittoa.

Ottelun ratkaisut

Sportin avausmaali ja hyvä puolustuspelaaminen sekä Ilveksen tehottomuus pitivät vieraat johdossa kolmannen erän jälkimmäiselle puoliskolle asti. Joona Ikosen tasoitusmaali vei ottelun jatkoajalle ja lopulta voittomaalikilpailuun, josta Ilves onnistui kaivamaan voiton ja lisäpisteen.