Haastattelu

Ilvekseen hyvin kotiutunut Panu Mieho palaa kaukaloon lauantaina

Aarno Vuorinen

Panu Mieho, 24, teki läpimurtonsa liigayleisön tietoisuuteen viime kauden pudotuspeleissä, joissa vahvasti taistellut keskushyökkääjä jäi positiivisella tavalla monelle mieleen. Kuluvalla kaudella Mieho on nostanut tasoaan entisestään ja kerännyt uusia pelityylinsä ystäviä Tampereen Ilveksen legendaarisessa paidassa. Kolme viikkoa sivussa ollut hyökkääjä palaa kaukaloon lauantaina.

Stadilainen Pantteri

Helsingissä kasvanut ja pääosin HIFK:n paidassa pelivuotensa taistellut Panu ”Pantteri” Mieho oli juniorivuosinaan tulosketjujen pelaaja, joka haki peliajan sieltä, missä sitä oli saatavilla.

– Pelihommat aloitin HIFK:ssa muistinvaraisesti 4-vuotiaana ja pelasin siellä, kunnes siirryin saadakseni vaihtelua Jokereihin, josta palasin jälleen C-ikäisenä HIFK:n riveihin. Tänä päivänä jokaisen on löydettävä oma väylänsä, enkä ole kuullut keneltäkään mitään pahaa näistä ratkaisuista.

– Syntyjään olen paljasjalkainen stadilainen, ja paikallinen slangikin taittuu, mutta en usko täällä sen keräävän suurempaa suosiota, hymähtää Mieho.

Kaudella 2015-16 Panu Mieho otti seuraavan askeleen urallaan ja taisteli itsensä liigapelaajaksi muuttuneessa roolissaan.

– Aloitin kauden 2015-16 Kiekko-Vantaan paidassa Mestiksessä. Heti ensimmäisen pelin jälkeen sain kuitenkin soiton HIFK:sta ja pääsin pelaamaan ensimmäiset liigaotteluni. HIFK:ssa ei luonnollisesti ollut auki ykkössentterin vakanssia, jota olin pelannut juniorivuosinani, vaan taistelin liigaurani alussa nelosketjussa.

– Ensimmäisellä kaudellani pelasin ainoastaan neljätoista liigapeliä pienehköllä peliajalla. Junioreissa roolini oli kärkiketjuissa ja tehopisteitä syntyi aivan eri lailla kuin ensimmäisillä liigakausillani. Liigaan siirtyessäni roolini muuttui selvästi rikkovammaksi, mutta semmoista ei kannata siinä vaiheessa miettiä tai löytää itsensä herkästi katsomosta. Siinäkin roolissa pitää muistaa vastuunsa ja tehtävänsä, sillä ei nelosketjua hirveästi juhlita, jos pelissä jäädään pakkaselle. Todella opettavaista siinäkin roolissa pelaaminen on, muistuttaa Mieho.

Seuraavalla kaudella 2016-17 Miehon kausi alkoi HIFK:ssa mutta päättyi Kouvolassa, jossa mies pääsi maistamaan laajempaa vastuuta liigatasolla. Paluu HIFK-paitaan ei kuitenkaan lähtenyt heti lentoon, mutta lopussa vaivannäkö palkittiin.

– Kouvolassa sain suuren roolin ja pelasin isoilla minuuteilla kaikissa erikoistilanteissakin (7. 1+3=4). Kun puhelu tuli loppukaudesta, niin ajattelin tämän kuuluvan bisnekseen. Loppukaudesta Kouvolasta jäi itselleni todella hyvä fiilis, jolla lähdin edelliseen kauteen.

– Odottelin hieman isompaa roolia viime kauden alussa, mutta sitä ei tullut vaan kausi lähti liikkeelle nelosketjussa. Lokakuussa loukkaannuin ja olin sivussa pitkään. Loppukaudesta roolini kasvoi ajoittain, ja pudotuspeleissä peli kulki paremmin kuin aiemmin kaudella. Pudotuspelit olivat kovia pelejä, ja niistä palkinnoksi saatu pronssimitalli maistui todella hyvälle, aiemmin urallaan yhden B-junioreiden pronssimitalin voittanut Mieho hehkuttaa hyvin päättynyttä edellistä kauttaan.

