2. Uutinen
  3. Harjoituskausi päätökseen tappiolla Kuopiossa

Harjoituskausi päätökseen tappiolla Kuopiossa

Vesa Suonsyrjä

Ilves pelasi tänään viimeisen harjoitusottelunsa Kuopiossa. Kotijoukkue Kalpa johti avauserän maaleilla, mutta Jani Nymanin kaksi maalia veivät ottelun jatkoajalle. Kun jatkoajalla Ilveksen tekemä maali hylättiin ja voittolaukauksissa ainoastaan Kalpan Jaakko Rissanen onnistui kirjattiin loppulukemiksi 3-2vl.

Kotijoukkue vahvempi avauserässä

Kuopiolaiset lähtivät otteluun hyvällä sykkeellä ja hallitsivat pelitapahtumia. Heti avausminuutilla puolustaja Colby Sissonsin laukaus jäi puolustajien jalkoihin ja pyöri vaarallisesti maalinedustalla. Jakub Malek torjui hyvin nuoren KalPa-puolustajan Ville Ruotsalaisen yrityksen tämän noustua vahvasti maalipaikkaan viivasta.

KalPa sai palkintonsa vahvasta alustaan, kun ruotsalaishyökkääjä Max Görtz sai kiekon hallintaansa kulmauksessa ja suojasi kohti keskustaa, josta laukoi terävällä rannelaukauksella lukemiksi 1-0 ohi vahvassa maskissa olleen Malekin ajassa 6.49.

Ilves pääsi peliin mukaan hitaasti pelin edetessä. Maalin jälkeen KalPan maalilla pelannut Matej Machovsky joutui venymään muutamaan hyvään perustorjuntaan samoin kuin toisella maalilla Jakub Malek. Ottelu tasoittui avauserän puolenvälin paikkeilla ja Ilves sai hieman pelistä kiinni, mutta ajassa 12.47 KalPa siirtyi 2-0 johtoon, kun se lähti vastahyökkäykseen, johon mukaan liittynyt Mark Simpson koitti syöttää takatolpalle, jolloin kiekko painui ohi Malekin osuttuaan Santeri Airolan mailaan onnekkaasti.

Erän lopulla Ilves pelasi avauserän parasta kiekkoaan ja oli erittäin lähellä kavennusta, kun nuori Otto Heinonen nousi näyttävästi ja pelasi Otto Latvalalle, jonka laukaus osui ensin ristikkoon, josta kimposi vielä tolppaan. Näin kavennus jäi millien päähän ja kotijoukkue KalPa pääsi ansaitusti 2-0 lukemissa ensimmäiselle erätauolle.

Jani Nymanin kaksi ylivoimamaalia tasoittavat lukemat toisessa erässä

Kotijoukkue aloitti toisenkin erän erittäin kovalla liikkeellä ja avausminuutilla Sami Tavarnier pääsi kokeilemaan Malekin refleksejä. Ilveksen pelissä syöttöjen laatu ja kollektiivinen liike olivat heikolla tasolla ja ensimmäiset viisi minuuttia mentiin täysin KalPan hallinnassa.

Ilves pääsi peliin mukaan, kun Aku Räty nousi hyvällä liikkeellä ja kiekko pelattiin Petri Kontiolalle, jonka laukauksen Machovsky selvitti räpylällään, mutta samasta tilanteesta kotijoukkueelle vihellettiin kaksiminuuttinen kun se sortui vaihtovirheeseen ajassa 28.35. Ensimmäinen ylivoima oli kuitenkin heikkoa ja lähimpänä maalia oli KalPan Juuso Könönen, joka tökkäsi kiekon kohti Malekia, jonka akrobaattisen harhautuksen jälkeen Könösellä oli hetken maali tyhjänä edessään.

Paria minuuttia myöhemmin ajassa 32.28 KalPan Aleksi Klemetti komennettiin täysin ohi menneen korkean mailan vuoksi rangaistusaitioon. Alkuun näytti, että tilanteen rauhoittaminen on jälleen vaikeaa, mutta Les Lancaster onnistui rauhoittamaan kiekon, joka kiersi Petri Kontiolan kautta Jani Nymanille, jonka hurja laukaus jätti Machovskyn ilman mahdollisuuksia ja Ilves kavensi lukemiksi 2-1 ajassa 33.31.

