1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Hockey Fans from Finland toimi hyväntahdonlähettiläinä – Ilves on jääkiekon perässä läpi Euroopan kulkevan parin sydäntä lähellä

Hockey Fans from Finland toimi hyväntahdonlähettiläinä – Ilves on jääkiekon perässä läpi Euroopan kulkevan parin sydäntä lähellä

Henri Honkala

Hockey Fans from Finland eli Ari-Pekka ja Heli-Maria Hakala toimivat joulun alla Ilveksen ”hyväntahdonlähettiläinä”, kun he toimittivat joulun alla lippuvouchereita Ilveksen tammikuun alussa pelattuun Ilves-Ässät otteluun eri tahoille. Aluksi oli puhetta muutamasta lipusta, mutta lopulta lippuja toimitettiin yhteensä 300 kappaletta.

Ilveksen kannattajat ja Instagramissa nimellä Hockey Fans from Finlandin ”A-P” ja ”Heltsu” käyvät lähes jokaisessa Ilveksen koti- ja vierasottelussa. Tämän lisäksi he ovat kiertäneet yhdessä yhteensä 12 maassa katsomassa jääkiekkoa. Joulun alla he jakoivat lippuvouchereita niitä tarvitseville tahoille Ilveksen tammikuussa pelattavaan Ässät-otteluun.

– Se oli valtavan suuri kunnia meillä ja iso kiitos siitä Ilvekselle, että päästiin tätä hommaa suorittamaan. Oltiin molemmat aivan fiiliksissä.

He kartoittivat aluksi tilannetta, ja millä tahoilla olisi lipuille eniten käyttöä. Pari soitteli perhetukikeskuksiin, Ukrainataloon ja Suomen Punaiselle Ristille. Lippuja meni myös lastenkotiin, sekä Kohtaamispaikka Mukanan toiminnalle, joka tarjoaa apua maahanmuuttajien kotoutumisessa ja sosialistumisessa.

– Oli todella koskettavaa päästä viemään niitä sitten suoraan toimipisteisiin. Vaikka me emme tavanneet ihmisiä, jotka matsiin pääsivät, oli jo pelkästään näiden yhdyshenkilöiden tapaamisen yhteydessä käsinkosketeltavaa se ilo ja onni asiasta. Siitä tuli tottakai itsellekkin loistava fiilis, kun pääsi varsinkin joulun alla näitä viemään, A-P kertoo.

Ympäri Eurooppaa jääkiekon perässä

Myös uuden vuoden alku on ollut vauhdikas ja jääkiekon täytteinen. Norjasta tuli tammikuun alussa yhteensä 12. maa, jossa A-P ja Heli-Maria on käynyt katsomassa jääkiekkoa. Tämä jääkiekkomatka alkoi vuonna 2016, kun A-P varasi ”Heltsulle” valmistujaislahjaksi matkan Prahaan.

– Itselläni oli pieni oma lehmä ojassa ja mentiin Sparta Prahan peliä katsomaan, A-P naurahtaa.

Molemmat ovat aina tykänneet matkustella, ja pikkuhiljaa myös ulkomaanmatkat alkoivat painottumaan jääkiekon ympärille. Alussa Heltsun vaatimus parin yhteisille reissuille oli se, että jokaista pelipäivää kohden täytyy olla myös yksi shoppailupäivä. Nopeasti myös shoppailupäivät vaihtuivat pelipäiviksi, ja shoppailu hoidetaan nykyään pitkälti kotijoukkueen fanikaupasta.

Instagramissa ”Hockey Fans from Finland” on monelle jääkiekon seuraajalle jo varmasti tuttu, mutta tilin perustaminen alkoi hieman jopa vahingossa.

– Ystävät sanoivat, että näiltä reissuilta olisi kiva seurata jotain blogia. Blogia ei tullut, mutta yhden kerran itänaapurissa vielä käydessä oltiin lähdössä matsiin ja laitettiin Instagramiin nopeasti vain kuva, A-P kertoo Instagram-tilin syntymistä.

Ystävien lisäksi myös muut jääkiekon ystävät kiinnostuivat tilistä. Instagramin myötä parin innostus jääkiekkoon ja jääkiekkomatkoihin lisääntyi vielä entisestään.

– Tosi monet varsinkin paikalliset innostuivat, jos ulkomailta tullaan katsomaan heidän joukkueiden pelejä. Ihmiset myös laittava viestiä meille päin, ja kertovat omia kokemuksiaan, tai esittelevät pelipaita-kokoelmiaan. Sitä kautta ollaan tavattu myös todella paljon ihmisiä, mikä on aivan huippua, Heltsu taustoittaa.

Ilves lähellä sydäntä

A-P itse on jo pienestä pitäen kannustanut Ilvestä. Hän pelasi jääkiekkoa 23-vuotiaaksi asti, kunnes omien sanojensa mukaan tajusi silloin aloittaa opiskelun. Innostus jääkiekkoon ja kannatus Ilvestä kohtaan on kuitenkin pysynyt vahvasti mukana.

– Perheessä ei ollut mitään kiekkohommia. Jostain syystä innostuin kuitenkin itse pienenä jääkiekosta ja Ilveksestä. Suvussa sitten muut oli pitkälti naapurijoukkueen kannattajia, ja minä lapsena en tietenkään tykännyt mennä virran mukana. Pienestä asti olen elänyt Ilveksen mukana.

