1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Ilves kunnioittaa seuralegendoja – Hakametsä täyttyy IFK-peliin

Ilves kunnioittaa seuralegendoja – Hakametsä täyttyy IFK-peliin

Marko Herckman
Ilves TO 1.1. klo 02:00 HIFK

Liigassa neljäntenä oleva Ilves jatkaa lauantaina taistelua kotiedusta. Vastustajaksi Hakametsään saapuu Helsingin IFK, joka löytyy sarjataulukosta sijalta kuusi. Ennen perinteikkäiden joukkueiden kohtaamista Ilves kunnioittaa seuralegendojaan Ilves Hockey Legends – aatelointitilaisuudella. Tapahtuma alkaa 17.00.

Mestarit Hakametsässä

Maaliskuun 26. päivä vuonna 1985 Ilveksen kapteeni Matti Kaario nosti Turun kupittaalla Kanada maljan vankoille harteilleen tamperelaisten mestaruuden merkiksi. Kaario oli tuolloin joukkueen ainoa kolmekymppinen pelaaja ja tulevaisuuden huippupelaajia vilisseen Ilveksen keski-ikä oli vain 22 ja puoli vuotta. Ilveksen mestarijoukkueen tarina on tuttu lähes kaikille ilvesläisille – nuori tamperelaisjoukkue nousi kuilun partaalta ja kaatoi lopulta finaaleissa rutinoituneen TPS:n kaukaloon loukkaantumisesta huolimatta palanneen Risto Jalon johdolla.

Nuorta Ilvestä valmensi tuolloin Seppo Hiitelä, joka nousee tänään Ilveksen seuralegendojen joukkoon. Mestaruus on Hiitelän Ilves uran kirkkain kruunu, mutta seuralegenda on tehnyt Ilveksen puolesta pitkän päivätyön. Hiitelä toimi viime vuosikymmenen vaihteessa rajallisilla resursseilla Ilveksen urheilujohtajana ja palasi vielä kerran penkin taakse kaudella 2011-12.

Ilveksen edellisen mestarijoukkueen tukipilareita oli myös maalivahti Jukka Tammi. Kovana kirittäjänä Tammella oli tuolloin huippulupaava Jarmo Myllys, joka pelasikin finaalisarjan vaikean alun jälkeen kaksi peliä, joissa Ilves nousi voitoissa tasatilanteeseen. Ratkaisevaan finaaliin maaliin palasi kuitenkin Tammi, joka torjui Ilvekselle mestaruuden 13 vuoden tauon jälkeen. 14 kautta Ilveksessä torjuneen Tammen pelinumero 30 on jäädytettynä Hakametsän katosta. Vuoden 1995 maailmanmestari on yksi tämän illan seuralegendoista.

Kuva: Timo Koistinen

Ilves- ja maajoukkuelegendoja

Tänään Tampereen legendaarinen Hakametsän jäähalli täyttyy ääriään myöden ilvesläisistä, mutta seuran kulttuurin ja yhteisön rakentaminen on vaatinut aikaisemmilta sukupolvilta pitkää ja sisukasta työtä. Sunnuntaina 24.1. 1932 pelattiin Ilveksen historian ensimmäinen jääkiekko-ottelu 14 katsojan edessä Visan radalla. Ilveksen seurahistorian ensimmäinen maalintekijä Reino Lahtinen nousee tänään seuralegendojen joukkoon.

1930-luvulla suomalainen jääkiekko otti vasta ensiaskeliaan kohti nykyistä menestystarinaa. Omalta osaltaan sitä olivat rakentamassa Suomen ensimmäisessä MM-kisajoukkueessa mukana olleet ilvesläiset Teuvo Castrén, Seppo Jaakkola, Erkki Rintala, Kalevi Sutinen ja Risto Tiitola. Seuralegendojen joukkoon nousevat myös kuusi Suomen mestaruutta voittaneet Eero Saari ja Raimo Kilpiö. Molemmat legendat ovat edustaneet Suomea myös olympialaisissa ja MM-kisoissa.

Ilves on ollut vahvasti mukana myös naisten jääkiekossa koko sen Suomen historian ajan. Naisten jääkiekko oli ensimmäistä kertaa olympialaisissa Naganossa vuonna 1998. Leijonien pronssia voittaneessa joukkueessa mukana oli myös urallaan 217 maaottelua pelannut Sari Marjamäki (Os. Fisk), jonka palkintokaapista löytyy lisäksi seitsemän MM-kisamitalia ja viisi EM-mitalia. Marjamäen lisäksi seuralegendojen joukkoon nousee viime kauteen peliuransa lopettanut Linda Välimäki. Tyttökiekon kehittämisen kanssa töitä tekevä Välimäki on ensi kaudella myös Ilveksen naisten päävalmentaja.

