Mikko Alahäivälä
HIFK TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Kahdesta edellisestä ottelustaan vakuuttavat kotivoitot ottanut Ilves suuntaa Helsinkiin IFK:n vieraaksi. Kasvaako voittoputki tänään kolmen ottelun mittaiseksi?

Helsinkiläisillä alla kaksi tappiota

HIFK on kerännyt 44 ottelustaan 69 pistettä, jotka oikeuttavat sarjataulukon kuudennelle sijalle. Suorasta pudotuspelipaikasta taistelevan joukkueen ylivoimaprosentti 21,33 on sarjan toiseksi paras ja alivoimaprosentti 80,82 yhdeksänneksi paras. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa HIFK on Ilveksen kanssa tasoissa joukkueiden kerättyä kyseisellä aikavälillä 16 sarjapistettä. Kotihallissaan HIFK on ollut hyvässä vireessä, sillä 22 ottelusta on kertynyt 16 voittoa ja 46 pistettä maalieron ollessa 70-46.

Viime viikolla HIFK pelasi kolme ottelua, joista kaksi ensimmäistä kotihallissaan. Tiistaina Ässät kaatui voittomaalikilpailun jälkeen maalein 4-3, mutta torstaina ja lauantaina helsinkiläiset kokivat tappiot Kärppiä ja KalPaa vastaan. Kärpät haki pisteet Nordenskiöldinkadulta lukemin 2-4, ja KalPa oli vahvempi Kuopiossa maalein 3-2.

Helsinkiläisten kultakypärää kantaa ruotsalaishyökkääjä Erik Thorell, joka on iskenyt 44 ottelussa tehot 10+25=35. Seuraavina pistepörssissä ovat Juhani Tyrväinen pisteillä 11+19=30 ja vain 33 ottelua pelannut Vili Sopanen tehoilla 10+15=25. Sopanen on merkkauttanut tammikuussa kahdeksassa ottelussa pisteet 3+5=8 ja Thorell 1+7=8. HIFK:n tehokkaimmat puolustajat Ryan O’Connor ja Suomen olympiajoukkueeseenkin valittu 18-vuotias Miro Heiskanen ovat sivussa loukkaantumisten vuoksi. 22-vuotias Oliwer Kaski on kuitenkin ollut joulu-tammikuussa hyvässä vireessä ja iskenyt näissä 17 ottelussa pisteet 7+3.

Maalinsuulla päävastuuta kantoi alkukaudella Atte Engren, jonka torjuntatilastot ovat Liigan keskitasoa. Koko syyskauden sivussa ollut Kevin Lankinen palasi tositoimiin ennen vuodenvaihdetta, jonka jälkeen kumpikin maalivahti on pelannut neljä ottelua. Puolustajakolossi Joe Finley oli viime tiistaina myös kokoonpanossa ensimmäistä kertaa yli kolmeen kuukauteen, mutta torstaina ja lauantaina miestä ei kaukalossa nähty.

Jatkuuko Meskasen ja Suomen huippuvire?

Viikko sitten tiistaina Kärpät oli Oulussa Ilvestä vahvempi lukemin 4-0, mutta sen jälkeen tamperelaiset pelasivat kaksi hyvää kotiottelua, jotka toivat täydet kuusi sarjapistettä. Lukko kaatui Hakametsässä maalein 3-1 ja Ässät 4-2. Tupsukorvien tehomiehinä loistivat Ville Meskanen ja Eemeli Suomi. Meskanen tykitti Ässiä vastaan hattutempun, ja viikon yhteissaldo oli 5+1. Suomen pistesaldoon lisättiin tehot 1+4. Voitot nostivat Ilveksen kymmenen pisteen päähän viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävästä Ässistä, joka on pelannut yhden ottelun enemmän.

Ilveksen erikoistilannepelaaminen on ollut kymmenessä edellisessä ottelussa kiitettävää. Ylivoimaprosentti 29,03 on kyseisellä aikavälillä sarjan paras ja alivoimaprosentti 85,71 viidenneksi paras. Viidessä edellisessä ottelussa Ilveksen verkkoon ei ole tehty yhtään ylivoimamaalia. Koko kauden lukemat ovat 19,63 ja 73,94, joten näillä tärkeillä osa-alueilla joukkue on parantanut selvästi. Tamperelaisilla on kuitenkin yhä paljon parannettavaa vieraspelaamisessa, sillä 21 vierasottelusta on kertynyt vain viisi voittoa, joista kolmen pisteen voittoja on kolme. Ilveksen kotisaldo on Liigan keskitasoa mutta vierassaldo huonoin. Pudotuspeliunelman elossa pysyminen vaatiikin pisteitä myös vieraskaukaloista.

Ville Meskanen nousi viime viikon tehoillaan Ilveksen pistepörssin kärkeen ja Liigan maalipörssissä kolmanneksi. Kauden kymmenen ensimmäistä ottelua sivussa ollut Meskanen on tehnyt 33 ottelussa pisteet 18+17=35. Samaan pistemäärään on yltänyt Teemu Rautiainen, jonka saldo 45 ottelussa on 14+21=35. Eniten syöttöpisteitä Ilveksessä on kerännyt Sami Sandell, jonka 22 syöttöä on sarjan 12. paras lukema. Sandell on noussut tämän kauden aikana Ilveksen kaikkien aikojen pistepörssissä 14 pykälää sijalle 32. Seuran kaikkien aikojen syöttöpörssissä Sandell jakaa tällä hetkellä 18. sijaa yhdessä Reijo Hakasen ja Kai Syrjäsen kanssa.

Aiemmat kohtaamiset tasaisia

Tämän kauden keskinäisten otteluiden voitot ovat 1-1. Syyskuussa Ilves otti voittomaalikilpailun jälkeen voiton lukemin 2-1. Avausmaalin iski kolmannessa erässä HIFK:n Lennart Petrell, mutta Joona Ikonen tasoitti liigauransa ensimmäisellä osumallaan reilut kaksi minuuttia ennen loppua. Voittomaalikilpailun ainoan maalin laukoi Sami Sandell. Marraskuun lopussa HIFK otti revanssin Nordenskiöldinkadulla lukemin 4-3. Ilves nousi kolmannessa erässä 2-1-tappioasemasta johtoon, mutta HIFK kampesi tasoihin, ja viimeisellä minuutilla Ryan O’Connor teki 4-3-voittomaalin. Punapaitojen Juha-Pekka Haataja kuritti vieraita tehoilla 2+1, ja Ilveksen tehokkain oli kahdella maalillaan Eemeli Suomi.

HIFK:n kokoonpanosta ovat tänään sivussa hyökkääjät Patrik Karlsson, Joonas Rask ja Henri Tamminen sekä puolustajat Ryan O’Connor, Miro Heiskanen, Teemu Eronen, Joe Finley ja Ville Varakas. Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Varakkaalle neljän ottelun pelikiellon torstain HIFK-Kärpät-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Ilveksen tasoitusmaalin tehnyt hyökkääjä Joona Ikonen loukkaantui lauantain Ilves-Ässät-ottelussa sillä seurauksella, että hyökkääjän kausi on ohi. Ikosen ohella sivussa on puolustaja Arto Laatikainen, mutta Lukkoa vastaan loukkaantunut Riku Helenius palaa tänään Ilveksen kokoonpanoon varamaalivahdin roolissa.

Joona Ikosen kausi ohi
HIFK terävämpi kotonaan
UUTISET