Kesällä 2018 Panu Mieho harjoitteli tiiviin ja tehokkaan kolmiviikkosen jalostaen nykykiekkoilun suurta valttikorttia eli luisteluaan Luisteluklinikkaa vetävän entisen kiekkoilijan Jason Andbergin johdolla.

– Olin ensimmäistä kertaa mukana tänä kesänä. Helsingissä harjoittelimme tiukat kolme viikkoa nostellen punttia ja tehden loikkia sekä tietenkin luistelemalla. Ainakin itse koen, että sain sieltä suurta hyötyä itselleni, kesällä yhdessä mm. Petteri Lindbohmin, Aleksi Rekosen ja Ilveksestä tutun, ”Pantterin” mukaan houkutelleen, Aleksi Mustosen kanssa.

Panu Miehon historiaa tutkiessa ei voi välttyä huomaamasta kausien rikkonaisuutta. Pelejä on jäänyt väliin erilaisista syistä johtuen aivan liikaa miehen uralla. Miehekkään kokoinen (186cm/84kg) Mieho ei kuitenkaan näe syytä muuttaa pelitapaansa.

– Kyllähän tälläinen määrä loukkaantumisia on laittanut miettimään tilannetta. Kaikki tällä kaudella tulleet loukkaantumiseni ovat kuitenkin taklaustilanteista, ja niissä niiltä voisi välttyä ainoastaan lakkaamalla tilanteisin menemisen, joka olisi samalla naula huipputasolla pelaamisen arkkuun.

– Jatkuvat loukkaantumiset ovat harmittaneet ja varmasti myös hidastaneet kehitystäni pelaajana. Pelaaminen kehittää, ja minulla on jäänyt kausittain lähes puolet peleistä väliin. Toivottavasti nyt kun palaan kaukaloon, jäävät loukkantumiseni tähän.

Uransa alkupuolella Panu Mieho pelasi juniorivuosinaan rakentavassa roolissa, mutta liigakaudet HIFK:ssa sujuivat pääosin rikkovassa roolissa. Mikä on miehen oma näkemys nykyisestä roolistaan kiekkoilijana ja omista vahvuuksistaan?

– Nykyisellään olen varmasti sekoitus rakentavaa ja rikkovaa pelaajaa. Kyllähän sitä haluaisi rakentaa peliä ja tehdä tehopisteitä, mutta toisaalta rikkova roolikin on nykyisellään osa peli-identiteettiäni. Välillä peli itsessään vetää mukaan röyhimään ja tuntee pelin jälkeen olevansa pelin sisällä, kun vähän kaikkialle kolottaa, taistelijan luonteellaan vaativan Ilves-yleisön puolelleen voittanut Mieho kertoo.

– Vahvuuteni pelaajana on luisteluni, mutta uskon pystyväni sitäkin yhä jalostamaan. Luisteleminen on se vahvuus, jolla kuitenkin olen tehnyt liigaurani. Kehityskohteita en ala tässä luettelemaan, sillä niihin tässä haastattelussa ei riitä palstatila, naurattaa Panu haastattelijaansa.

Panu Mieho #63 – Tampereen Ilves

Pelinumeronsa jo HIFK-vuosina vanhempiaan kunnioittakseen numeroon 63 vaihtaneella Panu Mieholla oli voimassaoleva sopimus HIFK:n kanssa kuluvasta kaudesta, mutta sopimus purettiin yhteisymmärryksessä, ja Mieho liittyi Tampereen Ilveksen riveihin kaksivuotisella sopimuksella.

– Minulla oli hyvät taustatiedot Ilveksestä. Oli hienoa tulla tänne, sillä tietenkin tunnen seuran mittavan historian ja täällä pelanneita ja varttuneita huippukiekkoilijoita. Kuulin täällä aiemmin pelanneilta seurasta paljon hyvää ja olin todella innoissani kuullessani seuran kiinnostuksesta, peliuransa numerolla 9 aloittanut Mieho taustoittaa.