Vastaavasti Heli-Maria oli nuorempana kyllä käynyt katsomassa otteluita, mutta ei varsinaisesti kannustanut mitään joukkuetta. Isompi innostus jääkiekkoon ja varsinkin Ilvekseen tuli A-P:n kautta.

– Kun tapasin A-P:n niin aika nopeasti kävi selväksi tämä A-P:n kiinnostus jääkiekkoa ja varsinkin Ilvestä kohtaan. Se ilvesläisyys on tässä seitsemän vuoden aikana vaan kasvanut kiinni myös minuun, mitä enemmän on päässyt kokemaan ja tutustumaan kaikkeen siihen, mitä logon takana on. Se yhteisö ja seura ja kaikki nämä asiat mitä siihen kuuluu, Heltsu kertoo.

– A-P:n kannustus on varmasti ollut lähtölaukaus myös omalle kannattamiselleni, mutta uskon ettei kukaan voi kuitenkaan väkisin työntää minulle sitä Ilveksen kannatusta, mitä minulla nykyään on. Kyllä se on kasvanut itsestä tässä vuosien varrella.

A-P lisää myös, että varmasti kiinnostus ja into jääkiekkoa kohtaan ylipäätään on tullut reissuista ja muiden jääkiekko-ihmisten tapaamisesta. A-P ja Heltsu kiertävät lähes jokaisen Ilveksen vierasottelunkin paikan päällä. Pari on omien sanojensa mukaan saanut niin paljon upeita kohtaamisia, ja tavannut jääkiekkoihmisiä, että se on tuonut jääkiekon yhä tärkeämmäksi. Heltsu allekirjoittaa tämän.

CHL-reissulle Sveitsiin ja Itävaltaan

Yksi upea kokemus oli Ilveksen CHL-taival tämän kauden syksyllä. Pari pystyi yhdistämään heille tärkeät asiat – matkustelun, jääkiekon ja ilveksen. Ilves kohtasi Fribourg-Gotteronin Fribourgissa Sveitsissä, ja tämän jälkeen Salzburgin Itävallassa.

– Pelkästään lähtökohta sille reissulle oli jo huikea. Torstai-aamulennolla lähdettiin silloin ensin Muncheniin ja sieltä viidellä eri junalla Fribourgiin illan matsiin. Junan vaihdoissa oli sellaiset 5-10 minuuttia vaihtoväliä, että oli se seikkailu ainakin. Paikan päällä se oli jopa vähän hämmentävää. Yhtäkkiä ollaankin Euroopassa katsomassa Ilvestä, Ilves-paidat päällä ja niillä peleillä on oikeasti siellä merkitystä, A-P kertaa reissun lähtökohtia.

– Salzburgissa oli käsittämättömän hienoa, kun oli niin paljon Ilves-väkeä. Kaupungilla ihmisiä tulee vastaan Ilveksen fanipaidoissa ja jäädään jutellaan tuntemattomille. Siinäkin kävi ilmi se, että ollaan samaa perhettä ja saman asian takana.

– Toivottavasti näitä CHL-pelejä tulisi vielä tulevaisuudessa lisää, Heli-Maria toivoo.

”Ihmiset Ilves-yhteisössä ovat mahtavia”

Yhteisöllisyys on ollut asia, mikä Ilveksessä on ollut jo pitkään seuran, organisaation ja kannattajien välillä, ja tämä yhteisöllisyys on vuosien varrella vaan lisääntynyt.

– Uskon, että se yhteisöllisyys on se juttu mikä sai minutkin niin vahvasti jäämään tähän kiinni. Tavallaan myös se arvostus organisaatiota ja seuraa kohtaan. On tunne, että saat olla juuri sellainen kannattaja kuin itse haluat. Ja sinut hyväksytään sellaisena kuin olet, Heltsu kertoo

– Ihmiset Ilves-yhteisössä on mahtavia. Lennosta tuli mieleen ajatus, että yhteisö Ilveksen ympärillä on kuin armeijan tupaan menossa. Monenlaisista lähtökohdista ihmiset tulee sinne samaan paikkaan. Ainakin tuntuu siltä, että ollaan yhtä suurta perhettä. Tässä pitkään ollaan odotettu menestystä, ja nyt sitä on hieman jo alkanut näkyä. Se onni ja ilo voitettujen pelien jälkeen huokuu kaikista, sanoo A-P.

Lippuvouchereista nauttimaan päässeet ihmiset eivät kotijoukkueen voittoa päässeet vielä todistamaan Ilveksen taipuessa Ässille jatkoajalla, mutta A-P ja Heli-Maria toivovat, että näille ihmisillä, jotka ehkä ensimmäistä kertaa pääsivät todistamaan jääkiekko-ottelua, jäisi samanlainen tunnelma ilosta, Ilves-yhteisöstä ja yhteenkuuluvuuden tunteesta, mitä he ovat saaneet kokea.

– Sehän se isoin palkinto olisi tästä myös meille, he kertovat.

Hockey fans from Finland Ilveksen kotiottelussa ysäriteemalla. Kuva: Jimi Soinila
Panu Mieho’s contract terminated
Ilves kamppaili kolmen pisteen arvoisesti JYPin vieraana
UUTISET