KalPa sai erän parhaan tilaisuutensa muutamaa minuuttia myöhemmin, kun IPK-lainapelaaja Jaakko Lantta pelattiin yksin läpi. Malek katsoi Lantan ratkaisun loppuun saakka ja selvitti tilanteen. Hyvin pelannut Otto Latvala esitteli fyysisyyttään taklaamalla hienosti Tuomas Kiiskistä ja lähettäen terävän avauksen, josta Kontiola pelasi Nymanille mutta tällä kertaa ilman tulosta.

Peliä hallinnut KalPa sortui toisessa erässä jäähyilyyn. Joona Ikonen haastoi laidan puolelta Colby Sissonsia, joka kampitti tämän ajassa 38.08. Tällä kerralla Ilves sai kuvion kuntoon nopeasti ja Machovsky joutui torjumaan kahdesti Les Lancasterin laukauksen heti ylivoiman alkuun. Kiekko pysyi Ilveksellä, joka nautiskeli kerrassaan upean maalin kun Jani Nyman syötti ensin Les Lancasterille, joka jatkoi Kontiolalle, joka onnistui syöttämään alivoimaneliön lävitse takaisin Nymanille, jolloin nuorukainen käytti huikeaa laukaustaan ja tasoitti lukemiksi 2-2 ajassa 38.52.

Kahden erän jälkeen kotijoukkueen hallintaa kuvasivat myös torjunnat Machovsky 12 , Malek 22.

Ilves selvittää KalPan lopun erikoistilanteen ja vie ottelun jatkoajalle

Kolmannessa erässä nähtiin ottelun tasaisin ja laadukkain erä, jossa molemmat joukkueet loivat hyvin paikkoja mutta kumpikaan ei onnistunut viimeistelyssä. Erän ensimmäisellä puoliskolla molemmilla oli kahdella yhtä vastaan hyökkäykset, mutta molemmilla maaleilla maalivahdit pelasivat hyvää ottelua.

Santeri Airola haki aktiivisesti ratkaisua, mutta Machovsky kesti. Aku Räty pääsi läpiajoon erän kahdeksannella minuutilla ja maali näytti jo varmalle hyvän harhautuksen jälkeen, mutta jotenkin viimeinen ratkaisu jäi Machovskyn suojiin. Molemmissa päädyissä syntyi paljon puolittaisia tilanteita, jotka puolustukset yhdessä maalivahtien kanssa selvittivät.

KalPa sai etsikkoaikansa, kun hyvän paineen aikana Kevin Czuczman huitoi kaksiminuuttisen ajassa 55.46. Ilves taisteli hurjasti ja pelaajia kaatui molemmin puolin. Mitään paikkoja ei nähty, kunnes ajassa 57.02 Jarkko Parikan katsottiin estäneen ja KalPa sai pelata 44 sekuntia kahden miehen ylivoimalla. Jakub Malekin johdolla Ilves selvitti tilanteet ja näin ottelussa siirryttiin jatkoajalle.

Ilves tekee maalin jatkoajalla, häviää voittolaukauksissa

Ottelun jatkoajalla pelattiin harvinaisen kypsää ja riskitöntä kiekkoa ja maalipaikat olivat kortilla. Kun jatkoaikaa oli jäljellä reilut puoli minuuttia laukoi Joonas Oden kiekon maaliin, joka oli ollut pois paikoiltaan ainakin kymmenen sekuntia. Tuomaristo hylkäsi maalin, vaikka maalin pois paikoiltaan oleminen ei vaikuttanut mitenkään maalin syntyyn.

Ottelu eteni lopulta voittolaukauskilpailuun, jossa Jaakko Rissanen oli ainoa onnistuja ja näin kauden viimeinen harjoitusottelu päättyi tappioon lukemin 3-2vl.

Kuva: Atte Rissanen Photography