1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Ilves löysi ässän hihastaan noustessaan jatkoaikavoittoon Porissa

Ilves löysi ässän hihastaan noustessaan jatkoaikavoittoon Porissa

Milla Mettiäinen

Ilves siirtyi sarjataulukon kärkeen hakemalla 3-4 jatkoaikavoiton Porista. Joukkueiden toinen kohtaaminen viikonlopun back-to-back kamppailuissa vaati Ilvekseltä kunnon loppukirin, kun Ässät karkasi ensimmäisessä erässä jo 3-0 johtoon. Ilveksen nousu alustettiin Eemeli Suomen ja Joonas Odenin maaleilla. Simon Johanssonin tasoitusmaali yhdeksän sekuntia ennen ottelun loppua saattoi joukkueen jatkoajalle, jonka Joonas Oden lopulta ratkaisi illan toisella osumallaan.

Ensimmäinen erä Ässien maalijuhlaa

Kamppailun ensimmäiset minuutit kuluivat pitkälti Ilveksen puolustuspäässä. Ensimmäinen vaarallinen tilanne omassa päässä nähtiin, kun Ässähyökkääjä ajoi maalille, mutta Petri Kontiolan fyysinen peli esti ratkaisevat liikkeet.

Simon Johanssonin laukaus viivasta oli Ilveksen ensimmäisen kunnon hyökkäyksen paras viritys ja alussa puolustuskannalle joutunut Ilves sai koneita käyntiin ja peliä käännettyä. Tuomas Salmela pääsi tulittamaan pari viivakiekkoa, ja paine alkoi siirtyä Ässäalueelle. Ässäpuolustus ajoi Ilveshyökkääjiä ahtaalle, joten erän alkupuoliskolla suurin osa laukauksista kohti vastustajan maalia oli puolustajien viivalämäreitä.

Ajassa 6:44 käynnistyi ensimmäinen erikoistilanne, kun Ilves joutui alivoimalle Dominik Masinin kiinnipitämisrangaistuksen myötä. Ässät pommittivat Ilvesmaalia sinnikkäästi, ja Vadim Zherenko oli mies paikallaan torjuessaan lukuisia kovia laukauksia. Samalla sekunnilla, kun Ilvesrangaistus tuli päätökseensä Lenni Killinen ujutti kiekon pienen pienestä raosta tolpan ja Zherenkon välistä maalin perukoille siirtäen Ässät johtoon.

Panu Mieho ja Nick Baptiste antoivat vastustajalle hieman kovuutta hyökkäyspäässä, ja Ilveksen hyökkäys lähti hyvin käyntiin. Ässien reipas vastahyökkäys ja Ilveksen heikko maalineduspelaaminen tilanteessa päästi Nikolas Matinpalon nokikkain Vadim Zherenkon kanssa, ja Matinpalo käytti tilaisuutensa siirtäen Ässät 2-0 johtoon sutaisemalla kiekon ohi Zherenkon patjojen. Puoli minuuttia myöhemmin kulmakamppailun myötä Derek Barach pääsi kiekkoon ja nousi maalille, siirtäen Ässät 3-0 johtoon ujuttamalla kiekon ali Zherenkon patjan.

Ilves käytti aikalisän heti kolmannen takaiskun perään. Ässät jatkoivat kovalla paineella Ilvespäädyssä. Antti Saarelan nousu Ässäalueelle mahdollisti Ilvekselle pidemmän hyökkäystilaisuuden, jonka aikana nähtiin Simon Johanssonin viivalaukaus, sekä Joonas Odenin ja Eetu Päkkilän taiturointi maalin eteen. Vielä erän loppusekunneilla nähtiin Antti Saarelan nousu, jonka myötä Petri Kontiola ja Saarela pääsivät pyörittämään peliä Ässäpäädyssä, mutta ensimmäiselle erätauolle siirryttiin kuitenkin Ässien 3-0 johtoasemassa.

Zherenko torjui erässä 15 kertaa, Ässien Volkov 4 kertaa.

Ilves paremmalla jalalla toiseen erään

Toiseen erään Ilves tuli virkeämmällä ilmeellä, ja hyökkäyksiin lähdöt vaikuttivat sulavammilta. Erän alkupuolella nähtiin vahvempaa tupsukorvalaumaa, kun hyökkäys pyöri pitkään porilaisten päädyssä, ja Ilvekselle tarjoutui lukuisia laukaisupaikkoja.