– Nyt kun olen pelannut täällä likimain täyden kauden, voin sanoa odotusten toteutuneen. Meillä on hieno porukka nuoria jätkiä, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet. Seuran puolesta kaikki asiat on hoidettu viimeisen päälle, ja olen viihtynyt täällä todella hyvin.

– Tänne tullessani minulla oli suurena tavoitteena napata kiekollisempi rooli, ja olen saanut siihen kaikki mahdollisuudet. Ajoittain olen pystynyt kantamaan kiekollista vastuuta, mutta kaikkineen kaipaan otteisiini tasaisuutta. Korostaisin vielä, että tehopisteet eivät ole itseisarvo, vaan haluan kehittyä kokonaisvaltaisesti jääkiekkoilijana. Koenkin menneeni täällä eteenpäin, Ilveksessä keskushyökkääjänä pääosin pelannut Mieho painottaa.

Panu Miehon kautta ovat jälleen verottaneet loukkaantumiset, mutta niistä huolimatta ”Pantteri” on ottanut jälleen seuraavan askeleen liigatasolla ja vahvan kamppailupelaamisensa ohella näyttänyt potentiaaliaan tuloksentekijänä viimeistellen 36 ottelussa tehot 7+8=15.

Katso tästä Miehon ratkaisumaali Lahden Pelicansia vastaan.

– Toistan tässä itseäni, mutta kaipaan pelaamiseeni tasaisuutta. Lokakuussa onnistuin hienosti, ja sellaisia hyviä pilkahduksia on näkynyt muutenkin, mutta välillä pelaan 1-2 huonompaa peliä. Siihen haluan kehitystä jatkossa.

– Pelejä on vielä jäljellä, ja olen kaikesta huolimatta jo nyt pelannut enemmän kuin millään aiemmalla kaudellani Liigassa ja tehnyt urani parhaat pistemäärät. Kaikkineen olen tyytyväinen kauteeni toistaiseksi, ja kokonaisvaltaisesti koen kehittyneeni pelaajana.

Kun runkosarjaa on jäljellä Ilveksen osalta kymmenen kierrosta, palaa myös Panu Mieho kaukaloon oltuaan sivussa kolme pitkää viikkoa.

– Lähdetään siitä, että loppukaudesta pelejä ei tarvitse enää jättää väliin. Meillä on aika hieno tilanne tällä hetkellä, sillä runkosarjan kuudes paikka on vielä ulottuvillamme. Henkilökohtaisesti haluan tehdä kaikkeni auttaakseni joukkueen kuuden joukkoon, sillä se olisi joukkueelta hieno suoritus runkosarjan lopussa.

– Kolme viikkoa tulee kuluneeksi edellisestä pelistäni, kun kiekko tippuu jäähän lauantaina. En usko, että minun tarvitsee suurinta intoa toppuutella, sillä uskon pelin vievän pian mukanaan.

Ilveksen kausi on sujunut vaihtelevissa mutta pääsääntöisesti positiivisissa merkeissä. Panu Mieho korostaa koko joukkueen panosta, mutta nostaa pyydettäessä esiin yhden nimen.

– Joukkueena meillä on ollut hyviä ja heikompia jaksoja vastaavasti kuin minulla henkilökohtaisella tasolla. Aika moni pelaaja on tehnyt kuitenkin aikamoisen läpimurron. Omasta mielestäni olemme pelanneet hyvää lätkää tällä kaudella, ja kun tähän saadaan yksi napsu lisää pudotuspelien lähestyessä, niin tästä tulee hieno kevät.

– Jos joukkueesta pitää nostaa joku pelaaja esiin, niin nuori ketjukaverini Joona Ikonen ansaitsee kaiken saaneensa kehun. Hän on pelannut todella vahvaa kautta. Hän on jotenkin aina oikeassa paikassa ja tekee valtavasti töitä kentällä. Ikonen pelaa kokonaisvaltaisesti todella hyvää jääkiekkoa, ja on ilo pelata hänen kanssaan, kehuu Mieho nuorta ketjukaveriaan.

Tampereella pelataan nykyisen liigan ainoat todelliset paikalliskamppailut. Helsingin paikalliskamppailuista myöhästynyt Mieho hehkuttaa kotiyleisöä ja muistuttaa kaupungin herruudesta.

