3. Ilves kaatoi Sportin – Eetu Mäkiniemi pelasi upean nollapelin

Ilves kaatoi Sportin – Eetu Mäkiniemi pelasi upean nollapelin

Vesa Suonsyrjä

Koronakaranteenista vapautuneet Sport ja Ilves pelasivat tänään Vaasassa vauhdikkaan kamppailun, jossa Ilves oli tehokkaampi upean ottelun pelanneiden Miro Nallin ja maalilla nollapelin torjuneen Eetu Mäkiniemen johdolla. 0-4 voiton maaleista vastasivat Eemeli Suomi, Miro Nalli, Eetu Päkkilä ja Matias Maccelli.

Avauserässä hurjasti vauhtia – vähän tulosta

Ottelu käynnistyi hurjalla sykkeellä joukkueiden päästyä karanteenin jälkeen irti. Avausminuutilla Ilves pääsi heti yrittämään, mutta Niko Hovinen aloitti varmasti torjumalla Teemu Lepauksen yllättävän laukauksen. Myös Eetu Mäkiniemi sai hyvän torjunnan alkuun nappaamalla Janne Keräsen yrityksen kiinni.

Ilves pääsi ensimmäisenä ylivoimalle, kun kuuden minuutin paikkeilla Jesse Paukku huitaisi Miro Nallin keskialueella nurin. Ylivoima alkoi karmaisevasti Joni Ikosen menetettyä kiekon ja Aaro Vidgrenin karatessa läpiajoon, Mäkiniemi kuitenkin torjui upeasti mailallaan. Ilveksen ylivoima jäi ilman hyviä maalipaikkoja.

Erän puolivälissä Ilves oli lähellä maalia kahteenkin otteeseen, kun ensin Antti Saarela viivytti syöttöään ja sai pelattua poikittain Miro Nallille, jonka ohjaus painui ohi maalin. Seuraavaksi kaksikko Myttynen-Antonen syötteli hienosti Antoselle paikan, mutta viimeinen ohjaus jäi heppoiseksi.

Ilveksen maalipaikkoja seurasi Sportin ylivoima ajassa 11.07 , kun Jarkko Parikka kamppaili maalintaustalla liiallisella innokkuudella. Sportin ylivoima oli parempaa kuin Ilveksen ensimmäinen, mutta Mäkiniemi torjui kaikki kiekot varmuudella.

Ilves pääsi ylivoimalle toistamiseen, kun Ilveksen katko napsahti Sportin vaihtoaition eteen ja Sport sai rangaistuksen väärästä vaihdosta. Ilveksen ylivoima näytti jo paremmalle kun Eemeli Suomen johdolla Ilves loi hyviä kuvioita, mutta ilman tulosta.

Ex-Ilves Juho Liuksiala pääsi oman riistonsa kautta puolittaiseen läpiajoon kahdeksantoista minuutin paikkeilla, mutta laukaus oli heikko ja painui ohi maalin. Erän päätösminuutilla toinen ex-Ilves Turo Asplund haastoi hyvin ja laukoi terävästi, mutta Eetu Mäkiniemi otti fantastisen tuplatorjunnan ja ensimmäiselle erätauolle päästiin maalittomissa tasalukemissa.

Ilves hallitsi kiekkoa avauserässä selvästikin, mutta Sport iski terävästi vastaan ja sai useammin paikoistaan aikaan myös laukauksia, joista kertovat myös torjunnat Hovinen 6 – Mäkiniemi 11.

Ilves iskee kahdesti toisessa erässä– maalivahdit upeassa vireessä molemmissa päissä

Ilves aloitti toisen erän hienosti ja rakensi Joona Ikosen vahvan päätypelin kautta kiekon Teemu Lepaukselle, joka siirsi taitavasti kiekon Eemeli Suomelle, joka laukoi upealla rannelaukauksella kiekon aivan ylänurkkaan vieden Ilveksen 0-1 johtoon ajassa 20.29.

Sport sai mahdollisuutensa ylivoimalla, kun Santeri Hatakka intoutui hyvän hyökkäyksen keskellä yrittämään riistoa ja maila tarttui Sport-puolustajaan. Ilves pelasi hyvän alivoiman ja sitten rävähti- Miro Nalli sai kiekon riistettyään sen Valtteri Viljaselta ja karkasi läpiajoon, jossa ”Napalmi” osoitti pehmeät kätensä harhauttamalla upeilla liikkeillä Niko Hovisen ja iskiessään Ilveksen rangaistuksen päättyessä 0-2 johtoon ajassa 24.44.

Sport oli kaventaa muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Jonne Virtanen pääsi paluukiekkoon mutta Teemu Väyrynen venytti upean jalkatorjunnan tilanteen näyttäessä jo varmalle maalille. Seuraavat minuutit olivat jos mahdollista vauhdikkaampia ja sitä kautta sekavampia.

Kun ottelua oltiin pelattu 32 minuuttia näytti tällä kertaa Sport-maalilla Niko Hovinen miksi hän on ollut kiistatta sarjan parhaita maalivahteja tällä kaudella. Miro Nalli pelasi upeasti kiekon Eetu Päkkilälle, jonka laukaus oli hyvä mutta Hovinen venytti vielä eteen. Ilves oli toisessa erässä vahva ja loi painetta ketju toisensa jälkeen, mutta edes kapteeni Suomen upea vienti ei tuottanut kolmatta osumaa Hovisen venyessä upeasti.

