2. Otteluraportti
  3. Ilves otti pakkovoiton Stavanger Oilersista

Ilves otti pakkovoiton Stavanger Oilersista

Mikko Alahäivälä

Ilves kaatoi Stavanger Oilersin CHL:n lohkovaiheen viimeisessä kotiottelussaan lukemin 4–1 ja säilytti mahdollisuutensa playoffs-jatkopaikkaan. Kotijoukkueen maaleista vastasivat kahdesti osunut Joonas Oden, Joona Ikonen ja Tommi Tikka.

Avauserä Ilveksen näytöstä

Ilves sai otteluun erinomaisen alun, kun Joonas Oden iski kotijoukkueen johtoon jo ajassa 1.01. Matias Mäntykivi tarjosi vasemmalta laidalta nappisyötön takatolpalle, josta Oden siirsi kiekon tyhjiin ohi voimattoman Henrik Holmin.

Seuraavien minuuttien aikana peli oli Ilveksellä hyvin hallinnassa, vaikkei erityisiä tekopaikkoja auennutkaan. Ajassa 5.43 tupsukorvat pääsivät ensimmäistä kertaa ylivoimalle, ja jäähyn jälkimmäisellä puoliskolla lukemat muuttuivatkin 2–0:aan. Balazs Sebok tarjosi syötön alivoimaneliön läpi, ja Joona Ikosen rannelaukaus upposi sisään etukulmasta ajassa 7.17. Puolustaja Les Lancaster merkkautti jo illan toisen syöttöpisteensä.

Tästä ei mennyt minuuttiakaan, kun peli oli jo 3–0. Viime ottelussa paluun kaukaloihin tehnyt puolustaja Tuomas Salmela laukoi viivasta, ja Tommi Tikka ohjasi pelivälineen sisään ajassa 7.51. Maalin toiseksi syöttäjäksi merkittiin Karri Aho, jolle tehopiste oli ensimmäinen Ilveksen edustusjoukkueessa.

Avauserä oli pitkälti hyvin yksipuolista näytöstä. Stavangerin ensimmäinen maalia kohti suuntautunut laukaus tuli hieman ennen erän puoliväliä, ja ajassa 15.06 Ilveksen Joona Ikoselle tuomitun kampitusjäähyn kohdalla Marek Langhamerille oli kertynyt vasta kaksi torjuntaa.

Jäähyn aikana Ilves-puolustaja Leo Lööf jakoi Ludvig Hoffille kovan taklauksen, mutta toista rangaistusta ei tilanteesta tuomittu. Oilersin parhaaksi yritykseksi ylivoimalla jäi viime kaudella Ilveksessä pelanneen Colton Beckin yläkulmasta yli noussut laukaus. Ensimmäiselle erätauolle mentiin kotijoukkueen 3–0-johdossa.

Kuva: Timo Koistinen

Oilers kaventaa

38-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Petri Kontiola tarjosi toisen erän alussa yhdellä kosketuksella hyvän syötön vauhtiin Aku Rädylle, jonka terävän rannelaukauksen oikeassa kädessään räpylää pitävä norjalaismaalivahti Henrik Holm torjui. Jani Nymanilla oli myös paikka Balazs Sebokin syötöstä, mutta kuti suuntautui ohi. Perään tuli vielä kolmaskin tilanne, kun Joona Ikonen pääsi ampumaan lähietäisyydeltä, mutta Holm onnistui jälleen torjumaan.

Ilveksen hyvästä alusta huolimatta seuraava tilanne kaukalon toisessa päädyssä muutti lukemat 3–1:een, kun tilanteen loppuun saakka pelanneen Dan Kisselin jäänuoliainen löysi tiensä tolppien väliin ajassa 24.03. Marek Langhamer ajautui tilanteessa sivuun Stavanger-pelaajan blokkaamana, mutta tilanne tarkistettiin videolta, ja maali hyväksyttiin.

Ajassa 27.06 Ilves joutui toista kertaa alivoimalle, kun keskialueella taklanneelle Jani Nymanille tuomittiin kahden minuutin jäähy estämisestä. Tilanne tarkistettiin videolta isommankin rangaistuksen mahdollisuuden vuoksi, mutta sellaiselle ei perustetta nähty. Oilers laukoi ylivoimalla muutaman kerran viivasta, mutta Marek Langhamer selvitti tilanteet.