– Meillä on hieno meteli katsomossa kotiotteluissa, ja erityisesti pitää hehkuttaa tunnelmaa paikallispeleissä, jotka ovat olleet itselleni ensimmäiset ja harvinaista herkkua koko sarjassa. Parastahan paikallisotteluissa on ollut se, että voitot ovat meille 3-2, painottaa Panu Mieho.


Lauantaina Panu Mieho ja muu Ilves-ryhmä saa vastaansa Lahden Pelicansin klo 17 alkavassa ottelussa. Tervetuloa Hakametsään!

Sarjataulukko

# JOUKKUE O V T H TM PM P
1 Kärpät 52 33 9 10 164 95 114
2 Tappara 53 28 14 11 162 112 107
3 Ilves 53 28 11 14 167 124 101
4 KooKoo 53 27 12 14 146 107 99
5 Lukko 51 25 14 12 151 110 97
6 HIFK 51 25 12 14 151 119 93
7 HPK 51 23 12 16 139 130 87
8 JYP 51 25 5 21 157 134 82
9 KalPa 51 18 12 21 140 157 70
10 Ässät 52 18 9 25 122 146 67
11 TPS 52 15 10 27 132 166 58
12 SaiPa 52 14 7 31 108 168 53
13 Pelicans 53 12 10 31 112 177 53
14 Jukurit 51 9 12 30 108 159 44
15 Sport 50 9 9 32 109 164 39

Pistetaulukko

MAALIT
#10 SUOMI
23
MAALIA

SYÖTÖT
#62 LEINO
28
SYÖTTÖÄ

PISTEET
#10 SUOMI
50
PISTETTÄ

PLUS/MIINUS
#10 SUOMI
+20
+ / -

RANGAISTUKSET
#18 MAALAHTI
58
MINUUTTIA

Lisää aiheita

22.2.2020 / Uutinen

Niko Peltola jatkaa Ilveksessä kaksivuotisella sopimuksella

Ilves ja puolustaja Niko Peltola, 29, ovat solmineet kaksivuotisen jatkosopimuksen. Uransa tehokkainta kautta pelaavan Peltolan uusi sopimus ulottuu kevääseen 2022 asti. Viime vuoden tammikuussa loppukaudeksi...

LUE LISÄÄ


22.2.2020 / Video

Lätkäehtoo: Ilves-SaiPa 22.2.2020

Ilves kohtaa SaiPan tänään 90s-teemaottelussa. Laitatoimittaja Muhkura välitti Ahosen ja Vanajan terveiset SaiPa-otteluun liittyen. 🤪

LUE LISÄÄ


22.2.2020 / Otteluennakko

Tampereen herrat juhlivat ysäriä ja tavoittelevat satasta SaiPan isäntänä

Ilveksen kolmen Hakametsässä pelatun ottelun viikko huipentuu lauantaina, kun vieraaksi saapuu SaiPa. Tamperelaiset lähtevät otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Siinä missä tupsukorvat taistelevat tasaisessa väännössä kotiedusta pudotuspeleihin,...

LUE LISÄÄ OSTA LIPPU


21.2.2020 / Otteluraportti

Ilveksen Tampereen herruus kruunautui jatkoaikavoittoon

Runkosarjan kuudes ja viimeinen paikallispeli pelattiin jälleen loppuunmyydyssä Hakametsässä. Tappiotilanteessa kolmanteen erään lähtenyt Ilves nousi tehokkaan ylivoimapelaamisen myötä ensin tasoihin ja jatkoajalla voittoon. Ilveksen tasoituksen...

LUE LISÄÄ


20.2.2020 / Haastattelu

Ilves Hockey Podcast – Timo Peltomaa

Jakso 7. Ilves Hockey Podcastin seitsemännessä jaksossa ääneen pääsee todellinen legenda, kun Prahassa vuonna 1992 ikuisiksi ajoiksi paikkansa kansakunnan muistissa ”Kanadan kaatajana” napannut Ilveksen seurahistorian...

LUE LISÄÄ