Henri Honkala

Ilveksen ja Kärppien välisessä neljännesfinaalien toisessa osaottelussa haettiin ratkaisua jatkoerästä, jossa ilveksen ylivoima onnistui parhaalla mahdollisella hetkellä. Henrik Haapalan laukaus löysi tiensä etuyläkulmaan, ja Ilves haki tällä maalilla ja koko joukkueen hienolla esityksellä ison ryöstön Raksilasta.

Kaksi osumaa avauserään

Alusta asti oli selvää, että Kärpät tulee otteluun äärimmäisen kovalla intensiteetillä. Se kierrättääkin vahvan karvauksen kautta saadun riiston jälkeen pelivälineen viivaan Atte Ohtamaalle, jonka lyöntilaukauksen Marek Langhamer nappaa varmoin ottein. Tilanteen jälkeen Ilves pystyy nopean hyökkäyksen jälkeen pelaamaan kiekon takakulmalle Joonas Odenille. Laitahyökkääjän laukaus kuitenkin ohi maalin.

Ilvekselle tuli uusi mahdollisuus avausosumaan ottelun ensimmäisen erikoistilanteen muodossa. Julius Junttila taklasi Ilveksen puolustusalueella poikittaisella mailalla Leo Lööfiä, ja tamperelaisjoukkueelle kaksi minuuttia ylivoimaa. Ilves pystyi luomaan muutaman tekopaikan heti ylivoiman alkuun. Johanssonin lämäri viuhui vain hieman ohi maalin, Kontiolalla oli jatkotilanteessa jo tyhjää maalia, mutta laukaus pyörähti lavasta ohi maalin. Hetken päästä Johanssonin viivalta lähtenyt toinen kokeilu kimpoaa todella ikävän näköisesti Ohtamaan kasvoihin, ja peli jouduttiin hetkeksi keskeyttämään jään puhdistamiseen. Pienen tauon jälkeen Matias Mäntykiven ohi maalin suuntautunut laukaus jää ylivoiman viimeiseksi maalipaikaksi, ja joukkueet jatkoivat täysilukuisina.

Avauserä oli ehtinyt jo ylittää puolivälinsä Kärppien pitkän hyökkäyspään pyörityksen aikana, kun Kärpät siirtyi tässä sarjassa ensimmäistä kertaa kuskin paikalle. Petter Emanuelsson kiersi maalin takaa ja rystykääntö löysi takakulmalla päivystäneen Ville Koivusen, joka laittoi kiekon verkon perukoille ajassa 10:47. Ilves haastoi vielä tämän osuman, mutta mitään rikollista ei erotuomaripari Kärppien osumassa nähnyt.

Ilves runnoo itsensä kuitenkin ottelussa tasoihin ajassa 13:20. Leo Lööf tarjoaa loistotilanteen maalin eteen nousevalle pakkiparilleen Johanssonille. Ensimmäinen yritys ei vielä uppoa Joel Blomqvistin selän taakse, mutta irtokiekossa ensimmäisenä olevan Panu Miehon laukaus kimpoaa maalin takaa takakulmalle jääneen Johanssonin lapaan ja ruotsalaispuolustaja siirtää kiekon tyhjiin.

Tästä 1-1 tasatilanteesta siirryttiin myös ottelun ensimmäiselle erätauolle huolimatta Ilveksen erän loppuhetkien ylivoimasta. Ylivoiman paras paikka tulee, kun Mieholle löytyy alivoimanelikon keskellä tilaa. Laukaus pysähtyy kuitenkin Blomqvistiin. Vielä aivan erän viimeisellä sekuntilla Junttila pääsee toisessa päässä ohjaamaan Juhamatti Aaltosen lähettämän toimituksen vain senttejä ohi kuusi kertaa avauserässä torjuneen Langhamerin vartioiman maalin.

Kuva: Jussi Määttä / PicFactor Oy

Maaliton toinen erä

Toisen erän alku paineltiin pitkälti ilman pelikatkoja molempien joukkueiden puolustaessa oman maalinsa edustaa tarkasti. Aivan ykkösluokan tonteilla ei juhlittu, vierasjoukkueen puolelta parhaat paikat siunaantuivat Marko Anttilalle ja Joni Ikoselle, joka sai kuin varkain kiekon maalin kulmalla itselleen. Highlight-yritys omien jalkojen välistä ei kuitenkin onnistunut aivan toivotulla tavalla.

Erän ylittäessä puolivälinsä, saa Ilves yhä paremmin otetta kiekollisesta pelistä. Se onnistuu painamaan hyökkäyksiä hyvällä tahdilla ohi Kärppien keskialueen karvauksen, ja pysymään pelivälineessä hyökkäyspäässä. Paras tilanne syntyy Nick Baptistelle, joka haastaa kovalla vauhdilla keskustaan ja laukoo terävästi. Torjunnan jälkeen maalin eteen jääneeseen irtopalaan laitahyökkääjä ehtii ensimmäisenä, ja rystykääntö painuu vain hieman ohi maalin ja sivurautaan.

Ilves-merkkinen toinen erä on tämän ottelusarjan ensimmäinen parikymmentä-minuuttinen, jossa ei maaleja nähdä. Myös tilastomerkintojä ei pöytäkirjaan saada. Kiekonhallinnassa ja hyökkäysalueella vietetyssä ajassa Ilves hallitsi toisessa erässä – laukaukset maalia kohti kuitenkin Kärpille 10-4.

Sankaria haetaan jatkoerästä

Ville Leskinen pääsee kolmannen erän alkuun kokeilemaan Langhamerin virkeystasoa, tsekkimaalivahti ilmoittaa olevansa valmiina kolmanteenkin erään nappaamalla Leskisen puolittaisen läpiajon komeasti räpyläänsä.

Maalipaikat pysyivät kortilla kolmannessakin erässä. Erä oli juuri ylittänyt puolivälinsä, kun Kärpät Aaltosen johdolla saa pidemmän pyörityksen Ilves-päätyyn. Paine huipentuu viivalta löytyvän Ohtamaan nousuun kohti maalia ja terävään laukaukseen, joka painuu vain hieman ohi maalin. Kärppien hyvä vaihe katkeaa kuitenkin hetkellisesti joukkuerangaistukseen kotijoukkueen pelaajia ollessa kentällä liikaa. Johanssonin ja Haapalan laukauksista huolimatta ylivoima kuivuu lopulta kasaan, ja joukkueet jatkavat ottelun varsinaisen peliajan viimeiselle vitoselle täysilukuisina.

Baptiste laukoo aloitusvoiton jälkeen kiekon Blomqvistin pienen torjunnan kautta tolppaan, ja tätä lähemmäksi kumpikaan joukkue ei varsinaisen peliajan puolella maalintekoa enää päässyt. Kärppien ykköskentällinen onnistuu vielä painamaan viimeisellä minuutilla kovan pyörityksen kohti Langhameria, mutta jatkoajalta haetaan tänään ratkaisua.

Ratkaisijaa ja sankaria ei tänään tarvitse pitkään jatkoajalta hakea. Ilves pelaa ylivoimaa, ja digitaalit pysähtyvät aikaan 62:34. Ylivoiman maestroista Petri Kontiola lahjoittaa oikeaan siipeen, ja Henrik Haapala lunastaa hyvällä laukauksella etuyläkulmaan Tampereen Ilvekselle toisen kiinnityksen semifinaalipaikkaan.