Ilveksen taisteluilme oli upea läpi erän ja joukkue kamppaili väkevästi taklaten ja vääntäen hienosti. Tästä aiheesta malliesimerkin alleviivasi Santeri Hatakka, joka suorastaan selätti fyysisyydestään tunnetun Filip Riskan Ilveksen oman maalin edustalla.

Ilveksen kolmas osuma oli vielä kerran lähellä erän loppupuolella, mutta Niko Hovinen jatkoi maagisia otteitaan. Erän viimeisillä sekunneilla pirteästi pelannut Adam Rockwood pääsi vielä taklaamaan hienosti ja loistava vieraserä saatiin päätökseen 0-2 lukemissa.

Kolmas erä varmistaa Ilveksen voiton

Erän ensimmäinen paikka avautui Eetu Päkkilälle, joka sai hyvän syötön Aleksi Saarelalta mutta Hovinen torjui. Vaihdon jatkuessa Joni Ikonen antoi Päkkilälle uuden mahdollisuuden hienolla rystysyötöllä ja Päkkilä pisti kiekon Hovisen olkapään kautta ylänurkkaan. Ajassa 41.53 syntyneeseen 0-3 osumaan toisen syöttöpisteen kirjasi Tuomas Salmela.

Kolmas erä oli parasta luomulätkää pitkään aikaan ja peli soljui päädystä toiseen hyvillä syötöillä, jätöillä ja pudotuksilla toiseen aaltoon, mutta huippupaikat olivat vähissä. Sport sai näennäistä hallintaa pelin edetessä, mutta Ilves pelasi keskustan esimerkillisesti.

Ilves pääsi kolmella yhtä vastaan 52 minuutin paikkeilla, mutta Hovinen torjui – Sport iski vastaan ja Mäkiniemi torjui. Ilves käänsi nopeasti ja Miro Nalli pääsi syöttämään Matias Maccellille, joka siirsi isolla maltilla tilanteeksi 0-4 ajassa 51.47. Toiseksi syöttäjäksi merkittiin Matias Myttynen.

Siinä pienessä hetkessä näkyi iso osa pelin kuvasta – molemmilla oli paikkansa mutta Ilves viimeisteli tylymmin ja Mäkiniemi oli maalivahdeista parempi.

Sport sai mahdollisuutensa, kun Tuomas Salmela sai kiinnipitämisestä kaksiminuuttisen ajassa 52.43 ja Sport otti samaan aikaan Niko Hovisen pois maaliltaan. Sport sai painetta, mutta Eetu Mäkiniemi torjui Erik Riskan huippupaikan. Sport painosti, mutta peliä kuvaavasti ylivoima päättyi Mäkiniemen hanskatorjuntaan.

Peli oli jo ratkennut, mutta Eetu Mäkiniemi halusi loppuun saakka suojella nollapeliään upeilla otteilla. Sport sai vielä huippupaikan, mutta Mäkiniemi oli tänään ohittamaton. Eetu Mäkiniemen uran toinen nollapeli tuli tänään 33 torjunnalla!

Ilves ja Sport palaavat kaukaloon Vaasassa
Onnistuuko Ilves kaatamaan jälleen Lukon
  3. Back in business with a victory over Sport

Back in business with a victory over Sport

Siru Takala

Ilves traveled to Vaasa to play against Sport in an important match. Ilves needs more points to secure a good spot in the standings for the playoffs, and because the team had just now ended their quarantine, this game was going to be interesting from the start.

Ilves started very energetically, and the game was hectic. Neither team could create long attacks. Ilves got to test Sport’s penalty kill unit early on, but the highlight of those two minutes happened in the other end where Eetu Mäkiniemi stopped a Sport player’s breakaway attempt.
Ilves’ Antonen and Myttynen created an amazing scoring chance, but the redirection went just past the goal post. Ilves’ next shot attempts stopped at the Sport defense, and another powerplay resulted in no goals either. In the last seconds, Sport got close to scoring when the puck dangerously bounced near Ilves’ goal line, but Mäkiniemi cleared it.
Ilves had a lot of energy after the two-week break, but the game lacked cohesion. There were no goals for either team in the first period.

Explosive start to the second

Ilves scored 30 seconds into the second period! Eemeli Suomi snapped the puck past the Sport goalie after nice passes from his line mates. 0–1 and suddenly Ilves’ finishing ability looked much better. Sport had a powerplay, but they didn’t succeed. And then Miro Nalli stole spotlight: right when the penalty ended, he broke away from the Sport defenders and scored! The score was already 0–2 for Ilves in a few minutes.
Sport had several dangerous chances, but they could not find a way to get past Mäkiniemi. Sport goalie Niko Hovinen made great saves too on Ilves’ couple of fantastic chances in the last minutes. Ilves was slightly more dominant in this period, but it was the goalies who kept both teams in the game.

Protecting the lead

Again, the start of the period was amazing for Ilves. Joni Ikonen sent a precise pass to Eetu Päkkilä who scored with a sharp shot. Ilves extended their lead to 0–3 at 41:53. After that, Ilves defended well and protected the lead.
Sport got to test Mäkiniemi a little. At one point the puck ended up on the top of his net, but Ilves players cleared it away. Other times Mäkiniemi performed admirably, and Ilves looked more and more like a winning team.
Matias Maccelli scored the 0–4 goal after a sequence of exhilarating scoring attempts from both teams. That goal sealed Ilves’ victory, and even a powerplay didn’t restart Sport’s comeback anymore. Ilves won 0–4 and secured three important points for the playoff race.