1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Ivan Nikolishin haluaa auttaa joukkuetta kohti mestaruutta

Ivan Nikolishin haluaa auttaa joukkuetta kohti mestaruutta

Vesa Suonsyrjä

Venäläishyökkääjä Ivan Nikolishin, 25, saapui Suomeen lauantaina ja oli tänään ensimmäistä kertaa uuden joukkueensa kanssa jäällä. Alkukaudella Amur Habarovskin riveissä pelannut taitava hyökkääjä tuli Ilvekseen valmiina tekemään kaikkensa joukkueen edun eteen.

Huhtikuussa 1996 syntynyt Ivan Nikolishin eli elämänsä ensimmäiset vuodet Yhdysvalloissa, jossa hänen isänsä Andrei Nikolishin pelasi NHL:ssa kymmenen kauden aikana 628 ottelua.

– En muista kovin paljon isäni peliurasta, mutta asuimme Yhdysvalloissa perheenä, johon kuuluivat isä, äiti, pikkusisko ja isoveli minun lisäkseni. Muistan joitain hetkiä noilta ajoilta ja yksi niistä oli tapa, jossa keräännyimme yhteen katsomaan isän pelejä, muistelee Ivan.

Kiekkoilemisen Ivan aloitti nuorena isoveljensä Alexanderin (s.1996) esimerkkiä seuraten. Kun perhe palasi Venäjälle jatkoivat molemmat pojat matkaansa kohti ammattilaisuutta paikallisissa juniorijoukkueissa.

– Olin todella pienenä innokkaasti jo luistimilla. Venäjälle palattuamme pelasin juniorisarja MHL:ssa Krasnaja Armijan joukkueessa Moskovassa. Päätin kuitenkin lähteä takaisin Pohjois-Amerikkaan kun täytin kahdeksantoista vuotta.

Kolmella kaudellaan WHL:ssa Ivan Nikolishin pelasi Yhdysvalloissa Everett Silvertipsin riveissä kaksi kautta ja yhden kauden Kanadassa Red Deer Rebelsin väreissä. Näillä kolmella kaudella Nikolishin iski 216 WHL-ottelussa 203 tehopistettä.

– Palasin sinne ajatuksenani vahvistaa mahdollisuuksiani pelata joskus NHL:ssa. Peli siellä on nopeampaa kuin Venäjällä, kaukalot ovat pienempiä ja laukauksia tulee enemmän. Noista vuosista jäi paljon hyviä muistoja ja ystäviä, hymyilee Ivan.

Venäjälle Ivan Nikolishin palasi kaudelle 2016-17, jonka jälkeen hän on pelannut neljällä kaudella 127 KHL-ottelua ja 139 VHL-ottelua. Viime kaudella Nikolishin pelasi KHL:ssa Kunlun Red Starsin riveissä hyvin erilaisessa joukkueessa.

– VHL on Venäläinen versio farmisarja AHL:sta, ammattilaissarja jossa on hyviä pelaajia mutta kun tullaan KHL:n puolelle on pelaajien taitotaso ja vauhti aivan toista luokkaa.

– Viime kaudella tosiaan pelasin Kunlunissa, jonka kotipelit pelattiin aivan Moskovan lähistöllä. Meillä oli siellä joukkue, jossa pelasi paljon kiinalaisia, venäläisiä ja pohjois-amerikkalaisia pelaajia. Meillä oli hauska vuosi ja moni sen joukkueen pelaajista on nyt mukana Pekingin Olympiakisoissa.

Kuluvalla kaudella Ivan Nikolishin aloitti kauden Almetjevskissa Venäjän Tatarstanin itäosissa, josta matka jatkui nopeasti Kiinan rajoille Amur Habarovskin riveihin.

– Minulla oli alla hyvä kausi (59.8+15=23) Kunlunissa, mutta en saanut tarjouksia KHL:sta. Aloitin kuluvan kauden vahvasti ja aloin saamaan yhteydenottoja KHL:sta, joista valitsin Amur Habarovskin, jossa viihdyin todella hyvin. Meillä oli hienot kannattajat ja sain valmentajalta luottoa heti alusta lähtien, tällä kaudella KHL:ssa tehot 39.8+11=19 tehnyt Nikolishin kehuu.

Ivan Nikolishin kertoo viihtyvänsä hyökkäyksen kaikissa rooleissa. Tärkeintä kaikista on joukkueen etu, joka menee kaiken henkilökohtaisen edelle.

– Olen hyvä puolustusalueella, näen hyvin kentän ja osaan tehdä peliä. Lisäksi osaan tehdä maaleja. Mieluiten pelaan keskushyökkääjänä, mutta tarvittaessa pelaan myös laidalla jos se on joukkueen edun mukaista. Näen itseni vahvana kahdensuunnan pelaajana, analysoi Ivan.

Lukuisten ottelusiirtojen vuoksi KHL päätyi rajuun ratkaisuun ja päätti runkosarjan helmikuun alussa. Näin Amur Khabarovskin ja Ivan Nikolishinin kausi katkesi kuin veitsellä leikaten.

– Purin loppukauden sopimukseni ja aloin tutkimaan mistä löytäisin pelipaikan. Sain tarjouksen Ilvekseltä ja soitin muutamalla ystävälleni, jotka tuntevat suomalaista jääkiekkoa ja kuulin pelkästään hyvää Ilveksestä. Minulle kerrottiin, että täällä on hyvät olosuhteet pelata kiekkoa ja vahva organisaatio. Olin tyytyväinen päästyämme sopimukseen ja saavuin Tampereelle lauantaina tavoitteenani auttaa seuraa mestaruuteen.

Tänään Ivan Nikolishin oli ensimmäistä kertaa jäällä uusien joukkuekavereidensa kanssa ja miehellä on vain positiivista sanottavaa.

– Tampere on hieno kaupunki ja tämä areena on yksi upeimmista joita olen koskaan nähnyt. Harjoituksissa oli kova taso ja joukkue otti minut hienosti vastaan. Kaikki pelaajat kävivät esittäytymässä ja keskustelin myös valmennnuksen kanssa. Tästä on hyvä jatkaa kohti lauantaita.

Ivan Nikolishin wants to help the team win the championship
Ottelusiirrot ja infot (päivitetty 6.3.)
UUTISET