Jukka Tammi on eniten pelejä Ilveksessä pelannut maalivahti, mutta kunnioitettava määrä niitä löytyy myös 50-60-luvuilla Ilveksen maalia tilkinneeltä Juhani Lahtiselta. 252 ottelua Ilveksen maalilla pelannut Lahtinen oli urheilullinen ja rauhallinen oman aikansa ehdoton huippumaalivahti, joka edusti leijonia MM-kisoissa 10 kertaa. Viisi Suomen mestaruutta Ilvekselle torjunut Lahtinen oli Suomen olympiajoukkueen maalivahti Squaw Walleyssa 1960 ja Innsbruckissa 1964. Yle Areenan Kiveen hakatut-sarjasta voi kuunnella lisää Lahtisesta.

Seuran rakentajia

Pelaajien ja valmentajien lisäksi Ilvestä on ollut rakentamassa iso määrä seurajohtajia ja vaikuttajia. Tänään heistä seuralegendoiksi nousee Pekka Terho ja Seppo Helle. Terho toimi kahteen otteeseen Ilveksen puheenjohtajana ja oli muutenkin merkittävissä osissa Ilveksen osalta 60-80-luvulla.

Seppo Helle tapasi toukokuussa 1961 Pekka Terhon ja Juhani Linkosuon Siilinkarin kahvilassa. Kaksikko houkutteli aiemmin junioreita menestyksekkäästi valmentanutta Hellettä Ilveksen päätoimiseksi toiminnanjohtajaksi. Helle otti riskin ja jätti turvallisen työpaikan aamulehdessä, päästäkseen mukaan rakentamaan ensi askeleitaan kohti ammattimaisuutta ottanutta Ilvestä.

Helteen työnkuva vaihtui kuitenkin kesän aikana toiminnanjohtajasta valmentajaksi ja näin Seppo Helteestä tuli ensimmäinen suomalainen päätoiminen jääkiekkovalmentaja. Helle oli tuolloin vasta 24-vuotias ja sai käsiinsä erittäin nuoren joukkueen. Joukkueen keski-ikä oli vain 19,8 vuotta ja sitä veikkailtiin kauden alla yleisesti sarjajumboksi, mutta lempinimeä ”Tikkunekut” kantanut Helteen joukkue ällistytti kaikki voittamalla Suomen mestaruuden. Tuon joukkueen kokenein pelaaja oli 25-vuotias Raimo Kilpiö.

Valmentajauransa jälkeen Seppo Helle jatkoi Ilveksessä toiminnanjohtajana ja managerina vuoteen 1980 asti. Hellettä pidetään myös ensimmäisenä suomalaisena valmentajana, joka aloitti kolmen kentällisen käytön.

Taistelu kotiedusta

Ilveksen tämän päivän joukkuetta kahteen aiemmin mainittuun yhdistää ainakin nuoruus. Ilveksen ainoa 30-vuotias pelaaja on puolustaja Aleksi Elorinne. Ilves uusii jälleen kokoonpanojaan eilisen Pelicans voiton jälkeen ja ykkösketjuun Eemeli Suomen ja Arttu Ruotsalaisen rinnalle palaa Teemu Rautiainen. Kolmosketju on tänään muodossa Eetu Päkkilä – Aleksi Saarela – Joona Ikonen. Maalille palaa eilen huilannut Lukas Dostal. Niko Peltola palkitaan ennen ottelua 500. liigaottelun kunniaksi.

Helsingin IFK kävi eilen kovan väännön HPK:n kanssa, jossa hämeenlinnalaiset onnistuivat lopulta viemään 2-3-jatkoaikavoiton. IFK:n ykköspyssy on ollut juuri HPK:sta IFK:n riveihin täksi kaudeksi vaihtanut Teemu Turunen.

Ottelu on molemmille tärkeä ja tunnelma täpötäydessä Hakametsässä on taattu. Ilveksen peli on viime aikoina ailahdellut ja tänään joukkueelta vaaditaan keskittynyttä nappisuoritusta. Panoksia ei ottelusta ainakaan puutu.


Ilveksen poissaolot ja toipumisajat 7.3.2020

Lätkäehtoo: Ilves-HIFK 7.3.2020
Back to that winning track again in Lahti – next up after Pelicans…is HIFK in Hakametsä!
UUTISET