Santeri Virtanen pääsi lähes läpiajoon, ja seuraavana Eemeli Suomi onnistui survomaan kiekkoa maalille Mäntykiven jätöstä maalin takaa. Tilanteen seurauksena Virtanen ja Mäntykivi olivat mukana painissa Ässien maalialueella. Johansson ja Masin pääsivät esittelemään lämäreitään viivasta, ja Ilveksen hyökkäys vaikutti vihdoin saaneen rivinsä kasaan ja kuviot kuntoon.

Näyttävän Zherenkon räpylätorjunnan jälkeen Ilves pystyi jatkamaan vahvaa hyökkäyspeliä, ajaen Ässät ahtaalle. Ässät sai kuitenkin tehtyä teräviä vastaiskuja, joissa Zherenko joutui venymään tosissaan kiekon eteen.

Ilves onnistui pitkän odotuksen jälkeen saamaan avausmaalinsa, kun Jarkko Parikan laukauksen paluukiekko tarttui Matias Mäntykivelle maalin eteen. Mäntykiven veto ohjautui Eemeli Suomen luistimesta maaliin. Tilanne kaventui lukemiin 3-1.

Ottelun toinen rangaistus oli samalla Dominik Masinin toinen rangaistus, kun tämä kamppasi Ässäpelaajaa ollessaan kumossa laidassa. Ilveksen alivoima oli vahvaa, eikä vaarallisia tilanteita puolustuspäädyssä nähty. Ässät ottivat ensimmäisen rangaistuksensa, kun Aleksi Heimosalmi painoi Santeri Virtasen laitaan, tämän aiheuttaessa Heimosalmelle kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. Ilves onnistui pysymään kiekossa erän loppuminuutin, ja näin ollen Ilveksen kahden minuutin ylivoima siirtyi kokonaisuudessaan kolmannen erän alkuun.

Toisessa erässä Zherenkolle kirjattiin kahdeksan torjuntaa, Ässien Volkoville 12 torjuntaa.

Komea nousu johtaa jatkoaikavoittoon

Kolmas erä lähti käyntiin Ilveksen ottelun ensimmäisellä ylivoimalla. Mainittavia maalipaikkoja ei syntynyt. Ässät pääsi yksi-yksi hyökkäykseen, ja sittemmin peli pyöri pitkälti Ilveksen alueella, Zherenkon päästessä lämmittelemään räpyläkättänsä.

Ilves sai useampia lyhyitä hyökkäyksiä. Masinin laukauksen reboundkiekon myötä Panu Mieho pääsi nenätysten Volkovin kanssa. Ässien Eriksson pääsi pienesti irtautumaan läpiajoon, mutta Zherenko torjui vedon helposti patjallaan. Elorinteen laukauksen myötä Volkov oli nurin Ässien maalin takana, mutta Salmelan lapaan päätynyt kiekko ei ehtinyt maaliin, ennen kuin ässämaalivahti palasi luukulle.

Ilves teki tärkeän kavennusmaalin, kun Joonas Oden sai maalin takaa syötön Kontiolalta vauhtiin siniviivan ylle, josta terävä rannelaukaus vei kiekon kauniisti maalin perukoille. Kun ottelua oli jäljellä 9:53, Ilves oli enää yhden maalin takaa-ajoasemassa.

Parikalta nähtiin useita tulisia viivalämäreitä, ja myös Joonas Oden pääsi yrittämään illan toista osumaansa. Eetu Päkkilä kiekotteli itsensä ohi vastustajan puolustuksen, ja seuraavassa tilanteessa Ässien Matinpalo taklasi Päkkilän niin, ettei Päkkilä enää jatkanut peliä, vaan poistui pukuhuoneen puolelle.

Kun ottelua oli reilu minuutti jäljellä, Ilves lähti tavoittelemaan kavennusta kuudella kenttäpelaajalla. Kun pelikellossa oli jäljellä 9 sekuntia, Simon Johansson tasoitti ottelun nappaamalla kiekon maalivahdin edestä upottaen sen ohi Volkovin patjan. Maalin syöttäjinä oli Les Lancaster ja Eemeli Suomi.

Kolmannessa erässä Zherenko torjui neljästi, Volkov 12 kertaa.

Ottelu venyi jatkoajalle. Jännittäväksi osoittautuneen ottelun ratkaisi lopulta Joonas Oden, joka lämäsi kiekon ympyrän yläkaarelta ohi Volkovin. Ratkaisumaalin syöttäjäksi merkittiin Jarkko Parikka.

Molemmat maalivahdit torjuivat jatkoerässä kaksi laukausta.

Ilves päätti Ässien voittoputken tiiviillä esityksellä
Keskiviikon KooKoo-Ilves siirtyy – ottelu pelataan 23. helmikuuta
UUTISET