Toinen erä oli selvästi ensimmäistä tasaisempi, ja nyt myös vierasjoukkue onnistui luomaan painetta Ilveksen maalille. Hyvät tekopaikat olivat kuitenkin puolin ja toisin vähissä, ja tilanteet syntyivät paljolti viivalaukauksista, ohjauksista ja irtokiekoista.

Kaksi minuuttia ennen erän loppua Eetu Päkkilä pujotteli itsensä vetopaikkaan, mutta ahdistettuna nopeasti lähtenyt laukaus jäi hieman voimattomaksi ja Henrik Holm torjui. Seuranneen aloituksen jälkeen Holm teki hienon räpylätorjunnan, kun Les Lancaster pääsi ampumaan hyvältä paikalta.

Erän viimeinen maalintekomahdollisuus avautui, kun Petri Kontiola tarjosi kahdella yhtä vastaan hyökkäyksessä nappisyötön Lancasterin lapaan, mutta norjalaismaalivahti veti tälläkin kertaa pidemmän korren. Dan Kisselin osuma jäi lopulta erän ainoaksi, joten toiselle erätauolle mentiin lukemissa 3–1.

Oden iskee ratkaisun

Kolmannen erän alussa Ilves otti jälleen hallinnan itselleen ja peli pysyi sitkeästi stavangerilaisten puolustusalueella. Yhden vaihdon aikana nähtiin muun muassa neljä laukausta puolustaja Tuomas Salmelalta, mutta lukemiin ei tullut muutosta.

Ottelu jatkui samoissa merkeissä, ja ajassa 49.35 Ilves lisäsi johtonsa 4–1:een. Joonas Oden katkaisi syötön keskialueella, polki ylivoimahyökkäykseen ja pääsi lopulta laukomaan Oilers-puolustajan luistimesta takaisin lapaan kimmonneen syöttönsä tyhjiin.

Viidennellätoista minuutilla Joona Ikonen karkasi läpiajoon, jossa Henrik Holm torjui Ilves-hyökkääjän vedon patjalla. Erän viimeisillä sekunneilla Oilersin Thomas Berg Paulsenkin pääsi vielä nokikkain Marek Langhamerin kanssa, mutta hyökkääjän laukaus nousi yli maalin.

Ilveksen 4–1-johto piti loppuun asti, ja kotijoukkue otti pelistä tarvitsemansa voiton sekä kolme pistettä. Ilves laukoi ottelussa 74 kertaa, joista 48 suuntautui kohti maalia. Stavangerilaisten vastaavat lukemat olivat 37 ja 21.

Yleisömäärä: 3843

Ottelun kohokohdat ja valmentajahaastattelut

Ottelun ratkaisut

Ilves karkasi avauserässä selvään kolmen maalin johtoon. Vaikka Oilers onnistui kaventamaan toisessa erässä, eivät norjalaiset kyenneet nousemaan uhkaamaan kotijoukkueen voittoa. Lopullisesti ottelun ratkaissut osuma syntyi hieman ennen kolmannen erän puoliväliä.

Ilveksen parhaat

Joonas Oden avasi Ilveksen maalihanat ensimmäisessä erässä ja iski ratkaisevan neljännen maalin päätöserässä. Joona Ikonen jatkoi myös maalitehtailuaan. Puolustuksessa Dominik Mašín pelasi vahvan ottelun ja Les Lancaster keräsi kaksi syöttöpistettä.

Ilveksen plussat ja miinukset

+ Vahva alku ottelulle

+ Ottelu pysyi kotijoukkueen hallinnassa

+ Mahdollisuus jatkopaikkaan säilyi

– Ote hieman herpaantui toisessa erässä

Seuraavat ottelut

Ilves pelaa tällä viikolla kaksi Liiga-ottelua. Perjantaina 7.10. on vuorossa Tapparan isännöimä paikallispeli, ja lauantaina 8.10. Ilves–JYP. Ensi viikolla Ilves matkustaa Norjaan, jossa keskiviikkona 12.10. pelataan CHL:n lohkovaiheen viimeinen ottelu Stavanger Oilersia vastaan.

Ilves isännöi Stavanger Oilersia CHL:n lohkovaiheen viimeisessä kotiottelussa