3. Ilves kyykyytti Kärppiä neljännesfinaaleiden ensimmäisessä kohtaamisessa

Ilves kyykyytti Kärppiä neljännesfinaaleiden ensimmäisessä kohtaamisessa

Milla Mettiäinen

Vuoden 2022 Playoffsien neljännesfinaalit käynnistyivät kotikamppailulla Oulun Kärppiä vastaan. Ensimmäinen erä oli Ilveksen maalijuhlaa ja ottelu päättyi 5-1-lukemiin. Voiton avulla varmistettiin ensimmäinen kiinnitys semifinaalipaikkaan.

Ilves ensimmäisessä erässä ryminällä johtoon

Ottelun alussa peli soljui päästä toiseen ja Ilves sai ensimmäiset lupaavat hyökkäykset jo ensiminuuteilla. Balazs Sebok sai loistosyötön maalille Nick Baptistelta ja liukasliikkeinen tupsukorvalauma onnistui nousemaan ohi Kärppien trapin. Ilveksen avausmaali syntyi ajassa 3:48, kun Nick Baptiste nappasi kiekon Ilveksen avausvoitosta ja suora veto vasemmalta ympyrän kaarelta upposi ohi Galimovin.

Duo Ikonen & Ikonen siirsi Ilveksen 2-0-johtoasemaan ajassa 5:29, kun siniviivan ylityksessä kiekko löysi Joona Ikosen, joka syötti laidasta Joni Ikoselle keskikaistalle. Joni Ikosen rannelaukaus löysi paikkansa Kärppämaalista.

Ilveksen kolmas maali syntyi ajassa 7:28, kun Matias Mäntykivi koitti ohjata Dominik Masinin viivalämäriä, mutta kiekko jäikin pyörimään Mäntykiven lapaan. Mäntykivi pääsi kääntymään kiekon kanssa maalin edessä ja Nokia Arenassa soi jo kolmatta kertaa We Are The Kings. 3-0-maalin myötä Kärpät vaihtoivat maalivahtia. Tolppien väliin siirtyi Joel Blomqvist.

Kärppäkonkari Mika Pyörälä sai kaksiminuuttisen kampattuaan Panu Miehoa, aiheuttaen vierasjoukkueen alivoiman erän puoliväliin. Ilves-ylivoima sai syötöt napsumaan kohdalleen ja hyviä paikkoja syntyikin muutama, mutta neljättä maalia ei ylivoimalla nähty.

Erän loppupuolisko kului Ilveksen yhä paineistaessa. Vetopaikkoja syntyi lukuisia ja niistä vastuussa olivat mm. Matias Mäntykivi, Marko Anttila, Joona Ikonen ja Daniel Gazda. Kärpillä oli isoja vaikeusia päästä yli hyökkäyssiniviivan. Kuvaavaa olikin, että ensimmäisessä erässä Marek Langhamer torjui ainoastaan kerran.

Toinen erä erikoistilanteiden värittämä

Toinen erä ei alkanut yhtä sähäkästi kuin ensimmäinen, mutta Ilves hallitsi kiekkoa kohtalaisen varmasti.

Kapteeni Eemeli Suomi otti puolustuksessa tärkeän blokin. Suomi lähti kiekon perään kulmaan ja perässä tullut kärppäpelaaja kaatui tilanteessa näyttävästi, joten tuomareiden näkemyksen mukaan tilanne tuomittiin videotarkistuksen jälkeen päähän kohdistuneeksi taklaukseksi, josta Suomelle 2+10 minuuttia jäähyboksissa istuskelua. Henrik Haapala joutui jäähyn toiseksi kärsijäksi. Tällä alivoimalla kiekko kilahti kertaalleen Ilves-maalin tolppaan.

Kaksiminuuttisesta oli jäljellä kaksi sekuntia, kun Aku Räty kolautti lapansa Dominik Masinin kasvoihin. Rädylle tuomittiin neljän minuutin rangaistus ja Ilvekselle pitkä ylivoima. Kärppien ensimmäistä alivoimaa oli jäljellä 1:15 sekuntia, kun Damir Musin otti toisen kahden minuutin rangaistuksen Kärpille korkeasta mailasta.

Kahden miehen ylivoimaa pelattiin 20 sekuntia, kun Ilves rankaisi Kärppiä neljännen kerran tässä illassa. Tic-tac-toe Haapalalta Mäntykivelle ja Mäntykiveltä Baptistelle maalin eteen, ja kiekko oli jälleen maalissa. Ottelu oli lukemissa 4-0 ja Ilvekselle jäi vielä 1:40 yhden miehen ylivoima-aikaa. Tulosta ylivoimalla ei enää syntynyt.

Mikko Niemelä otti kaksiminuuttisen kampattuaan Joni Ikosen Kärppämaalin takana. Ilvekselle tarjoutui erän kolmas ylivoima ajassa 33:08.

Erän loppupuolella Kärpätkin pääsivät hyökkäyksiin, mutta Ilves puolusti tilanteet voimakkaan tarkasti ja Marek Langhamer pystyi ottamaan helppoja torjuntoja.

Kärppien Ville Leskinen kruunasi Kärppien jäähyrikkaan erän viimeisen minuutin kiinnipitämisellä, kun tämän maila oli hyvinkin näkyvästi Eetu Päkkilän molemmissa kainaloissa.

Kolmannessa erässä Kärpät maalinsyrjään kii

Kolmas erä alkoi Ilveksen ylivoiman jatkuessa puolentoista minuutin verran. Tiukasti kiinni pidettyjen siniviivojen ylitykset tuottivat hankaluuksia kummallekin joukkueelle, eikä kummallakaan joukkueella syötöt löytäneet paikkaansa aivan optimaalisesti. Marek Langhamer joutui entistä useammin torjuntatöihin, mutta tšekkivahti hoiti kiekot talteen kunniakkaasti.

Langhamerin nolla ei koko peliä pitänyt, kun Arttu Hyryn laukaus B-pisteen kaarelta pomppi hieman onnekkaastikin ohi maalivahdin patjojen. Kärpät kavensi ottelun lukemiin 4-1.

Kärpät sai avausmaalistaan uutta virtaa ja joukkueen hyökkäykset olivat ensimmäistä kertaa ottelussa jo hieman hyökkäyskuvion omaisia.

Dominik Masin näytti vahvoja otteita nostaessaan peliä hyökkäyssuuntaan useampaan kertaan.

Ajassa 55:01 Saku Mäenalainen taklasi Joonas Odenia estämisen arvoisesti, tarjoten Ilvekselle illan kuudennen ylivoiman. Jotta tilanne ei olisi ollut liian ylivoimainen, sai Petri Kontiola rangaistuksen koukkaamisesta. Kärpät ottivat maalivahdin pois. Kärppien jäähyä oli jäljellä 40 sekuntia, kun Marko Anttila ja Joona Ikonen pääsivät nousemaan kiekon kanssa rinnakkain ja Marko Anttila syötti kiekon vielä Joona Ikoselle, joka lopulta laittoi kiekon tyhjiin. Ilves siirtyi 5-1-johtoon. Kärppämaalivahti palasi tolppien väliin.

Ottelu päättyi Ilveksen 5-1-voittoon. Ilves siirtyi ottelusarjassa 1-0-johtoon.