3. Ilvekselle upea voitto paikalliskamppailusta

Ilvekselle upea voitto paikalliskamppailusta

Henri Honkala

Ilves ja Tappara kohtasivat Tampereen paikallisessa neljännen kerran tällä kaudella. Ilves oli ottelussa toisen erän tehohetkensä turvin vahvempi lopulta maalein 4-3, ja otti vahvan kiinnityksen Tampereen herruudesta.

Sebok onnistuu ylivoimalla

Tunnetaso oli heti ottelun alusta korkealla, vaikka ensimmäiset minuutit olivatkin hieman rikkonaisia. Ilvekselle aukesi viiden minuutin pelin jälkeen hyvä tekopaikka, kun Jani Nyman ajoi vahvasti vastahyökkäyksestä maalin eteen. Laukaus B-pisteiden välistä painui kuitenkin niukasti ohi maalin. Toisessa päässä Philip Granathilla oli peilikuvana lähes vastaava tekopaikka, tämän yrityksen selvitti Ilveksen maalia vartioinut Marek Langhamer.

Balazs Sebokille tipahtaa avauserän toistaiseksi paras tekopaikka. Aku Räty menee vahvasti päätykiekkoon, ja Tappara-vahti Christian Heljankon ja -puolustaja Veli-Matti Vittasmäen pienoisella avustuksellakin peliväline löytyy lopulta Sebokin lavasta maalin edessä. Heljanko ehtii kuitenkin kiekon eteen ja selvittää tämän tilanteen.

Perjantai-illan ensimmäiset tilantomerkinnät tulevat ajassa 11:40. Tommi Tikalle ja Tapparan Mikael Seppälälle maltillisen hanskauksen jälkeen tuplakakkoset väkivaltaisuudesta, joten joukkueet jatkoivat täysilukuisina.

Seuraava tilastomerkintä tulee Tapparalle. Henrik Haapala laittaa jalat liikkumaan, ja Valtteri Kemiläisen maila jää hyökkääjän jalkoihin. Kampitusrangaistusta ehtii kulumaan vain seitsemän sekuntia, kun Balasz Sebok laittaa ranteet lukkoon oikelta siiveltä ja laukoo Ilveksen ajassa 16:53. Ylivoimamaaliin syöttöpisteet Les Lancasterille ja aloituksen kaapineelle Tommi Tikalle.

Ilveksen johdossa siirryttiin myös ottelun ensimmäiselle erätauolle. Vauhdikkaassa ja tasaisessa avauserässä torjuntoja kirjattiin Langhamerille kahdeksan kappaletta, Christian Heljanko koppasi viisi kiekkoa.

Toisessa erässä tehohetki

Toisen erän alkuun Ilves tuli todella vahvasti. Jarkko Parikalle avautuu loistava tekopaikka, jonka Heljanko selvittää vain vaivoin. Kiekko jää vielä aluelle, ja se päätyy hyvän viivapelin kautta Joona Ikoselle. Ikosen laukaukseenkin Heljanko torjuu, mutta irtokiekko jää maalin eteen. Tämän irtokiekon luistelee sisään Eetu Päkkilä, kun toista erää on kulunut vain 49 sekuntia. Heti seuraavasta hyökkäyksestä Jani Nyman karkaa kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Oma kasvatti räväyttää oman ratkaisun ja peli on ajassa 21:13 Ilvekselle jo 3-0.

Jani Nyman iski vastustamattomasti Ilveksen kolmen maalin johtoon toisen erän alussa. Kuva: Aarno Vuorinen / Ilves.com

Tappara ilmoittautuu kuitenkin takaisin peliin mukaan, kun Waltteri Merelä laukoo Kemiläisen syötöstä kiekon alakulmaan. Tappara sai maalista lisää virtaa ja se pyöräyttää Jori Lehterälle loistavan tilaisuuden iskeä Tappara jo maalin päähän. Marek Langhamer nollaa tämän yrityksen, ja Ilves kestää. Tappara jatkaa pyöritystään, mutta Joona Ikonen pääsee karkaamaan pitkän vaihdon päätteeksi läpiajoon. Liigan kuumin lapa laittaa kiekon ylähyllylle, ja Ilves karkaa jälleen kolmen maalin karkumatkalle.

Kaksi minuuttia tästä, ja Tappara onnistuu ylivoimalla. Kemiläinen kääntää Niko Ojamäelle siipeen omalle paikalleen, ja tämän lyöntilaukaus painuu verkkoon. Ajassa 27:58 lukemiksi kirjataan 2-4, ja toisen erän ensimmäinen puolisko tarjoili yleisölle peräti viisi maalia.

Toisen erän jälkimmäiselle puoliskolle maalitahti jälleen kuitenkin hiipui. Ilves pääsi kokeilemaan ylivoimaansa, mutta tällä kertaa tuloksetta. Toisessa erässä torjuntoja merkattiin molemmille veräjänvartijoille kymmenen kappaletta.

Joona Ikoselle tänään maali ja syöttöpiste. Kuva: Aarno Vuorinen / Ilves.com

Langhamer ja alivoima kestää

Tapparan etsikkoaika kolmannessa erässä tulee ylivoiman muodossa, kun viimeistä erää oltiin pelattu seitsemisen minuuttia. Kemiläinen toimitti kiekkoa hanakasti viivasta, mutta Langhamer ja alivoimanelikko kestää. Kristian Tanus kolisutteli tolppia, ja aivan ylivoiman lopulla Ojamäelle löytyy tilaa vielä keskustasta. Laukaus kuitenkin yli maalin ja Ilves selvitti alivoimansa.

Tappara pääsi kokeilemaan toisenkin kerran kolmannessa erässä kavennusta ylivoimalla, mutta lopputulos oli sama – alivoimanelikko pelasi uhrautuvasti, ja loput hoiteli Langhamer.

Lopulta kuitenkin Ilveksen johto puolittui ajassa 56:16. Marcus Davidssonin lapa sai ohjausta Kemiläisen kovaan toimitukseen, ja Tappara tuli jo maalin päähän.

Tappara haki tasoitusta ottelun lopulla ilman maalivahtia. Se saa hyvän paineen päälle, ja kiekko tulee maalin edustalle Veli-Matti Savinaiselle. Savinainen ottaa kiekon haltuun ja koittaa kääntää pelivälineen ohi Langhamerin, mutta tsekkivahti saa vielä venytettyä patjan tämän yrityksen tielle. Ilves kestää ja ottaa upean voiton paikallisottelusta maalein 4-2.

Ottelun ratkaisut:

Ilves iski kaksi nopeaa osumaa heti toisen erän alkuun. Langhamerin gamesaver 3-1 -tilanteessa, ja tämän jälkeen pidemmän oman pään puolustamisen jälkeen Joona Ikosen kylmänviileä ratkaisu läpiajosta vei Ilveksen ottelussa toistamiseen kolmen maalin karkumatkalle.