1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Ilves janoaa takaisin voittojen tielle kokemattoman Pelicansin kustannuksella

Ilves janoaa takaisin voittojen tielle kokemattoman Pelicansin kustannuksella

Markus Mesiä
Pelicans TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Keskiviikkona Turussa voittolaukauskilpailussa taipunut Ilves pyrkii takaisin voittokantaan, kun vieraskiertue pysähtyy Lahteen. Pudotuspelihaaveensa jo kuopannut Pelicans osoitti keskiviikon ottelussaan sisukkuutta nappaamalla Sportilta pisteen, vaikka joukkueen kokoonpano oli pahasti vajavainen ja kokematon.

Vähämaalisia vääntöjä

Jos tamperelaiset haikailivat alkuviikosta vielä paikkaa sarjan kärkikolmikkoon, keskiviikon tappio voittolaukauskilpailussa teki tilanteesta huomattavasti kimurantimman. Taistelu Lukon, KooKoon ja Ilveksen välillä on niin tasainen, että jokainen piste runkosarjan loppusuoran otteluista on elintärkeä kotietua silmällä pitäen.

Lähestyvät kevään tosipelit ovat tilkinneet Ilveksen puolustuspelin hurjaan iskuun. Tamperelaisten verkkoon on isketty edellisen neljän ottelun aikana vain kaksi pelitilannemaalia, minkä lisäksi varsinaisella peliajalla Lukko onnistui iskemään vielä rangaistuslaukauksesta. Lukemaan nähden 3-0-voitot KalPasta ja SaiPasta, varsinaisen peliajan 2-0-tappio Lukolle sekä taipuminen voittomaalikilpailussa TPS:lle 2-1 on tuonut harmillisen vähäisen pistepotin. Samalla tiukasta puolustuspelistä paistaa jo runkosarjan loppusuoralla häämöttävät pudotuspelit.

Samalla kun oma puolustuspää on saatu tiivistettyä vedenpitäväksi, hyökkäyspelissä on nähtävissä uhkakuvia. Ilveksen ykkösvitja on erityisesti kapteeni Eemeli Suomen johdolla aiheuttanut tuhoja ottelusta toiseen, mutta alaketjujen tehot ovat jääneet vajavaisiksi. Paikkoja on kuitenkin piisannut, joten perjantain ottelussa on syytä toivoa ketsuppipullon aukeamista.

Ilveksen tasaisten ja vähämaalisten otteluiden seurauksena myös erikoistilannepelaaminen on ollut hyvää. Alivoimaprosentti huitelee edellisen viiden ottelun ajalta liki 95 prosentissa, sillä vain TPS onnistui rokottamaan tamperelaisten jäähyn aikana. Samaan aikaan ylivoima ei ole yltänyt aivan keskitalven vaarallisuuteen. Roima 15 prosentin tehokkuus ylivoimalla on viiden ottelun otannassa Liigan alakastia.

Näytönhaluinen Pelicans

Pelicansin lupaavasti alkanut kausi tyssäsi tiiliseinään lokakuussa, jolloin lahtelaisten liito lähti syöksykierteeseen. Pelikaanilauman kautta kuvaa erityisesti se, ettei joukkue ole kauden avauskierrosten jälkeen kyennyt kertaakaan nappaamaan kahta peräkkäistä täyttä pistepottia putkeen. Päävalmentajan vaihtaminen ei tuonut talvella käännöstä parempaan, ja lopulta pudotuspelihaaveet kuopattiin Lahdessa jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan loppusuoraa.

Lahtelaiset tavoittelevat perjantain ottelussa käännöstä parempaan, sillä joukkueella on takanaan neljä peräkkäistä tappiota. Pientä lohtua toi keskiviikon vierasmatka Vaasaan, josta Pelicans nappasi pisteen matkaansa. Vaikka tappio sarjataulukon viimeisenä olevalle Sportille ei itsessään anna aihetta juhlalle, on tulos joukkueen kokoonpanon huomioiden hyvä. Pelicansin rivistössä oli vakimiehistöä vain runsaan parin kentän edestä, minkä lisäksi paikkoja täytettiin Liiga-debyyttinsä tehneillä nuorukaisilla.

Pelicansilla on yskähdellyt viime aikoina erityisesti maalinteko, joka ei ole antanut todellisia mahdollisuuksia voittotilin kartuttamiselle. Lahtelaiset ovat iskeneet edellisessä kolmessa ottelussa vain maalin iltaa kohden. Sportia vastaan osuma riitti jatkoajalle, Jukureiden isäntänä 2-1-tappioon ja Hämeenlinnassa 4-1-selkäsaunaan. Mikäli viimeistely jatkuu yhtä hankalana myös perjantaina, ei Pelicansin mahdollisuudet näytä hyvältä tälläkään kertaa.

Viimeistelyn yskiminen on seurausta pitkälti ykköskorin pelaajien poistumisesta. Joukkueen pistepörssin kuudesta tehokkaimmasta pelaajasta viisi on lähtenyt ja Hannes Björninen loukkaantunut. Keskiviikkona joukkueen kultakypärää kantoi Roope Elimäki tehoilla 8+4=12. Näinpä perjantaina katseet kääntyvät yhä enemmän nuorten ja lupaavien pelaajien suuntaan, joiden ura Liigassa on vasta edessäpäin.

Tupsukorvat hakevat vahvaa alkua viikonlopulle

Ilves lähtee perjantain kohtaamiseen ärsyyntyneenä ja selvänä ennakkosuosikkina. Tappio TPS:lle oli karvas takaisku kotiedun tavoittelussa, joten viikonlopun otteluista on syytä napsia täydet pistepotit.

Tamperelaisten suurin etu piilee kokoonpanossa, sillä siipirikkoinen ja nuorekas Pelicans jää paperilla selvästi jälkeen. Toisaalta lahtelaisten kotietu sekä ensimmäistä Liiga-kaarroksiaan ottavien pelaajien näytönhalu voi aiheuttaa ongelmia. Siitäkin huolimatta Ilveksen tiivis puolustuspeli yhdistettynä Pelicansin ontuvaan viimeistelyyn tekee tupsukorvista illan ainoan suosikin. Tamperelaisten kannalta toivotaan tehoja paitsi Liigan pistepörssin voitosta taistelevalle Suomelle mutta myös alaketjujen pelaajille.

Kauden aiemmissa kohtaamisissa Ilves on ollut pitelemätön. Tamperelaiset ovat napsineet kolmesta mittelöstä täydet pistepotit komein 7-2, 5-2- sekä 8-2-voitoin.


Ilveksen poissaolot ja toipumisajat 6.3.2020

Ilves.com goes international – Visit the website’s new English content
Pelicans kaatui Lahdessa – Ilves nousi neljänneksi
UUTISET